SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SSB Başkanı Görgün, “Yeni teknolojiler, sektördeki rekabet gücümüzü artıran stratejik unsurlar haline geliyor”: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Yapay Zeka Zirve’sini Ankara’da düzenlendi.

  • Zirvenin açılışına, SSB Başkanı Görgün ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başta olmak üzere birçok kurum temsilcisi katıldı.
https://twitter.com/sahaistanbul/status/1854524772329160794

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, insansız araçlar yapay zekanın entegrasyonunun sektörde daha güçlü adım atılmasını sağladığını belirterek “Yeni teknolojiler sektördeki rekabet gücümüzü artıran stratejik unsurlar haline geliyor” dedi.

Artık yapay zeka sadece bir vizyon değil, hayatımızın ve iş süreçlerimizin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. İnsansız araçlar, otonom sistemler, elektronik harp, komuta kontrol sistemleri gibi alanlarda yapay zekanın entegrasyonu, sektörde daha güçlü adımlar atmamızı sağlıyor. Bu yeni teknolojiler, ülkemizin güvenliği ve savunma gücüne katkı sunarken, aynı zamanda sektördeki rekabet gücümüzü artıran stratejik unsurlar haline geliyor.


TUSAŞ ve TEI gibi Savunma Sanayi Devlerinin Sivil ve Askeri Kıyafet Koleksiyonlarını Üretiyorlar: 1994 yılında kurulan Artar Tekstil, başta otomotiv sektörü olmak üzere savunma sanayine askeri ve sivil kullanımlı tekstil ürünleri üretiyor. Yurtdışında NATO personeline koleksiyon geliştirmelerinin yanı sıra Alman ve Yunan polisi ile Amerikan itfaiyesine de kurumsal kıyafetler üretiyorlar.

Yurtiçinde ise Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı, Savunma Sanayii Başkanlığı, TUSAŞ ve TEI için de koleksiyon geliştirdiklerini söyleyen Artar Tekstil Firma Sahibi Mücahit Artar:

30 yıldır giyim anlamında farklı iklimlerde öğrendiğimiz bilgileri şimdi ülkemizde savunma sanayi alanında kullanıyoruz.


Sinyal karıştırmaya karşı milli kalkan: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen, insansız hava araçları, dronlar, kara ve deniz araçları, füze/roketleri sinyal karıştırmaya karşı dirençli hale getiren elektronik harp koruma sistemleri yaygınlaştırılacak.

  • Askeri sistemlerin, jammer (sinyal bozucu) gibi elektronik harp sistemlerine karşı korunmasına yönelik milli çözümlere yenileri ekleniyor.
  • SAĞLAMTEK, tarafından geliştirilen BORAJ CRPA, çoklu anten elemanları ve gelişmiş sinyal işleme teknikleri kullanarak, GPS ve GNSS sinyallerini hedef alan güçlü jammer saldırılarına karşı tam koruma sağlıyor.
  • Uluslararası patent sürecinde olan SAJ GNSS Kalkanı ise insansız hava araçları, dronlar, kara ve deniz araçları, füze/roketler ile diğer askeri platformlar için yenilikçi bir jammer koruması sunuyor.

Dünyada 3 üreticisi olan top, dron avlama yeteneği kazandı: Dünyadaki 30×113 milimetre 3 orta kalibre top üreticisinden birisi olan, CANiK’in de içinde bulunduğu Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri, yaptığı entegrasyon çalışmasıyla silaha dron savar yeteneği kazandırdı.

  • SYS Grup, sahip olduğu şirketlerin kabiliyetlerini bir araya getirip bunlara yeni ekipmanlar ekleyerek güncel tehditlere çözümler üretiyor. Bu kapsamda hayata geçirilen son çözüm SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda sergiledi.
  • CANiK Kurumsal İletişim ve İş Geliştirme Müdürü Gençay Gençer, son dönemde muharebe alanında artan dron tehdidine yönelik kullanıcılardan gelen talepler üzerine bu konuyu gündeme aldıklarını söyledi.

Baş ağrıtan dronlara karşı “ekonomik dron savar”: Türk mühendisler, savaş alanlarında sayıları ve tehdit düzeyleri hızla artan dronları etkisiz hale getirmek için muadillerine göre ekonomik bir imha sistemi oluşturdu.

