📕#SAHAsözlük
Balistik
Bir merminin hava veya su gibi akışkan bir ortamda belirli bir amaç ile belirli bir tip enerji kaynağı kullanılarak bir noktadan diğer noktaya gönderilmesini inceleyen bilim dalı.
Araçların Siber Güvenlik Açıklarıyla Çalınmasını Engelleyen Teknoloji: Texinsight Teknoloji tarafından geliştirilen Newky, hem sivil hem de savunma alanlarında kullanılabilen, kullanıcının biyometrik verileriyle cep telefonu üzerinde oluşturulan bir dijital anahtar.
- Bu anahtar, geliştirilen cihaz ile birlikte eşleniyor ve aralarında kriptolu bir haberleşme sistemi başlıyor. Sistem, her türlü aracın beyni olarak tabir edilen elektronik kontrol ünitelerine entegre ediliyor ve araçların siber güvenlik açıklarıyla çalınmasını, bakım esnasında izinsiz kişilerin yazılım yüklemesini ve sahibinden başka biri tarafından kullanılmasını engelliyor. Bir nevi dijital zimmetleme olarak tanımlanıyor.
SAHA & Mersin Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması Mersin’e imzasını attı: SAHA İstanbul – Mersin Ticaret ve Sanayi Odası – Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde “SAHA – Mersin Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması” etkinliği gerçekleştirildi.
- Etkinliğe 86 firmadan 174 kişi katılım sağladı, 17 masada planlı 272 bire bir görüşme (B2B) yapıldı.
- Savunma, havacılık ve uzay sanayiinde milli kabiliyetleri birleştirmek, yerli üretime katkı sağlamak ve bu alanda üretim yapabilecek bölge firmalarını ana yüklenici firmalarla bir araya getirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte ASELSAN, ASPİLSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), ROKETSAN, STM, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile Mersin ve bölgedeki tedarikçiler bir araya gelerek tanıtım ve B2B faaliyetleri gerçekleştirdi.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA: Bugün 28 üniversitesi, 45 şehirde 52 farklı sektörde faaliyet gösteren 1.061 firmamızla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi haline geldik.
Ülkemizde yapılamayanı yapmak amacıyla sadece savunma sanayiinin değil havacılık ve uzay sanayiinde de el atılmayan konuları çözmek ve daha çok firmayı bu sektörlerde üretime teşvik ederek ekosistemi genişletmek için yola çıktık.
Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli: MERSİN artık SAHA’da.
- Mersin’de savunma sanayi denince etkilenmeyen, hisleri kabarmayan kimse yok. Mersin, yan sanayisi, tedarikçileri ve lojistik gücü ile çok uygun bir şehir.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır: Mersin olarak güçlü ve çok çeşitli bir sanayi yapılanmamız var. Bu gücümüzü, savunma sanayinde kullanmayı amaçlıyor ve savunma sanayinde yeni milli bir üretim merkezi olmayı hedefliyoruz.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan: Bizim mensubu olduğumuz medeniyet, kültür yapımız, inanç yapımız savunma temelli, insanı yaşat ki devlet yaşasın.
- Saldırı değil savunma amaçlı hareket ediyoruz, hem devlet hem de dünyada bunu hakim kılmak adına bir misyon üstlenmiş ve bu misyonla yol almaya çalışan bir ülkeyiz.
SAHA – Mersin Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması kapsamında, Mersin’de yerleşik; Özen İş Makina, Berdan Civata, Çumitaş (Çukurova Makina), Koluman ve Çimtaş Çelik firmalarımızı firma temsilcileri ile ziyaret ettik.
SAHA İstanbul olarak, SAHA – Mersin Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması kapsamında platform üreticisi firma yetkilileriyle birlikte Mersin Model Fabrika – Mersin Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi ziyaret edildi.
- Teknik gezi esnasında envanter ve yetkinliklerle ilgili bilgi alındı.
- Model Fabrika SAHA İstanbul ofisinde, birlikte yapılabilecek çalışmalar görüşüldü.
Türk zırhlısı Türk-Macar dostluğunu pekiştirecek: Türkiye ile Macaristan arasında var olan iyi ilişkiler savunma sanayisi alanında iki ülke şirketleri tarafından kurulacak ortaklıkla güçlendirilecek.
- Türkiye ile Macaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı ziyarette farklı alanlara yönelik bir dizi anlaşmaya imza atıldı.
