🤝 Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA
İstanbul ailesine bu ay 27 yeni firma katıldı.
Bakan Çavuşoğlu: ABD yönetimi F-16 talebimize destek veriyor: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD F-16 talebimize destek veriyor. Kongrenin engelleyici değil destekleyici bir rol üstlenmesini bekliyoruz.” dedi.
- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (F-35 programı) Türkiye bu programda olmadığına göre ödediğimiz 1.4 milyar doların geri ödenmesini beklemek en doğal hakkımız. Bu konuda müzakereler devam ediyor.
- Türkiye’nin F-16’ları ön koşullarla satın alması mümkün değil. Yönetim kararlı bir duruş sergilerse F-16 sorununun üstesinden geleceğimize inanıyorum.
- ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye ve NATO’nun ortak harekat kabiliyetinin kendileri için her zaman önemli olduğunu bildirdi.
Deprem bölgesinde Bayraktar AKINCI ve Bayraktar TB2 İHA’ları toplam 1.798 saat 34 dakika uçtu: Baykar’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Deprem bölgesinde arama kurtarma ve hasar tespit çalışmalarına destek amacıyla 9 Bayraktar #AKINCI ile 7’si Baykar Hızlı Haritalama Podu entegreli 40 #Bayraktar TB2 toplam 1.798 saat 34 dakika görev uçuşu icra etti. Milli İHA’ların görev uçuşları sürüyor.” ifadeleri kullanıldı.
Bayraktar Akıncı TİHA yurt dışındaki bir savunma fuarında ilk kez sergilendi: Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), uluslararası bir savunma sanayisi etkinliğinde ilk kez sergilendi.
- IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı ile NAVDEX Deniz Savunma ve Deniz Güvenliği Etkinliği eş zamanlı olarak Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlendi.
- Türk savunma sanayisi, son yılların en yüksek katılımıyla etkinlikte yerini aldı. Türkiye’den 50’den fazla savunma sanayisi firması, insansız kara ve hava araçları, zırhlı araç platformları, silah sistemleri, elektronik sistemler, mühimmat, simülatörler ve lojistik destek ürünleri gibi bir dizi çözümü katılımcılara tanıttı.
- İnsansız hava araçları üreticisi Baykar da NAVDEX Deniz Savunma ve Deniz Güvenliği Etkinliği kapsamında stant açıp, ziyaretçilerini ağırladı.
BAE, Türk savunma sanayisi ürünleri Bayraktar Akıncı TİHA, Bayraktar TB2, Atak helikopteri, akıllı mühimmat ve roketler, deniz platformları ile zırhlı kara araçlarıyla ilgileniyor. Yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan projelerle BAE güvenlik güçleri kullanımındaki Türk savunma sanayisi ürünlerinin sayısının artması bekleniyor.
İnsansız kara aracı Kapgan, ilk kez yurt dışında vitrine çıktı: IDEX Uluslararası Savunma Fuarı ve Konferansı, 20-24 Şubat tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de dünyanın dört bir yanından ülkelerin savunma sanayisi ve üst düzey resmi delegasyonlarının katılımıyla gerçekleşti.
- HAVELSAN’ın bir süredir üzerinde çalıştığı insansız hava ve kara araçlarından oluşan “dijital birlik” konsepti de fuarda sergilendi. Bu kapsamda orta sınıf-2 insansız kara aracı olarak konumlandırılan Kapgan, orta sınıf-1 insansız kara aracı Barkan ve bulut altı insansız hava aracı Baha’nın yetenekleri ziyaretçilere anlatıldı.
- IDEX Fuarı’yla Kapgan, ilk kez yurt dışında tanıtılacak. Kapgan, fuarda Canik ve Unirobotics ile işbirliği halinde entegrasyon çalışmaları yapılan 30×113 milimetre topla sergilendi.
Ağır sınıf insansız kara aracı, 1400 kilogram ağırlığa, 600 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip bulunuyor. Kapgan, saatte 25 kilometre hıza ulaşıyor, 6 saat operasyon gerçekleştirebiliyor.
Türk savunma sanayii BAE’de boy gösteriyor: Türk savunma sanayisi, son yılların en yüksek katılımıyla Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) savunma sanayisi etkinliğinde boy gösterdi.
- Türkiye, IDEX 2023 ve NAVDEX 2023’e Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliği ile birlikte 50’den fazla savunma sanayisi firmasıyla katılım sağladı.
- Fuar süresince Türk Resmi Heyeti, ev sahibi ülke yetkilileri ve fuara katılacak diğer ülke heyetleriyle görüşmeler yaptı.
- Türk firmalarının stantlarında, başta Birleşik Arap Emirlikleri askeri yetkilileri olmak üzere fuar katılımcılarına Türk savunma sanayisi ve ileri teknolojik kabiliyetleri hakkında bilgiler sunulacak, işbirliği fırsatları değerlendirildi.
