SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA İstanbul, Başkan Görgün’den katılım sertifikası aldı: T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Milli Yetkinlik Hamlesi çerçevesinde düzenlenen “Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi”ne katılım sağladık.


Başkan Görgün, Milli Yetkinlik Hamlesi büyük bir dönüşümü tetikleyeceğini belirtti: Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi ve Milli Yetkinlik Hamlesi tanıtım programına katılan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Milli Yetkinlik Hamlesi’ne ilişkin açıklamada bulundu.

Haluk Görgün:

Sadece savunma sanayisinde değil, ülkenin teknoloji, ekonomi ve inovasyon ekosisteminde de büyük bir dönüşümü tetikleyecek.



SAHA İstanbul eğitimleri devam ediyor: 24.URGE.018 Makina ve Diğer İmalat Ekipmanları URGE Projesi Hedef Pazar Bulma ve Ticari İstihbarat Eğitimi ve 24.URGE.016 Havacılık ve Uzay URGE Projesi Hedef Pazar Bulma ve Ticari İstihbarat EğitimiTeknopark İstanbul’da düzenlendi.


Görme Engelli Gaziler Akıllı Baston ile Sosyal Hayatta Daha Aktif Rol Alacak: Time Dergisi tarafından yılın icadı seçilen, Edison Ödülü’nü ilk defa ülkemize getiren, akıllı bastonları geliştiren, Wewalk’un Kurucu Ortağı Kürşat Ceylan ve Kurucu Üyesi Murat Ugiş bastonlar hakkında bilgi verdi.

Kürşat Ceylan:

Akıllı baston teknolojisi; görme engelli kişilerin önlerindeki engelleri algılıyor, titreşimle uyarı veriyor, navigasyon özelliği bulunuyor, önünden geçilen mağaza ve restoranlar hakkında anlık sesli bilgi veriyor, toplu taşıma bilgilerini vererek kişiyi istediği yere götürüyor.


Dışişleri Bakanı Fidan, “Siber Güvenlik Teşkilatı” kurulacağı söyledi: Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Fidan, Müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması hükümetimizin gündemine getirildiğini belirtti.

Bakan Hakan Fidan:

Müstakil bir siber güvenlik teşkilatı kurulması hükümetimizin gündemine getirildi. Cumhurbaşkanımız bunun artık olması gerektiğine dair bir irade koydular.


Türkiye, kendi GPS sistemini kuruyor:  TEKNOFEST​ Roket Yarışması’nda konuşan BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, küresel konumlama sistemini oluşturmak üzere alçak yörünge uydu takımı fırlatılacağını söyledi.

Selçuk Bayraktar:

Kendi bağımsız küresel konumlama sistemimizin olması, egemenliğimiz açısından çok önemli ve stratejik.


1. resim

MSB, TSK yalnızca yerli sistemler ve yazılımlar kullanılıyor: Milli Savunma Bakanlığı haftalık basın bilgilendirme toplantısını gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk açıklamada bulundu.

Zeki Aktürk:

Türk Silahlı Kuvvetlerimizde, sadece yerli ve milli muhabere sistemleri ve yazılımlar kullanılmakta. Üretim sürecine üçüncü tarafın dahil olması durumunda ilave detaylı kontrol mekanizmalarımız işletiliyor.


TUSAŞ’ın Afrika’daki standına yogun ilgi: Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ve Kamerun Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Jean Calvin Momha TUSAŞ’ın Afrika Havacılık ve Savunma Fuarındaki standını ziyaret etti.

  • Yetkililere yerli ve millî teknoloji mühendislik kabiliyetleri anlatıldı. Ayrıca, TUSAŞ tarafından üretilen AKSUNGUR ve ANKA’nın maketleri de hediye edildi.

1. resim

ÇELİK KUBBE, Türkiye’nin tamamını koruyacak: TEKNOFEST 2024 Roket Yarışması’na katılan Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, ÇELİK KUBBE Türkiye’nin tamamını havadan gelecek saldırılara karşı koruyacak hava savunma sistemi olacağını söyledi.

Murat İkinci:

Bu hava savunma sistemimizde, SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, hava savunma füze ailesi HİSAR, uzun menzilli bölge hava savunma sistemi SİPER, lazer sistemiyle geliştirmiş ALKA yer alacak.


1. resim

Bayraktar TB3 SİHA’nın gemi denemeleri yakında başlayacak: BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin yeni nesil silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün gemi testlerine başlayacağını duyurdu.

Selçuk Bayraktar:

Bayraktar TB3, kısa pistli gemilerde operasyonel olmuş insansız ilk SİHA olacak. Onunla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Yakında da TB3’ün gemi denemelerine başlayacağız.


SİPER Ürün-2 (Blok-2) füzesi yeni test atışını başarıyla gerçekleştirdi: Türkiye’nin yerli ve milli hava savunma sistemi projesi Çelik Kubbe’nin en son ürünü olan SİPER Ürün-2 (Blok-2) füzesinin bir test atışı daha başarıyla gerçekleştirildi.

  • SİPER Blok-2 füzesinin hedef menzilinin 150+ km olduğu biliniyor.

ASELSAN, tedarik zincirini korumak için yüksek teknoloji ürünler geliştirdi: ASELSAN, Türkiye’nin önde gelen savunma elektroniği şirketi olarak, tedarik zincirini korumak için çeşitli ileri teknoloji ürünler ortaya koydu.

