SAHA İstanbul 5’inci Olağan Genel Kurulu yapıldı: Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri sanayinde yer alan 938 Firma ve 26 Üniversitenin yer aldığı SAHA İstanbul Sanayi kümelenmesi, 5’inci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen kurulda konuşan SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, “Bayraktar Mini İHA’yı geliştirirken kendi Mehmetçiğimiz, “bunu Türkler mi yaptı” diye bize soruyordu. Atatürk Havalimanı’nda Kızılelma’yı tüyleri diken diken izleyen milyonlarca vatandaşımızdan biri bile artık bunu Türkler mi yaptı diye sormuyor” dedi.
Savunma, Havacılık ve Uzay Teknolojileri Kümelenmesi SAHA İstanbul, 5’inci olağan Genel Kurul Toplantısını İstanbul Teknik Üniversitesi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi.
Genel kurula SAHA Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcıları Hasan Büyükdede ve Mehmet Fatih Kacır, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ile çok sayıda üye katıldı.
YENİ YÖNETİM KURULU’NDA SEKTÖRÜN ÖNEMLİ İSİMLERİ YER ALDI
Konuşmaların ve sunumun ardından SAHA’nın yeni yönetim kurulu seçildi. Buna göre: Haluk Bayraktar yeniden Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Yönetimde Prof. Dr. Haluk Görgün, Murat İkinci, Hakan Altınay, İlhami Keleş, Prof. Dr. Temel Kotil, Özgür Güleryüz, Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, Emin Öner, Pınar Özozan Okyay, Erkan Mete ve Dr. Burkay Alan görev aldı.
📕SAHA Sözlük | ATALETSEL SEYRÜSEFER SİSTEMİ
Geniş kapsamlı bir seyrüsefer için hava aracında bulunan bilgisayar destekli bir seyrüsefer cihazıdır.
Milli Muharip Uçak KAAN ile Türkiye havacılıkta seviye atlayacak: Türkiye’nin Milli Muharip Uçağı KAAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kahramankazan merkez yerleşkesinde bir kez daha vitrine çıktı.
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen “İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı”nda ismi açıklanan KAAN ile HÜRJET, ATAK-2 ve ANKA-3 gövde gösterisi gerçekleştirdi.
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ismini “KAAN” olarak açıkladığı Türkiye’nin 5. Nesil savaş uçağı, Türk havacılığına yeni bir boyut getirecek.
- KAAN programı kapsamında Yıldırım Test Tesisi, Radar Kesit Alanı Test Tesisi, Rüzgar Tüneli Tesisi gibi dünyanın sayılı büyüklükteki test merkezlerinin ülkeye kazandırılması sağlanıyor. Bu sayede test verilerinin işleme kabiliyetlerinin artırılmasının da önü açılmış olacak.
KAAN, Türk ordusunun havadaki kılıcı olacak: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Bizim KAAN’ımızın radara görünmezlik özelliği, tamamen dijital sistem üzerine oturması, her şeyin elektronik olarak çeşitli sistemlerle haberleşiyor olması gibi bir dizi özelliği var.” dedi
Malum amacımız 5. nesil savaş uçağı yapmak. Çok fonksiyonlu, çok yönü olan hem bombardıman hem avcı uçağı rollerini üstlenecek. Bizim KAAN’ımızın radara görünmezlik özelliği, tamamen dijital sistem üzerine oturması, her şeyin elektronik olarak çeşitli sistemlerle haberleşiyor olması gibi bir dizi özelliği var. O açıdan KAAN vurucu güç olarak önemli bir fonksiyon görecek. Dünyada da çok az ülkede görülen, çok az ülkenin sahip olduğu bir kabiliyete sahip olacağız. Bu işe soyunan topu topu 5 ülke var. Onlardan bir tanesi biz olduk.
Türkiye milli kanatlarıyla gövde gösterisi yaptı: İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı’nda ATAK, GÖKBEY ve T70 helikopterleri, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ uçuş gösterisi gerçekleştirdi.
- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Kahramankazan merkez yerleşkesinde ismi KAAN olarak açıklanan Milli Muharip Uçak, HÜRJET, ATAK-2 ve ANKA-3 için “İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı” düzenlendi.
- Programda, ATAK, GÖKBEY ve T70 helikopterleri, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ uçuş gösterisi gerçekleştirdi. HÜRJET ve Milli Muharip Uçak taksi yaparak tören alanına geldi. Pilotlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kask ve peç takdim etti. Erdoğan, Milli Muharip Uçak KAAN’ı imzaladı.
Bakan Akar, “Savunma ve güvenlik alanında atılan her adım Türkiye’nin gücünü simgelemektedir“: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Savunma ve güvenlik alanında atılan her adım, hayata geçirilen her proje, uluslararası pazarda önemli bir aktör haline gelen Türkiye’nin gücünü simgelemektedir” dedi.
- Akar, 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığındaki, “Retrofiti Yapılan 4’üncü A400M Uçağının Türk Hava Kuvvetlerine Teslim Töreni”nde, retrofit anlaşmasının Ekim 2019’da imzalandığını hatırlattı.
- Anlaşma çerçevesinde retrofit işlemleri tamamlanan 3 uçağın Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini belirten Akar, bugün de retrofiti tamamlanan 4’üncü uçağı teslim aldıklarını aktardı.