- Türkiye’de Ejder Yalçın 4X4 olarak bilinen taktik tekerlekli zırhlı aracın Gidran ismiyle Macaristan’da üretmek için ekim ayında Raba Otomotiv firması ile işbirliği anlaşması imzalayan Nurol Makina, bu anlaşmanın detaylarında sağlanan mutabakatın ardından “ortak girişim şirketinin kuruluşuna” ilişkin sözleşmeye imza attı.
Nurol Makine tarafından geliştirilen taktik tekerli zırhlı araç: Ejder Yalçın
💢 Hızlı, kolay ve düşük maliyetli
💢 Ergonomik tasarım
💢 Hidrolik takviyeli
Bayraktar TB3 SİHA, 32 saat havada kaldığı uzun uçuş testini başarıyla tamamladı: Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 8 ülkeyle olmak üzere şimdiye kadar toplam 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.
- Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB3 SİHA, 32 saat havada kaldığı uzun uçuş testinden başarıyla geçti.
Azerbaycan ordusu, Bayraktar TB2 SİHA’larla tatbikat yaptı: Azerbaycan ordusu, Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’larla tatbikat gerçekleştirdi.
- Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, tatbikat kapsamında havalanan Bayraktar TB2 SİHA’ların belirlenen güzergahlarda havadan keşif yaptığı ve tespit edilen temsili düşman hedeflerinin nokta atışıyla imha edildiği bildirildi.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’a Etiyopya’dan Onur Madalyası: Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Etiyopya Onur Madalyası’na layık görüldü.
- Bayraktar, Etiyopya’nın ulusal ve Hava Kuvvetleri kapasitesinin artırılmasına ve geliştirilmesine sunduğu katkılar nedeniyle prestijli madalyayla ödüllendirildi.
- Haluk Bayraktar’a madalyası, Etiyopya Hava Kuvvetlerinin 88. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında başkent Addis Ababa’da düzenlenen törende, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali’nin huzurunda, Genelkurmay Başkanı Mareşal Birhanu Jula ve Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Yilma Merdasa tarafından takdim edildi.
Türkiye’nin ilk astronotu Gezeravcı’nın uzaya gönderiliş tarihi ertelendi: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer alacağı Ax3 misyonunun, olumsuz hava koşulları ve SpaceX planlamalarındaki değişiklik nedeniyle 17 Ocak 2024’e ertelendiğini belirtti.
- Bakan Kacır, sosyal medya hesabından, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) paylaşımını alıntılayarak, açıklama yaptı.
GÖKTÜRK-2 uydusu 11 yılda dünyanın etrafında 60 bin tur attı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 11 yıl önce uzaya yollanan GÖKTÜRK-2 uydusunun, geçen süre içinde dünyanın etrafında 60 bin tur atarak görüntü çektiğini bildirdi.
- Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “11 yıl önce bugün uzaya uğurladığımız GÖKTÜRK-2 uydumuz, geçen süre içinde dünyanın etrafında 60 bin tur atarak görüntü çekti.” ifadesi yer aldı.
Milli torpido AKYA ile harp başlıklı ilk atış için geri sayım: Roketsan tarafından geliştirilen Yeni Nesil Milli Ağır Torpido AKYA’nın ilk kez harp başlıklı atış testi, 26 Aralık 2023 tarihinde TCG Preveze Denizaltısından gerçekleştirilecek.
- Antalya Körfezinde gerçekleştirilecek test kapsamında; TCG Preveze Denizaltısı ile daha önce hizmet dışına çıkarılan bir gemiye ilk kez harp başlıklı AKYA torpidosu atışının yapılması bekleniyor.
- Türk savunma sanayii, geliştirdiği milli torpidolar ile bu alanda yurt dışına olan bağımlılığını sonlandırıcak.
SİPER hava savunma sisteminde kullanılacak ASELSAN ALP radarının özellikleri ortaya çıktı: ASELSAN, SİPER Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi’nin bir parçası olarak kullanılacak ALP radarının özelliklerini açıkladı.
- ALP, (Eski adıyla AİR-Alçak İrtifa Radarı), 200+ km menzili ile savaş uçaklarını, İHA’ları, helikopterleri, seyir füzelerini, roket ve havan mermisi gibi balistik hedefleri izleyebilen Tüm İrtifa Radarı olarak adlandırılmaktadır.
- ALP, SİPER’in batarya yapısında, özellikle helikopter, İHA ve seyir füzeleri gibi alçak irtifa tehditlerine ve balistik mühimmatlara karşı bir boşluk doldurucu olarak görev yapacak.