SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın


📕 #SAHAsözlük

Katmanlı Üretim – Additive Manufacturing

Katmanlı üretim, CAD yazılımları ve 3 boyutlu tarayıcılar aracılığıyla yönlendirilen bir materyalin katmanlar halinde düzgün geometrik objeler yaratmasıdır.

Bayraktar Kızılelma, sistem tanımlama test uçuşunu başarıyla tamamladı:

Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin tamamen öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, 2. uçuşunda sistem tanımlama testini başarıyla tamamladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bayraktar #KIZILELMA’mız 2. uçuş testini de başarıyla tamamladı. Ufku açık olsun.” ifadelerini kullandı.

NATO’nun istihbarat yazılımı ihalesini Türk şirketi kazandı:

Ulusal ve uluslararası arenada yüksek teknolojiye sahip, yenilikçi ve milli sistemler üreten STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Türk savunma sanayisinin yazılım alanındaki en önemli ihracat başarılarından birine imza attı.

  • NATO’daki karar vericiler ve komuta kademesi için haberleşme ve bilgi sistemlerinin temini, kurulumu ve idamesinden sorumlu NATO İletişim ve Bilgi Ajansının (NCI Agency), Teşkilat kapsamında istihbaratın yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasına yönelik açtığı iki önemli ihaleyi de STM kazandı.
  • Gerçekleşen teknik ve idari görüşmelerin ardından, STM ve NCI Agency arasında sözleşme imzalandı.
  • STM proje kapsamında geliştireceği yazılımla, NATO komutanlıkları için istihbaratın yönlendirilmesi, toplanması, işlenmesi ve dağıtılmasını sağlayacak.
  • Dünyadaki tüm NATO karargahları ve üsleri, istihbarat akışlarını STM’nin geliştireceği ve modernize edeceği bu yazılımlar üzerinden yapacak.
  • NATO’nun istihbarat altyapısını modernleştirecek INTEL-FS projelerinin yaklaşık 3,5 yıl sürmesi planlanıyor.

ABD’nin 2022 yılı silah ihracatı verileri paylaşıldı:

ABD’nin askeri teçhizat ihracatı 2022 mali yılında yaklaşık yüzde 49 artarak toplam 205,6 milyar dolara ulaştı. ABD Dışişleri Bakanlığı, 2022 mali yılına ait silah transferi ve savunma ticaretine ilişkin verileri paylaştı.

  • ABD’li şirketlerin doğrudan askeri teçhizat satışları 2022 mali yılında yüzde 48,6 artışla 153,7 milyar dolara yükseldi.
  • Aynı dönemde ABD hükümeti aracılığıyla gerçekleşen askeri teçhizat satışları da bir önceki mali yıla kıyasla yüzde 49,1 artarak 51,9 milyar dolara çıktı.
  • Böylece ABD’nin askeri teçhizat ihracatı 2022 mali yılında yüzde 48,85 artışla toplam 205,6 milyar dolara ulaştı.

Gürbağ tarafından geliştirilen Akıllı Savunma Sistemi: HYDRO-GIDS

💢 Hedef Takip ve Tespit Sistemi

💢 Hidrojen Beslemeli İtki Sistemi

💢 Soğuk Fırlatma

SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi: SIPER Projesi, ASELSAN, ROKETSAN ve TÜBITAK SAGE iş ortaklığı ile yürütülüyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığının (Hv.K.K.lığı) yüksek irtifa hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak üzere, barış ve krizde etkin bir caydırıcılık sağlayacak, savaşta düşmanın hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarını sınırlamak, geciktirmek veya etkisizleştirmek (imha etmek) suretiyle dost birliklerin bekasını sağlayacak, stratejik ve ekonomik tesisleri düşman hava soluyan hedef, seyir füzesi ve havadan karaya mühimmat taarruzlarına karşı koruyacak ve müşterek harekâtın daha elverişli koşullarda icrasına imkân verecek bir sistemin geliştirilmesi amacı doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB)  ile ASELSAN-ROKETSAN-TÜBİTAK SAGE İş Ortaklığı arasında 15 Ocak 2018 tarihinde Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi Aşama-C (SİPER) sözleşmesi imzalanmıştır. 

