SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

SAHA SÖZLÜK: Nesnelerin İnterneti – Internet of Things
Her gün veya özel olarak kullanılan nesnelere gömülü olan, birbirine bağlanan elektronik cihazların; verileri algılamasını, toplamasını, işlemesini ve iletilmesini sağlayan yapıdır.


SAHA EXPO Basın Lansmanı düzenlendi: Türkiye’den dünyaya açılan yeni nesil savunma, havacılık ve uzay teknolojileri fuarı SAHA Expo’nun basın lansmanı medya mensuplarının yoğun katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi.
SAHA EXPO nun güncel istatistikleri ve sektöre katkıları basınla paylaşıldı.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş: Yeni nesil fuar SAHA Expo ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirileceği bir fuar. Üreten sanayicilerin sanayi ihtisas fuarı Saha Expo’da havacılık, denizcilik ve uzay sektöründen ürünler ilk kez tanıtılacak.

Altay tankı, TCG Anadolu gemisine çıktı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, TCG Anadolu’nun testlerindeki yeni aşama hakkında bilgi verdi.
Demir, paylaşımında, şunları kaydetti: ANADOLU gemimizin tank operasyonu testleri Altay prototipi ile başarılı şekilde icra edildi. Mekanize Çıkarma Aracı LCM ile askeri tersaneden alınan Altay tankı, önce ANADOLU gemisine yüklendi, ardından yine LCM’ye alınarak sahile çıkarma operasyonu gerçekleştirildi. ugün tamamlanan bu test ile projede önemli bir aşama daha geçildi. Her geçen gün bir adımı daha tamamlıyoruz ve ANADOLU’yu envanterimize katmak için sabırsızlanıyoruz.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin “hayatta kalma” eğitiminde bir ilk: Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı projesi olarak Meteksan Savunma tarafından geliştirilen simülatör, anahtar teslim bir tesis olarak teslim edildi ve eğitim faaliyetlerine başlandı.
Alanında Türkiye’nin ilk yerli ve milli simülatörü olan DUNKER ile suya düşen helikopterden ve mecburi iniş yapan uçaktan kaçma ve kurtulma, kurtarma helikopteri benzetimi ile arama/kurtarma, paraşütle suya inme, gemiyi terk ve gemiye alınma maksatlı eğitimler verilecek.

MİLGEM Hetman İvan Mazepa Korveti Denize İndirildi: Türkiye ile Ukrayna arasında MİLGEM ADA Sınıfı Korvet üretimi için yapılan anlaşma kapsamında Ukrayna’ya ihraç edilen ilk geminin ismi “Hetman İvan Mazepa” düzenlenen törenle denize indirildi.
RMK Marine Tersanesi’nde düzenlenen törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar ve diğer yetkililer katılım sağladı.
Türkiye ile Ukrayna makamları, 14 Aralık 2020 tarihinde MİLGEM ADA Sınıfı Korvet tedariki için anlaşma imzalamıştı.
ADA Sınıfı MİLGEM korvetlerinde;
76mm OTO Melara Super Rapid Deniz Topu
VL MICA NG Orta Menzilli Hava Savunma Sistemi
35mm CIWS
ASELSAN STAMP 12.7mm Stabilize Silah Sistemi
8x NEPTÜN veya ATMACA veya HARPOON Gemisavar Füzesi
324mm MU90 Impact Torpido
ASELSAN veya Thales üretimi 3 Boyutlu Arama Radarı
Vision Master FT Radar
İskele ve sancak tarafında her biri 4 hücreli olmak üzere (4×2) toplamda 8 adet VLS
HAVELSAN ADVENT Savaş Yönetim Sistemi yer alacak.


MilSOFT ve Bites, savunma iş birliği anlaşması imzaladı: BİTES ile MilSOFT, Artırılmış Gerçeklik Tabanlı Bakım Sistemi Entegrasyonu alanında iş birliği sözleşmesi imzaladı.
Bu kapsamda, bakım-onarım faaliyetlerinin kısıtlı muharebe ortamında en üst kalitede, beklenen verimlilikte yapılabilmesi, sahada görev icra eden askerlerin, teknisyenlerin işlerini kolaylaştırması amaçlanıyor.
MilSOFT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özçelik, Türk savunma sanayisinin son yıllarda çok sayıda ürün ve çözüm geliştirdiğine, bunları dünyaya sunmaya başladığını belirtti.
BİTES Savunma Genel Müdürü Uğur Coşkun: Bu iş birliği ile operasyon anlamında ILS kullanıcılarının ve teknik personelin verilerinin hızlı bir şekilde ILS sistemleriyle konuşur hale gelmesini sağlamayı ve daha etkin bir ölçümleme sistemi ile daha kontrollü bir ortam oluşturulmasını hedefliyoruz.

ASELSAN ve Sefine Tersanesi iş birliği ile geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA): MARLIN
ASELSAN ve Sefine Tersanesi iş birliği ile geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA): MARLIN
Otonom veya uzaktan kontrol kabiliyeti
Dünyada elektronik harp kabiliyetine sahip ilk SİDA
MARLIN / 25-28 Ekim 2022’de #SAHAEXPO’da. İFM / İstanbul

https://youtube.com/watch?v=JocT-XTy0H4%3Frel%3D0%26hd%3D0

HAVELSAN’dan “KAPGAN İKA” sürprizi: Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait HAVELSAN, sosyal medya hesapları üzerinden KAPGAN İKA’ya ait bir animasyon yayınladı. Orta Sınıf İKA BARKAN’ı başarıyla geliştiren ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunan HAVELSAN, odağını daha yükseklere çevirdi.
BARKAN İKA’ya göre daha büyük yapıda olan KAPGAN İKA’nın, daha yüksek kalibrede uzaktan komutalı silah sistemi ile teçhiz edileceği bekleniyor.

