
SAHA İstanbul Milli Uzay Endüstri Komitesi nisan ayı toplantısını. gerçekleştirdi: SAHA İstanbul Milli Uzay Endüstri Komitesi (SAHA MUEK) Nisan Ayı Toplantısı ilgili kurum ve firma temsilcilerinin katılımıyla “ODTÜ Teknokent” ev sahipliğinde gerçekleştirldi.
- Toplantıda Axiom Space Firmasını tanıtıcı sunuma ilave olarak iştirak edilen IAF Spring Meetings, IAC 2025 Sidney’e katılım ve IAC 2026 Antalya hazırlıkları hakkında bilgilendirmelerde bulunuldu.

TEKNOFEST Heyecanı KKTC’de büyük coşkuyla karşılandı: Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ziyaretçilerini ağırladı.
- TEKNOFEST KKTC, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde 132 paydaş kurumla birlikte düzenleniyor.
- İlki 2018 yılında hayata geçirilen etkinlik, bu yıl yurt dışında 2. kez, toplamda 11. kez düzenleniyor.
- TEKNOFEST KKTC kapsamında 13 alt kategorisi bulunan 6 teknoloji yarışması düzenlendi.

Hayallerin gerçeğe dönüştüğü festival TEKNOFEST KKTC’de, biz de yerimizi aldık. Büyük bir coşkuyla gerçekleşen festivalde, geleceğin mucitlerini SAHA standında ağırladık. Birlikte milli sistemleri boyayarak heyecanlarına ortak olduk.

TTEKNOFEST KKTC’de teknoloji yarışmaları, fuar etkinlik alanları ile beraber Bilim Sokağı’nda bulunan 6-14 yaş grubuna yönelik atölye çalışmaları, Kıbrıs Barış Harekatı Deneyim Alanı, Türk Mukavemet Teşkilatı Milli Mücadele Sergi Alanı, uzay sergisi vebpedallı uçuş etkinlikleri, bilim gösterileri, Sahne Senin etkinliği, ana sahne gösterileri ve daha birçok aktivite ziyaretçilere sunuldu.

TEI, ürettiği havacılık motorlarını TEKNOFEST KKTC’de sergiledi: TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’teki standında, ürettiği havacılık motorlarını ziyaretçilere tanıtıyor.
- Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, KKTC’de ziyaretçilerini ağırlıyor.
- Festival, KKTC Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, 132 paydaş kurumla birlikte eski Ercan Havalimanı’nda düzenleniyor.

HAVELSAN, TEKNOFEST KKTC ziyaretçilerini teknolojiyle buluşturdu: HAVELSAN, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) düzenlenen TEKNOFEST’teki standında, paraşüt ve atış simülatöründen gençlere yönelik atölyelere kadar birçok deneyimi ziyaretçilere sundu.
Etkinliğin paydaşlarından HAVELSAN’ın standında da ziyaretçilere birçok aktivite sunuluyor.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar; Azerbaycan’ın ardından TEKNOFEST için Kıbrıs’ta olmanın onur verici olduğunu belirterek, “Kıbrıs’ta geçen yaz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılını kutladık. Kıbrıs, savunma sanayimizin yeniden doğuşunun da başlangıcı. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası ihtiyaç duyulan savunma sanayi ürünlerinin temin edilmesinde yaşanan zorluklar, Türkiye’de savunma sanayi firmalarının doğmasına neden oldu.” diye konuştu.

Savunma ve havacılık sanayisi ihracatında yeni zirve: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, sektörün ihracatına ilişkin bilgi verdi.
Görgün, savunma ve havacılık ihracatında yeni zirvenin görüldüğünü belirterek, “Nisanda savunma ve havacılık sanayimiz, yüzde 54 artışla 539 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.” açıklamasında bulundu.

Baykar ve Leonardo anlaşması Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi’nde karşılıklı teslim edildi Küresel SİHA pazarının lider firması Baykar ile dünyanın en büyük savunma şirketlerinden Leonardo arasında imzalanan işbirliği anlaşması, Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi’nde gerçekleştirilen törenle karşılıklı teslim edildi.
- Baykardan yapılan açıklamaya göre, Villa Pamphili Konutu’nda düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni huzurunda gerçekleştirildi.

Marmara Kariyer Fuarı (MARMARAKAF), Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlendi: Fuara katılan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Türkiye olarak, artık yalnızca ihtiyaçlarını karşılayan değil, aynı zamanda teknoloji üreten, yön belirleyen ve dünyada sözü geçen bir ülke olma yolunda kararlı adımlarla ilerliyoruz. Bu süreçte en büyük gücümüz, iyi yetişmiş, vizyon sahibi, üretken gençlerimizdir.” dedi.
Görgün:
Türk savunma sanayii artık yenilikçi, rekabetçi, barışa katkı sunan teknolojiler geliştirerek, dünyada güven duyulan bir marka haline gelmiştir. Türkiye, savunma sanayiinde dünyanın en büyük 11. ihracatçı ülkesi konumundadır.

