SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Asya-Pasifik Uzay İş birliği Örgütü (APSCO) Genel Sekreteri Dr. Jiang Hui ve beraberindeki heyet, SAHA İstanbul ofisini ziyaret etti. Heyet ayrıca Novart, TAAC ve Delta V firmalarına teknik ziyarette bulundu.

Ziyarette;

  • Türkiye ile APSCO üyesi ülkeler arasında uzay endüstrisi ekosisteminin geliştirilmesi için iş birliği olanakları,
  • SAHA EXPO 2026 ve IAC 2026’ya birlikte katılımı,
  • Çin başta olmak üzere üye ülkelerle etkinlik planlaması değerlendirildi.


Bayraktar AKINCI’dan TEBER-83 güdüm kitiyle başarılı atış: Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI, ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-83 güdüm kitinin ilk atış testini başarıyla tamamladı.

  • Bayraktar AKINCI’nın TEBER-83 güdüm kitiyle yaptığı atışa ilişkin görüntüler Baykar’ın X hesabından paylaşıldı.
  • ROKETSAN’ın TEBER-83 güdüm kitiyle ilk kez atış yapan Bayraktar AKINCI, testi başarıyla gerçekleştirdi.
  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X’ten yaptığı paylaşımda, Bayraktar AKINCI’nın TEBER-83 güdüm kiti ile gerçekleştirdiği ilk atış testiyle Gök Vatan’ın vurucu gücüne güç kattığını belirtti.


Türkiye’nin milli insansız otonom su altı aracı “STM NETA” Mavi Vatan’a açıldı: STM’nin, yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği, insansız otonom su altı aracı “STM NETA” deniz testlerine başarıyla devam ediyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Mavi Vatan’da derinliklerin koruyucusu olacak, insansız otonom sualtı aracı (İOSA) projesi “STM NETA”nın ilk gösterimi, 22 Ekim 2024 tarihinde SAHA EXPO Fuarı’nda yapıldı.

  • Ailenin ilk üyesi olan STM NETA 300, yoğun süren çalışmalarla, tanıtımından birkaç ay içinde havuz testlerini başarıyla tamamladı ve deniz testleri aşamasına geçti.
  • Türkiye’nin milli İOSA’sı, Akdeniz’de yapılan deniz testlerinde tam not aldı. İlk yurt içi satış sözleşmesini de yakın zamanda imzalayan STM NETA’nın öncelikli harekat görevi mayınların tespit edilmesi olacak.

TM-T10SA-V2 Tablet ile Sahada Tam Kontrol

🔺 Dayanıklığı ve yüksek performansı ile suya ve toza karşı tam koruma sağlar. 

🔺  Her ışık koşulunda net ekran görünürlüğü sunar. 


MİLDEN’de ilk denizaltı teslimatında hedef 2031: Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, yerli denizaltı (MİLDEN) üretimi alanında tarihi bir adım atıldığını duyurdu.

  • Yapılan açıklamaya göre, toplam altı denizaltıdan oluşan yeni projenin ilk denizaltının inşasının 2031 yılında tamamlanması öngörülüyor. Projenin inşa süreci ise resmen başlamış durumda.


Bayraktar TB2T-AI kendi irtifa rekorunu kırarak gökyüzüne damga vurdu: Bayraktar TB2T-AI kendi irtifa rekorunu kırarak gökyüzüne damga vurdu

  • Gelişmiş yapay zekâ ve turbo motor gücüyle donatılan yeni nesil Bayraktar TB2T-AI SİHA, 37.096 feet’e çıktığı uçuşla kendi irtifa rekorunu kırdı. Milli SİHA, üstün performansıyla gökyüzünde bir kez daha sınırları zorladı.
  • Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen, Türkiye’nin SİHA teknolojisindeki öncü rolünü pekiştiren Bayraktar TB2T-AI, test faaliyetlerinde tarihi bir başarıya daha imza attı. Turbo motor ve üstün yapay zekâ sistemleriyle donatılan milli SİHA, Keşan’da gerçekleştirilen test uçuşunda 37.096 feet irtifaya ulaşarak kendi rekorunu tazeledi.


CANiK ve Nurol Makine Litvanya’da iş birliği gerçekleştirdi: Canik, bağlı olduğu Samsun Yurt Grup Savunma (SYS) ve Nurol Makina iş birliğiyle Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen Live Firing Show etkinliğine katıldı. Etkinlikte zırhlı araç teknolojileri ve silah sistemleri sergilendi.

  • SYS Grup şirketleri UNIROBOTICS ve AEI Systems iş birliğiyle gerçekleştirilen bu etkinlikte, Nurol Makina, NMS 4×4 zırhlı aracına entegre edilen iki farklı yüksek teknoloji sisteminin canlı atış performansını sergiledi.
  • İkinci kez Live Firing Show’a katılan şirket, NMS 4×4 platformunda, SYS Grup şirketi UNIROBOTICS tarafından geliştirilen TRAKON 30 Uzaktan Komutalı Silah Sistemi (UKSS) ile atış performansı sundu.


AKSUNGUR’a sonoboy kabiliyeti geliyor: Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, AKSUNGUR insansız hava araçlarına (SİHA) denizaltı savunma harbi (DSH) kabiliyeti kazandırılması yönünde yürütülen çalışmalarda kritik bir aşamaya ulaşıldığını duyurdu.

  • Yürütülen proje kapsamında, AKSUNGUR SİHA’lara 1 adet aktif ve 4 adet pasif sonoboyun işlenmesini sağlayacak sistemlerin entegrasyonu hedefleniyor.
  • Mayıs 2025’te planlanan sistem gösterimiyle birlikte, AKSUNGUR’un denizaltı savunmasında aktif rol oynamaya başlaması ve bu kabiliyetin ilerleyen dönemde farklı platformlara da yayılması öngörülüyor.


TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 1-4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, ilk düzenlendiği 2018’den itibaren toplam 10 milyon 688 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

  • Festival, 1-4 Mayıs tarihlerinde, teknoloji yarışmalarından uçuş gösterilerine kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yaparken, toplam 225 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

TUSAŞ, 2026’da 10 adet ANKA-3 üretmeyi planlıyor: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Sabah gazetesine verdiği röportajda şirketin hem nicelik hem de hız açısından üretim kapasitesini katladığını duyurdu.

Demiroğlu:

TUSAŞ, bugüne kadar görmediği bir yoğunlukta ve sayıda uçak, helikopter, İHA üretimine başlamış olacak” diyerek 2025 yılı itibarıyla üretim ölçeğinin dramatik biçimde arttığını belirtti. Bugüne kadar 3 adet üretim artı 4 prototip yaptık. Şimdi 26 tane yapıyoruz. Ardından 60 tane daha üretmeyi planlıyoruz. Yani üç-dört senede yaptığımız sayıyı, artık iki ayda yapacağız.