SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕#SAHAsözlük

Teklife Çağrı Dokümanlarında yer alan gereksinimlere göre sistem çözümüne yönelik çalışmaların yapılmasıdır.


⚓️ TCG Anadolu’nun Sualtı Korumasını Yerli “ARAS 2023” Yapıyor: Armelsan Savunma, 2012 yılından bu yana Türkiye’nin sualtı akustiği alanındaki projelerine yerli ve milli çözümler sunuyor. Sualtındaki denizaltılar, dalgıç ve mayın gibi tehditleri tespit edecek yerli ve milli sonar çözümleri üretiyorlar. ARAS 2023 dalgıç tespit sonarı, TCG Anadolu’nun sualtı koruması görevini üstleniyor. Armelsan Savunma Genel Müdürü Can Emre Bakım ayrıca, Nusrat-1915 Mayın Avlama Sonarı’nda da sona gelindiğinin müjdesini verdi.


SAHA İSTANBUL – LOMBARDIA AEROSPACE CLUSTER BUSINESS MISSION: İhracat gayretlerini desteklemek amacıyla firmalarımızı yurt içinde ve dışında uluslararası firmalarla buluşturmaya devam ediyoruz.

1️⃣0️⃣7️⃣ FİRMA | 2️⃣5️⃣8️⃣ B2B GÖRÜŞME



EAQG (European Aerospace Quality Group) tarafından 11-14 Mart 2024 tarihleri arasında Avusturya’nın Geinberg şehrinde düzenlenen Genel Kurul, Space Forum ve ECOT (European Certification Oversight Team) çalışma grubu toplantılarına SAHA İstanbul ve SAHA MİHENK’in yanı sıra EAQG üyesi TEI, TUSAŞ ve Alp Havacılık firmalarımız ile iştirak edilerek uluslararası havacılık kalite faaliyetleri değerlendirildi ve RMS – Türkiye’nin faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulunuldu.


🚀🛰 Uluslararası Uzay Teknolojileri Konferansı’ndayız: Dünyanın dört bir yanından ticari ve resmi kuruluşlar, uzay ajansları, seçkin bilim insanları ve STK’lar uzay teknolojilerindeki gelişimi tartışmak ve işbirlikleri için bir araya geliyor.

🗓 24- 26 Nisan 2024
📍ANKARA


ARMELSAN Savunma Genel Müdürü Can Emre Bakım SAHA İstanbul Youtube kanalına konuk oldu: TCG Anadolu’nun Su altı korumasını “ARAS 2023” su altı dalgıç sonarı yapıyor. ARAS 2023 Enerji ve Savunma Bakanlığı tesislerinin korumasında kullanılıyor. Bakım:


ARAS 2023 dost ve kardeş ülkelere ihraç edildi, körfez ülkelerinden, Avustralya’dan ve Güney Amerika’dan ülkelerle görüşme halindeyiz. Daldırma Sonarımızı bir İnsansız Deniz Aracımıza şu an itibariyle entegre ediyoruz. Bu sayıda çok uzak mesafelerden tehdit denizaltıları tespit edebileceğiz. Mayın Avlama Gemimize Nusret-1915 milli mayın sonarımızı da entegre edeceğiz. Karadenizde devam eden sondaj çalışmalarında, insansız su altı robotlarımız görev alıyor. 2200 metrede ilk robotumuz 25 bin saati, diğer robotumuz ise 10 bin saati geride bıraktı. 2024 yılının sonuna kadar 3 adet daha su altı robotu üretmeyi planlıyoruz.


ASELSAN, Türkiye’nin ilk ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS’ı geliştirdi: ASELSAN, teknolojik birikim ve yeteneklerini kullanarak Türkiye’nin ilk yerli ve milli ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi’ni (DÜFAS) tamamen özgün teknolojiyle Mavi Vatan’a kazandırdı.

  • ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen DÜFAS, denizaltılar ve torpidolar gibi su altı tehditlerinin uzun mesafelerden tespit edilmesini sağlıyor.

Güvenlik güçlerinin yeni yardımcısı KANGURU: Güvenlik güçlerinin en yaygın kullandığı ekipmanlardan telsiz bataryalarının zorlu koşullarda bile tam kapasiteyle göreve hazır tutulmasını sağlamak üzere “KANGURU” isimli akıllı batarya depolama ve şarj kabini geliştirildi.

  • Hücre, pil ve bataryalar ve bunların şarj ihtiyacına yönelik çözümler geliştiren ASPİLSAN Enerji, ortaya koyduğu ürünlerle enerji depolama alanındaki dışa bağımlılığı azaltmaya katkı sağlıyor.
  • Şirket, son dönemde geliştirdiği KANGURU akıllı batarya depolama ve şarj kabini ile Faydalı Model Belgesi aldı.