Şekil Değiştiren İHA, başarıyla uçtu: ASELSAN bünyesinde yürütülen Şekil Değiştiren İHA Araştırma Projesinin birinci aşama konsept gösterim faaliyetleri, İTÜ stadyumunda gerçekleştirildi. Konsept gösterim faaliyetleri kapsamında, fırlatılan çok rotorlu insansız hava aracı prototipi otonom olarak kararlı uçuşa geçerek, verilen hedef noktalarına ulaştı.
Şekil Değiştiren İHA Araştırma Projesinin amacı, çok rotorlu insansız hava araçlarına şekil değiştirerek farklı rejimlerde kararlı uçabilme kabiliyeti kazandırılması olarak belirlendi.

Türkiye’nin Özel Operasyonlar Aracı göreve hazır: FNSS ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında imzalanan 6×6 Mayına Karşı Korumalı Araç (MKKA) Tedariki Projesi kapsamında geliştirilen Pars IV 6×6 Özel Operasyonlar Aracı göreve başlamaya hazırlanıyor.
FNSS Pazarlama ve Programlar Grup Başkanı Aybars Küçük: Silah sistemlerinin kaç kalibre olacağı, kaç adet konulacağı, füze ya da başka bir silah kullanılıp kullanılmayacağı kararlarının kullanıcı tarafından verilecek. Aracın kullanıcı isteklerini ne derece yerine getirildiği kapsamında mayın, balistik ve el yapımı patlayıcı, mobilite, çevre şartları, elektromanyetik uyumluluk gibi bir dizi test yapıldı.
HANÇER’in su keyfi: HANÇER silahlı insansız kara aracımızın testleri sürüyor. HANÇER, *10 km/h hız – 1,5 km haberleşme menzili, 2 elektrik motoru ile 4+ saat operasyon süresi, Otonom görev kabiliyeti, %60 dik ve %30 yan engel, 60 cm hendek, 50 cm sudan geçme yeteneğine sahip.

Şekil Değiştiren İHA, başarıyla uçtu: ASELSAN bünyesinde yürütülen Şekil Değiştiren İHA Araştırma Projesinin birinci aşama konsept gösterim faaliyetleri, İTÜ stadyumunda gerçekleştirildi. Konsept gösterim faaliyetleri kapsamında, fırlatılan çok rotorlu insansız hava aracı prototipi otonom olarak kararlı uçuşa geçerek, verilen hedef noktalarına ulaştı.
Şekil Değiştiren İHA Araştırma Projesinin amacı, çok rotorlu insansız hava araçlarına şekil değiştirerek farklı rejimlerde kararlı uçabilme kabiliyeti kazandırılması olarak belirlendi.

Milli Savunma, ASPİLSAN’ın pil ve bataryaları ile güçleniyor: Türk savunma sanayiinin en önemli aktörlerinden ASPİLSAN Enerji, yaklaşık 1,5 milyar lira yatırımla kurduğu lityum iyon pil üretim tesisi ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin enerji ihtiyacı karşılanıyor.
Fabrika, Türk Silahlı Kuvvetlerinin telsiz, gece görüş sistemi, karıştırıcı sistem, tanksavar sistem ve mayın tarama-bomba imhalarında kullanılan robotik sistem bataryaları, füze ve güdüm kitleri ile anti-torpido gibi alanlarda 400’e çeşide yakın pil ve batarya üretiyor.

Yerli uydu üretimi Cumhuriyet’in 100’üncü yılında İMECE ve TÜRKSAT 6A ile taçlanacak: TÜBİTAK tarafından yapılan açıklamada, “İMECE ve TÜRKSAT 6A uyduları için geri sayım başladı. TÜBİTAK UZAY tarafından üretilen Türkiye’nin ilk yerli ve milli metre altı çözünürlüğe sahip yer gözlem uydusu olan İMECE’nin 2023 yılında 5 yıl tasarım ömrüyle yörüngesinde göreve başlaması hedefleniyor. İki uydu için de projede son aşama olan uçuş modeli testleri devam ediyor.” ifadelerine yer verildi.
TÜRKSAT 6A uydusunun da TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve C-Tech ortaklığıyla üretildiği belirtilen açıklamada, 15 yıl tasarım ömrü olan uydunun da 2023 yılında yörüngesine fırlatılmasının hedeflendiği aktarıldı.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen optik uzaktan algılama uydusu: İMECE
Yörünge: 700 km
Ağırlık: 700 kg
Hizmet Ömrü: 5 Yıl
İMECE / 25-28 Ekim 2022’de #SAHAEXPO’da. İFM / İstanbul

NASA, güçlü güneş patlamasının fotoğrafını yakaladı: ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Güneş üzerindeki son aylarda görülen en kuvvetli patlamayı tespit etti. Uzmanlar, Güneş’teki patlamanın Dünya’yı etkileyebileceği yönünde uyarıda bulundu.
NASA’daki Güneş Dinamikleri Gözlemevi ve Güneş’teki değişiklikleri gözlemleyen diğer bilim insanları, yıldızımız üzerinde 10 Mayıs’tan bu yana görülen en güçlü patlamanın geçtiğimiz 2 Ekim günü gerçekleştiğini açıkladı.

NASA’nın Crew 5 astronotlarını taşıyan SpaceX üretimi roketi, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay İstasyonu’ndan fırlatıldı. Mürettebat, Uluslararası Uzay İstasyonuna düzenlenen altı aylık bir sefer kapsamında Crew Dragon uzay aracından gönderildi