SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕 #SAHAsözlük

Kaynak Verimliliği- Resource Efficiency Esnek, akıllı ve ağa bağlı üretim, hammaddelerin tüm değer yaratma zinciri boyunca daha verimli ve daha sürdürülebilir bir şekilde kullanma ve bunları gezegen uğruna büyük ölçüde geri dönüştürme yaklaşımı.

Teknopark’ta SAHA firmalarının bir kısmı ile SAHA İstanbul “Çay, Simit, Sohbet” buluşması yapıldı: SAHA İstanbul, firmalarıyla küçük gruplar şeklinde sıcak sohbetlere devam edecek.

“Kış Tatbikatı 2023″ün Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri tamamlandı: Milli Savunma Bakanı Akar’ın beraberinde Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Hasanov, Gürcistan Savunma Bakanı Burchuladze ve TSK komuta kademesi ile takip ettiği Kış Tatbikatı 2023’ün seçkin gözlemci günü faaliyetleri tamamlandı.

  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın beraberinde Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov, Gürcistan Savunma Bakanı Juansher Burchuladze ve TSK komuta kademesi ile takip ettiği Kış Tatbikatı 2023’ün seçkin gözlemci günü faaliyetleri, hedeflerin başarıyla vurulmasıyla tamamlandı.
  • Hedeflerin Mehmetçik tarafından zorlu hava ve arazi şartlarında başarıyla vurulmasının ardından tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri tamamlandı.

Dijital birliğin “ağır abisi” Kapgan ilk kez ateş etti: HAVELSAN’ın öncülüğünde, alanında önde gelen firmaların işbirliğiyle geliştirilen insansız kara aracı Kapgan, tanıtılmasından kısa süre sonra araziye çıktı ve ağır makineli tüfekle ilk kez atış testi gerçekleştirdi.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde alanında önde gelen firmaların işbirliğiyle geliştirilen insansız kara aracı Kapgan, sergilenmesinden kısa süre sonra araziye çıkıp ilk kez atış testi gerçekleştirdi.
  • Orta sınıf-2 insansız kara aracı olarak konumlandırılan Kapgan, Anadolu Ajansı tarafından görüntülenen testler için gövde üzerindeki çalışmaların tamamlanmasının arından Samsun Yurt Savunmanın Samsun’daki atış poligonuna nakledildi.
  • Projede görev alan ekiplerin çalışmasıyla Unirobotics’in silah kulesi ve Samsun Yurt Savunmanın Canik M2 QCB 12,7 milimetre ağır makineli tüfeği Kapgan’a entegre edildi ve gece atışları gerçekleştirildi. Ertesi günün erken saatlerinde de gündüz atışları yapıldı.
  • Atış testlerinin ardından araziye çıkan Kapgan, sürüş performansını ortaya koydu.

Savunmadaki ambargoya yanıt yerli sistem oldu: Türk donanmasındaki gemilerde yer alan ve ambargoya konu olan helikopter yakalama sistemi yerli imkanlarla geliştirildi. Sistem, ilk görevine bu yıl envantere girecek milli fırkateyn TCG İstanbul ile başlayacak.

  • Kanada’dan tedarik edilirken kısıtlama getirilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi için Türk savunma sanayisi bünyesinde başarılı bir yerlileştirme çalışması yürütüldü.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonundaki çalışmalar kapsamında, Mayıs 2021’de STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Altınay Savunma arasında “Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedariki” projesinin sözleşmesi imzalandı.
  • Teknik çalışmalar ve tasarım faaliyetleri sonunda Mart 2022’de üretim faaliyetlerine başladı. Eylül ayında sistem ilk kez çalıştırıldı, aralık ayında da fabrika kabulleri gerçekleştirildi.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yurt dışından temin edilirken ambargoya maruz kalan Helikopter Yakalama ve Transfer Sisteminin, yerli imkanlarla ilk kez geliştirildiğini ifade etti
    .

ALTAY tankının şanzımanı için Güney Kore ile sözleşme imzalandı: Güney Kore merkezli SNT Heavy Industries ile ALTAY Ana Muharebe Tankı’nın şanzımanı için sözleşme imzalandı.

  • Güney Kore (ROK) merkezli dongA.com’a göre SNT Heavy Industries, ALTAY için 1.500 beygirlik otomatik şanzımanını ihraç edecek.
  • SNT Heavy Industries, kamuya açıklama yoluyla toplam 200 milyon avro (yaklaşık 270 milyar won) değerinde yerli 1.500 beygir gücünde bir otomatik şanzıman ihraç etmek için bir sözleşme imzaladığını açıkladı.

 Hürjet motorunu çalıştırdı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı Hürjet’in motorunu çalıştırdığını belirterek, “Artık sıra uçuşta.” ifadesini kullandı.

  • İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Hürjet’teki son gelişmeye ilişkin bilgi verdi.
  • Demir, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde, Türk savunma sanayisi olarak Cumhuriyetimizin 100. yılında çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Hürjet motorunu çalıştırdı. Artık sıra uçuşta.” değerlendirmesinde bulundu.