  • Ostim Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren DIGITEST, elektronik ve elektromekanik sistem tasarımı/üretimi yapıyor, çeşitli test cihazları ile atış kontrol, komuta kontrol, görüntüleme, elektro-optik gibi alanlarda ürünler geliştiriyor.
  • DIGITEST, sahip olduğu bu yetenekleri kullanarak son dönemde muharebe sahasında ciddi bir tehdide dönüşen dronlara karşı dakikada 1500 atıma ulaşabilen 12,7 milimetre Gatling Topu ve 12,7 milimetre Uzaktan Kumandalı Stabilize Silah Sistemi’nin kullanıldığı tedbir sistemi geliştirdi.

HAVELSAN Genel Müdürü Nacar, “Silahlı insansız deniz aracı SANCAR’ın bu yıl içinde envantere girmesini hedefliyoruz”:

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, silahlı insansız deniz aracı (SİDA) SANCAR’ın bu yıl içinde envantere girmesini hedefledikleri söyledi.

  • HAVELSAN’ın geliştirdiği yerli yapay zeka platformu “MAIN”e ilişkin bilgiler veren Nacar, büyük dil modelleri, ses ve video modelleri gibi alanlarda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

“MAIN ile kurum verileriniz kurumunuzda kalır”

Mehmet Akif Nacar, MAIN’in yetenekleri hakkında detaylar vererek;

MAIN dil çevirisi ve sınıflandırma yapabilir, yazılım kodu üretebilir, metin özetleme yapabilir ve sizin adınıza metinler hazırlayabilir. Ancak bunu yaparken kurumsal sunucularınızda size özel çalışır, dış dünya ile etkileşimi olmaz. Böylece hem kurum verileriniz kurumunuzda kalır hem de yaptığınız sorgulamalar yapay zeka ekosisteminizi geliştirmeye devam eder. Dolayısıyla hassas veriler kullanan, milli güvenlik gerektiren alanlarda milli bir çözüm olarak MAIN’i kullandık.


Dron ailesi yetenekleriyle engel tanımayacak: Türk savunma sanayisindeki yetenekler kullanılarak mağaralarda, arazideki doğal engellerin arkasında kesintisiz görev yapabilen, kamikaze fonksiyonu üstlenebilen FPV dron ailesi geliştirildi.

  • İnsansız hava aracı sistemleri, bunların faydalı yükleri ve savunma sanayisi için görev ekipmanları geliştiren ASISGUARD, sahip olduğu yetenekleri kullanarak muharebe sahasında ortaya çıkan ihtiyaçlara yeni çözümler oluşturuyor.
  • ASISGUARD Genel Müdürü Barış Düzgün, özellikle Rusya-Ukrayna savaşında çok fazla kullanılan, FPV denilen, görerek, pilot gözüyle uçan, ufak, maliyeti düşük dronlara son dönemde ciddi bir ilgi ve talep olduğunu anlattı.

Türk savunma sanayisi silahlı robot köpekleri göreve hazırlıyor: Türk savunma sanayisindeki yeteneklerin kullanılmasıyla geliştirilen silahlı robot köpekler göreve hazırlanıyor.

  • Dünya genelinde teknolojik gelişmeler hızla ilerlerken robotlar, muharebe alanlarında da önemli roller üstlenmeye başladı.
  • Yapay zeka destekli sistemler, güçlü donanımlar ve otonom hareket kabiliyetleriyle donatılan robotlar, muharebe ortamında sadece lojistik ve keşif amaçlı değil, doğrudan çatışmalara katılacak seviyede kritik görevler üstleniyor.
  • Özellikle silah sistemlerinin robotlara entegre edilmesiyle bu makineler birer “uzuv” gibi silahları etkili ve hızlı şekilde kullanabiliyor.

Dron tehdidine karşı kurulan “tuzak” ihracat başarısı yakaladı: Artan dron tehditlerini önlemek amacıyla oluşturulan TUZOQ Anti-dron Sistemi, ilk ihracat başarısına ulaştı ve yurt dışından yeni siparişler aldı.

