📕#SAHAsözlük: KNOT
Saatte 1 deniz miline eşit hız birimi. Tam olarak saatte 1,852 metreye, yaklaşık olarak saatte 1,151 kara miline ve saniyede 0,514 metreye eşittir.
Atmosfer Altı Roketler Yeryüzüne Yerli ve Milli Paraşütlerle Dönüyor: Tulpar Uzay Havacılık ve Savunma’nın geliştirdiği yerli insansız paraşütler; atmosfer altı roketlere, torpidolara ve havan mermilerine güç veriyor. Paraşütler havan mermilerinde sahayı aydınlatmak ya da atmosfer altı roketlerin yeryüzüne tekrar dönüşünü sağlamak gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Makine Kimya Endüstrisi (MKE)’nin tüm aydınlatma paraşütlerini tedarik ettiklerini söyleyen Tulpar Uzay Havacılık ve Savunma Proje Müdürü Burak Ekici, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ gibi firmalarla da çeşitli millileştirme projelerinde yer aldıklarını belirtiyor.
🔗 İzlemek için tıklayınız.
SAHA İstanbul olarak firmalarımızın sektörle ilgili değerlendirmelerini almak, görüş ve önerilerini dinlemek maksadıyla hayata geçirdiğimiz “SAHA Sohbetleri” etkinliğimizde T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Sayın Mehmet Ali KILIÇKAYA’yı konuk ettik.
- Karşılıklı etkileşim ortamında gerçekleşen etkinlik kapsamında sektörel konularla ilgili olarak firmalarımızın görüş, öneri ve beklentileri doğrultusunda değerlendirmelerde bulunduk.
Türk savunma sanayisi Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliğini artırıyor: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye ile bu ülke arasındaki savunma sanayisi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir dizi görüşmede bulundu.
Toplantıda yapılan değerlendirmelere ilişkin bilgi veren Görgün, “Burada arkadaşlarımız, ağırlıklı olarak Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetlerinin son kullanıcılarıyla özellikle şirketlerimizin yöneticileri ve teknik personelleri daha önceden belirlenmiş 80 madde üzerine konuştular. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın 2023 yılında yaptığı ziyaret sonrası bu işbirlikleri arttı. Hem BAE Emiri’nin hem Sayın Cumhurbaşkanı’mızın ortaya koyduğu vizyon ve motivasyonla savunma sanayimizdeki ve ekosistemdeki herkes elinden gelen gayretle sonuç ortaya çıkarmaya çalıştı.” ifadelerini kullandı.
BARKAN kar, çamur dinlemedi 1000 kilometreyi devirdi: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız kara aracı BARKAN, kar ve çamurlu sahalarda, zorlu coğrafyalarda 1000 kilometreyi geride bıraktı.
- Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarının yerli ve milli savunma sanayisi ürünleriyle karşılanması amacıyla Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda çalışmalar çok yönlü sürüyor.
- Bu çalışmalarda insansız sistemlerin envantere kazandırılması çalışmaları önemli bir yer tutuyor. Uzun süredir kullanılan insansız hava araçlarının çeşitliliği artarken son dönemde bunlara insansız kara ve deniz araçları eklenmeye başladı.
Türkiye dünyada kendi sinyalizasyon sistemini yapan 5 ülkeden biri oldu: ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türkiye’nin dünyada kendi sinyalizasyon sistemini yapan 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, bu alanda Türkiye’yi marka haline getirmek istediklerini ifade etti.
- ASELSAN’ın, savunma teknolojilerinde geliştirdiği yetkinliklerini sivil teknolojilere de yayma konusunda durmadan çalıştığını söyledi.
- Bu kapsamda ulaştırmayı, stratejik ve kritik bir alan olarak değerlendirdiklerine işaret eden Akyol, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa süre önce açılışını yaptığı İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe Etabı’ndaki sinyalizasyon sisteminin milli olarak ASELSAN-TÜBİTAK işbirliğinde geliştirildiğini anımsattı.
Havacılık sanayisindeki yerlileştirmeye verimlilik ödülü: Alp Havacılık’ın “Seramik Freze-Yüksek Nikel Alaşımlı Bütünleşik Kanatçıklı Kompresör Disklerinin Frezelenmesi” Projesi, 9. Verimlilik Proje Ödülleri’nin “yerlileştirme” kategorisinde birinci seçildi.
- Alp Havacılık, imalat süreçlerinde uyguladığı “Seramik Freze-Yüksek Nikel Alaşımlı Bütünleşik Kanatçıklı Kompresör Disklerinin Frezelenmesi” Projesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen 9. Verimlilik Proje Ödülleri 2023’te 596 projenin değerlendirildiği “yerlileştirme” kategorisinde birinci seçildi.
- Şirketten yapılan açıklamaya göre, Alp Havacılık, geliştirdiği bu özgün teknoloji ile bütünleşik kanatçıklı jet motor kompressor nikel disklerini (Ni IBR/Blisk) maliyet ve verim avantajı sağlayacak şekilde üretiyor.
Bayraktar TB3 SİHA, 30 bin feet irtifaya çıktı: Bayraktar TB3 SİHA, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirdiği uçuşta 30 bin feet irtifaya çıktı.
- Bayraktar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Bayraktar TB3 SİHA, Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla tamamladı.
- TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla havalanan milli SİHA, gerçekleştirilen yüksek irtifa uçuş testi sırasında yüksek irtifadaki sistem ve dayanım performansının ölçüldüğü testlerin tamamını başarıyla tamamladı.
