📕 #SAHAsözlük
Işık hızında bilgi iletebilen, plastik veya cam fiberlerden oluşan optik lif.
📣 SAHA EXPO 2024 hazırlıkları devam ediyor!
⌛️ Avrupa’nın en büyüğü, Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO’ya 1️⃣5️⃣0️⃣ gün kaldı.
👥 100’den fazla ülkeden katılımcı! | 🚀 1.300 firma! | 🫱🏼🫲🏻 500 resmi & ticari heyet!
Savunma Sanayinin Devleri Üretimde Bu İş Güvenliği Ekipmanları ile Korunuyor: Fliqa, 2017 yılında iş güvenliği ekipmanları geliştirmek üzere kuruluyor. Daha sonra yapışkanlı bantlar ve aşındırıcı ürünler üzerine de yatırımları devam ediyor. Şu anda başta savunma sanayi olmak üzere iş güvenliği ekipmanları ve yapışkanlı bantlar geliştiriyorlar. Daha önce ithal edilen ürünleri ülkemizde üretiyorlar. Projeler hakkında bilgi veren Fliqa Genel Müdürü Cem Bilge “Askeri alanda genellikle deniz ve kara araçlarında ürünlerimiz kullanılıyor” dedi.
SAHA İstanbul Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (SAHA MİHENK) (EAQG TR-RMS) toplantısı firmalarımız ve ilgili kurum/kuruluşlarımızın katılımıyla TUSAŞ’ın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
- Toplantıda havacılık endüstrisi kalite standartları alanındaki güncel gelişmeler ve müteakip dönemde yapılacak faaliyetler değerlendirildi.
İran’da düşen helikopterin yerini belirleyen Akıncı İHA’nın dakika dakika keşif görevi: İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindekilerin bulunduğu helikopterin düştüğü bilgisinin alınmasıyla Dışişleri tarafından 19 Mayıs 2024 saat 20.00’de İran’ın gece görüşlü arama/kurtarma helikopter yardım talebi Milli Savunma Bakanlığına bildirildi.
- İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekilerin helikopterinin yerini belirleyen Akıncı İHA, Cumhurbaşkanlığından onay alınmasının ardından saat 23.30’da Batman’dan havalanarak saat 00.45’te kaza bölgesine ulaştı.
- Saat 02.36’da kaza kırıma uğrayan helikopterle görsel temas sağlandı ve başarıyla görevini tamamlayan Akıncı İHA saat 06.45’te Türkiye hava sahasına döndü.
BAYKAR tarafından gelişen: AKINCI TİHA
💢 Operasyonel Menzil: 5.000 km
💢 Azami Kalkış Ağırlığı: 6.000
💢 Tam Otomotik Taksi ve Park Özelliği
AI Tomorrow Summit 2024’te savunma sanayisine ilişkin gelişmeler ele alındı: Yapay zekanın savunma sanayisinde kullanımı ve sektöre olası etkileri, AI Tomorrow Summit 2024’te tartışıldı.
ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yaman, “Geleceğin Kalkanı: Yapay Zeka ile Savunma ve Güvenlikte Sınırları Zorlama” başlıklı panelde yaptığı konuşmada, yapay zekanın son yıllarda baş döndürücü bir hal aldığını söyledi.
HAVELSAN Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özkan, HAVELSAN’ın yapay zeka ile ilişkisinin oldukça eskiye dayandığını ifade etti. Şirketin yakın zamanda yapay zeka platformu MAİN’in lansmanını yaptığını hatırlatan Özkan, bu platformla verinin ülkede kaldığı bir GPT modelinin sunulmuş olduğunu ifade etti.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz de amaçlarının, teknoloji gereken alanlarda yerli mühendislik gücüyle ürünler ortaya koymak olduğunu söyledi.
