SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve BASDEC kümelenmesi yetkilileri ile bir araya geldik: Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitemizin aylık toplantısı kapsamında Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve BASDEC kümelenmesi yetkilileri ile bir araya geldik.

  • Bu çerçevede Bursa’daki üye firmalarımız ile buluşarak SAHA İstanbul’un çalışmaları ve SAHA 2026 Fuarı hakkında bilgilendirmede bulunduk ve firmalarımızın sektörle ilgili değerlendirmelerini aldık.
  • Önümüzdeki dönemde kümeler arası işbirliğinin güçlendirilmesi, firmaların yararına ortak etkinlikler düzenlenmesi, BTSO’nun pavilyon olarak SAHA 2026’ya iştiraki, komite çalışmalarına katılım ve ekosistemin geliştirilmesi amacıyla ortak hareket edilmesi konusunda görüş alışverişi yaptık.

SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi Haziran ayı toplantısını gerçekleştirdik:

SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi Haziran ayı toplantısı, firmalarımızın katılımıyla Mubitek ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

  • Toplantı kapsamında, sektörel ihtiyaçlar ve yürütülen projeler değerlendirildi, önümüzdeki döneme ilişkin projeler üzerine görüş alışverişinde bulunuldu.

SAHA İstanbul Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesinin Aylık Toplantısını Gerçekleştirdik:

SAHA İstanbul Makine ve Diğer İmalat Ekipmanları Komitesinin aylık toplantısı firmalarımızın ve MAKFED (Makineciler Federasyonu) ile MİB (Makina İmalatçıları Birliği) temsilcilerinin katılımıyla Teknopark İstanbul’daki Merkez Ofisimizde gerçekleştirildi. Toplantıda sektörle ilgili konular ve yürütülen çalışmalar değerlendirildi.


Hassas Test ve Simülasyon İçin Yerli Çözüm SANLAB 6DOF Platformu

🔺 Kara, hava ve deniz araçlarında yaşanan ivmeleri yüksek hassasiyet ve gerçeklikte test edebilme imkânı sağlar.

🔺 50 kg’dan 25 tona kadar taşıma kapasitesi ile dikkat çekiyor.



48 adet KAAN (Milli muharip uçak) Türkiye’de üretilerek Endonezya’ya ihraç edilecek:
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) açıklamasına göre, TUSAŞ uluslararası alanda stratejik bir başarıya imza attı.

  • Endonezya’da düzenlenen INDO Defence 2025 fuarında, Türkiye tarafından milli imkanlarla tasarlanan, geliştirilen ve üretilen milli muharip uçak KAAN’ın Endonezya’ya satışına yönelik anlaşma sağlandı.
  • Anlaşma kapsamında, 48 adet KAAN 5. nesil savaş uçağı Endonezya’ya teslim edilecek.

Cakarta’da gerçekleştirilen imza törenine Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Milli Savunma Bakan Yardımcısı ve TUSAŞ Yönetim Kurulu Başkanvekili Şuay Alpay ile TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu katıldı.


MKE’nin geliştirdiği kamikaze insansız deniz aracı “PİRANA” çarpma testlerini tamamladı: Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE) tarafından geliştirilen kamikaze insansız deniz aracı (KİDA) “PİRANA” çarpma testlerini başarıyla tamamladı.

  • PİRANA, yapılan testlerde 3,5 metrelik hedefe başarılı şekilde hassas vuruş gerçekleştirip, hedefi imha etti.
  • Yüksek teknolojili harp başlığı ve tapa geliştirme kabiliyetiyle asimetrik harp koşulları düşünülerek tasarlanan PİRANA, sabit kumanda merkezinden gerçek zamanlı veri akışıyla kumanda edilebiliyor.


Uzun menzilli seyir füzesi SOM, yerli motoruyla hedefi tam isabet vurdu: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen uzun menzilli seyir füzesi SOM’un, yerli turbojet motoruyla yapılan test atışında hedefi tam isabet vurduğunu bildirdi.