- IDEX ve NAVDEX’e Türkiye’den katılan firmalar arasında ASFAT, Baykar, BİTES, BMC, DEARSAN, DESAN, Samsun Yurt Savunma (Canik), FNSS, Gürbağ Savunma, IGG ASELSAN, IGG DASAL, IGG HAVELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ, OTOKAR, REPKON, ROKETSAN, Sarsılmaz, SDT, STM, TAIS ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii yer alıyor.
Keyvan Havacılık ve BİTES, çözüm ortaklığı için imza attı: Keyvan Havacılık ve BİTES, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX 2023’te, 22 Şubat’ta, bir iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşmaya, Keyvan Havacılık CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Keyvan ve BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun imza attı.
- Anlaşmayla, Keyvan Havacılık’ın seyrüsefer ve navigasyon verisi ile BİTES’in ürünlerinin ve kabiliyetlerinin bir araya getirilerek, savunma ve havacılık sektörüne yönelik çözümler sunulması hedefleniyor.
- Keyvan Havacılık CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Keyvan, anlaşmayla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizin en önemli savunma yazılım şirketi BİTES ile iş birliği yapmaktan dolayı mutlu ve gururluyuz. BİTES yüzlerce kişilik uzman kadrosu, yapmış olduğu AR-GE yatırımları ve bu alandaki çalışmaları ile kendisini ispatlamış bir şirket. Yerli ve millî iki firmanın bir araya gelerek güçlerini birleştirmesi ve ülkemiz savunma sanayiine hizmet edecek olması çok kıymetli. Bu iş birliğiyle birlikte Keyvan Havacılık olarak BİTES ile çok önemli projelere birlikte imza atarak iz bırakacağımıza eminim.”
ROKETSAN ve BAE merkezli Tawazun Council arasında füze anlaşması: BAE’deki güvenlik kurumlarıyla yakın iş birliği içinde çalışan bağımsız devlet kuruluşu Tawazun Council ve ROKETSAN, IDEX 2023’te bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı.
- Hedef, ortaklaşa olarak gelişmiş füze sistemleri ve teknolojileri geliştirmek. Mutabakat Zaptı aracılığıyla Tawazun Council ve ROKETSAN, BAE’ye en son teknolojiler ve rekabetçi sistem çözümleri sunmak için yakın bir şekilde çalışmaya devam edecek. Mutabakat Zaptı, yüksek hassasiyetli ve yüksek hızlı füze sistemleri geliştirmek için her iki şirketten de kaynak ayırmayı amaçlıyor.
- Mutabakat zaptı, her iki taraftan yetkililerin huzurunda Murat İkinci ve Muammer Abdulla Abushehab tarafından imzalandı.
- Tawazun Council Savunma ve Güvenlik Sanayi İşleri Sektör Şefi Muammer Abdulla Abushehab, imzayla ilgili olarak şunları söyledi:
- “ROKETSAN ile ortaklık kalkınmada bir dönüm noktası ve Tawazun Council’ın başarılı ve ciddi ortaklıklar kurmaya olan bağlılığının kanıtı.
HAVELSAN ve BAE arasında iş birliği anlaşması imzalandı: Türk savunma sanayisi şirketi HAVELSAN, sahip olduğu yeteneklerle Birleşik Arap Emirlikleri’nde sorumluluklar üstlenmeye hazırlanıyor.
- HAVELSAN, her iki organizasyona da katılarak başta “dijital birlik” konseptini oluşturan insansız sistemler, su üstü savaş yönetim sistemleri olmak üzere bir dizi çözümü sergiledi. Şirket, fuarda Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren International Golden Group (IGG) ile çeşitli alanlarda işbirliğini öngören mutabakat metni imzaladı.
- HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuara çok sayıda delegasyonun katılım sağladığını, Türkiye’den de çok sayıda firmanın fuarda yer aldığını söyledi.
- HAVELSAN’ın bu yıl ilk kez IGG ile işbirliği halinde ürünlerini sergilemeye başladığını dile getiren Nacar, bu anlamda bir de mutabakat anlaşması imzaladıklarını belirtti.
- Nacar, ülkedeki işbirliği fırsatlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Bize karşı çok açık olduklarını, iş fırsatlarının çok fazla olduğunu görüyoruz. Yürüttüğümüz görüşmeleri 2023 yılı içinde kontrata dönüştürerek sonuçlandırmayı ümit ediyoruz. Bu konuda çok ümitliyiz. Simülatör ürünlerimiz, paraşüt simülatörü, atış sahaları ile insansız sistemler konularında işbirliği protokolü imzaladık.
Elektroland Defence, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ihracat sözleşmesi imzaladı: Türkiye’deki bomba imha robotu üreticilerinden Elektroland Defence, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı IDEX 2023’te, bir Avrupa ülkesi ile robotik ürünler ihracatına yönelik sözleşme imzaladı.
- Türkiye’nin 50’nin üzerinde firmayla yer aldığı IDEX 2023 Uluslararası Savunma Fuarı sona erdi.
- Fuarın son gününde gerçekleştirilen törenin ardından plaket takdimi yapıldı.
- Törende, Savunma Sanayii Başkanlığı temsilcileri de yer aldı, ihracata yönelik ülke ismi ve ürün hakkında bilgi verilmedi.