ASELSAN’ın tedarik zinciri güvenliğine katkıda bulunan önemli ürünleri:

  • IFF Mk XIIA(S) Kısa-Orta Menzilli Sorgulayıcı.
  • Taşınabilir Radyolink Haberleşme Sistemi.
  • 3810 Görev Kritik Hibrit El Terminali.
  • 3700 APCO25 El Telsizi.

ASELSAN, 44,4 milyon dolar yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı:  ASELSAN, Asya-Pasifik bölgesindeki müşterileriyle kara platformları için UKSS; deniz platformları için UKSS, radar, ataletsel navigasyon, dost düşman tanıma sistemleri ve EH süiti satışına yönelik 44,4 milyon dolarlık ihracat sözleşmeleri imzaladı.


1. resim

İkinci REİS sınıfı denizaltı TCG HIZIRREİS, deniz altına indirildi: Türk Deniz Kuvvetleri’nin yeni tip denizaltı projesinin (REİS sınıfı) ikinci denizaltısı olan TCG HIZIRREİS, seyir testleri kapsamında görüntülendi.

  • 25 Mayıs 2023 tarihinde suya indirilen HIZIRREİS, 24 Ağustos 2024’te düzenlenen törenle resmi olarak bayrak çekti ve seyir deneyimlerine başladı.
  • Denizaltının 2025 yılında tam anlamıyla hizmete girmesi planlanıyor.

1. resim

Polonya TB2’leri sel felaketinde arama kurtarma için kullanıyor: BAYKAR tarafından milli ve özgün imkanlarla geliştirilip Polonya’ya ihraç edilen TB2’ler, ülkede etkili olan yağışın ardından arama kurtarma görevleri için havalandı. Polonya ülkesine toplam 24 adet TB2 teslim edildi.

  • Polonya Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Marek Sokolowski, yaklaşık 12 saat süre ile bölgede TB2’lerin uçtuğunu belirtti.

ULAK Haberleşme, “Milli 5G Ürünleri” ile “UYGAR”ı İGEF’24’te tanıttı: Türkiye’nin yerli ve milli baz istasyonu üreticisi ULAK Haberleşme, Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İGEF’24 İç Güvenlik Ekipmanları Fuarı’nda ürünlerini sergiledi.

  • ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, 2017’den beri milli baz istasyonu üretimi yaptıklarını ifade ederek, ”4,5G’de ürettikleri baz istasyonlarıyla ülke çapında 3 bini aşkın noktada hizmet verdik.” dedi.

Türkiye’nin siber kalesi USOM, 7/24 teyakkuzda: Lübnan’daki çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması olaylarının yankıları sürerken, “Türkiye’nin siber kalesi” olarak bilinen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), olası dijital tehditlerle karşı durmaksızın çalışıyor.
  • USOM, hızla değişen dijital dünyada haberleşme sistemlerinin ve ulusal siber güvenliğin sağlanmasında stratejik bir öneme sahip.

ANKA III insansız savaş uçağı ilk atış testini başarıyla tamamladı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA III insansız savaş uçağı, ilk atış testini başarıyla gerçekleştirdi.

  • Atış testi, ASELSAN tarafından üretilen AF500 Elektro Optik kamera sistemi ve ROKETSAN’ın geliştirdiği Teber-82 Güdüm Kiti kullanılarak gerçekleştirildi.

Yerli kamikaze dronu AZAT göreve hazır: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve seri üretim aşamasına gelen FPV kamikaze dron AZAT, saha testiyle 4 ülkeden heyetlerin karşısına çıktı.

  • Yüzde 80 millilik oranına sahip AZAT, 1000 grama kadar farklı mühimmat seçenekleriyle kara ve havadaki tehditlere, düşük risk ve maliyetle müdahale edilmesine olanak sağlayacak.

1. resim

Türkiye, dünyanın en büyük SİHA tedarikçisi oldu: Amerika merkezli Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi’nin (CNAS) raporuna göre Türkiye, SİHA satışında Çin’i geride bıraktı.

  • 2018’den bu yana yapılan küresel SİHA satışlarının %65’i Türkiye’den tedarik edildi, Çin satışların %26’sını gerçekleştirirken ABD ise %8’de kaldı.
  • Türkiye, 1995 ile 2023 tarihleri arasında 47 SİHA satışını gerçekleştirdi.

Bayraktar AKINCI TİHA, TOLUN IIR ile atış testini başarıyla tamamladı: Bayraktar AKINCI TİHA, milli olarak geliştirilen kızılötesi arayıcı başlıklı güdümlü mühimmat TOLUN IIR ile gerçekleştirdiği atış testinde hedefi tam isabetle vurdu.
  • ASELSAN, tarafından özgün olarak geliştirilen TOLUN Tam Atım Güdümlü Mühimmat ile atış testini başarıyla tamamladı.

ROKETSAN’ın ALKA lazer silahı, dron tehditlerine karşı engellenecek: ROKETSAN’ın geliştirdiği ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi, (YESS) drone tehditlerine karşı duvar olacak.
  • ALKA YESS’nin, kritik askeri tesis ve devlet kurumlarının, konvansiyonel küçük silahlarla hedef alınması çok zor olan asimetrik tehditlerden korunmasında önemli rol aldığı belirtildi.