Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
Vatan uğruna canlarını siper ettiler… En zorlu şartlarda geri dönmeyi asla düşünmediler… Sarıkamış Harekâtı’nın 108. yıl dönümünde şanlı ecdadımızı rahmet, minnet ve saygıyla yâd ediyoruz…
SAHA SÖZLÜK: Akıllı Şebeke – Smart Grid
Tüketicilere iki yönlü dijital iletişim yoluyla elektrik sağlamak için kullanılan dijital teknolojiye dayalı bir elektrik ağıdır.
SAHA SOHBETLERİ’nin bu haftaki konuğu, Alpha Metalurji Yönetim Kurulu Başkanı Koray YAVU, Sektörü ve SAHA EXPO Fuarını değerlendirdi: SAHAEXPO’da, savunma sanayiinin her departmanından genç arkadaşlar bizim ekibimizle tanışma fırsatı buldu. SAHA İstanbul sadece ısıl işlem için değil, bütün yan sanayiler için destekleyici bir kümelenme.
SAHA İstanbul firmalarından Devrezli tarafından geliştirilen jet motorunun ilk uçuşu gerçekleşti.
Yerli AS9100 belgesini alan ilk Türk şirketi ROKETSAN oldu: 2017 yılında SAHA İstanbul tarafından Milli Havacılık Endüstrisi Komitesinin kurulması ve ilgili kamu kurumları ve platform üretici firmaları bir araya getirilmesi suretiyle başlatılan çalışmalar neticesinde, 2021 yılında European Aerospace Quality Group EAQG OPMT tarafından SAHA – MİHENK Turkish Regional Management Structure olarak onanmış ve Türkiye
- SAHA MİHENK üzerinden 13. ülke olarak EAQG’de yerini almıştı.
Bu sayede hız kazanan çalışmalar ile, İkinci aşama kazanımı olarak yaklaşık bir buçuk yıllık çalışmalarına başlanan TÜRKAK’ın, AS9100 havacılık kalifikasyon sistemi kurabilecek yerli firmalarımızı belgelendirme - yetkilerini akredite edebilme kabiliyeti European Aerospace Quality Group tarafından onaylandı.
Roketsan’ın AS9100 kurulumunu SAHA MİHENK üzerinden EAQG gözetiminde denetleyen Türk Loydu’nun AS9100 belgesi verebilme (Sertification Body) yetkisi TÜRKAK tarafından akredite edilmiş oldu. Böylece - TÜRKAK tarafından akredite edilen TÜRK LOYDU, AS9100 belgesi vermeye yetkili ilk Türk firması oldu.
Savunma Sanayii İcra Komitesi Türkiye’nin hava savunmasının güçlendirilmesine yönelik kararlar aldı: Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’nda, Türkiye’nin hava savunmasının güçlendirilmesi için Siper, Hisar ve Sungur sistemlerinin yeni seri üretimlerine yönelik karar alındı.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantı yaklaşık iki saat sürdü.
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik birimlerinin kullandığı yerli ve milli sistemlere yenilerini eklemeye yönelik konular görüşüldü, 25 farklı projeye ilişkin kararlar alındı.
- Türkiye’nin ilk ‘kısa menzilli balistik füzesi’ Tayfun, ilk milli gemi savar füzesi Atmaca, yeni nesil topçu füzesi TRLG-230, kısa menzilli tanksavar silahı Karaok ile Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirilen ilk havadan havaya füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdoğan’ın yanı sıra Akya torpidosu ve çeşitli platformlar için muhtelif mühimmatların seri üretimlerine yönelik de kararlar alındı.
- Toplantıda ayrıca MİLGEM projesi kapsamında inşa edilecek 6-7-8. gemilerin (i sınıfı fırkateynler) tedariği de kararlaştırıldı.
Bayraktar Akıncı, Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti ile hedefini vurdu: Bayraktar Akıncı TİHA, milli ve özgün olarak geliştirilen Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti ile gerçekleştirdiği test atışında hedefi yüksek hassasiyetle vurdu.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii liderliğinde yürütülen Bayraktar Akıncı Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar Akıncı TİHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.
- Bu kapsamda TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünün (SAGE) geliştirdiği Gökçe Yeni Nesil Güdüm Kiti ile bugün gerçekleştirilen test atışı başarıyla tamamlandı.
- Bayraktar Akıncı’nın 20 bin feet irtifadan lazerle işaretlediği hedefe yüksek hassasiyetle angaje olan Gökçe Güdüm Kiti, bir insansız hava aracında ilk kez test edildi. Başarıyla tamamlanan atış testini Keşan’daki Bayraktar TB2 Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan Bayraktar TB2 İHA da görüntüledi.
Türkiye’nin jet eğitim uçağı Hürjet ilk uçuşa ilerliyor: Türkiye’nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olacak Hürjet ilk uçuşuna hazırlanıyor.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda yürütülen Hürjet Projesi’nde ilk uçuşa yönelik olarak yoğun bir çalışma yürütülüyor.
- Hürjet, Ağustos 2017’de Jet Eğitim Uçağı Geliştirme Projesi olarak başlatıldı.Nisan 2018’de kavramsal tasarım aktiviteleri, Temmuz 2019’da ön tasarım faaliyetleri, Şubat 2021’de kritik tasarım faaliyetleri başarıyla sonuçlandırıldı, tasarım döngülerinin sonuçlanmasıyla üretim faaliyetlerine geçildi.