TUSAŞ’ın projelerinde son durumu Temel Kotil aktardı: TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Çay TV’de katıldığı programda önemli açıklamalarda bulundu. Kotil, HÜRKUŞ eğitim ve hafif taarruz uçağının Çad ve Nijer’e satıldığını ve başka ülkelere de satış görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

  • Şu ana kadar 15 adet HÜRKUŞ üreten TUSAŞ, 60 adet yeni uçak üretecek. Şu anda ayda 2-3 uçak üretiliyor.
  • İlk teslimatı önümüzdeki günlerde beklenen GÖKBEY helikopterinden ayda 2 adet üretiliyor.
  • ANKA-3’ün bu yıl sonu Hava Kuvvetlerine teslim edilmesi planlanıyor.

“ANKA-3’ü inşallah bu yıl sonunda Hava Kuvvetlerine veririz. ANKA SİHA’dan ise ayda 5 adet üretiyoruz. KAAN ile birlikte uçacak. ANKA-3 şimdi ses hızını geçemiyor fakat yeni versiyonu olan çift motorlusu ses hızını geçecek. İkinci ve üçüncü ANKA-3’ü yaptık. Üretiyoruz şu anda. Teslimat bu yıl sonu veya gelecek yılın başında olacak. Silah atar hale getireceğiz. Motoru Ukrayna’dan geliyor. Buna benzer bir motoru TEI yapıyor. Mahmut Bey bunun için birkaç yıl lazım diyor ama biz onu biraz sıkıştırıyoruz.”


Kale Arge’nin motorları yerli seyir füzelerine güç veriyor: Kale Holding’in teknik grup şirketi olan Kale Arge, ürettiği motorlarla yerli seyir füzeleri SOM, Atmaca ve Çakır’a güç sağlıyor.

  • Kale Arge, İstanbul’daki merkezinde yerli füzeler için geliştirdiği motorlara ilişkin toplantı düzenledi.
  • Motor üretim süreçlerine dair detayların paylaşıldığı toplantının ardından, üretim bandı gezisi ve turbojet motoru KTJ-3200’ün testi gerçekleştirildi.

TEI tarafından geliştirilen Turbofan Motoru: TF6000

💢 Kuru İtki: 6000 Ibf
💢 Özgül Yakıt: 0,70
💢 Genişlik: 860mm x 1100mm


Bayraktar AKINCI’dan İHA-230 füzesiyle çifte atış: Baykar’ın milli ve özgün Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Roketsan tarafından milli olarak geliştirilen süpersonik füze İHA-230 ile bir kez daha hedefini tam isabetle vurdu.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.

Su altında 50 gün aralıksız görev yapabilen TCG Preveze, Mavi Vatan’ın güvenliğine destek oluyor: Deniz Kuvvetleri Komutanlığının sahip olduğu 12 denizaltının en modernlerinden biri olan TCG Preveze, limana uğramaksızın 50 gün su altında görev yapabiliyor.

  • Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Ay, Gür ve Preveze sınıfı olmak üzere 3 sınıftan toplam 12 denizaltı bulunuyor. Bu sayı ile bölgedeki en etkin filolardan biri olma özelliğine sahip donanma, aynı zamanda NATO’nun da bu noktadaki vurucu güçlerinden birini oluşturuyor.

Romanya’daki milyar dolarlık ihale Otokar’a kaldı: Otokar, Romanya’nın binden fazla aracın tedarikini kapsan zırhlı araç ihalesinde sona kaldı. İhalenin toplam bedelinin, 1 milyar doları geçeceği öngörülüyor.

  • Romanya Savunma Bakanlığı’nın 4×4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç tedariki için açtığı ihalede sona, Türk savunma sanayii şirketlerinden Otokar kaldı. İhaledeki ağır koşullar nedeniyle Fransız Arquus ve Amerikalı Oshkosh şirketleri teklif sunmadı.

ASELFLIR-500’ün pazar lideri olması bekleniyor: Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) terörle mücadeleden hudut güvenliğine kadar pek çok alanda havadaki ‘keskin gözü’ olacak elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi seri üretim aşamasına geçti.

  • ASELSAN, TSK’nın Suriye’de terör koridoru oluşmasını engellemek amacıyla 2019 yılında başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın ardından Kanada’nın elektro-optik sistemlerle ilgili Türkiye’ye ambargo uygulaması üzerine, yerli elektro-optik sistemlerin geliştirilmesi çalışmalarına hız verdi.
  • ASELSAN mühendislerinin çalışmasıyla ileri teknoloji elektro-optik keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ASELFLIR-500 geliştirildi.

Türkiye’nin ilk uçak fabrikası HÜRJET’i kanatlandıracak: Türkiye’nin ilk uçak fabrikası olan ve Kayseri’de yeniden kurulan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in üretiminde görev alacak.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “küllerinden yeniden doğduğunu” ve tüm savaş uçaklarına parça üretip, montaj yaptığını ifade ettiği TOMTAŞ, Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı HÜRJET’in üretimine katkı sağlayacak.