Altay tankında ASELSAN imzası: ASELSAN, sahip olduğu kabiliyetler ve geliştirdiği çözümlerle seri üretim sürecinde Altay tankına güç katacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığının ana muharebe tankı ihtiyacının yurt içi geliştirme modeli ile karşılanması amacıyla yürütülen Altay tankı projesinde bu yıl seri üretimin ilk tanklarının ortaya çıkması hedefleniyor.

  • Sözleşme kapsamındaki teslimatların 2026 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.
  • ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, Altay tankı projesinde ASELSAN’ın sorumluluklarının belli olduğunu ve sözleşmeyi imzaladıkları andan itibaren bu doğrultuda çalışmaya başladıklarını söyledi.
  • Görgün, Altay tankına yönelik yürüttükleri çalışmalarda gelinen duruma ilişkin şu bilgileri verdi: “Sistemlerimizin birçoğu hazır, üretimi devam eden sistemlerimiz de var. Bu da geçmişte yine ASELSAN’a duyulan sorumlulukla çeşitli modernizasyon projelerinde farklı kapsamlarda verilen işlerin aslında bütünselliğinin oluşturduğu bir platform. Savunma Sanayii Başkanımız da açıkladı, seri üretimin ilk teslimatları bu yıl içinde çok gecikmeden yapılacak ve biz hazırız.

MIT Technology Review, Bayraktar TB2’leri 2023’ün çığır açan teknolojileri arasında gösterdi: Bayraktar TB2’ler, MIT Technology Review dergisi tarafından 2023’ün çığır açan teknolojileri arasında gösterildi.

  • Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Dünyanın en önemli teknoloji mecralarından biri olan MIT Technology Review, milli SİHA’larımız Bayraktar TB2’leri 2023’ün çığır açan teknolojileri arasında gösterdi.” ifadesini kullandı.
  • MIT Technology Review dergisinin internet sitesinde, Bayraktar TB2 gibi Türk yapımı uçakların, drone’lerin savaştaki rolünü önemli ölçüde genişlettiği belirtildi.

Türkiye üç milli fırkateyni eş zamanlı üretecek:

Türk mühendisleri tarafından dizayn edilen ilk Türk fırkateyni TCG İstanbul’un devamındaki üç fırkateyn için çalışmalar başlıyor. Türk savunma sanayisi, özel sektör tersanelerinin üretim gücünden yararlanarak üç milli fırkateyni eş zamanlı üretip, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine sunacak.

  • MİLGEM Ada sınıfı korvetlerinin ikinci faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi’nin ilk gemisi TCG İstanbul’un inşası sürerken 6, 7 ve 8’inci gemiler için çalışmalar başlıyor.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, MİLGEM Projesi’nin seyri ve İ sınıfı fırkateynlerin inşasına ilişkin değerlendirmede bulundu.
  • Demir, üç İ Sınıfı Fırkateyn Tedariki Projesi’nin Anadolu, Sedef, Sefine, TAİS Ortak Girişimi Ticari İşletmesi ve STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ İş Ortaklığı ile gerçekleştirilmesine karar verildiğini söyledi.

Savunma ürünleri ilk sınavlarını “ciddi oyun altyapısı”nda verecek:

Savunma sanayisi ürünlerinin ve muharebe ortamının dijitalleştirilmesi ve bunlarla taktik çalışmalar yapılabilmesi için Malazgirt ismi verilen “ciddi oyun altyapısı” oluşturuluyor.

  • Geleneksel simülasyon teknolojilerinin bugünün koşullarında detaylı ve yüksek görüntü kalitesi ihtiyaçlarını karşılayamaması, oyun teknolojilerinin simülasyon alanında kullanılmasına yönelik arayışları beraberinde getirdi.
  • HAVELSAN da 2020 yılında oyun teknolojilerini simülasyon ve ciddi oyunlar alanlarında kullanabilmek, gelişen teknolojiyi yakalamak amacıyla öz kaynaklarıyla AR-GE projesine başladı.
  • Şirket, oyun teknolojilerini ürünlerinde kullanabilmek için altyapı çalışmaları gerçekleştirdi. Sanal gerçeklik çatışma simülatörü, paraşüt simülatörü, keskin nişancı ve zırhlı araç simülatörleri gibi ürünler oyun teknolojisiyle geliştirildi.
  • HAVELSAN, bu çalışmalardan aldığı olumlu sonuçlardan sonra bir altyapı çözümü üreterek çok daha geniş kapsamlı çözüm üretme yoluna gitti ve tüm bu ihtiyaçlarda kullanılmak üzere Malazgirt Ciddi Oyun Altyapısı Projesi’ni uygulamaya aldı.