- Hedef ayda 2 Hürjet: Proje kapsamında ilk aşamada üretilecek 2 prototipe yönelik çalışmalar büyük oranda tamamlandı. Prototiplerden biri dayanım, diğeri uçuş testlerinde kullanılacak. Dayanım testinde kullanılacak prototip hangardan çıktı ve tam boy statik testlerine tabi tutulacak. Uçuş yapacak prototiple ise yakın zamanda yer testlerine başlanacak.
Milli füzeler Çakır ve Siper’de geri sayım: Türk Silahlı Kuvvetlerine önemli harekat kabiliyetleri sağlayacak füzelerden Çakır ilk atış, Siper Blok-1 ise göreve hazır şekilde sahaya çıkmak için gün sayıyor.
- ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, kara, deniz ve hava platformlarından atılabilen seyir füzesi Çakır ve uzun menzilli yüksek irtifa hava savunma sistemi Siper’e ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
- Çakır’ın, ROKETSAN’ın kendi AR-GE projelerinden biri olarak başladığını dile getiren İkinci, bu konuda Baykar ile çok güzel bir işbirliği yaptıklarını söyledi.
KALEKALIP tarafından geliştirilen Makinalı Tüfek: KMG556
El tutamaklı hızlı değiştirilebilir namlu
Mesafe ayarlı mekanik nişangah
5 kademeli ayarlanabilir teleskobik dipçik
Türk savunma sanayisi 2022’de kanatlandı: Türk savunma sanayisi bünyesinde yürütülen bir dizi projede 2022 yılında önemli aşamalar kaydedildi, yeni ürün ve sistemler güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının yerli ve milli çözümlerle karşılanmasına yönelik 2022’de yoğun bir çalışma yürütüldü.
- Demir, şu değerlendirmelerde bulundu: “Yerli ve milli imkanlarla tasarladığımız, geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz, SİHA’larımızı, deniz platformlarımızı, kara araçlarımızı, füzelerimizi, insansız kara ve deniz araçlarımızı, elektronik harp sistemlerimizi güvenlik güçlerimizin hizmetine sunarak, onların sahadaki gücüne güç kattık. Savunma ve havacılık ihracatımız 4 milyar doları aşarak tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.
Askeri kara aracı ihracatının lideri BMC: Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden BMC, bu yıl ihracat performansıyla faaliyet alanında lider oldu. BMC, Türk savunma sanayisinin kara araçlarında bu yıl yaptığı 428 milyon dolarlık ihracatın yüzde 45’ini gerçekleştirdi.
- BMC, savunma ve havacılık ihracat verilerine göre, bu yılın 11 ayında gerçekleştirdiği satışlarla savunma sanayisi kara aracı üreticileri arasında ilk sırayı aldı
- Türk savunma sanayisindeki kara aracı üreticileri 428 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 45’ini tek başına yapan BMC, 192,6 milyon dolarla bu alanda lider oldu. Şirket, ihracat performansıyla tüm savunma sanayisi üreticileri arasında ise 5’inci sırada yer aldı.
GÖKTÜRK-2 uydusu görevini 10 yıldır başarıyla sürdürüyor: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde görev yapan GÖKTÜRK-2 uydusunun, 10 yıldır tam kapasite ile görevini kesintisiz gerçekleştirdiğini bildirdi.
- MSB’den yapılan açıklamada, milli imkanlarla geliştirilen GÖKTÜRK-2 uydusunun, 18 Aralık 2012’de Çin’in Jiyuguan üssünden başarıyla fırlatıldığı hatırlatıldı.
- GÖKTÜRK-2’nin, 10 yıl boyunca dünyanın etrafında yaklaşık 52 bin 800 yörünge kat ettiği, haberleşme konisi içerisinde herhangi bir aksama olmadan uyduya erişim sağlandığı, yaklaşık 34 milyon kilometrelik bir alan kapsanacak şekilde 85 bin kare görüntüye tekabül eden görüntüleme yaptığı bildirildi.
Türk şirketinin uzayda kuracağı “uydu takımı”nın ilk üyesi “İstanbul” 2023’te fırlatılacak: Türkiye’nin ilk ticari cep uydu girişimi “Hello Space”, 80 cep uydusu takım ağı ile uzaydan dünyanın her noktasına haberleşme ve veri hizmeti sunmaya hazırlanıyor.
- Hello Space’in ilk ticari cep uydusu “İstanbul”, SpaceX’e ait Falcon9 roketi ile 2023’te uzaydaki yerini alacak.
- Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A takımının kurucularından Muzaffer Duysal, mezuniyetinin ardından uzay teknolojileri alanında çalıştı.
- Uzayda yeni nesil haberleşme teknolojisi için cep uydularını üretecek ticari bir girişim hayali kuran Duysal, yazılım teknoloji şirketi OBSS’nin CEO’su Zafer Şen ile yaptığı fizibilite çalışmalarının ardından “Hello Space”i kurarak uzay odaklı yeni teknolojiler geliştirmek için harekete geçti.
- Hello Space, “uydu haberleşmesini” en yeni cep uydusu teknolojisiyle dünya çapında sunma ve herkese ulaşılabilir kılma hedefiyle Türkiye’nin ilk ticari cep uydusu “İstanbul”u geliştirdi. “İstanbul”, gelecek Mayıs’ta SpaceX tarafından uzaya fırlatılacak.