TEI’nin “Güç Birliği” projesinin lansmanı yapıldı: Eskişehir’de kurulu TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI), tedarik zincirini güçlendirmek için devreye aldığı “Güç Birliği” projesi tanıtıldı.
- TEI‘den yapılan açıklamaya göre, projeyle tedarikçilere profesyonelleşme yolunda gelişim planları oluşturularak, başarıların teşvik ve ödüllerle desteklenmesi, yönetim süreçlerinde daha aktif roller üstlenilmesi gibi imkanlar sunulacak.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerinin yatırımcılarını sevindirdi: Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.
- Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan güvenlik tehditlerinin ardından özellikle Avrupa’da birçok ülke savunma yatırımlarını artırma kararı aldı.

TUSAŞ’tan 15 ülkeye ürün ve hizmet ihracatı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Ankara’da gerçekleştirilen TUSAŞ Yönetim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, SSB olarak ihtiyaç makamları, ana ve alt yükleniciler, KOBİ’ler, üniversiteler ve araştırma kuruluşlarıyla bir aile gibi sinerji içinde yıllardır çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.
Görgün:
- 5 adet HÜRKUŞ temel eğitim uçağı, 12 adet ATAK taarruz helikopteri, 75 adet ANKA ve AKSUNGUR insansız hava aracımız dost ve müttefik ülkelere teslim edilmiştir.
TUSAŞ’ın 15 ülkeye gerçekleştirdiği 21 ayrı kontrat kapsamında ürün ve hizmet ihracatı yaparak Türkiye’nin uluslararası alandaki itibarına önemli katkı sağladığına dikkati çeken Görgün, “Bu çerçevede 5 adet HÜRKUŞ temel eğitim uçağı, 12 adet ATAK taarruz helikopteri, 75 adet ANKA ve AKSUNGUR insansız hava aracımız dost ve müttefik ülkelere teslim edilmiştir.” diye konuştu.

Türk Donanmasından nükleer hamlesi: Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Warships IFR dergisine özel olarak verdiği röportajda, Türk donanmasının gelecek vizyonunu şekillendirecek önemli açıklamalarda bulundu.
- MİLDEN (Milli Denizaltı) projesi ve nükleer tahrikli denizaltı planları hakkında değerlendirmelerde bulunan Oramiral Tatlıoğlu, Türkiye’nin bu alandaki stratejik kararlılığını vurguladı.
Tatlıoğlu, yerli denizaltı inşasının Türkiye için tarihi bir hedef olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
Tasarım ve inşa süreci tamamen kendi kontrolümüzde olan, dışa bağımlılıktan uzak, tüm operasyonel ihtiyaçlarımızı karşılayan bir denizaltı inşa etmek 139 yıldır milli arzumuzdur.

TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu: F110 ve F404 motorlarında ABD’den olumlu sinyaller alıyoruz: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Kaan ve Hürjet projelerinde kullanılacak F110 ve F404 tipi jet motorlarının tedarik süreciyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
- Tolga Özbek’in sorularını yanıtlayan Demiroğlu, sürecin ABD Kongresi’nde devam ettiğini ve şu an için olumsuz bir tablo beklemediklerini belirtti.

TUSAŞ, ATAK-2 yerine T925’e öncelik verme kararı aldı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ATAK-2 taarruz helikopteri projesini rafa kaldırmadan, önceliği 10 ton sınıfındaki T925 genel maksat helikopterine verdi.
TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Tolga Özbek ile gerçekleştirdiği röportajda, kararın ardında yatan gerekçeleri ve takvimi ayrıntılarıyla paylaştı.
- Demiroğlu, özellikle Türk Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın önümüzdeki yıllarda artacak helikopter ihtiyacına dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
Bizim 10 tonluk bir helikoptere, özellikle T70’in de 109’a gidememe ihtimalinin artık çok yüksek olması ve ihtiyacın da çok fazla olması sebebiyle… bu helikoptere çok ciddi ihtiyaç var.

ASELSAN ASELFLIR-600 geliyor: ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, TRT Haber’e verdiği özel röportajda, kurumun elektro-optik sistemler, deniz platformları ve insan kaynağı alanlarında kaydettiği önemli gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.
- Akyol, ASELFLIR-500’ün ardından çok daha güçlü bir sistem olan ASELFLIR-600’ün geliştirme sürecinde olduğunu ve yakın zamanda platformlara entegre edileceğini açıkladı:
Belki aylar mertebesinde de bir ileri versiyon, bir ileri yetkinliğimiz olan ASELFLIR-600’ü uçuracağız. 25 inç, adeta hedefleri teleskop gibi arayıp bulacak bir sistemden bahsediyoruz.”