TEKNOFEST İstanbul kapılarını açtı: Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, kapılarını 7’nci kez İstanbul’da açtı.Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda devam ediyor.
- Yoğun yağışa rağmen ilk gününde her yaştan çok sayıda ziyaretçinin katıldığı TEKNOFEST İstanbul; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapıyor.
Altay tankının vurucu gücünde yerli imza: Türk savunma sanayisinin kara araçları alanındaki en önemli projelerinden Altay ana muharebe tankının vurucu gücü yerli imkanlarla sağlanacak.
- Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ, sahip olduğu kabiliyetlerle Türk Silahlı Kuvvetleri ile güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını yerli ve milli imkanlarla karşılıyor.
- MKE, 5,56’dan 203 milimetreye kadar mühimmat ve silahları bünyesinde üretme kabiliyetine sahip entegre bir yapıyla faaliyet gösteriyor.
- Şirket, ihtiyaç duyduğu ham madde ve ara mamulleri kendi imkanlarıyla karşılarken diğer yerli savunma sanayisi şirket ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını da gidermeye çalışıyor.
Türkiye’nin uçakları yerli motor ile uçuyor: TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, “Şu anda yerli motor ile uçan Anka, Aksungur ve Kargı var. Bayraktar TB3, bir aya kalmaz listeye eklenecek.” dedi.
- Akşit, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda kapılarını açan TEKNOFEST’te, yerli motorun kullanımında gelinen son aşama ile ilgili bilgi verdi.
- Motorun en kritik teknoloji olduğunun altını çizen Akşit, şöyle konuştu: Uçakta yazılımı size vermezler. Bir de motorun içindeki sıcak bölge kısmı var. Onu kesinlikle vermezler. Çünkü ciddi bir kısmı yüksek teknoloji gerektiren ve dünyada bir elin parmağını geçmeyecek sayıda ülkelerin baş edebildiği şeyler bunlar. O yüzden mesela Altay Tankı’nda ve fırtına obüslerinde başımıza geldi. Devlet olarak Azerbaycan’a vermek istedik ama motor konusunda sıkıntı oldu. Üretici firma izin vermedi. O yüzden bu teknolojileri kendimizin geliştirmesi çok önemli.
Milli gemiler başarısını tam yol sürdürüyor: Türk savunma sanayisi MİLGEM Projesi ile denizcilik alanında yakaladığı başarıyı yurt içinde ve dışında bu yıl atılacak adımlarla sürdürecek.
- Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde bu yıl yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST sürüyor.
- Milli Savunma Bakanlığı ve bağlı kuruluşları da festivalde yerini alıp, çeşitli etkinlikler gerçekleştiriyor.
- Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, TEKNOFEST macerasının 2018’de başladığını ve 6 yılın geride bırakıldığını söyledi.
- İstanbul’daki dördüncü TEKNOFEST’in gerçekleştirildiğini, Gaziantep, Samsun ve Bakü’de festivaller yapıldığını anımsatan Dere, şöyle konuştu: Bunların hepsine şahitlik ettik. Aslında bu bizim için bir gurur. TEKNOFEST’in geldiği noktayı görüyoruz. Özellikle milletimizin talebini görüyoruz. Öğrencilerin katılımını görüyoruz. 1 milyonu geçen yarışmacı sayısına ulaştı TEKNOFEST. İlk başlarda işte on binlerce katılım dediğimiz TEKNOFEST artık milyonlarca yarışmacıya ulaştı. Bu müthiş bir şey.
Türksat 6A uydusu 2024’te fırlatılacak: Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok: “Uçuş modelinin testleri gerçekleştiriliyor. Önemli sayıda mühendisimiz çalışıyor bu projede. Önümüzdeki yılın başlarında uydumuzu fırlatmayı hedefliyoruz. dedi.
- Türkiye’de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda devam ediyor.