- Elektroland Defence CEO’su ve Genel Müdürü Ferhat Uğur, törenin ardından şunları söyledi:
- “IDEX, Orta Doğu’nun en büyük, dünyanın da ilk sıralarında yer alan bir savunma fuarı. Bu fuarda Orta Sınıf İnsansız Kara Aracımız Hançer’i, Atılabilir Mini Keşif Gözetleme Robotumuz ACROB’u ve Bomba İmha Robotumuz Dinçer’i ön plana çıkardık ve kendi standımızda sergiledik. Fuarda çok önemli bir sözleşme de imzaladık.
EDGE HALCON, TÜBİTAK SAGE ile sözleşme imzaladı: EDGE HALCON ve TÜBİTAK SAGE Uluslararası Savunma Fuarı’nda (International Defence Exhibition / IDEX) sözleşme imzaladı.
- EDGE Group kuruluşu HALCON, savunma sanayii teknolojisi alanında önde gelen bir araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) kurumu ve havadan karaya hassas silah üreticisi olan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE) ile bir sözleşme imzaladı.
- Sözleşme kapsamında HALCON, kompozit itici gazların ve gömleklerin laboratuvar ölçeğinde formüle edilmesi konusunda eğitim almak üzere çalışanlarını TÜBİTAK SAGE’ye gönderecek. Bu bağlamda İki HALCON çalışanı önümüzdeki 18 ay boyunca bir aylık kurs için TÜBİTAK SAGE’ye gönderilecek.
- HALCON COO’su Wim Strydom, “HALCON personelini, Türk savunma sanayisine rekabetçi ve gelişmiş teknolojiler, ürünler ve hizmetler sağlama konusunda köklü bir geçmişe sahip, tanınmış bir kurum olan TÜBİTAK SAGE’ye göndermekten gurur duyuyoruz. Önümüzdeki bir buçuk yıl boyunca HALCON’un genç mühendisleri, son derece deneyimli TÜBİTAK SAGE ekibinden çok değerli bilgiler edinecek ve öğrendiklerini HALCON’un çözümlerine dâhil edecekler.” dedi.
OTOKAR, BAE’deki varlığını yeni araçlarla artırmayı hedefliyor: Otokar, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) kara birliklerinin belkemiğini oluşturan Rabdan 8×8 araçların yeni versiyonlarıyla ülkedeki varlığını artırmaya hazırlanıyor.
- Savunma sanayisi için ürettiği araçları 40’tan fazla ülkeye ihraç eden Otokar, BAE’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda 6 araç sergiledi.
- Otokar standında Akrep II Zırhlı Keşif, Gözetleme ve Silah Platformu Aracı Cockerill CSE 90LP 90 milimetre kuleyle, Arma 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı 30 milimetre Mızrak kule sistemiyle, Tulpar Paletli Zırhlı Muharebe Aracı 30 milimetre Mızrak kuleyle tanıtıldı.
Yerli askeri motorlar ilk kez uluslararası vitrine çıktı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yerli askeri kara aracı motorları Tuna ve Azra, ilk kez bir uluslararası fuarda tanıtıldı.
- Güç ve aktarma sistemlerinde Türkiye’nin dışa bağımlılığını asgari seviyeye düşürmek amacıyla faaliyet gösteren BMC Power, seri üretimine başladığı ve geliştirmeyi sürdürdüğü motorlar ile bunların bakım ve onarımına yönelik yeni teknolojileri fuarda tanıttı.
- BMC Power Genel Müdürü Mustafa Kaval, şirket olarak ilk kez bir yurt dışı fuarda yer aldıklarını söyledi.
- Fuarda 400 beygir Tuna ve 600 beygir Azra motorlarının modellerini sergilediklerini ifade eden Kaval, “Tuna motorunun seri üretimi başladı ve ilk 20 motor teslim edildi. Sayı 90’a tamamlanacak. Mayıs ayı sonuna kadar tüm teslimatları tamamlamayı öngörüyoruz. 400 beygirlik motorlar BMC üretimi Vuran araçlarında kullanılacak. Kirpi araçları için de tasarım çalışmalarımız sürüyor, yıl sonunda motorları ‘Kirpi’lerde görmeyi öngörüyoruz.” dedi.
NASA, İsrail’in ilk teleskobunu 2026’da uzaya fırlatacak: İsrail’deki Weizmann Bilim Enstitüsü, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), 2026’da ilk İsrail uzay teleskobunu dünya yörüngesine fırlatacağını duyurdu.
- Enstitüden yapılan yazılı açıklamada, NASA‘nın, İsrail’in ilk uzay teleskobu ULTRASAT‘ı 2026’nın başlarında dünya yörüngesine fırlatacağı belirtildi.
- Teleskopun fırlatılmasının, NASA ile İsrail’in İnovasyon, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı arasında yeni imzalanan ortaklığın bir parçası olduğu aktarılan açıklamada, ULTRASAT’ın, söz konusu bakanlığa bağlı Uzay Ajansı ile enstitünün ana projesi olduğu ifade edildi.