SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

🙌 SAHA İstanbul ailesine bu ay 1️⃣3️⃣ yeni firma daha katıldı.

❗️SAHA İstanbul milli teknoloji hamlesi ruhuyla yerli ve milli sistemler geliştiren firmaları desteklemeye devam ediyor.

🤝 Elektrik – Elektronik, Malzeme ve Malzeme Şekillendirme, Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları, Yazılım ve Dijital Dönüşüm, sektöründen aramıza katılan yeni firmalarımızı tebrik ediyoruz


Yerli motorlu taktik tekerlekli 100 zırhlı araç, TSK ve jandarmaya teslim edildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, BMC’deki Türk mühendisleri tarafından tasarlanan ilk seri üretim yerli motorlu taktik tekerlekli 100 zırhlı araç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığına teslim edildi.

  • Türkiye’nin önemli askeri araç üreticilerinden BMC’nin İzmir Pınarbaşı’ndaki tesislerinde düzenlenen törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Görgün:

50 Vuran aracı Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 40 Vuran aracı Jandarma Genel Komutanlığına ve 10 Kirpi aracı da Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmiş oldu. Türkiye savunma sanayi, Allah’a çok şükür dünyanın gıptayla izlediği, bizlerin çalışmaktan gurur, hizmet etmekten onur duyduğumuz bir alanda. Sadece güzide güvenlik kuvvetlerimiz, silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılamıyor, aynı zamanda dost ve müttefik ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılamak için tüm ekosistem olarak elimizden geleni yapıyoruz.


Bayraktar KALKAN DİHA PT-5 uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı: Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar KALKAN DİHA PT-5, 54. test uçuşu kapsamında uzun menzil haberleşme testini başarıyla tamamlandı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 100 kilometreyi aşan haberleşme menziline ulaşıldığını bildirdi.


 Türkiye’nin Milli Sondaj Gemileri Testlerden Geçiyor: 2016 yılında kurulan HeliPLAT (Helikopter Platform) firması hem askeri hem sivil alandaki havacılık ve denizcilik sektörlerinde sertifikasyon, ruhsatlandırma, mühendislik, tasarım, test ve eğitim gibi birçok alanda hizmet veriyor.

  • Milli gemilerimizden Heybeliada Gemisi ile başlayan süreçten bu yana; sivil tersanelerde İstanbul Shipyard’da yapılan MOSHIP TCG Alemdar, Akın, Işın ve MTA Oruçreis Gemileri, ADİK Anadolu Tersanesi ile TCG Sancaktar, TCG Bayraktar gemileri, Katar’a yapılan 2 adet Al Doha ve Al Shamal Gemileri, Dersan Tersanesi ile Nijerya ve Türkmenistan projeleri için yapılan gemiler, Sefine Tersanesi ile TCG Derya ve petrol arama gemileri olan Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han Sondaj Gemilerinin sertifikasyon süreçlerini ve mühendislik hizmetlerini gerçekleştirdiler. Kuruluşlarından beri 28 büyük milli projede yer aldıklarını söyleyen HeliPLAT Yönetim Kurulu Başkanı ve SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesi Başkanı Fuat Akpınar, projelerle ilgili bilgi verdi.

ANKA’dan L-UMTAS füzesiyle 15 bin feetten hedefe tam isabet: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) geliştirdiği insansız hava aracı ANKA, ROKETSAN’ın L-UMTAS füzesiyle 15 bin feetten hedefi tam isabetle vurdu.

ANKA’nın L-UMTAS füzesiyle gerçekleştirdiği atışa ilişkin detaylar TUSAŞ’ın X hesabından paylaşıldı.

ROKETSAN’ın milli füzesi L-UMTAS ile gerçekleştirilen bu başarı, mühendislerimizin gecesini gündüzüne katarak inşa ettiği bir gurur tablosudur. Mühendislik kabiliyetimizin büyük bir kanıtı olan başarımızla gurur duyuyoruz. Uluslararası arenada adımızı daha da yukarı taşıyor, her başarımızda Türkiye’nin gücünü göklere yazıyoruz. Yerli ve milli teknolojimizin gücüyle daha da yükseğe çıkmaya devam ediyoruz.


BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, BMC POWER, TUSAŞ’a Eklemeli İmalat ve Sanal Gerçeklik ürünleri geliştiriyorlar: digiMODE, 2020 yılında kurulan ve savunma sanayine eklemeli imalat ile sanal gerçeklik ürünleri geliştiren bir firma.

  • BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN, BMC POWER, TUSAŞ, TEI gibi birçok ana yüklenici savunma sanayi firmasına hem eklemeli imalat alanında parça üretiyorlar hem de sanal gerçeklik ürünleri geliştiriyorlar.

DigiMODE Kurucu Ortağı Oğuz Altay:

GÖKBEY Helikopterinde kullanılan bazı parçaları yeni nesil üretim yöntemi olan eklemeli imalata dönüştürmek için geliştirdik. Yine bazı sabit kanatlı platformlarımıza ve İHA’lara parça desteği verdik. Bunlara ek olarak bazı silah sistemlerinde de çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik.


