SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA EXPO, 22 Ekim’de kapılarını açacak: Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilecek.

  • Geçen yıl 78 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO’da, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90 bin metrekarelik alanda 150 binden fazla profesyonel ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.


BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN’a Elektromekanik Sistemler Geliştiriyorlar: Promec, 2014 yılında 2 genç makine mühendisi tarafından kuruldu. Özellikle radar, anten ve kamera sistemlerinin yönlendirilmesinde kullanılan pan/tilt yönlendirme birimleri, tripodlar, azot gazı dolum cihazları gibi elektromekanik sistemler üretiyorlar.

  • 2023 yılında ASELSAN’ın stratejik ortağı olarak tescil edildi. “BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, Meteksan Savunma, Asisguard gibi savunma sanayi firmaları ile de çalışıyoruz” diyen Promec İş Geliştirme Müdürü Ümitcan Güvenir projeleri hakkında bilgi verdi. Detaylar videomuzda…

İstanbul Medipol Üniversitesi “6G Konferansı” düzenledi: Görgün, İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen 6G Konferansı’nın açılışına katıldı.

Görgün, yaptığı konuşmada, dijital çağda 4G, 5G ve geleceğin 6G teknolojilerinin modern dünyanın en kritik haberleşme araçları olduğunu ve ülkenin geleceği için stratejik bir önem taşıdığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün, 6G teknolojisini yerli ve milli imkanlarla geliştirmenin ve üretim kabiliyetine sahip olmanın, ithalat bağımlılığını azaltıp ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirterek, “Teknolojik perspektiften ele aldığımızda Türkiye’nin 5G ve 6G alanındaki çalışmalarının, ülkemizi küresel teknoloji yarışında daha güçlü bir konuma taşıyacağını kıymetlendiriyoruz.” dedi.


Türk savunma sanayisi İHA ihracatını çeşitlendirecek: Bayraktar TB2, Bayraktar Akıncı, Anka, Aksungur gibi İHA’larla “en fazla İHA ihraç eden ülke” haline gelen Türkiye, daha küçük sınıftaki İHA’ları üreten şirketlerin çabalarıyla ihracatını çeşitlendirmeye hazırlanıyor.

  • Baykar ve Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen araçların başarılarıyla “en fazla insansız hava aracı (İHA) ihraç eden ülke” haline gelen Türkiye, daha küçük sınıftaki İHA’ları üreten şirketlerin çabalarıyla bu başarıyı yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Türk firmaları, Azerbaycan’daki savunma ve teknoloji ürünleri fuarı ADEX’e damga vurdu: Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen savunma ve iletişim teknolojileri fuarı ADEX’e katılan 55 Türk firması gövde gösterisi yaparken HÜRKUŞ’tan Bayraktar TB2’ye, AKINCI’dan ŞAHİN’e kadar yerli ve milli ürünler vitrine çıktı.

  • Savunma ve iletişim teknolojilerinin sergilendiği ADEX Fuarı’nda, başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere, ABD, Almanya, Büyük Britanya, Çin ve Rusya’nın da yer aldığı 40 ülkeden 270 şirket stant açtı.
  • Türkiye’den başta Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı olmak üzere, ASELSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, ASFAT, BAYKAR, ULAK Haberleşme AŞ’nin de aralarında bulunduğu 55 firma fuarda boy gösterdi.
  • Türkiye, 44 firmayla ev sahipliği yapan Azerbaycan’ı da geçerek, ADEX’te en çok şirketle stant açan ülke oldu.

Kamikaze İHA DELİ, Azerbaycan’da vitrine çıktı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve Azerbaycan’da test edilen Kamikaze İHA DELİ, Azerbaycan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (ADEX 2024) vitrine çıktı.

  • Titra Teknoloji, ADEX 2024 Fuarı’nda kamikaze İHA DELİ, keşif-gözetleme görevleri için geliştirilen PARS İHA ve insansız helikopter ALPİN’i tanıttı.

Pasifik Teknoloji Genel Müdürü ve Titra Teknoloji Kurucu Ortağı Muhammed Selman Dönmez:

En önemli hedefimiz, ilk aşamada Azerbaycan ordusunun envanterinde ürünlerimizin yer almasına yönelik çalışmalar yapmak. Onun hemen akabinde de birlikte mutlaka bir teknoloji transferi iş birliğini ve ortak üretim tesisi kurmayı hayata geçirmek istiyoruz.


Bayraktar KIZILELMA’nın üretim prototipi ilk uçuş testini başarıyla tamamladı: Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın üretim prototipi, ilk uçuş testini başarıyla tamamladı.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olarak görev yapacak Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirilme sürecinde önemli bir aşama daha geçildi.
  • Bayraktar KIZILELMA’nın TC-ÖZB3 kuyruk numaralı üçüncü prototipi ilk uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi.
  • Üretim prototipi olan Bayraktar KIZILELMA PT-3, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’ne temmuz ayı içerisinde intikal ettirildi.

Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin vurucu gücü “Teber” ile artacak: Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen 5. Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı düzenlendi. Fuara katılan ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki iş birlikteliklerini artırmak için ROKETSAN’ın da elinden geleni yaptığına işaret ederek, fuarın iş birlikteliğine ciddi katkı yaptığını belirtti.

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci:

Sadece Su-25’te değil, AKINCI platformundan da Teber mühimmatının kullanılmasıyla beraber Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin vurucu gücünün çok ciddi bir oranda artacağını düşünüyorum.


ASELSAN, Azerbaycan’la ortak üretim yapacak: Bakü’de düzenlenen 5. Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı’na (ADEX 2024) katılan Akyol, ASELSAN’ın Azerbaycan’daki faaliyetlerini ve global hedeflerini değerlendirdi.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol:

Buradaki şirketimizi büyütüyoruz ve artık yerel partnerlerle ortak üretimi konuşuyoruz. Önümüzdeki dönemde ASELSAN ürünlerinin bir kısmının Bakü’de üretildiğini ve dünyaya sunulduğunu göreceksiniz.


Milli 5G baz istasyonundan ilk sinyal alındı: Türkiye’nin ilk yerli ve milli baz istasyonu üreticisi ULAK Haberleşme AŞ’nin milli taşınabilir 5G özel şebeke sisteminden ilk sinyal alındı.

  • ULAK Haberleşme AŞ’den edindiği bilgiye göre, gelecek yıl ihalesi yapılıp, Ocak 2026’da kullanıma sunulması planlanan 5G’ye ilişkin altyapı çalışmaları hızlandırıldı.
  • ULAK Haberleşme, sabit direklere kurulu yerli ve milli 4,5G baz istasyonlarını taşınabilir hale getirip kapsama alanını genişleterek önemli bir yeniliğe imza attı.

SOLOTÜRK Belçika semalarında gösteri yaptı: Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi SOLOTÜRK, Belçika’da gösteri uçuşu yaptı.

  • Sanicole Havacılık Kulübü tarafından Hechtel-Eksel kasabasında düzenlenen uluslararası hava gösterisine F-16 ekibi SOLOTÜRK’ün yanı sıra aralarında Belçika, Almanya, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Kanada, İsveç, İsviçre, Slovenya, Polonya ve İrlanda’dan çok sayıda ekip katıldı.

ROKETSAN, TEBER Güdüm Kiti üretimi için Azerbaycan ile anlaştı: Türk savunma sanayiinin önde gelen kuruluşlarından ROKETSAN, Serbest Teknoloji Parkı (STP) ile önemli bir anlaşmaya imza attı. 

  • ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci tarafından yapılan açıklamaya göre, iki kuruluş TEBER Güdüm Kiti Ailesi’nin ortak üretimi ve yeni güdüm kitlerinin tasarımı konusunda mutabakat sağladı.
  • TEBER Güdüm Kiti Ailesi, genel maksat bombalarına yüksek hassasiyetli vuruş kabiliyeti kazandırmasıyla biliniyor. Bu stratejik ortaklık, Türkiye’nin savunma teknolojileri alanındaki yerli ve milli üretim hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Azerbaycan’a ASELSAN TOLUN mühimmatı ihracatı gerçekleştirildi: ASELSAN, 24-26 Eylül tarihleri arasında Bakü’de düzenlenen Azerbaycan Uluslararası Savunma Fuarı 2024 (ADEX 2024) sırasında Azerbaycan’ın yeni Bayraktar Akıncı TİHA’larında kullanılmak üzere TOLUN mühimmatı ve ASELFLIR-500 elektro-optik sistemi için sipariş verdiğini açıkladı.

  • Şirket ayrıca Azerbaycan Savunma Bakanlığı ile iletişim ve bilgi güvenliği sistemleri konusunda anlaşmalar imzaladığını ve Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı ve Savunma Sanayi Bakanlığı Bilimsel Araştırma Kurumu ile ASELSAN akıllı mühimmatlarının Azerbaycan’da ortak üretimini kapsayan elektronik harp konusunda mutabakat muhtıraları imzaladığını söyledi.

ASELSAN ASELFLIR-500 EO Sistemi Azerbaycan’a ihraç edildi: Türk savunma sanayii, uluslararası ambargolara rağmen yeni bir başarıya imza attı.

  • ASELFLIR-500, aynı zamanda Azerbaycan’a da ihraç edildi.
  • Bu haksız kısıtlamaya karşı ASELSAN, üç yıl gibi kısa bir sürede, sınıfının en iyisi olarak nitelendirilen ASELFLIR-500’ü tasarladı ve üretti.
  • ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500, dünyanın en gelişmiş elektro-optik sensör sistemlerinden biri olarak öne çıkıyor.