SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA İstanbul Makina ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesi Eylül ayı toplantısını gerçekleştirdi: SAHA İstanbul Makina ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesi Eylül ayı toplantısı Ortaklar Hidrolik ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Komite konularının görüşülmesinin ardından, teknik gezi ile program tamamlandı.


SAHA İstanbul Milli Mühendislik Yazılımları Çalışma Grubu bir araya geldi: SAHA İstanbul Milli Mühendislik Yazılımları Çalışma Grubu Türk Havacılık ve Uzay Sanayi ev sahipliğinde bir araya geldi.

  • Milli Mühendislik Yazılımları Çalıştay sonuçları ve önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar görüşüldü.

Resim

Savunma sanayisinin yönetim okulu SAHA MBA’nın 6. dönemi başladı: Savunma Sanayiinin Liderlik Okulu “SAHA MBA” Yeni Dönemiyle 11 Eylül 2024’te başladı.

  • Türkiye’nin üst düzey desteğine uluslararası standartlarda eğitim sağlayan programı, savunma, havacılık ve uzay sektörlerine katkı sundu.

SAHA EXPO 2024 hazırlıkları başladı: Avrupa’nın en büyüğü, Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO hazırlıkları devam ediyor.

📣 22-26 Ekim 2024 İstanbul Fuar Merkezinde ziyaretçilerini bekliyor.


Türkiye’nin siber güvenliği C-Prot ile artık daha güvenli: Türkiye’nin yerli işletim sistemi Pardus ile stratejik bir çözüm ortaklığı geliştiren C-Prot, ülkemizin siber güvenlik alanında kendi kaynaklarını kullanarak daha güvenli, sürdürülebilir ve bağımsız bir dijital altyapı oluşturacağını vadediyor.

C-Prot CEO’su S. Bilgehan Üstündağ, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yerli teknolojilerle oluşturulan bir ekosistem, sadece ülkemizin bağımsızlığını pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda ulusal güvenliğimizi de güçlendirir. Pardus ile gerçekleştirdiğimiz bu ortaklık, milli yazılımlarımızın uyum içinde çalışabileceğini gösteren önemli bir örnek olacak. Bu iş birliği sayesinde C-Prot’un yenilikçi güvenlik çözümleri, Pardus kullanıcılarına benzersiz bir güvenlik deneyimi sunacak.


SAHA İstanbul Firmamız Aspower Yerli Şarj İstasyonları TBMM’ye kuruldu: Aspower, AR-GE ekibi geliştirdiği Milli Teknoloji ürünü şarj sistemleri ülkemizde yaygınlaşmaya devam ediyor. Yerli üretilen elektrikli araç şarj istasyonları, TBMM otoparkında da kullanıma sunuldu.

Aspower Genel Müdürü Ramazan Demir,

Şarj ünitelerinin tüm sistemlerini uçtan uca kendimiz geliştirdik ve ülkemizin birçok şehrinde yerli ürünlerimiz halihazırda kullanılmaktadır


Türkiye’de ilk Defa Stratejik Öneme Sahip PCB’leri Yerli Olarak Üretiyorlar: Milsan Elektronik, 3 yıldır enerji ve yarı iletkenler teknolojisi sektöründe hizmet veriyor. Ülkemizde ilk defa iki katmanın üzerinde yerli PCB yani elektronik kart üretim tesisi kurma hayaliyle yola çıktılar. Anakartların PCB’sini 12 katmana kadar yılda 150 bin metrekare kapasiteyle üretebiliyorlar.

ASPİLSAN ve TÜBİTAK SAGE ile önemli iş birlikleri bulunduğunu söyleyen Milsan Elektronik Kurucu Ortağı Mehmet Ali Ünal:

Yeni dönemde savunma sanayii ana yüklenici firmalarıyla çalışmak istiyoruz.


1. resim

ASELSAN Akademi Dünyaya Örnek Oluyor: ASELSAN Akademi ile üniversite ve sanayi iş birliği modeline farklı bir boyut kazandıran ASELSAN, dünyaya örnek olacak bir modele imza attı.

  • ASELSAN Akademi yeni mezunlarını verdi. 104 şirket çalışanının daha mezun olmasıyla birlikte, ASELSAN Akademi’yi başarıyla tamamlayanların sayısı 425’e ulaştı.

Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları 11. Toplantısını Batum’da gerçekleştirdi: Gürcistan’ın Batum kentinde Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan Savunma Bakanları 11. Toplantısı düzenlendi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler:

Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki üçlü iş birliği Kafkasya’nın barış ve istikrarına da büyük katkı sağlamaktadır.


TUSAŞ ve ASPİLSAN Enerji arasında işbirliği protokolü imzaladı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile ASPİLSAN Enerji arasında, uzay sistemleri için batarya geliştirilmesi ve üretilmesi alanında işbirliğini içeren “Uzay Kalifiye Batarya Üretimi İş Birliği Çerçeve Protokolü” imzalandı.

  • TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Lokman Kuzu, dünyada uzay alanında söz sahibi olan az sayıda ülke bulunduğunu ifade etti. Kuzu, uzay alanında da milliliğin ön plana çıkarıldığını ve dışa bağlılığın azaltıldığını belirtti.

Yüksek kapasiteli ve uzun ömürlü batarya üretimi ile uzay alanında çok büyük avantaja sahip olacağız. Yerli ve milli batarya üretimi kapsamında gerçekleşen bu işbirliğini kıymetli buluyor, tüm paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum.


1. resim

TİHA ve KUZGUN-SS mühimmat testini başarıyla tamamladı: Türkiye’nin önde gelen insansız hava aracı üreticisi BAYKAR, yeni bir testi daha tamamladı. 

  • Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) ile KUZGUN-SS (Serbest Süzülüm) mühimmatının atış testini başarıyla gerçekleştirdi.

1. resim

Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı, Türkiye’den fırkateyn alacağını belirtti: Endonezya Deniz Kuvvetleri (TNI AL), savunma kapasitesini güçlendirmek için Türkiye’den başta fırkateynler olmak üzere yeni savaş gemileri satın almayı planlıyor.

  • Endonezya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Muhammad Ali tarafından, 10 Eylül 2024 tarihinde Cakarta’da Endonezya Donanmasının 79. yıldönümü kutlamaları sırasında açıkladı.

Amiral Muhammad Ali,

Sularımız çok geniş, dolayısıyla Endonezya’nın tüm sularını koruma konusunda hala eksiklerimiz var. Bu nedenle başta gemiler ve uçaklar olmak üzere savunma ekipmanı tedarik etmeye devam ediyoruz.


1. resim

Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığı’na atandı: Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kara, deniz, hava, siber ve uzay alanındaki etkinlik ve caydırıcılığının her geçen gün daha da artırıldığı belirtildi.

  • Milli Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı’nın “2024 Yılı Genel Atamaları” ile Uzay Komutanlığı emrine atandığı bilgisi paylaşıldı.

1. resim

Türk savaş gemilerine Somali görevinde: Türkiye, stratejik ortağı Somali ile imzaladığı anlaşmalar çerçevesinde, enerji kaynaklarının keşfi için somut adımlar atmaya hazırlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, önümüzdeki ay bir sismik araştırma gemisinin bölgeye gönderilmesi planlanıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan bakanlık yetkilileri,

Bilindiği üzere Somali ile bir dizi anlaşmalar yapmıştık. Bunlardan biri de enerji konusunu kapsamaktaydı.


Bayraktar TB3, rampa kalkış testini geçti: Milli ve özgün SİHA Bayraktar TB3, test sürecini başarıyla sürdürüyor. Bayraktar TB3 SİHA, rampa kalkış testini de başarıyla geçti. Test, gemideki benzer özelliklerde inşa edilen bir pistte yapıldı.

  • Test için Bayraktar TB3’ün konuşlandırılacağı TCG Anadolu’daki piste benzer şartlar hazırlandı.
  • Kalkış testi, aynı özelliklerde inşa edilen pistte, 12 derece eğime sahip rampada gerçekleştirildi.

1. resim

Bayraktar TB2 İHA emekli oldu: Gökyüzünde 1 milyon saate yakın uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB2 filosunun 2014’te envantere giren S5 kuyruk numaralı üyesi, 10 bin saatlik uçuş süresini başarıyla geride bırakarak gövde ömrünü tamamlayan ilk İHA oldu. 

  • Bayraktar TB2 S5 İHA, Baykar bünyesinde eğitim ve test uçuşlarında görev alarak gövde ömür devri araştırma uçağı olarak kullanılacak.

1. resim

ASELSAN’ın sipariş birikimi 12,3 milyar dolara yükseldi: ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı ilk altı aylık finansal sonuçlarını açıkladı.

  • KAP’a yapılan açıklamaya göre. 2024 yılına hızlı bir giriş yapan ASELSAN’ın 2024 yılının ilk yarısında cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 büyüyerek 35,7 milyar TL’ye ulaştı.
  • Net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 133 artarak 3,6 milyar TL oldu. Şirket, açıklamış olduğu sonuçlara göre finansal istikrarını bu dönemde de devam ettirdi.

1. resim

Türkiye, balistik füze ve roket testleri için Somali’de tesis kurmak istiyor: Türkiye, Somali füze ve uzay roketleri denemesi yapmak için bir tesis kurma konusunda görüşmelerde bulundu.

  • Hassas konuları tartışırken isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Ankara’nın balistik füze programının uzun menzilli testler gerektirdiğini ve Somali’nin Afrika anakarasının doğu ucundaki konumunun Hint Okyanusu’na doğru atış yapmak için ideal olduğunu söyledi.

1. resim

Ukrayna, Bayraktar TB2 SİHA’larını savaşta aktif olarak kullanıyor: Ukrayna, Bayraktar TB2 SİHA’larını savaşta aktif olarak kullanıyor: Ukrayna merkezli “Come Back Alive” yardım fonu, Nisan 2022 sonunda Ukrayna Askeri İstihbaratı (GUR) için Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA satın almıştı.

  • Bu satın alma GUR’a daha önce sahip olmadığı stratejik kabiliyetler kazandırdı ve Bayraktar SİHA’lar kritik bir dönemde Haziran 2022’de operasyonel hale geldi.

Kapadokya’da yerli dron test uçuşunda yer altı tüneli bulundu

Dron test uçuşunda yer altı tüneli buldu: Assuva Savunma Sanayi firmasınca üretilen yer altı arama tarama faaliyetinde kullanılacak dronun Kapadokya’daki test uçuşunda tünele rastlandı.

  • Nevşehir’in Göreme beldesinde Assuva Savunma Sanayi AŞ tarafından üretilen “Proton Elic BNR Kop-50” adlı dronun test uçuşu için etkinlik düzenlendi. Firmanın üretimini sürdürdüğü farklı cihazların katılımcılara tanıtıldığı programda dronun kabiliyeti anlatıldı.

TEKNOFEST Savaşan İHA Yarışması Adana'da başladı

TEKNOFEST Savaşan İHA Yarışması Adana’da başladı: Adana’da 2-6 Ekim’de gerçekleştirilecek Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında düzenlenen Savaşan İnsansız Hava Araçları (İHA) Kelaynak Havacılık Kulübü’nde başladı.