SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Transistör

Yarı iletkenlerde elektronik sinyalleri güçlendirmek veya değiştirmek için kullanılan cihaz.


Atmaca’dan Fırtına’ya, Altay’dan Tank Taşıyıcılara… Milli Platformlara Mekanik Sistem Üretiyorlar: Özen İş Makina 1973 yılında kurulan; cam, otomotiv, offshore, makina gibi sektörlere tedarik sağlayan bir firma… Son 10 yıldır ise hayalini kurdukları gibi savunma sanayine çalışıyorlar. ASELSAN, ROKETSAN, BMC, MKE, TUSAŞ, TEI gibi firmaların hem milli ve yerli projelerine hem de ticari projelerine mekanik parça ve mekanizma üretimleri yapıyorlar. Özen İş Makina Genel Müdürü Pınar Okyay, “Altay’ın, Fırtına’nın silah sistemlerinde, ROKETSAN’ın Atmaca projesinde parçalarımız bulunuyor. Mekanik ve elektromekanik sistem tasarımı ve talaşlı imalat yöntemiyle yapısal parça, mekanizma ve sistem üretimi yapıyoruz” diyor.


SAHA MBA Programı devam ediyor: SAHA MBA, Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri eğitiminde ilk ders T.C. Savunma Sanayii Başkanı Başkanı Sn. Prof. Dr. Haluk Görgün tarafından yoğun katılımla gerçekleştirildi.

  • Bilgi ve tecrübelerini paylaşan T.C. Savunma Sanayii Başkanı Sn. Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN’e değerli katkı ve katılımları için teşekkür ederiz.

SAHA İstanbul ailesine bu ay 3️⃣5️⃣ yeni firma daha katıldı: SAHA İstanbul milli teknoloji bilinciyle yerli ve milli sistemler geliştirmeye devam eden firmaları desteklemeye devam ediyor.

  • Elektrik-Elektronik, Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları, Malzeme ve Malzeme Şekillendirme ve Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm sektöründen aramıza katılan yeni firmalarımızı tebrik ediyoruz.

TEI’nin 3 Ar-Ge projesi için imza töreni düzenlendi: TEI, Savunma Sanayii Başkanlığı himayelerinde gerçekleştireceği SİCİM, ÖTEKTİK ve AMETİST projeleri için imza töreni yapıldığı bildirildi. TEI’den yapılan açıklamada, “2023 Yılında Başlatılan Ar-Ge Projeleri İmza Töreni”nin, Savunma Sanayii Başkanlığı Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda gerçekleştiği belirtildi.

  • SİCİM projesi kapsamında havacılık motorlarının sıcak bölge türbin parçalarında kullanıma yönelik seramik elyaf ve seramik matrisli kompozit malzeme geliştirilmesi, ÖTEKTİK projesiyle havacılık motorlarının sıcak bölge türbin parçalarında kullanıma yönelik seramik matrisli kompozit malzeme geliştirilmesi ve AMETİST projesiyle de havacılık motorlarında kullanılacak alüminyum alaşım ve nikel bazlı süper alaşım metal matrisli kompozit malzemelerin proses geliştirilmesinin hedeflendiği ifade edildi.

Türkiye ve İran arasında bilim, sanayi, teknoloji ve inovasyon alanında işbirliği: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, “Bölgenin önemli ve iki güçlü ülkesi olarak Türkiye ve İran, barışçıl amaçlarla bilim, sanayi, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini teşvik edecek ve destekleyecek.” ifadesini kullandı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye ve İran arasında bilim, endüstri ve teknoloji alanlarında işbirliğini içeren mutabakat zaptı imzalandığını belirterek, “Bu anlaşmayla, bölgenin önemli ve iki güçlü ülkesi olarak Türkiye ve İran, barışçıl amaçlarla bilim, sanayi, teknoloji ve inovasyon alanlarında işbirliğini teşvik edecek ve destekleyecek.” ifadesini kullandı.

Türk sanayisinde büyük ölçekli 3D metal yazıcı üretim hamlesi: Türk sanayisi, dünyada sınırlı sayıda ülkenin sahip olduğu, savunma, otomotiv ve biyomedikal gibi alanlarda kullanılan, ihracat kısıtlamalarına tabi büyük ölçekli 3D metal yazıcı üretim teknolojisini ülkeye kazandırmaya hazırlanıyor.

  • TTAF şirketler grubunun bünyesinde faaliyet gösteren GTOT Teknoloji Teknik Lideri (CTO) Cüneyt Aytaç, metal eklemeli imalat alanında faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Bu sektörde Türkiye’de oluşan büyük bir açığı kapatmak üzere yola çıktıklarını dile getiren Aytaç, savunma sanayisi, otomotiv, biyomedikal gibi alanlarda ihtiyaç duyulan metal eklemeli imal sektöründe yerli makine ve ek donanımları sıfırdan tasarlamak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.


F-16 satışı için Biden’dan ABD Kongresi’ne Türkiye mektubu: ABD Başkanı Biden, İsveç’in NATO üyeliğine onay veren protokolü TBMM’den geçiren Türkiye’ye yönelik F-16 satışına ilişkin süreci hızlandırmak için Kongre’ye iki ayrı mektup gönderdi.

  • Reuters’a konuşan ABD’li bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, dün Kongre’nin dış ilişkiler komitelerindeki en üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelere mektup gönderen Biden, F-16’ların Türkiye’ye satışı için resmi bildirim sürecini başlatma niyetinde olduğunu iletti. ABD Başkanı, mektubunda söz konusu üyelerden bu satışa “gecikme olmaksızın” onay verilmesini talep etti.