İnsansız deniz aracı MARLİN, DENİZKURDU tatbikatında kullanıldı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), insansız deniz aracı MARLİN’in muharip su üstü platformlarıyla DENİZKURDU-II/2024 tatbikatında ilk kez kullanıldığını bildirdi.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Elektronik Harp faydalı yükleri entegre edilmiş TCB 1101 MARLİN-İnsansız Deniz Aracı (İDA), 9-17 Mayıs 2024 tarihleri arasında DENİZKURDU-II/2024 Tatbikatı faaliyetlerine iştirak ettirilerek ilk kez fiilen muharip su üstü platformlarımız ile birlikte bir tatbikat senaryosu kapsamında görevlendirildi.” denildi.
STM’nin geliştirdiği savaş gemileri ve İHA sistemleri EFES-2024 tatbikatında: STM’nin geliştirdiği ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine kattığı milli savaş gemileri ile taktik mini İHA sistemleri, EFES-2024 tatbikatında görev alıyor.
STM’den yapılan açıklamaya göre, Avrupa’nın en büyük tatbikatlarından birisi olan EFES-2024 tatbikatı İzmir’de devam ediyor.
- STM’nin milli imkanlarla donattığı savaş gemileri ve taktik mini İHA sistemleri, EFES-2024 Tatbikatı kapsamında aktif olarak görev üstleniyor.
- STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı, Türk donanmasına bugüne kadar dört adet teslimi gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı’nın çeşitli gemileri, tatbikatın fiili atışlı arazi safhasında görevini başarıyla yerine getiriyor.
Efes-2024 Tatbikatı’nda askeri telsizler canlı yayın aracı oldu: Efes-2024 Tatbikatı’nda denizde mayın arama ve imha faaliyeti icra edecek birliği görev alanına götüren Atak 5 hücum botundaki su altı taarruz timi personelinin denize atlama görüntüleri, ASELSAN Elektronik Harp Korumalı El Telsizi’ne (EHKET) bağlı kamera üzerinden ASELSAN 9661 telsizine canlı aktarıldı.
- ASELSAN’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmir’de gerçekleştirilen EFES-2024 Birleşik, Müşterek, Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı kapsamında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in izlediği canlı görüntülerin bir kısmı çıkarma yapan askerlerin göğsündeki ASELSAN telsizleri üzerinden gönderildi.
Yenilenen Türk zırhlısı yurt dışında ilk kez vitrine çıkıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve güncel ihtiyaçlar doğrultusunda yenilenen EJDER KUNTER 4X4 Özel Amaçlı Platform, ilk kez yurt dışında sergilenecek.
- Bölgenin kendi alanındaki en önemli organizasyonlarından olan Karadeniz Savunma ve Havacılık Fuarı (BSDA), 22-24 Mayıs tarihlerinde Romanya’nın başkenti Bükreş’te gerçekleştirilecek.
- Romanya’nın artan savunma bütçesi, bölge ülkelerinin savunma ve güvenlik tedbirlerine son dönemde gösterdikleri ilgi ve yatırımlar fuara olan ilgiyi artırıyor.
Türk savunma sanayisi şirketleri BSDA 2024 fuarında yerini aldı: Türk savunma sanayisi firmaları, bugün başlayan ve 24 Mayıs’a kadar sürecek Romanya Bükreş’teki 9. Uluslararası Karadeniz Savunma, Havacılık ve Güvenlik Fuarı’na (BSDA 2024) katılım sağladı.
Fuar, savunma endüstrisinin tüm savunma alanlarında ağ oluşturması, ortaklık kurması, bilgi paylaşımı yapması, yenilikleri ve yetenekleri keşfetmesi için platform oluşturuyor. Etkinlik ayrıca, kara, deniz, hava savunma, sınır güvenliği, uzay ve siber güvenlik sektörlerindeki en son teknolojileri içerdi.
2022’de 30 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan fuara, 33 ülkeden 400’den fazla firma katılım sağlamıştı. BSDA 2024’e Türkiye’den ASELSAN, ROKETSAN, Nurol Makina, Otokar ve Karel firmaları katıldı.