İlk yerli seri üretim askeri kara aracı motorunun ismi belli oldu, sevkiyatı başladı: Tuna motorunun ilk sevkiyatı için BMC Power’ın Arifiye tesislerinde gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı yöneticileri, projede görev alan alt yüklenicilerin temsilcileri ve BMC Power çalışanları katıldı.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekci, törende yaptığı konuşmada, motorun seri olarak teslim edilmesinin, Türk savunma sanayisinin nasıl bir takım olabildiğinin Türkiye ve dünyaya gösterilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.
  • Yüksek teknolojili ve katma değerli üretimde “yapamayız” zihniyetinin çok geride kaldığını dile getiren Tüfekci, “Bu teslimatla kendi tasarım ve üretim kabiliyetimizle neler yapabileceğimizi de göstermiş oluyoruz.” dedi.
  • Tüfekci, bu motorların güçlendireceği platformlardan başlayarak Batu, Utku ve Azra gibi motor projeleriyle, Altay tankı başta olmak üzere, yerli ve milli platformların güçlendirileceğini belirtti.
  • BMC Power tarafından üretilen 400 beygir gücündeki ilk yerli askeri motorlar, Vuran 4×4 araçlarda kullanılmak üzere yarın teslim edilecek. BMC Power tarafından düzenlenen etkinlikte, şirketin gündemindeki projelere ilişkin bilgiler verildi ve Arifiye tesislerine yönelik teknik gezi gerçekleştirildi.

İlk yerli askeri motor teslimatı başlıyor: Türkiye’nin 400 beygir gücündeki ilk yerli askeri motorları (Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç – TTZA motoru) Vuran 4×4 araçlarda kullanılmak üzere teslim edilecek.

  • BMC Power tarafından düzenlenen etkinlikte, şirketin gündemindeki projelere ilişkin bilgiler verildi ve Arifiye tesislerine yönelik teknik gezi gerçekleştirildi.
  • Gezi sırasında verilen bilgilere göre, şirketin Arifiye tesislerinde yılda bin motor üretme kapasitesi bulunuyor. Ankara’da kurulacak yeni üretim tesisiyle bu sayı 2 katına çıkacak. Motorlar yüzde 75’in üzerinde yerlilikle üretiliyor. İlk yerli askeri motor teslim töreninde 20 motorun teslimatı gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin yerli motorlu ilk 8×8 aracı göreve hazır: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yerli motorlu ilk 8×8 askeri aracı Arma II, 6 bin kilometrelik sürüş testiyle seri üretime hazır hale getirildi.

  • Otokar tarafından geliştirilen ve 720 beygir yerli motor entegre edilen Arma II 8×8 aracını ilk kez görüntünledi.
  • Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç 1987 yılında 4×4 araçları üretip ihracat başarısı yakaladıklarını, gelişen ihtiyaçları dikkate alarak öz kaynaklarıyla 2006 yılında Arma araç ailesini oluşturduklarını söyledi.
  • Aracı 6×6 ve 8×8 olarak tasarladıklarını anlatan Görgüç, aracın ilk yurt dışı satışını da 2015’te gerçekleştirdiklerini ifade etti. Görgüç, aracın kullanımının zamanla yaygınlaştığını ve son olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nde 400 adet 8×8 araç ürettiklerini belirtti.

ASELSAN’dan güneş enerjisi hamlesi: Güneş enerji santrali kurma çalışmaları yürüten ASELSAN, santrallerin en kritik bileşenlerden biri olan fotovoltaik eviriciyi de bu yıl pazara sunacak.

  • Şirket, bu çerçevede tükettiği elektriği yenilenebilir kaynaklardan kendi üretebileceği bir güneş enerjisi santrali kurma kararı aldı.
  • Toplamda 75 megavat kapasiteye sahip olması planlanan santralde, ASELSAN’ın milli imkanlarla ürettiği ve bu yıl pazara sunacağı 250 kilovatlık ASELSAN PULSAR dizi eviriciler kullanılacak, santralin işletmesi de ASELSAN tarafından sağlanacak.
  • Santral tamamlandığında şirketin Ankara’daki yerleşkelerinin yıllık toplam elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanmakla kalmayıp, üretilen fazla elektriğin şebekeye satışı da mümkün hale gelecek.
  • Gelecek nesiller için sürdürülebilir enerji politikası kapsamında belirlemiş olduğu “2050 net sıfır emisyon” hedefine büyük katkı sağlayacak ASELSAN Öz Tüketim Güneş Enerjisi Santrali için çalışmalar başlatılırken santralin 2024 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

BİLSEM’in üstün yetenekli öğrencileri bu kampta uzay yolculuğunu deneyimliyor: Türkiye Uzay Ajansı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında üstün yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü bilim ve sanat merkezlerinden 100 öğrenci, Uzay Kampı Türkiye’de uzay yolculuğuyla ilgili uygulamalı eğitim alıyor.

  • Dünyada ABD Uzay Bilimleri Sergi Komisyonu lisansı bulunan iki uzay kampından biri olan İzmir’deki kamp, farklı ülkelerden uzay meraklısı çok sayıda çocuk, genç ve yetişkini ağırlıyor.
  • Türkiye Uzay Ajansı ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü organizasyonuyla Türkiye’nin farklı kentlerindeki BİLSEM’lerde eğitim gören 100 öğrenci ve 20 öğretmen, yarıyıl tatili dolayısıyla kampın 5 günlük programına katıldı.

Sanayi sektörü yıla ihracat rekoruyla başladı: Sanayi sektörü, 13 milyar 674 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatına imza attı.

  • Türkiye’nin ihracatı, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 artışla 19 milyar 375 milyon dolara yükselerek küresel ekonomideki zorlukların devam ettiği 2023 yılına rekorla başladı.
  • Söz konusu dönemde, küresel sanayi üretiminde devam eden dalgalanmalara karşın Türkiye’nin sanayi ürünlerine talep devam etmesiyle, sanayi sektörü de 13 milyar 674 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ocak ayı ihracatına imza attı.
  • Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artan sanayi ihracatının, Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 70,6 oldu.
  • Sanayi bünyesinde faaliyet gösteren 16 sektörden 10’u ihracat rekoru kırdı.