ASELSAN ile HAVELSAN arasında iş paylaşımı mutabakat zaptı imzalandı: ASELSAN ile HAVELSAN arasında, ortak kaynakların daha verimli kullanılmasını içeren iş paylaşımı mutabakat zaptı imzalandı.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Özdemir Bayraktar Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza törenine, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ve HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar katıldı.

Görgün, buradaki konuşmasında, firmaların eksik olabilecekleri konulardaki işbirliklerini desteklediklerine işaret ederek, “Bugünkü mutabakat zaptıyla şirketlerimiz arasında yeni bir sinerjinin oluşacağına inanıyorum. Örtüşen konularda her iki şirketin ve ülkenin menfaatlerini oluşturacak bir mutabakat ortaya çıktı. Mutabakatla daha verimli, mükerrerliklerin önüne geçilen ve önceliklendirmelerin iyi planlandığı bir süreci yaşayacağız.” dedi.


ATMACA füzesi için bir ilk: Endonezya’ya ihraç edildi: Janes’in konuya yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre Endonezya, yerel savunma şirketi PT Republik Defensindo ile Türkiye’den ilk parti Atmaca gemisavar güdümlü füze tedariki için sözleşme imzaladı.

  • Toplam 45 adet füze ile bunlara ait fırlatma üniteleri ve kullanıcı terminallerinin tedarikini kapsayan bu sözleşme, Endonezya Deniz Kuvvetleri’nin Türk yapımı güdümlü silahın ilk ihracat müşterisi olmasının önünü açıyor.
  • Atmaca, Türk Deniz Kuvvetleri’nin AGM-84 Harpoon’a olan bağımlılığını azaltmak için tasarlanan, Türkiye’nin ilk yerli gemisavar güdümlü füzesidir.
  • Türk savunma şirketleri Roketsan ve Aselsan ile türbin motoru üreticisi Kale Arge tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir. Program üzerindeki çalışmalar 2009 yılında başladı ve PT Republik Defensindo silah sisteminin Endonezya’daki yerel aracısı konumunda.

Milli bataryalar sivil havacılık görevine hazırlanıyor: Türkiye’nin en büyük batarya üreticisi ASPİLSAN Enerji, askeri alanda üstlendiği sorumluluklarla geliştirdiği yetenekleri sivil alanlara taşıyor.

  • ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, sivil sektörlerle yaptıkları anlaşmalardan birini Turkcell ile hayata geçirdiklerini söyledi. Özdemir, ortaya çıkan telekomünikasyon bataryasının Türkiye’de önemli aşama kaydettiğini ve bataryalarının şebekenin pek çok yerinde kullanıldığını bildirdi.
  • Bunun yanında elektrikli ev aletleri sektörüyle anlaşmalar yaptıklarını ifade eden Özdemir, bu noktada çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
  • Yeni pil hücreleriyle yeni tasarımlarda yer almak için farklı firmalarla işbirlikleri geliştirdiklerine işaret eden Özdemir, bunların meyvelerini ilerleyen zamanda toplayacaklarına inandıklarını vurguladı.

Defense News: Türkiye dört yabancı yapımı silahı yerli yapımlarıyla değiştirmek için anlaşmalar imzaladı: Milli Savunma Bakanlığı, Türk hükümetinin bazı yabancı yapımı silahları yerli üretim versiyonlarıyla değiştirmek için sözleşmeler imzaladığını duyurdu.

  • Savunma şirketi Roketsan ve diğer yerli kuruluşlarla 20 Ocak’ta tamamlanan anlaşmalar, Roketsan tarafından üretilen Akya torpidosu, Atmaca seyir füzesi ve Sapan hava savunma silahının seri üretimine zemin hazırlıyor. Bu sistemler Türk donanmasının vurucu gücünü artırmaya yardımcı olacaktır.

Roketsan, Defense News’in sözleşme detaylarına ilişkin talebine yanıt vermedi.


Aselsan’dan 24,7 milyon euroluk satış sözleşmesi: Aselsan, 24 milyon 692 bin euroluk yeni bir iş ilişkisine başladığını duyurdu.

  • Şirketten Kamuyu Aydınlatma Platformu’nu (KAP) yapılan açıklamaya göre, Aselsan uluslararası bir müşterisinin son kullanımına yönelik olarak deniz sistemleri tedarikini kapsayan toplam bedeli 24 milyon 692 bin 633 euro olan bir satış sözleşmesine imza attı.

Türkiye’nin “uzay otobanı” yeni uydular ve Ay’a sert inişle hareketlenecek: TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal, İMECE-1 uydusunun ardından İMECE-2 ve 3’e odaklandıklarını belirterek, “2027’ye gelindiğinde 3 uydumuz eş zamanlı çalışacak. Türkiye de artık sadece uydusunu yapan değil, takım uydusunu yapan bir ülke olacak.” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AA muhabirine, “Türkiye Yüzyılı”nın ilk yılında gözlerini uzaya çevirdiklerini söyledi.

Milli Uzay Programı’nın 10 başlığından birinin “Türkiye’nin ilk astronotunun uzaya gönderilmesi” olduğunu dile getiren Mandal, “Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzaya gitmesine toplumumuzun gösterdiği ilgi ve beklentilerin yüksek düzeyde olduğunu görmek mutluluk ve sorumluluk verdi.” diye konuştu. Mandal, Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 bilimsel deney gerçekleştireceğini, uzay misyonunun “bilim misyonu projesi” olduğunu belirtti.


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: Meclise uzay kanununu götürmek istiyoruz: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, meclise uzay kanununu götürmeyi istediklerini belirterek, “Kanun, çoğunlukla TUA’nın uzun vadeli projeler başlatmasına imkan tanıyacak düzenlemeleri kapsayacak.” dedi.

  • Milli Uzay Programı çerçevesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Kacır, Türkiye’de ilk defa bilimsel bir olayın bu kadar toplumsallaştığına işaret etti.