- Türksat AŞ Genel Müdürü Ertok, etkinlikte ilk TEKNOFEST’ten bu yana yarışma paydaşı olarak görev aldıklarını ve Model Uydu Yarışması gerçekleştirdiklerini söyledi.
Baykar ile Azerbaycan, insansız hava aracı sistemlerinin ortak üretimi için iyi niyet protokolü imzaladı: Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Azerbaycan ile Türkiye arasında insansız hava aracı teknolojisinde çok sıkı ve güçlü bir iş birliği olduğunu belirterek, “Hedefimiz ülkelerimiz arasında bu güçlü iş birliğini daha da ileriye taşımak.” dedi.
- Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar ve Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Aqil Qurbanov, Baykar ile Azerbaycan Savunma Bakanlığı’nın ortak insansız hava aracı sistemleri üretimi yapabilmesi için iyi niyet protokolü imzaladı.
- Törene Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Ramiz Tahirov da katıldı.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar’a, Burkina Faso’da devlet nişanı verildi: Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA ihraç edilen Afrika ülkesi Burkina Faso’da, ülkenin en üst seviye ulusal nişanı olan Ordre de L’etalon Officier madalyasına layık görüldü.
- Türkiye‘nin milli ve özgün insansız platformlarını geliştiren Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bayraktar TB2 SİHA ihraç edilen Afrika ülkesi Burkina Faso’da devlet nişanı ile ödüllendirildi.
- Bayraktar, Burkina Faso’nun barış, güvenlik ve terörle mücadele faaliyetlerine yönelik üstün ve istisnai katkılarından dolayı Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore’nin talimatıyla ülkenin en üst seviye ulusal nişanı olan Ordre de L’etalon Officier madalyasına layık görüldü.
Türkiye’nin yeni seyir füzesi KEMANKEŞ ortaya çıktı: Baykar tarafından geliştirilen mini akıllı seyir füzesi BAYRAKTAR KEMANKEŞ ilk kez TEKNOFEST’te tanıtıldı.
- İnsansız hava aracı üreticisi Baykar, festival kapsamında mini akıllı seyir füzesi BAYRAKTAR KEMANKEŞ’i ilk kez sergiledi.
- Baykar Platform Mühendislik Takım Lideri Burak Özbek, BAYRAKTAR KEMANKEŞ’in, stratejik hedeflere Bayraktar TB2 ile taarruz kabiliyetini artırmak için geliştirildiğini söyledi. Özbek, füzenin, Bayraktar TB2’nin yanı sıra geliştirdikleri diğer tüm insansız hava araçlarıyla entegre olabildiğini bildirdi.
İlk uçuşa ilerleyen Milli Muharip Uçak sürprize hazırlanıyor: Türkiye’nin en iddialı teknoloji projesi olarak nitelendirilen Milli Muharip Uçak (MMU), yaklaşık 3 bin personelin çabasıyla bu yıl yapılması hedeflenen ilk uçuşa hazırlanıyor.
- MMU Ürün Baş Mühendisi Emre Yaban, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) olarak 2006 yılında başladıkları tasarım serüveninin MMU ile artık son kademesine geldiklerini söyledi.
- İlk başta nasıl uçak tasarlanır, bunun aşamaları nelerdir, bu aşamalarda hangi dokümanlar çıkarılır, bunun organizasyonu nasıl yapılır ve altyapısı nasıl oluşturulur gibi konularda HÜRKUŞ Projesi ile önemli tecrübe edindiklerini belirten Yaban, daha ileri aşamaya gidip GÖKBEY Projesi’ne başladıklarını, HÜRJET ile çıraklığın kalfalığa gittiğini ifade etti.
Savunma ve havacılık sektörü ciro ve AR-GE yatırımında atağa geçti: Savunma ve havacılık sanayi sektörü, 2022’de 12,2 milyar dolarlık ciroya, 2,1 milyar dolarlık AR-GE yatırımına imza attı.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, yaptığı yazılı açıklamada, Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneğince (SASAD) hazırlanan 2022 yılı “Sektör Performans Raporu”nu değerlendirdi.
