SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Savunma sanayisi 2024’te 7,1 milyar dolarlık ihracat yaptı: Savunma ve havacılık sanayisi ihracatı, 2024 yılında 7 milyar 154 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X hesabından yaptığı açıklamada, 2024 yılında savunma ve havacılık sanayisi ihracatının, NATO ve hizmet ihracatları dahil olmak üzere yüzde 29’luk bir artışla 7 milyar 154 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attığını belirtti.

Görgün, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü liderliğinde, kanıtlanmış teknolojilerimizle dünya sahnesinde oyunun kurallarını yeniden yazıyor, 180 farklı ülkeye ürün ihraç ederek Türkiye’nin adını gururla duyuruyoruz. Uluslararası işbirliği faaliyetlerimiz ve temaslarımız sayesinde, şirketlerimiz belli bir bölgeye değil, dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldi.


Yeni Türk zırhlısı ilk görevine ihracatla başlıyor: Değişen operasyonel ihtiyaçlara uygun olarak geliştirilen AŞKAR Meskun Mahal Aracı, ilk kullanıcısıyla buluşmaya hazırlanıyor.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen AŞKAR Meskun Mahal Aracı, yurt dışındaki bir kullanıcının hizmetine sunularak ilk görevine başlayacak.
  • Best Grup bünyesinde 2015 sonrası meskun mahal operasyonları sonrasında gündeme gelen AŞKAR, sivillerin yaşadığı bu alanlardaki çatışma ve operasyonlarda ortaya çıkan ihtiyaçlar dikkate alınarak geliştirildi.

Yerli kargo İHA ilk kez envantere girdi: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen 30 kilogram taşıma kapasitesine sahip döner kanat kargo insansız hava aracı (İHA) ZD300’ün ilk teslimatı yurt içindeki bir kullanıcıya yapıldı.

  • İHA üreticisi Zyrone Dynamics, farklı sınıflarda geliştirdiği çözümlerle yurt içinde ve dışındaki ihtiyaçları karşılamak için faaliyet gösteriyor.
  • Bu faaliyetler kapsamında ilk kez 2023 yılındaki 16’ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2023) sergilenen kargo İHA ZD300, geçen süre içerisinde göreve hazır hale getirildi ve ilk teslimatı yurt içinde gerçekleştirildi.

ASELSAN’dan 105,5 milyon dolarlık sözleşme: ASELSAN, Savunma Sanayii Başkanlığı ile petrol ve doğal gaz boru hatları güvenliğine yönelik 105 milyon 500 bin dolar tutarında sözleşme imzaladı.

ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada yeni iş ilişkisini duyurdu.

Açıklamada, ”ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında petrol ve doğal gaz boru hatları güvenliğine yönelik 105 milyon 500 bin dolar tutarında sözleşme imzalanmıştır.” denildi.


SAHA İstanbul Üye Firması Teknopar Tarafından Geliştirilen TIA Platform

🔺 Akıllı Durum İzleme
🔺 Kestirimci Bakım
🔺 Enerji Minimizasyonu


Mini akıllı seyir füzesi Bayraktar KEMANKEŞ 1’den başarılı atış testi: Silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2, mini akıllı seyir füzesi Bayraktar KEMANKEŞ 1 ile başarılı atış testi gerçekleştirdi.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, testi sosyal medya hesabından paylaştığı görüntü ile duyurdu.
  • KEMANKEŞ 1, stratejik hedeflere karşı kullanılmak üzere geliştirildi. KEMANKEŞ 1, adını; attığı okla en zorlu şartta dahi hedefi tam isabetle vuran okçulardan alıyor.

Savunma Sanayinin Mavi Yakaları Bu Simülasyonlarla Yetişiyor: Yöntem Teknoloji 1997 yılında kurulan bir firma. Başlangıçta farklı projelerde yer almış olsalar da günümüzde denizcilik ve havacılık alanlarına eğitim simülatörleri geliştiriyorlar.

  • Deniz Kuvvetleri’nin yanı sıra İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen üniversiteleri ile de çalışıyorlar. Simülasyonlarda kullandıkları haritaların birebir gerçek ölçekte olduğunu söyleyen Yöntem Teknoloji Yetkilisi Emre Üzar, projeleri hakkında bilgi verdi.

Otokar Genel Müdürü Özüner AA Teknoloji Masası’na konuk oldu: Otokar Genel Müdürü İbrahim Aykut Özüner, Otokar’ın satışlarının yüzde 70’inden fazlasının ihracat olduğunu belirterek, “Önümüzdeki sene n önemli konu Romanya’daki işimiz. Bir sene içerisinde 278 aracı (COBRA II) burada üretip göndereceğiz.” dedi.

  • Otokar’ın Romanya’nın ihtiyaçlarına yönelik imzaladığı yaklaşık 1 milyar dolarlık Türkiye’nin en büyük kara aracı ihracatı sözleşmesine ilişkin Özüner, “Bu 1059 araçlık (COBRA II) farklı bir ihale. İlk 278 aracı burada üretip göndereceğimiz, daha sonra orada yerli üretim faaliyetlerinde bulacağımız bir proje. Özellikle son yıllarda her ülke bu tip büyük alımlar yaparken bir teknolojiyi mümkün olduğu kadar ülkesine transfer etmek istiyor. Bir parçası ana üretim tesisinden diğer kısmının da lokal olarak o ülkede yapılması isteniyor.” diye konuştu.

HÜRKUŞ Yeni Nesil Eğitim Uçağı gökyüzü ile buluştu: Milli imkanlarla geliştirilen, Hava Kuvvetlerinin envanterine girecek ilk HÜRKUŞ Yeni Nesil Eğitim Uçağı uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

  • Kısa süre içinde Türk Hava Kuvvetlerinin envanterine girecek HÜRKUŞ, uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’den (TUSAŞ) yapılan açıklamaya göre, şirket 2024 yılını yeni bir başarıyla noktaladı. Milli imkanlarla geliştirilen ve Hava Kuvvetlerinin envanterine girecek ilk HÜRKUŞ Yeni Nesil Eğitim Uçağı uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.

STM’nin geliştirdiği Duvar Arkası Radar (DAR) güncellenmiş konfigürasyonla TSK’ya teslim edildi: Türk savunma sanayiinde, ileri teknolojiler ve milli çözümlere imza atan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., savunma teknojilerinde elde ettiği deneyimle, sivil alana umut olan milli sistemleri için de çalışmayı sürdürüyor.

  • SSB ile STM arasında imzalanan sözleşme gereği, çeşitli sayıda DAR teslimatı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yapıldı. Milli teknoloji DAR, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çeşitli birliklerinde, Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı olarak görev yapacak.