Birbirinden kritik 14 Ar-Ge projesi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından, Kuvvetlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başlatılan Ar-Ge Projeleri’nin İmza Töreni, Savunma Sanayii Başkanlığında gerçekleştirildi.
- Metal Matris Kompozit Malzemeler için Lazer Metal Toz Ergitme Prosesinin Geliştirilmesi (AMETİST) Projesi Yüksek Sıcaklık Ötektik Oksit Seramik Matris Kompozitlerin Geliştirilmesi (ÖTEKTİK) Projesi
- SiC Elyaf ve SiC Matrisli Kompozit Geliştirilmesi Faz-1 (SİCİM) Projesi
- Nanomalzemeli Pirotekniklerin Geliştirilmesi (NOVA) Projesi
- Eritilerek Dökülebilir Duyarsız Patlayıcı Geliştirilmesi (LAV) Projesi
- Kompozit Katı Yakıtlar İçin Bağlayıcı-Katalizör Bileşeni Geliştirilmesi (KARBOSEN) Projesi
- Düşük Faz Gürültülü Dielektrik Rezonatör Osilatör Geliştirme (DRO) Projesi
- Düşük Faz Gürültülü Kristal Osilatör Geliştirme (KRİSTAL OSİLATOR) Projesi
- Su Altı Sentetik Açıklıklı Görüntüleme Yeteneği Kazandırılması (SAS) Projesi
- YIG (Yttrium Iron Garnet) Filtre Geliştirme Projesi
- Merkezi Sürü İHA Geliştirilmesi (SÜMER) Projesi
- Bilişsel İş Yükünü Etkileyen Faktörlerin Ölçümü ve Yapay Zekâ ile Değerlendirilmesi (GENIUS 2.0) Projesi
- Alanda Programlanabilir Entegre Devre Geliştirme (ALP-EREN) Projesi
- Sahte Görüntü Tespit Yöntemleri Geliştirme (CİNGÖZ) Projesi
Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti:
“Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünler ile bilginin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz. Türk savunma sanayiini, Türkiye’nin Küresel Güç Vizyonu doğrultusunda inşa etmek amacıyla; bilim ve bilginin ışığında geliştirilen, ileri teknolojiye sahip savunma sanayii ürünlerinin diğer sektörlere öncülük etmesine katkıda bulunması inancıyla kamu, akademi ve özel sektör olarak hep birlikte gerçekleştireceğimiz Ar-Ge çalışmalarımızda kolaylıklar diliyorum.”
Savunma Sanayii İhracatı, “Ocak 2023”: Türk savunma ve havacılık sanayiinin 2024 yılının Ocak ayı boyunca gerçekleştirdiği ihracat, 330 milyon dolar olarak açıklandı.
- Savunma ve havacılık sanayii sektörünün 2024 yılı ihracatına yönelik ilk çıktı belli oldu. Sektör, Ocak 2024’te 330.2 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. Bu, 2023 yılının Ocak ayında gerçekleştirilen ihracata kıyasla %18.4 oranında artış anlamına geliyor.
- Öte yandan Türk savunma ve havacılık sanayii, 2023 yılını 5.5 milyar dolarlık ihracat rakamıyla kapatmıştı. İhracatta başı, önceki senelerde olduğu gibi SİHA’lar ile mühimmat çözümleri çekmişti. Türkiye’nin bu alanda yıllık 6 milyar dolar ve üzeri bir bantta tutunabilmesi için ortalama ‘500 milyon dolar / ay’ ihracat gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunun ise ancak platform ihracatlarıyla sağlanabileceği değerlendiriliyor.
SSB ile ASELSAN, STM, HAVELSAN ve ASFAT arasında sözleşme değişikliği imzalandı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile STM, ASELSAN, HAVELSAN ve ASFAT arasında denizaltı modernizasyonuna yönelik sistem tedariki kapsamında sözleşme değişikliği imzalandı.
SELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na sözleşme değişikliğine ilişkin bildirimde bulundu.
- Açıklamada, “SSB ile STM, ASELSAN, HAVELSAN ve ASFAT arasında denizaltı modernizasyonuna yönelik sistem tedariki kapsamında ASELSAN payı 30 milyon 524 bin avro tutarında sözleşme değişikliği imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2026-2030 yıllarında gerçekleşecektir.” ifadesi kullanıldı.
ASELSAN, 20 milyon euro tutarında yeni bir sözleşme imzaladı: ASELSAN’dan (#ASELS) Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yapılan açıklamada, yurt içi bir firma ile yeni nesil bir Radar Sistemi geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik toplam bedeli 20 milyon euro olan bir sözleşme imzalandığı belirtildi.
- ASELSAN’dan KAP’a yapılan açıklama: ASELSAN ile yurtiçi bir firma arasında yeni nesil bir Radar Sistemi geliştirilmesi ve üretilmesine yönelik toplam bedeli 20.000.000 euro tutarında bir sözleşme imzalanmıştır.
Kahramanmaraş sanayisi TUSAŞ ile kanatlanacak: Tekstil ve metal mutfak eşyası sanayileriyle öne çıkan Kahramanmaraş, savunma ve havacılık sanayisine de katkı vermeye hazırlanıyor.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk savunma sanayisinin önde gelen kuruluşları deprem bölgesinde birçok yatırımı hayata geçiriyor.
- Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) de bu kapsamda Kahramanmaraş sanayisi ve yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde şehre savunma ve havacılık sanayisinin kapılarını açıyor. Böylece Kahramanmaraş sanayisi, tekstil ve metal mutfak eşya sanayilerinin yanında katma değeri yüksek bir alanda görev üstlenecek.