- Savunma ve havacılık sanayi sektörünün 2022’deki toplam cirosunun 12 milyar 200 milyon dolara ulaştığını belirten Demir, şu bilgileri verdi:
2021 yılı verileriyle kıyaslandığı zaman yüzde 20’lik bir artış olduğunu görüyoruz. 20 yıl öncesiyle kıyasladığımızda 12 katlık bir artış ve büyüme söz konusu. Benzer şekilde 2022 yılı AR-GE harcamalarına baktığımızda firmalarımız tarafından 2 milyar 61 milyon dolarlık AR-GE yatırımı yapıldığı ve bir yıl öncesine kıyasla yüzde 26’lık bir artış olduğunu görüyoruz. Yapılan AR-GE yatırımlarında da 20 yıl öncesine oranla 40 katı bir artış bulunuyor.
İnsansız savaş uçağı ANKA-3 ilk kez piste çıktı, uçuşa hazırlandı: “Uçan kanat” yapısı sayesinde düşük radar görünürlüğü, yüksek hız, yüksek taşıma kapasitesi gibi birçok avantaja sahip ANKA-3 piste çıktı, ilk uçuş için gün sayıyor.
- Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde geliştirilen ve şirketin İHA ürün ailesinin 3’üncü üyesi olacak ANKA-3’ü ilk kez Anadolu Ajansı görüntüledi.
- İnsansız Hava Araçları Mühendislik Direktörü Bülent Korkem, ANKA-3’ün kuyruksuz bir konfigürasyon olduğunu ve bunun sağladığı farklı avantajlar bulunduğunu söyledi.
ATAK-2 helikopteri ilk kez motor çalıştırdı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen ATAK-2 helikopterini ilk kez Anadolu Ajansı görüntüledi.
- Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi Ürün Baş Mühendisi Mehmet Yılmaz: ATAK-2 Projesi’nin 2019 yılında imzalandığına ve daha önce faaliyetler olsa da nisan ayı itibarıyla resmi olarak çalışmaya başladık ve çok hızlı bir geliştirme süreci yaşadık. Çok hızlı bir tasarım süreci geçirdik. Bundan yaklaşık 2 yıl önce erken uçuş kararı alındı. Biz de erken uçuş kararına yönelik çalışmalarımızı başlattık ve hızlandırdık. Yaklaşık bir senedir parça üretimi ve ekipman tedariki gerçekleştiriyoruz. Son 3-4 aydır helikopterimizin gövde montajı ve nihai montaj işlemlerini gerçekleştirdik.
Ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2 ilk kez havalandı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’nin ilk kez havalandığını bildirdi.
- Demir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul’daki TEKNOFEST coşkusuna Ankara’dan müjdeli bir selam ile katılıyoruz. Ağır sınıf taarruz helikopterimiz ATAK-2 ilk kez havalandı. TUSAŞ ve katkıda bulunan tüm paydaşlarımızı tebrik ediyoruz.” ifadesini kullandı.
Çin, Ay’da uluslararası araştırma istasyonu kurmak için 3 aşamalı plan açıkladı: Araştırma istasyonunun temel halinin oluşturulması için ilk aşamada, 2028’e kadar 3 keşif görevi kapsamında 7 fırlatış yapılacak.
- Çin, Ay’da uluslararası araştırma istasyonu kurmaya yönelik 3 aşamalı plan izleyeceğini bildirdi.
- Ay keşif programının baş tasarımcısı Vu Veyrın, 2050’ye kadar tümüyle işlevsel bir üs kurmaya yönelik planın detaylarını, Anhui eyaletinin merkezi Hıfey’de düzenlenen Uluslararası Derin Uzay Araştırma Konferansı’nda paylaştı.