  • Türk savunma sanayisi ürünlerini keşfedilmemiş pazarlarla buluşturma misyonuyla faaliyet gösteren İstanbul merkezli BayGalata, büyük çapta yerli üreticilerle işbirliğine giderek tedarik ettiği ekipman ve ürünlerden dizayn, modelleme, entegrasyon ve yazılım altyapılarıyla özgün çözümler oluşturuyor.
  • BayGalata ağırlıklı olarak hafif silah, zırhlı personel taşıyıcılar, bulutaltı taktik silahlı ve silahsız dronlar, elektronik harp, anti-dron sistemleri, sınır güvenliği ve helikopter modernizasyonu/silahlandırması alanlarında faaliyet gösteriyor.
  • BayGalata, TUZOQ, TUWEK, BayGun ve BayAmmo marklarıyla ağırlıklı olarak ihracat faaliyetleri yürütüyor.

TUSAŞ’ın en büyük ikinci tesisi Kahramanmaraş’a yapılıyor: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ), Ankara’daki tesisinin ardından en büyük tesisi Kahramanmaraş’a yapılıyor.

Türkiye’nin savunma sanayindeki en büyük kuruluşlarından biri olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş, Türkoğlu ilçesindeki tesisini kısa süre önce faaliyete geçirmişti. Kahramanmaraş Uzay ve Havacılık Sanayi A.Ş. adıyla üretime başlayan tesis, il genelindeki en önemli savunma sanayisi yatırımı olmuştu.

  • Savunma sanayisiyle beraber yeni iş kolları, yeni sektörler oluşturarak Kahramanmaraş’ın ihracat çıtasını da yükseltecek tesis, uçak, İHA ve helikopter parçalarını üretiyor.
  • TUSAŞ, hem ekonomik hem de istihdam anlamında Kahramanmaraş’a büyük katkı sağlayacak daha kapsamlı bir tesis kurmak için de çalışmalarına başlamıştı.

“Dünya Robot Kupası” yarışmasının Avrasya etabı Van’da başladı: Uluslararası RoboSpor Derneği Federasyonu (FIRA) ve FIRA Avrasya Bölge Şubesi tarafından düzenlenen “Dünya Robot Kupası” yarışmasının Avrasya etabı Van’da yapıldı.

  • Van Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen yarışmaya, Türkiye ve farklı ülkelerden 130 takım katıldı.
  • Açılan stantlarda yapay zeka, makine öğrenimi, sensör teknolojisi ve gelişmiş mekanik tasarımlara ilişkin projelerini tanıtan takımlar, dereceye girebilmek için çaba gösteriyor.
  • Yarışmada, hakemlerin 3 gün sürecek değerlendirmelerinin ardından başarılı olanlara sertifika verilecek.
  • Uluslararası RoboSpor Birliği Federasyonu Avrasya Sorumlusu Prof. Dr. Soroush Sadeghnezhad, yarışmayı Van’da gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türk savunma sanayisi ürünleri BAHA ve BARKAN ile okul ziyareti: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava ve kara araçları Mühendis Çocuk Projesi kapsamında ilkokul öğrencileriyle buluştu.

  • HAVELSAN, gelecek nesillerde bilim ve teknoloji farkındalığı yaratmak, “istekli ve yetenekli” çocukların bu yönde eğitim almalarını sağlamak için bir süre önce Mühendis Çocuk Sosyal Sorumluluk Projesi başlattı. Projeyle, bir mucidin, mühendisin henüz ilkokulda keşfedilmesi ve eğitim hayatı boyunca desteklenmesi amaçlanıyor.
  • Proje kapsamında HAVELSAN gönüllüleri, düzenledikleri çeşitli etkinliklerle, geliştirdikleri teknolojilerle çocukları buluşturuyor ve kendilerinin de ilerde bunların benzerlerini, daha iyilerini üretebileceklerini anlatıyor.
  • Mühendis Çocuk Projesi kapsamında HAVELSAN mühendisleri bu kez Ankara Cahit Zarifoğlu İlkokulu’nu ziyaret etti.
  • Geleceğin mühendislerine robotik otonom sistemler hakkında bilgi veren, sorularını yanıtlayan mühendisler, insansız hava aracı BAHA ve insansız kara aracı BARKAN ile minikleri hem eğlendirdi hem de mühendisliğe teşvik etti.