280 adet Leopard 2A4 Tankı modernize edilecek:

Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 280 adet Leopard 2A4 Tankı, milli imkanlarla modernize edilecek. Leopard 2A4’lerin beka seviyesi artacak.

  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin kuzeyinde icra ettiği harekatlar sonrasında, acil harekat ihtiyacı kapsamında Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki ana muharebe tanklarının modernize edilmesi kararlaştırılmıştı.
  • Bu kapsamda şu ana kadar yaklaşık 170 adet M60T Tankı, FIRAT-M60T Projesi kapsamında modernize edildi.
  • Yine acil harekat ihtiyacı kapsamında 40 adetten fazla Leopard 2A4 Tankı, Roketsan üretimi T1 Zırh Sistemi ile modernize edildi ve Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiler.
  • Ancak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Tanklara İlave Yetenekler Kazandırılması (TİYK) Projeleri kapsamında; M60TM, Leopard 2A4 ve M60A3 Tankları tekrar modernize edilecekler.

“5G Summit Turkey” etkinliği Türksat’ın desteğiyle düzenlenecek:

Türksat AŞ, 5G teknolojilerinin geleceğinin masaya yatırılacağı “5G Summit Turkey” etkinliğine iletişim desteği verecek.

  • Şirketten yapılan açıklamaya göre, etkinlik, 4 Mayıs’ta Ankara’da, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu binasında düzenlenecek.
  • Etkinlik, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından C+ level yöneticilerini, inovasyon ve teknoloji başkanlarını, telekom sağlayıcıları, start-up’ları, orijinal ürün üreticilerini, kamu, otomotiv, operatör sektör ve üst düzey yöneticilerini buluşturacak.
  • “5G Summit Turkey” etkinliğinde, alanında uzman konuşmacılarla “5G ile neler yapabiliriz?”, “5G dünyasında büyük veri ve yapay zeka nasıl şekillenecek?”, “Hangi yeni ekosistemler oluşacak?”, “Siber güvenlik neden daha önemli hale gelecek?” gibi birçok sorunun da yanıtlanması hedefleniyor.
  • Uluslararası düzeyde 300’ün üzerinde üst düzey yöneticinin 5G’nin geleceğini konuşacağı etkinlikte, 25’ten fazla sergi alanı kurulacak. Etkinliğe ilişkin detaylara “5gsummitturkey.com/tr” adresinden ulaşılabiliyor.
  • Türksat, “5G Summit Turkey”e iletişim desteği sağlayacak.

James Webb Uzay Teleskobu yaşam için gerekli elementleri içeren moleküler bulut keşfetti:

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) açıklamasında, araştırmanın, James Webb Teleskobu’nun bir programındaki Buzul Çağı Projesi kapsamında yapıldığı bildirildi.

  • Uzmanların, James Webb Teleskobu’yla ​​​​​​​Dünya’dan yaklaşık 500 ışık yılı mesafedeki “Chamaeleon I” adlı bir moleküler bulutun eksi 263 derecede bulunan yoğun ve araştırması zor bir bölgesini incelediği aktarıldı.
  • İncelenen moleküler bulutların bugüne kadar ölçülmüş en derin ve en soğuk buzlar olduğu bilgisi paylaşıldı.
  • Araştırmada, moleküler buluttaki buzlarda yaşanabilir bir ortam için gereken karbon, hidrojen, oksijen, nitrojen ve kükürt gibi birkaç temel element tespit edildiği, James Webb Teleskobu ile yapılan gözlemin oldukça kritik bir bulgu olabileceği kaydedildi.