Savunma ve havacılık sanayisinden temmuzda 431 milyon dolarlık ihracat: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, savunma ve havacılık sanayisinin temmuzda 431 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.
- Görgün, X’teki paylaşımında, savunma ve havacılık sanayisi ihracatının temmuz ayında 431 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “İlk 7 aydaki ihracatımız ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4’lük bir artış sergileyerek 3 milyar 335 milyon dolar olarak gerçekleşti.” bilgisini verdi.
Yüksek katma değerli ürünlerin ihracatında kalıcı bir artış sağlama hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Savunma sanayisi alanında ihracatımızın bu yükselen grafiğinde emeği olan tüm şirketlerimizi ve çalışanlarını kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
🙌 SAHA İstanbul ailesine bu ay 4️⃣5️⃣ yeni firma daha katıldı.
❗️ SAHA İstanbul yerli ve milli sistemler geliştirme bilinciyle ilerleyen firmaları desteklemeye devam ediyor.
🤝 Aramıza katılan yeni firmalarımızı tebrik ediyoruz.
Tarlada Bitkinin Hastalığını Saptayabilecek Yapay Zeka Dronlar, Savunma Sanayinde Parlamaya Aday: MOSTAŞ Teknoloji Kurucu Ortağı Uçak Mühendisi Emre Celal Taş: “Firmamız, Nisan 2023 tarihinde bir apartman dairesinde kuruldu.
Ardından ekibimizi ve teknolojimizi geliştirdikten sonra Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde Ar-Ge ofisimizi ve üretim merkezimizi hayata geçirdik. Bu merkezde yıllık 300 dron üretebilmekteyiz. Bu dronlar tarım alanında tarlada ilaçlama yaparken bitkilerdeki hastalığı tespit edebilmekte ve kullanıcıya detaylı rapor verebilmektedir. Biz bu projedeki yüzde 80 başarı oranımızı artırıp savunma sanayinde kullanıma açmayı amaçlamaktayız. Örneğin meskun mahalde ya da sınır ötesi operasyonlarda herhangi bir dron, uçuş yaparken insan gibi, araç gibi ya da mühimmat deposu gibi sıra dışı bir durum tespit ederse kullanıcıya direkt bildirimini yapabilir.
SAHA MBA Katılımcı Değerlendirmeleri:
Nihat SÜER – YALTES, Proje Yöneticisi: SAHA MBA ilk eğitimden itibaren hem katkısı hem de tamamlayıcı etkisi oldu. Bunları çalışma hayatımda kullanma şansı elde ettim.
ROKETSAN’ın Sinop’taki test merkezinde kaza: İtfaiye eri hayatını kaybetti: Sinop’taki Roketsan test merkezinde görev yapan itfaiye eri Kadir Eren Öter, yangına müdahale sırasında uçurumdan düşerek yaşamını yitirdi.
- Olay, savunma sanayiinin önemli kuruluşlarından Roketsan’ın atışlı faaliyetleri sırasında meydana geldi.
- Roketsan yetkililerinden alınan bilgiye göre, test merkezinin yakınlarındaki otluk alanda çıkan yangına müdahale eden Öter’in düştüğü bilgisi üzerine geniş çaplı bir arama-kurtarma operasyonu başlatıldı. Bölgeye çeşitli kurumlardan destek ekipleri sevk edildi.
- Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan bir AB-412 helikopteri hemen olay yerine yönlendirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı da iki Cougar helikopterini bölgeye gönderdi.
Türkiye’nin yerli hava-hava füzeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN envantere girdi: Türkiye, savunma sanayiinde önemli bir gelişmeyi daha geride bıraktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK’ın 61. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ilk yerli havadan havaya füzelerinin envantere alındığını duyurdu.
- Bakan Kacır, “Türkiye’nin ilk görüş içi havadan havaya füzesi BOZDOĞAN ve ilk görüş ötesi havadan havaya füzesi GÖKDOĞAN’ı envanterimize kazandırdık,” ifadesini kullandı.
- Son olarak Ocak ayında Bozdoğan ve Gökdoğan füzelerinin tasarım doğrulama testleri tamamlanmış ve artık füzeler kabul testleri için hazır hale gelmişti.
HÜRJET İspanya’ya ulaştı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Yeni Nesil Jet Eğitim Uçağı HÜRJET, İspanya’ya ulaştı.
- SASF, envanterindeki SF-5M eğitim uçaklarını değiştirmek amacıyla başlattığı proje kapsamında HÜRJET’i değerlendirmek üzere İspanya’ya davet etti.
