SAHA İstanbul koordinasyonunda, MSB İstanbul Tersanesi Komutanlığına teknik inceleme ziyareti gerçekleştirildi:
- SAHA İstanbul koordinasyonunda, MSB İstanbul Tersanesi Komutanlığına teknik inceleme ziyareti gerçekleştirildi.
- Faaliyete, SAHA İstanbul üyesi 180’den fazla firmadan 400’e yakın firma temsilcisi yoğun ilgi gösterdi.
Program kapsamında:
🔹MSB İstanbul Tersanesinin tanıtımı ve firmalardan beklentileri üzerine görüşüldü.
🔹Yerlileştirilmesi hedeflenen ürün sergisi incelendi.
🔹Yerli ve milli gemilerimize ziyaret gerçekleştirildi.
- Bu önemli faaliyete katılan tüm firma temsilcilerimize, değerli katkılarından dolayı MSB İstanbul Tersanesi Komutanlığı’na ve İstanbul Tersanesi Komutanı Tümamiral R. Erdinç Yetkin’e misafirperverliklerinden dolayı şükranlarımızı sunarız.
Gökbey, Kaan ve Atak’ın Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Testlerini Yapıyorlar: GCN Belgelendirme 15 yıldır savunma sanayi, havacılık ve denizcilik alanlarında uluslararası uygunluk değerlendirme testleri gerçekleştiriyor. TUSAŞ’ın Kaan, Gökbey ve Atak projelerinin yanı sıra BAYKAR, ASELSAN, ROKETSAN ve TEI için de çalışıyorlar.
- Savunma sanayi şirketlerinin hem yapısal hem çevresel hem de performans odaklı deneylerini gerçekleştirdiklerini söyleyen GCN Belgelendirme Genel Müdürü Sebahattin Çay, dahil oldukları projeler hakkında bilgi verdi.
SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesinin 2025 yılı ilk toplantısını gerçekleştirdik: SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesinin 2025 yılı ilk toplantısı firmalarımızın ve ilgili kurum temsilcilerimizin katılımıyla 22 Ocak 2025 tarihinde Armelsan Savunma Teknolojileri A.Ş. ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
- Toplantıda, yeni dönemde yapılması planlanan faaliyetler ve çalıştay hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.
Savunma Ürünleri Üretim ve İhracat Kontrol Uygulamaları Eğitimi düzenlececek: Bu eğitimle; savunma sanayi ürünlerinin üretim ve ihracat süreçlerindeki yasal ve idari uygulamaları, Türkiye’deki mevzuat ve uluslararası ihracat kontrol rejimleri, Üretim, ithalat, ihracat ve son kullanıcı süreçlerindeki kuralları ve prosedürleri, Şirket yükümlülükleri, izin işlemleri ve karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm odaklı bilgiler edinilecektir.
📅 Tarih: 29 Ocak Çarşamba | Saat: 09.30 – 17.00
📍 Çevrimiçi
Türkiye ve Ruanda arasındaki savunma sanayii ilişkileri derinleşti: Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi davetlisi olarak Türkiye’yi ziyaret eden Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ve beraberindeki heyeti ağırladı.
- Görüşmeler Savunma Sanayii Başkanlığı’nda başladı ve ardından ASELSAN’ın Gölbaşı Tesisleri’nde devam etti. Ziyarette, Türkiye’nin savunma sanayiinde geliştirdiği yüksek teknoloji ürünleri Ruanda heyetine tanıtıldı.
- Stratejik Mutabakat Muhtırası İmzalandı,.
- Cumhurbaşkanları Erdoğan ve Kagame’nin şahitliğinde, Ruanda Savunma Bakanlığı ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında bir Mutabakat Muhtırası imzalandı.
- Bu anlaşma, Ruanda’ya ülke çapında entegre bir komuta, kontrol ve iletişim altyapısı kazandırmayı hedefliyor.
Bayraktar KIZILELMA bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı: Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın üretim prototipi, bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar KIZILELMA’nın geliştirilme süreci planlanan test takvimi doğrultusunda devam ediyor.
- Milli insansız savaş uçağının üretim prototipi olan TC-ÖZB3 kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA PT-3, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı. Test sırasında yapılan sistem tanımlama faaliyetleri de başarıyla gerçekleştirildi.
Uzaktan komutalı silah sistemi TRAKON, dron avına hazır: Türk savunma sanayisindeki yetenekler kullanılarak son dönemde önemli bir tehdide dönüşen dronları durdurmaya yönelik karşı tedbir sistemi geliştirildi.
- Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri, dron tehditlerini ortadan kaldırmak için sahip oldukları yeteneklerle bir entegrasyon çalışması yaptı.
- Grup bünyesinde uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS), robotik teknolojiler, otonom sistemler ve elektro-mekanik çözümler üzerine yoğunlaşan UNIROBOTICS’in bir süredir üzerinde çalıştığı İnsansız Hava Araçlarına Karşı Tedbir Sistemi’nin (Counter-Unmanned Aerial Systems/C-UAS) testleri başarıyla tamamlandı.
SAHA İstanbul Üye Firması Çokesen Elektronik Tarafından Geliştirilen Ateşleme Sistemi
🔺 Simülasyon dalları arasında haberleşme, otomasyon, eğitim, elektrik ve elektronik gibi birçok alan yer alıyor.
İtalyan savunma devi Leonardo, BAYKAR ile iş birliği arayışına girdi: 8,5 milyar dolarlık Eurodrone programının bir parçası olan İtalya merkezli havacılık, savunma ve güvenlik şirketi Leonardo S.p.A., projede yıllar süren gecikmelerin ardından BAYKAR ile işbirliği arayışına girdi.
- Leonardo’nun CEO’su Profesör Roberto Cingolani, beraberindeki heyetle birlikte geçtiğimiz günlerde BAYKAR’ın Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ni ziyaret etmişti.
- İtalya Sanayi Bakanı Adolfo Urso’nun potansiyel bir BAYKAR-Leonardo iş birliğini ima etmesinin ardından Leonardo’nun hisseleri %15 oranında yükseldi.
- İki şirket şimdi insansız teknolojilere odaklanan stratejik bir ortaklık için görüşmeleri ilerletiyor.
Güney Amerika’da Türk savunma sanayisi rüzgarı: Türk savunma sanayisinin önde gelen hafif ateşli silah üreticisi CANiK, rakiplerini geride bırakarak Brezilya ordusu için ağır makineli tüfek tedariki için seçildi.
- Alınan bilgiye göre, Amerika kıtasındaki etkinliğini artırmak için son yıllarda önemli yatırım ve işbirliklerine imza atan CANiK, bu çabaların bir sonucu olarak önemli bir ihracat başarısına ulaştı.
- Güney Amerika’nın en büyük silahlı kuvvetlerinden biri olan Brezilya ordusunun ağır makineli tüfek ihtiyacı için yürütülen ihale sürecinde uluslararası rakipleri geride bırakan CANİK, yaklaşık 3,1 milyon dolarlık sözleşme karşılığında 200 adet M2HB Quick Change Barrel (QCB) tedarik edecek.
HİSAR-O’dan atışlı test faaliyetinde tam isabet: HİSAR-O hava ve füze savunma sistemi, kızılötesi arayıcı başlığıyla gerçekleştirilen test atışında hedefini tam isabetle vurdu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, X hesabından yaptığı paylaşımda, Türk savunma sanayisinin göz bebeği HİSAR-O hava ve füze savunma sisteminin, seri üretim atışlı testlerinden birini daha başarıyla tamamladığını ifade etti.
Bu başarının Türk savunma sanayisinin seri üretim kabiliyetlerini ve teknolojik üstünlüğünü bir kez daha kanıtladığını belirten Görgün, şunları kaydetti:
Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslim etmeye devam ettiğimiz bu yeni nesil sistem, uzak menzil ve yüksek irtifadaki hedefleri tam isabetle vurdu. Bu gurur verici başarıda emeği geçen başta ASELSAN, ROKETSAN ve Başkanlığımız personeli olmak üzere, tüm alt yüklenicilerimize teşekkür ederiz. Ülkemizin savunma teknolojilerindeki yükselişi her geçen gün daha da güçlenerek devam ediyor.
Bayraktar TB3 silahlandı: Dünya havacılık tarihinde bir ilke imza atarak kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, ROKETSAN’ın MAM-T mühimmatı ile gerçekleştirdiği ilk atış testinde hedefi tam isabetle vurdu.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar TB3 SİHA, geliştirme sürecinde yeni bir kilometre taşını daha geride bırakarak mühimmat entegrasyon testlerine başladı.
- Bayraktar TB3 SİHA, dün Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden ROKETSAN tarafından geliştirilen 2 adet MAM-T mühimmatı ile havalandı.
Mersin’de geliştirilen insansız deniz aracı OKHAN tanıtıldı: Mersin’de, Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız deniz aracı (İDA) OKHAN’ın tanıtımı yapıldı.