Temel Kotil: KAAN’ın üzerinde 2028 yılında Türk motoru olacak: TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) Bilim Kültür Sanat Haftası kapsamında 2’nci kez düzenlenen “Türkiye’nin Havacılık Vizyonu” programına katıldı.
- Etkinlikte öğrencilere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile ilgili bilgiler veren Temel Kotil, milli muharip uçağı KAAN’ın son durumunu anlattı. Kotil, “Cumhurbaşkanımızın talimatı 2028 yılında 20 tane Hava Kuvvetlerine teslim ediyoruz.
- Ondan sonra 8 tane daha yapıyoruz. Sonra 1 tane daha yapıyoruz. O 1 tanenin üzerinde 2028 yılında Türk motoru olacak. Onun için yapıyoruz. Türk motoru da yapılıyor. Bizim gencimiz 10 numara. İsterseniz başarırsınız” şeklinde konuştu.
Endonezya’nın dört ek denizaltı alımı ihalesine Türkiye de katılacak: Endonezya, 28 Mart’ta imzalanan sözleşmenin ardından, iki adet Scorpène Evolved denizaltısının yerli inşası için finansman planını ve üretim tesislerini hazırlıyor.
Buna paralel olarak Fransız hükümeti Endonezya’nın Scorpène’lerinin denizaltıdan fırlatılan füzelerle donatılmasına ve insansız sualtı araçlarıyla (İDA) entegre edilmesine yeşil ışık yakmış görünüyor.
Üçüncü İSTİF sınıfı fırkateyn TCG İZMİT’in (F-517) omurgası kızağa konuldu: Sedef Tersanesi, üçüncü İSTİF sınıfı fırkateyn olan TCG İZMİT’in (F-517) omurgasının kızağa oturtulduğunu duyurdu.
- TCG İZMİT’in ilk bloğu 20 Mayıs 2024 tarihinde %70’in üzerinde bir ekipman yüzdesiyle kuru havuza yerleştirildi.
- SSB, TAIS Tersanesi ve STM ortaklığı ile Türk Deniz Kuvvetleri için kalan üç I sınıfı (İstanbul sınıfı) fırkateynin inşası için bir sözleşme imzaladı.
HAVELSAN’a Malezya Yapay Zeka Konsorsiyumundan davet: Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in katılımıyla yapılan Malezya Yapay Zeka Konsorsiyumu (MAIC) tanıtımına Türkiye’den HAVELSAN davet edildi. Törende, Malezya Teknoloji Üniversitesine (Universiti Teknologi Malaysia) bağlı olarak kurulan Yapay Zeka Fakültesi de yine Başbakan İbrahim tarafından açıldı.
- HAVELSAN adına Malezya Ülke Müdürü Orhan Argun’un katıldığı törende, HAVELSAN dışında Malezya’da yerleşik uluslararası teknoloji şirketlerinin yetkilileri de yer aldı. HAVELSAN tarafından Malezya Yapay Zeka Konsorsiyumuna gönderilen yetkinlik mektubunda ise şirketin güncel yapay zeka çalışmaları anlatıldı.
ASELSAN üretkenliğin artırılmasında yapay zeka kullanımını zorunlu görüyor: ASELSAN’ın, Türk savunma sanayisinin “amiral gemisi” olduğunu dile getiren Say, bu sorumlulukla yapay zeka alanındaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
ASELSAN Elektronik ve Yazılım Tasarım Direktörü Dr. Fatih Say, savunma sanayisinde üretkenliğin artırılması ve sistemlerin daha akıllı hale getirilmesi için yapay zekanın artık tercih değil, zorunluluk olduğunu belirtti.
Say, yapay zekanın tüm sektörleri etkilediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Geliştirdiğimiz sistemleri daha akıllı hale getirmek için yaklaşık 10 yıldır çalıştırdığımız yapay zeka teknolojisi, aktif olarak sahadaki ürünlerimizde kullanılıyor. Özellikle son dönemde bu üretken zekanın herkesin ilgisini çekmesi ve büyük yatırımların bu alana yapılması, yapay zeka teknolojilerine ivme kazandırdı.”