ASELSAN’ın milli teknolojisi ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podu, Baykar’ın TB2 platformunda başarıyla test edildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, ASELSAN’ın yerli ve milli teknolojisi ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podu’nun, Baykar’ın TB2 platformunda başarıyla test edildiğini bildirdi.

Görgün, Bayraktar TB2’nin, ASELSAN’ın ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podu ile gerçekleştirdiği uçuş testine ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’nin her alanda bağımsızlığını perçinlemeye devam ettiğini belirterek, “ASELSAN’ın yerli ve milli teknolojisi ANTIDOT 2-U/S Elektronik Destek Podu, Baykar’ın TB2 platformunda başarıyla test edildi.” ifadesini kullandı.


Türk savunma sanayisi yeni İHA’ları göreve hazırlıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen, farklı yeteneklere sahip yeni insansız hava araçları (İHA) 2025 yılı içerisinde yurt içinde göreve başlamaya hazırlanıyor.

Altınay Savunma Teknolojileri Genel Müdürü Burak Mercan, İHA’larla ilgili yenilikçi ürün ve teknolojilerin geliştirilmesi çalışmalarına, akıllı batarya sistemlerine yönelik olumlu gelişmelerle de eş zamanlı olarak 2011 yılında başladıklarını söyledi.

  • ASELSAN’la sahada operasyonel kabiliyetleri geliştirecek, stratejik avantajlar sağlayacak ürünlerle ilgili başarılı çalışmalar ortaya koyduklarını anlatan Mercan, Altınay Savunma Grubu olarak döner kanatlı dikey iniş-kalkış yapabilen İHA’ları ayrı bir iş kolu olarak ele alıp, DASAL’ı da 2019 yılında yüzde 100 Altınay iştiraki olarak kurduklarını ifade etti. Mercan, ASELSAN’ın 2020 yılının ikinci yarısında DASAL’a yüzde 40 ortak olduğunu, daha sonra payını yüzde 49’a çıkardığını belirtti.

Yerli yapay zeka 64 binin üzerinde oltalama saldırısını engelledi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli yapay zeka teknolojisiyle vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama saldırısı gerçekleştiren 64 bin 115 alan adına erişimin engellendiğini bildirdi.

  • Bakan Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezinin (USOM) çalışmaları hakkında bilgi verdi.

USOM’un, yurt içi ve dışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüterek, siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunmasına yönelik hizmetleriyle, ülkenin siber güvenliğini sağladığına işaret eden Uraloğlu, zararlı bağlantıların tespitinin ardından yapılan kontroller sonrası altyapı seviyesinde erişimin engellendiğini belirtti.


ASPİLSAN ürettiği pil ve bataryalarla savunma sanayisine güç katıyor: ASPİLSAN Enerji, 2024’te milli muharip uçak KAAN, HÜRJET ve HÜRKUŞ uçakları ile GÖKBEY ve ATAK-2 helikopterlerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu uzun ömürlü bataryaları üreterek savunma sanayisine önemli destek sağladı.

  • Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının yüzde 98 hissesine sahip olduğu ASPİLSAN’ın temelleri, Kayserili vatandaşların yaptığı bağışlarla 1981’de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde atıldı.
  • Aradan geçen yıllarda gücüne güç katan ve savunma sanayisine enerji anlamında katkı sağlayan şirket, şarjlı nikel kadmiyum batarya üretimiyle başladığı yolculuğunda sivil ve askeri her türlü el, sırt telsizleri, savaş araç gereçlerine, uçak ve helikopterlere ait akü üretebilir duruma geldi.


Çorum’a hava savunma sistemi kuruluyor:
Çorum’un Sungurlu ilçesinde faaliyet gösteren savunma sanayi firmalarını korumak amacıyla hava savunma sistemi kuruluyor.

  • OSB’de bulunan İhtisas Savunma Sanayi kampüsünün giriş ve çıkışları, jandarma ekiplerince kara ve hava saldırılarına karşı drone-savar ve diğer teknolojik cihaz ve ekipmanlarınca korunuyor. Bunlara ek olarak bölgenin güvenliğini en üst düzeyde sağlamak için hava savunma sistemi kurulması için çalışmalar başladı. Sistemin faaliyete geçmesiyle hava ve karadan gelebilecek her türlü saldırı bertaraf edilecek.

TUSAŞ ilk 15 Hürkuş-II eğitim uçağını bu yıl teslim edecek: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), tek motorlu Hürkuş-II’nin başarılı ilk uçuşunun ardından, bu yıl içinde 15 adet Hürkuş-II temel eğitim uçağını yerli müşterisine teslim etmeyi planlıyor.

  • Akıncı Hava Üssü’nden 30 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirilen 20 dakikalık ilk uçuşta geliştirme uçağı 6,500 ft irtifada 140kt (260km/sa) azami hıza ulaşmıştı.
  • “55 uçaklık sözleşmenin ilk 15 uçağı Türk Hava Kuvvetlerine 2025 [sonuna] kadar teslim edilecek”
  • “Kalan 40 uçak ise 2027 yılına kadar teslim edilecek”
  • Hurkus-II’nin geliştirme çalışmaları, önceki modellere göre yapılan iyileştirmelerle Mayıs 2021’de başladı.