- Defence Turkey’nin özel haberine göre İspanya, 24 adet HÜRJET tedarikini, Türk Hava Kuvvetleri’ne 6 adet A400M satışı yoluyla takas yöntemiyle gerçekleştirmeyi teklif ediyor. SASF, 2028 yılına kadar yeni nesil jet eğitim uçaklarını envanterine katmayı hedefliyor.
GÖKSUR’un katlanır kanatçığı Ankara Rüzgar Tüneli’nde test edildi: GÖKSUR olarak adlandırılan ASELSAN’ın Otonom Yakın Hava Savunma Füze Sistemi ile ilgili önemli bir test aşaması Ankara Rüzgar Tüneli’nde gerçekleştirildi.
- Halen gemi platformları için ASELSAN tarafından geliştirilen GÖKSUR, TÜBİTAK SAGE’nin BOZDOĞAN-DH füzesini kullanarak hava savunma gerçekleştirecek.
- Proje kapsamında geliştirilen katlanır kanatçıklı görüş içi füze modeli Ankara Rüzgâr Tüneli’nde bulunan model hareketlendirme sistemi ve 6 bileşenli iç balans kullanılarak 0.2 Mach hızda farklı hücum, yana kayma, elevator, aileron ve rudder açılarında test edildi.
İSTİF sınıfı fırkateynler için ABD’ye yeni LM2500 motor siparişleri verildi: GE Aerospace’in MİLGEM projesinde 6-8 numaralı İSTİF sınıfı fırkateynler için LM2500 deniz gaz türbin motorları sağlamak üzere TAIS OG-STM İş Ortaklığı ile anlaşma imzalamasından bir yıl sonra, 9-12 numaralı fırkateynler için siparişler verildi.
- GE Aerospace’in LM2500 motoru, her bir fırkateyne 23 MW güç sağlayacak.
- MİLGEM projesi, Türk Deniz Kuvvetleri için bölgesel ve küresel iş birliğine dayalı son derece başarılı bir programdır ve diğer ülkelere ihraç edilmiştir.
- GE Aerospace, 1997 yılından bu yana Türk Deniz Kuvvetleri’ne güvenilir tahrik çözümleri sağlamaktadır.
Bayraktar Kızılelma’nın yeni prototipi taksi testi gerçekleştirdi: Baykar tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın tasarımının ve motorunun yenilendiği 3’üncü prototipi kısa bir süre önce ilk taksi testini gerçekleştirdi.
- Baykar tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma için süreç ilerlemeye devam ediyor.
- Firma, geçtiğimiz günlerde Kızılelma’nın yeni prototipini gözler önüne sermiş ve art yakıcılı yeni motorunun çalışma testini paylaşmıştı. Şimdi ise Kızılelma’nın tasarımının ve motorunun yenilendiği bu 3’üncü prototipinde (PT-3) ilk taksi testi de gerçekleştirildi.
155mm Kundağı Motorlu Hibrit Obüs GÜRHAN atışa hazır: Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. tarafından geliştirilen ve hibrit tahrik sistemi ile milli yazılımlarla donatılan GÜRHAN obüsün atış testleri tamamlandı.
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ve kara operasyonlarındaki en büyük vurucu gücünü oluşturan FIRTINA Obüsleri, Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE A.Ş.) ve Anzatsan Mühendislik A.Ş. yükleniciliğinde yürütülen çalışma sonrası hibrit güç grubu ile donatıldı.
- GÜRHAN adı verilen hibrit tahrikli obüsün Konya Karapınar’da gerçekleştirilen testlerinin başarıyla tamamlandığı bildirildi.
Endonezya, Bayraktar TB2 ve ANKA SİHA’ların ardından Bayraktar AKINCI almayı planlıyor: Türkiye’den daha önce Bayraktar TB2 ve ANKA SİHA alımları yapan Endonezya, şimdi ise Bayraktar AKINCI TİHA alımı yapmak istiyor.
Endonezya Hava Kuvvetleri, Türkiye’den Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) alımı yapacağını duyurdu.
- Komutan Tony, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bayraktar TB2 alacağız. LOS (görüş içi) ve BLOS (görüş ötesi) yeteneklerine sahip MALE sınıfı İHA,” ifadelerini kullandı.
- Tony, Türk yapımı SİHA’ların yüksek kalitesine ve özellikle gözetleme ve keşif operasyonlarındaki etkinliğine dikkat çekti.
- Endonezya’nın Türkiye’den daha önce Bayraktar TB2 ve ANKA SİHA satın aldığı biliniyordu.