SAHA İstanbul Malzeme ve Malzeme Şekillendirme Komitesi Eylül ayı toplantısı gerçekleşti: Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. Çelikhane Fabrikası ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
- Komite konularının görüşülmesinin ardından, teknik gezi ile program tamamlandı.
Savunma Sanayi Ürünleri Bu Testlerden Geçiyor: İnspecco Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Yavuz Keçeci, ”Hizmetlerimiz test, gözetim ve sertifikasyon aşamalarından oluşuyor. Savunma sanayinde tüm vakıf şirketleriyle birebir çalışmaktayız.” dedi.
SAHA EXPO 2024 hazırlıkları başladı: Avrupa’nın en büyüğü, Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO hazırlıkları devam ediyor. 22-26 Ekim 2024 İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerini bekliyor.
81 ilde “Milli Teknoloji Atölyesi” kuruluyor: Türkiye’nin “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerine yönelik, öğrencilerin projelerini hayata geçirecek yerli ve milli teknoloji atölyeler kuruluyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şu ifadeleri kaydetti:
“Kuracağımız atölyelerde gençlerimize hayallerindeki projeleri hayata geçirme, ulusal ve uluslararası bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlanma imkanı sunuyoruz.” ifadesini kullandı.
Milli Savunma Bakanı Güler, Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda eğitim yılı açılış törenine katıldı: Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda düzenlenen eğitim yılı açılış törenine iştirak etti.
Bakanı Güler, “Yerli ve milli savunma sanayisine sahip olmak ve Türk Silahlı Kuvvetlerimizi en iyi silah sistemleriyle donatmak, ülkemizin bekası açısından vazgeçilmez bir gereklilik haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
ASELSAN Balkanlar Ofisinin açılışı Üsküp’te yaptı: ASELSAN, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te küresel büyüme stratejisinin bir parçası olarak yeni bir bölge ofisini resmi olarak açtı.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, burada basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ASELSAN’ın Balkanlar’a hizmet edecek olan ofisinin açılışında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA RADAR
💢 Elektronik Taaruz
💢 Otomik Hedef Tanıma
💢 Birden Fazla Hedefi Aynı Anda Takip Edebilme
Savunma ve havacılık ihracatında rekor artış: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, savunma ve havacılık sektörünün ağustos ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
- Savunma ve havacılık ihracatı ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12,6 artış kaydederek 423 milyon dolar olarak gerçekleşti.
- 2024 yılının 8 aylık bölümünde savunma ve havacılık ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8’lik bir artış sergileyerek 3 milyar 738 milyon dolar oldu.
- 1 yıllık süre zarfında ihracat yıllık bazda yüzde 13,4’lük bir artış kaydetti.
Milli muharip uçak KAAN, Çin ordu gazetesinde yer aldı: Türk savunma sanayisinin yerli üretim 5. nesil savaş uçağı projesi milli muharip uçak KAAN, Çin Halk Kurtuluş Ordusunun yayın organı “PLA Daily” gazetesinde yayımlanan makalede projenin ortaya çıkış hikayesinin yanı sıra savaş uçağının özelliklerine geniş yer verildi.
- Makalede KAAN’ın “Türkiye’nin bağımsız geliştirdiği yerli beşinci nesil uçak” olduğu, süper manevra, süpersonik seyir, radar gizliliği ve süper algılama kabiliyetleri bakımından “beşinci nesil” olarak adlandırılmayı hak ettiği vurgulandı.
MKE A.Ş. ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri arasında stratejik anlaşmalar imzalandı: Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) A.Ş., Ürdün’ün savunma sanayii kapasitesini artırmak ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri’nin (JAF) kabiliyetlerini güçlendirmek amacıyla Jordan Design and Development Bureau (JODDB) ve JAF ile geniş kapsamlı stratejik anlaşmalar imzaladı.
TUSAŞ’tan Nijerya’ya T129 ATAK Taarruz Helikopteri ikinci parti teslimatı gerçekleştirdi: Nijerya Hava Kuvvetleri (NAF), Türkiye’den satın aldığı TUSAŞ T129 ATAK taarruz helikopterlerinin ikinci partisini teslim alarak, savunma kabiliyetlerini güçlendirmeye devam ediyor.
- Bu son teslimatla birlikte, NAF’ın envanterindeki ATAK helikopteri sayısı dörde yükseldi.
Türkiye’nin de satın aldığı F-16’nın en yeni EH süiti IVEWS uçuş testlerine başladı: Northrop Grumman, F-16’nın yeni elektronik harp süiti AN/ALQ-257’nin yankısız odada kara testlerini başarıyla tamamladıktan sonra uçuş testlerine başladığını bildirdi.
Northrop, Blok 50 F-16’ya monte edilen Entegre Viper Elektronik Harp Süiti (IVEWS), geçen ay yankısız oda olan Mühimmat ve Elektronik Sensörlerin Müşterek Uçuş Öncesi Entegrasyonu (J-Prime) tesisinde Hava Kuvvetleri değerlendirmesini tamamladığını açıkladı.