- Mezitli ilçesindeki Galatasaray Meydanı’nda düzenlenen tanıtım etkinliğine, Vali Ali Hamza Pehlivan, AK Parti Mersin Milletvekili Nureddin Nebati, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ercan Atasoy ile Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek katıldı.
TEI ile Atatürk Üniversitesi, yerli motor teknolojisini geliştirmek için işbirliği yapacak: TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) ile Atatürk Üniversitesinin, yerli motor teknolojisinin geliştirilmesi kapsamında işbirliği yapacağı bildirildi.
- Atatürk Üniversitesi ve TEI arasında Türk motorlarının geliştirilmesi için yüzey kaplama ve yüksek irtifa ateşleme sistemlerinin iyileştirilmesi gibi konularda ortak projeler yürütülmesi kararlaştırıldı.
- Bu işbirliği, yerli ve milli motor teknolojilerinin daha ileriye taşınmasında önemli rol oynayacak.
İlk yerli ve milli zeka testi “Türk Ulusal Zeka Ölçeği” tanıtıldı: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) kapsamında geliştirilen, ilk yerli ve milli zeka testi Türk Ulusal Zeka Ölçeği (TUZÖ) tanıtıldı.
- Türk Ulusal Zeka Ölçeği’nin geliştirilmesi sürecine ilişkin değerlendirmede bulunan Tekin, özel yetenekli bireylerin tespit edilmesinde Türkiye’nin eksiklik yaşadığını söyledi. Bakan Tekin, bu eksikliğin giderilmesi için başka ülkelerde geliştirilen testleri satın almanın maliyetinin yüklü olduğunu vurguladı.
“Yerlilik” ve “millilik” ilkesiyle kurulan Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi’nde bayrak değişimi: Yerli baz istasyonu üreticisi ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, faaliyetlerini “yerlilik” ve “millilik” ilkesiyle sürdüren Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin (HTK) yeni başkanı oldu.
- HTK, OSTİM tarafından, 2017’de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) desteğiyle, haberleşme teknolojileri sektöründeki paydaşları bir araya getirerek, ortak hareket etmek, ekonomi ve endüstri alanında yerli ve milli kalkınmayı takviye etmek ve geliştirmek, sektörün ihtiyaçlarının karşılanmasını ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilmesini sağlamak, üniversitelerin geliştirdikleri bilgiyi ticarileştirmek, sektörde donanım, yazılım ve malzeme üreticileriyle hizmet sağlayan işletmecilerin ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla kuruldu.
- Türkiye’nin küresel ölçekte rekabet gücünü artırmayı ve yerli ekosistemi güçlendirmeyi de hedefleyen HTK, 183 üyesiyle ülkenin haberleşme altyapısını güçlendirmeye yönelik milli çözümler geliştiriyor.
Karabük Üniversitesinden zırh çeliklerinin kaynaklanabilirlik performansı ve balistik dayanımını artıracak proje: Karabük Üniversitesi (KBÜ), Türk savunma sanayisine katkı sağlamak amacıyla zırh çeliklerinin kaynaklanabilirlik performansı ve balistik dayanımını artıracak proje geliştirdi.
- Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, “Zırh Çeliklerinin Gaz Metal Ark Kaynak (GMAK) Yöntemi ile Birleştirilmesinde Yerinde Alaşımlama Uygulanarak Bağlantı Performanslarının ve Balistik Özelliklerinin İyileştirilmesi” projesi “TÜBİTAK 1001” kapsamında destek aldı.
- KBÜ Teknoloji Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kahraman’ın yürütücülüğünü yaptığı 1 milyon 600 bin lira bütçeli projeyle, zırh çeliklerinin kaynaklanabilirlik performansı ve balistik dayanımının artırılması amaçlanıyor.
Türk Deniz Kuvvetleri, Aksaz üssü için dev altyapı projesine hazırlanıyor: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, artan harekât temposuna uyum sağlamak ve operasyonel kabiliyetlerini artırmak amacıyla altyapı yatırımlarını hızlandırıyor.
- Dz.K.Lojistik Başkanlığı İstihkam Daire Başkanı Tuğamiral Tayfun Öznel, Aksaz Üssü’nde hayata geçirilmesi planlanan büyük ölçekli bir projeyi duyurdu.
Tuğamiral Öznel:
Deniz Kuvvetlerimizin artan harekât temposuna gerekli altyapı ve üst yapı desteğini vermek amacıyla ihtiyaçlarımızı yıllık ana ast komutanlıklarımız ve Millî Savunma Bakanlığımız ile koordineli olarak planlıyor ve hayata geçiriyoruz.