SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA İstanbul 🤝 İstanbul Teknik Üniversitesi:

Yerli ve milli mühendislik yazılımlarının geliştirilmesine yönelik ortak yol haritasının belirlenmesi maksadıyla savunma sanayiindeki ana yüklenici firmaları, TÜBİTAK ile üniversitelerimizi ve bu alanda faaliyet gösteren KOBİ’lerimizi bir araya getiren “Milli Mühendislik Yazılımları Çalıştayı” SAHA İstanbul ve İTÜ işbirliğinde gerçekleştirildi.

Katılım sağlayan değerli kurum ve kuruluşlarımız ile firmalarımıza teşekkür ederiz.


BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TEI’ye eklemeli imalat ve sanal gerçeklik ürünleri geliştiriyorlar: DigiMODE, 2020 yılında kurulan ve savunma sanayine eklemeli imalat ile sanal gerçeklik ürünleri geliştiren bir firma… BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, TEI gibi birçok ana yüklenici savunma sanayi firmasına hem eklemeli imalat alanında parça üretiyorlar hem de sanal gerçeklik ürünleri geliştiriyorlar. “Örneğin GÖKBEY Helikopterinde kullanılan bazı parçaları biz ürettik. Yine bazı sabit kanatlı platformlarımıza ve İHA’lara da parça desteği verdik. Bunlara ek olarak bazı silah sistemlerinde de çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik” diyen DigiMODE Kurucu Ortağı Oğuz Altay, savunma sanayi projeleri hakkında bilgi verdi. Detaylar videomuzda…


Savunma ve havacılık sanayisi haziranda 563 milyon dolarlık ihracat yaptı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma ve havacılık sanayisinin haziranda 563 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti.

Görgün, X’teki paylaşımında:

Savunma ve havacılık sanayisi ihracatının haziranda 563 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret ederek, “İlk 6 aydaki ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,6’lık bir artış sergileyerek 2 milyar 883 milyon dolar olarak gerçekleşti.” ifadesini kullandı.


MSB’de basın bilgilendirme toplantısı yapıldı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 57 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

  • MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) son bir asrın en kapsamlı ve en etkili faaliyetlerini gerçekleştirdiğini, tüm tehdit ve tehlikelere karşı mücadelesine kararlılıkla devam ettiğini belirtti.
  • Aktürk, terörle mücadele operasyonlarına ilişkin, “Irak ve Suriye’nin kuzeyinde icra edilen başarılı operasyonlarla, 57’si son bir haftada olmak üzere bu yılın başından itibaren 1327 terörist etkisiz hale getirilmiştir.” ifadesini kullandı.

Orduların harekat seviyesini artıran milli yazılım NATO’da başarılı sınav verdi: Askeri sistemlerin kendi aralarında güvenli bilgi alışverişi sağlamak amacıyla kullanılan taktik veri bağlantıları için geliştirdiği simülasyon, test ve eğitim yazılımı TDLSim, NATO tatbikatında başarıyla görev yaptı.

  • Askeri sistemlerin kendi aralarında güvenli bilgi alışverişi sağlamak amacıyla kullanılan taktik veri bağlantıları için geliştirdiği simülasyon, test ve eğitim yazılımı TDLSim (Tactical Data Link Simulator/Taktik Data Link Simülatörü), NATO tatbikatında başarıyla görev yaptı.

Ülkelerin nükleer silahlara yatırımı, 2023’te silah şirketlerine 31 milyar dolar kazandırdı: Nükleer silahlanmayı önlemek amacıyla imzalanan uluslararası anlaşmalara rağmen geçen yıl bu alanda faaliyet gösteren 20 şirket, en az 31 milyar dolar kazandı.

  • Nükleer Silahların Yasaklanması Takibi ve Uluslararası Nükleer Silahları Kaldırma Girişiminin (ICAN) raporuna göre bu şirketlerin, nükleer silaha sahip ülkelerle süreleri 2040’a kadar uzanan ve toplam değeri 387 milyar dolara ulaşan geliştirme ve üretim sözleşmeleri bulunuyor.

İtalya, Alman silah üreticisi Rheinmetall’a 20 milyar avroluk tank siparişi vermeyi planlıyor: İtalya’nın, Alman silah üreticisi Rheinmetall’dan 20 milyar avro değerinde tank siparişi vermeyi planladığı bildirildi.

  • Alman basınının önemli ekonomi gazetelerinden Handelsblatt’ta yer alan haberde, İtalyan hükümeti, 15 yıllık bir döneme yayılacak siparişle en az 350 Lynx zırhlı muharebe aracı ve 200’den fazla Panther ana muharebe tankı satın alacak.
  • Söz konusu satın alma sözleşmesinin alınacak ekipmanların bakımı dahil değerinin, 20 milyar avro seviyesinde olacağı belirtilerek, bunun da Alman şirketin tarihindeki en büyük sipariş olacağı ifade edildi.

PROMEC tarafından geliştirilen: TS – MPT – I

  • Tork Değeri: 64Nm
  • Maksimum Hız 180 °/s
  • Hassas konumlandırma

ASELSAN tarafından geliştirilen PUHU 3-LT göreve hazır: ASELSAN son olarak yaptığı bir paylaşımla “PUHU’ları içeride tutamıyoruz!” mesajıyla bu sistemlerin göreve hazır olduğunu duyurdu.

Paylaşımda “Haberleşme Elektronik Destek ailesinin yeni ve en güçlü üyesi PUHU 3-LT sistemlerimiz, teslimatlar için sabırsızlanıyor. Farklı araç konfigürasyonlarında, zorlu sahalarda dahi her türlü haberleşme tehdidine karşı tasarlanan PUHU 3-LT, ASELSAN’ın 40 yıllık elektronik harp deneyimiyle geliştirildi.” ifadelerine yer verildi.


Suudi savunma şirketi SAMI, ASELSAN, Baykar ve Fergani Uzay ile iş birlikleri kuracak: Suudi Arabistan devletine ait savunma şirketi Suudi Arabistan Askeri Sanayii (SAMI) Krallık’ta “savunma sanayinin yerelleştirilmesini desteklemek” amacıyla Türk şirketleriyle üç mutabakat zaptı (MOU) imzaladığını duyurdu.

  • SAMI yaptığı açıklamada, Türkiye’nin insansız hava aracı üreticisi Baykar ile Suudi Arabistan’da “üretim kabiliyetleri oluşturmak” ve Baykar’ın insansız hava araçları için sistemler geliştirmek üzere anlaştığını belirtti.
  • SAMI ayrıca Türk havacılık ve savunma şirketi ASELSAN ile de Krallık’ta savunma elektroniği teknolojileri geliştirme fırsatlarını araştırmak üzere anlaştı.

ROKETSAN’dan yeni çözüm: Toyota Hilux pikapa entegreli CİRİT füzesi: ROKETSAN’ın CİRİT 70 mm lazer güdümlü füzesi, elektro-optik sistemle donatılmış Toyota Hilux pikap üzerinde görüldü.

  • Bu özel çözüm, Nijeryalı yetkililerin Şubat ayındaki Türkiye ziyareti sırasında sunuldu.
  • Pikabın üzerinde dört adet CİRİT füzesi taşıyan bir podun bulunduğu bir taret yer alırken, kabinin üst kısmında ASELSAN’ın lazer işaretleyiciye de sahip KARAKURT EO/IR sistemi bulunuyor.
  • Yeni konfigürasyon, UMTAS ATGM’leri ateşleyebilen daha çok yönlü, daha iyi silahlandırılmış ancak pahalı KMC sistemine bir alternatif olarak düşünülebilir.