Türk savunma sanayisi şirketleri Mısır Havacılık Fuarı’nda ürünlerini sergiledi: Uluslararası Mısır Havacılık Fuarı’na katılan Türk savunma sanayisi şirketleri, geliştirdikleri ürünleri dünyanın farklı bölgelerinden gelen katılımcılara sundu. Türkiye’den TUSAŞ’ın yanı sıra ASELSAN, Baykar, SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ ve HAVELSAN katıldı.
- Baykar, fuarda Bayraktar KALKAN mockup (orijinal ebatlarda), Bayraktar AKINCI (1/10 ebatında) ve Bayraktar TB2’nin (1/10 ebatında) maketlerini sergiledi.
- ASELSAN fuar alanında bulunan stant alanında güdümlü mühimmat TOLUN, ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif gibi pek çok önemli ürününü katılımcılarla buluşturdu.
Milli teknoloji uçakları konuşturacak: Milli haberleşme teknolojileri oluşturma çabalarının bir ürünü olarak geliştirilen, uçakların uydu ve hücresel ağlar üzerinden iletişimde kalmasını sağlayan yeni çözüm ilk kez uluslararası alanda tanıtılacak.
Türkiye ile İsveç arasında JETCO Protokolü imzalandı: Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-İsveç arasındaki ticaret hacmini kısa süre içerisinde 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
İki ülke arasındaki işbirliğini ve fırsatları değerlendirdiklerini ifade eden Bolat, şunları kaydetti:
“Toplantıda, özellikle yenilenebilir enerji, sağlık turizmi, yeşil ekonomi, teknoloji, savunma, KOBİ’ler ve start-uplar konusunda yeni işbirlikleri için güçlü bir zemin inşa ettik, yol haritamızı imzaladığımız JETCO Protokolü ile kayda geçirdik.” dedi.
ASELSAN, Mısır havacılık fuarında milli ürünler sergilendi: Türk savunma sanayisinin önde gelen firması Aselsan, Mısır’da havacılık fuarında yerli ve milli ürünlerini tanıttı. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, “Çelik Kubbe”yi Türkiye’den sonra dost ve müttefik ülkelerde de hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Akyol, “Bir taraftan da HÜRJET uçağımız burada semalarda Türkiye’nin gururu olarak yerini aldı. Biz de ASELSAN olarak tüm bu gurur kaynağı hava platformlarının elektronik sistemlerini ve faydalı yüklerini sağlayan şirketiz.” dedi.
TCG GÖKSU fırkateyninde helikopter iniş/kalkış eğitimleri yapıldı: MSB, Türk Deniz Görev Grubu görevine katılan TCG GÖKSU fırketeyninde Libya açıklarında helikopter iniş/kalkış eğitimlerinin yapıldığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Türk Deniz Görev Grubu görevine iştirak etmekte olan TCG GÖKSU fırkateynimiz, 22 ve 28 Ağustos 2024 tarihlerinde Libya açıklarında SAT personelinin de katılımıyla helikopter iniş/kalkış eğitimleri icra etti.” bilgisine yer verildi.
ANKA III mühimmatlı ilk uçuşunu gerçekleştirdi: TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, ANKA III, savunma sahasında ülkemize vereceği gücü bir kez daha göstermiş olduğunu dile getirdi.
ANKA III’ün mühimmatlı ilk uçuşunu gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada:
“Tam bağımsız Türkiye yolunda gücümüzün ve kararlılığımızın eseri ANKA III, birbiri ardına kaydettiği başarılarla heyecan ve gurur veriyor. Savunma sanayimiz, yerli ve milli teknolojimizin gücüyle, yarınlara hızla ilerliyor. Vatanımızın güvenliği ve bağımsızlığımızın bekası için, iz bırakmaya devam.” açıklamasına yer verdi.
HÜRJET eğitim uçağı Mısır semalarında uçtu: Mısır Uluslararası Havacılık Fuarı’nda boy gösterecek jet eğitim uçağı HÜRJET, Mısır’a ulaştı.
- Türk Havacılık Uzay Sanayii’nden yapılan açıklamaya göre, 3-5 Eylül tarihlerinde Uluslararası El Alamein Havaalanı’nda ilk kez düzenlenecek Mısır Uluslararası Havacılık Fuarı için Ankara’dan kalkan HÜRJET, Akdeniz’i aşarak Mısır’a sorunsuz bir şekildi iniş yaptı.
Astronot Alper Gezeravcı, Antalya’da düzenlenen TEKNOFEST’de gençlerle bir araya geldi: Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Antalya’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları finaline iştirak etti.
Gezeravcı, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümünde uzaya attığımız bu ilk adım bir yere varış hikayesi değildir. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı” dedi.
Bilişim Vadisi yapay zeka projelerine odaklandı: Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, yapay zeka projelerine özel önem verdiklerini belirtti.
- Tüzgen, Bilişim Vadisi’nin Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü olduğunu, Gebze, İstanbul, İzmir ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de hizmet verdiklerini söyledi. Ayrıca, Bilişim Vadisi çatısı altındaki 4 kampüste 600’den fazla firmanın teknoloji geliştirme faaliyetlerini yürüttüğünü belirtti.