Kacır, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Milli gururumuz SOM, yerli turbojet motoru ile yapılan test atışında hedefi tam isabet vurdu. SOM’un yerli motoru ve alt bileşenleri, Milli Teknoloji Hamlesi’nin yalnızca bir adımı değil, binlerce mühendis ve teknisyenimizin gece gündüz demeden döktüğü ter, bilim insanlarımızın bitmeyen tutkusu ve gençlerimizin sınır tanımayan hayalleri. ‘Tam Bağımsız Türkiye’ yolunda emek veren tüm paydaşlarımızı kutluyorum. Gurur duyuyoruz, daha büyük zaferlere hazırız.”


Türk savunma sanayisi şirketleri Endonezya’da işbirliklerini güçlendirdi: Türk savunma sanayisi şirketleri, Endonezya’nın Cakarta şehrindeki INDO Defence 2025 fuarında işbirliği anlaşmaları yaptı.

  • Fuarda ürünlerini tanıtan ROKETSAN, Endonezya Savunma Bakanlığının iki deniz platformuna ATMACA silah sistemi entegrasyonu için Sefine Tersanesi ile sözleşme imzaladı.
  • Türkiye ve Endonezya arasındaki savunma sanayi işbirliğini güçlendiren sözleşme için INDO Defence fuarında imza töreni düzenlendi.


Milli SİHA’lar Paris AirShow’da vitrine çıkacak: Dünyanın en köklü ve büyük havacılık fuarlarından Paris AirShow, bu yıl Türk savunma sanayisinin liderlerinden Baykar’ın ilk kez ürünleriyle katılımına ve İtalyan devi Leonardo ile kurulan LBA Systems ortaklığının tanıtımına ev sahipliği yapacak.

  • Paris AirShow, 55. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. 16-22 Haziran tarihlerinde Paris-Le Bourget Havalimanı’nda düzenlenecek etkinlik, havacılık ve uzay sektörünün liderlerini, yeniliklerini ve geleceğin teknolojilerini bir araya getirecek.


STM, milli savunma teknolojilerini Endonezya’da sergiledi: STM, milli imkanlarla geliştirdiği askeri deniz platformlarını ve taktik mini İHA sistemlerini, Endonezya’da düzenlenen INDO Defence 2025 fuarında tanıttı.

STM’den yapılan açıklamaya göre, Güneydoğu Asya’nın en büyük savunma sanayi fuarlarından INDO Defence 2025, 11-14 Haziran’da Endonezya’nın Cakarta şehrinde gerçekleşti.

  • Milli ve yenilikçi sistemleriyle Türk savunma sanayisinde önemli ihracat başarılarına imza atan STM, fuarda askeri deniz platformları ve taktik mini İHA sistemleriyle yer aldı.
  • Türk Deniz Kuvvetleri başta olmak üzere Ukrayna, Pakistan, Portekiz ve Malezya donanmaları için su üstü ve su altı platformları inşa eden STM, 6 deniz projesini Endonezya’da sergiledi.


Türkiye’nin en büyük zırhlı kara aracı ihracatında ilk sevkiyat yapıldı: Otokar, Türkiye’nin tek kalemdeki en büyük zırhlı kara aracı ihracatı sözleşmesi kapsamında COBRA II 4×4 araçlarının Romanya’ya ilk sevkiyatını yaptı.

  • Geçen yıl Romanya Savunma Bakanlığının ihtiyaçları için 1059 adet COBRA II 4×4 zırhlı araç tedarikine yönelik sözleşme imzalayan Otokar, iddialı teslimat takvimi dolayısıyla Sakarya’daki tesislerinde yoğun bir çalışma sürdürüyor.
  • Türkiye’de üretilen ilk COBRA II araçlar, Romanya’ya ulaştı. Araç temin sözleşmesi kapsamında Türkiye’de üretilecek ilk 278 COBRA II’nin üretimi Sakarya’daki fabrikada gerçekleştirilecek. Bu araçlar için yerel üreticilerden tedarik edilecek alt sistemler Romanya’da entegre edilecek.