MPG AŞ Konya tesislerinde yapılan 8×8 Tekerlekli Kurtarıcı Araç Projesi İlk Teslimat Töreni gerçekleşti: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplu açılış töreni için geldiği Konya’da, MPG AŞ Konya tesislerinde yapılan 8×8 Tekerlekli Kurtarıcı Araç Projesi İlk Teslimat Töreni’ne canlı bağlantı yaptı.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Kara araçlarında sık sorulan ‘Motoru nereden?’ sorusunun cevabını oluşturmaya, motorlarımızın bir kısmını devreye almayı, bir kısmının da geliştirme sürecini takip etmeyi sürdürüyoruz.” dedi.
- Araçların 29’unun sahada olduğunu aktaran Demir, “Daha da geliştirilmiş, daha da özellikler eklenmiş, yenilerinin de kuvvetimize teslimiyle ilgili yeni bir döneme geçmiş oluyoruz. Karada, denizde havada savunma sanayi konusunda adımları attık, atmaya da devam ediyoruz. Özellikle de Cumhuriyetimizin 100. yılında müjdelerimizi arka arkaya vermeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
TUSAŞ’ın insansız helikopteri birkaç ay içinde ilk uçuşuna hazır olacak: İnsanlı ve insansız hava araçlarında dünyada çok iyi bir yer edinen Türkiye’nin yeni hedefi önümüzdeki birkaç ay içerisinde insansız helikopterini de gökyüzüyle buluşturmak.
Antarktika Bilim Seferi’nin “haritacıları”, Beyaz Kıta’da Piri Reis’in izinde: Milli Savunma Bakanlığına bağlı Harita Genel Müdürlüğü ve Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katılarak, Piri Reis’in izinde, kıtada denizden ve karadan koordinatları belirlemeye yönelik ölçümler yaptı.
- Türk Deniz Kuvvetleri Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı da Horseshoe Adası’nın batısında yer alan Lystad Körfezi’nde batimetrik ölçümler yaptı.
Türk havacılığının yeni uçağı Troy T200 ilk kez piste çıktı: Türk havacılık sanayisi bünyesinde son dönemde geliştirilen hava araçlarından eğitim ve genel maksat uçağı Troy T200, ilk kez taksi testini başarıyla gerçekleştirdi.
- Bursa’da faaliyet gösteren UÇAKSAN, geliştirdiği eğitim ve genel maksat uçağıyla kısa süre önce motor çalıştırma gerçekleştirdi.
- Motor çalıştırma testlerinin ardından Troy T200 piste çıkıp yer testleri kapsamında ilk kez taksi yaptı. Yunuseli Havalimanı’ndaki başarılı taksi testi, Anadolu Ajansı tarafından görüntülendi.
MKE tarafından geliştirilen Havadan Taşınabilir Hafif Çekili Obüs: BORAN
💢 Azami Menzil: 17 km
💢 Ağırlık: 1780 kg
💢 Dakikada 6 Atım
ATAK-2’yi ilk kez uçuran pilot, helikopteri ve o anları anlattı: Ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2’nin ilk uçuşunda pilot koltuğuna oturan Arif Ateş, helikopterin kabiliyetlerini ve yaşananları anlattı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii bünyesinde “baş test pilotu” olarak görev yapan Arif Ateş, yaptığı açıklamada, yaklaşık 14 yıldır TUSAŞ’ta görev yaptığını söyledi.
- Güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılayan, yurt dışına da ihraç edilen ATAK helikopterinin 5 ton olduğuna işaret eden Ateş, “Bu onun abisi, ‘ağır abi’ diyoruz, 11,5 ton. Mühimmat kapasitesi olarak da yeni helikopterimiz onun 3-4 katı. Oldukça büyük. Bu bambaşka bir helikopter oldu.” dedi.
HÜRJET’i ilk kez uçuran Test Pilotu Ercan Çelik, o anları anlattı: Jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET ile ilk uçuşu gerçekleştiren HÜRJET Baş Test Pilotu Ercan Çelik, uçuş sırasında kendisini çok rahat ve güvende hissettiğini, uçağın tüm sistemlerinin başarılı şekilde çalıştığını söyledi.
- Çelik, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde düzenlenen İstikbalin Yüzyılı Tanıtım Programı’nda taksi yapan HÜRJET’in pilot koltuğunda değerlendirmede bulundu.
- İlk uçuşun arkasında 4-5 yıllık bir çalışmanın olduğunu belirten Çelik, o an için büyük emek harcandığını, büyük koordinasyon ve hazırlık yürütüldüğünü ifade etti.
- Hazırlık safhasının ardından testler geçildikten sonra havayla buluşma aşamasının geldiğini söyleyen Çelik, şöyle konuştu:
“İlk uçuş bir hafta ya da haftalar öncesinden kararlaştırılıyor. Testlerimizi tamamladık, her şeyden emin olduk, ondan sonra uçuşa karar veriliyor. Uçuşla ilgili o günün hava şartlarına, diğer etmenlere bakılıyor. Her şey uygunsa bir gün öncesinde brifing yapılıyor, her türlü acil durum düşünülüyor. Uçuş günü, uçağın başına gidip her gün yaptığımız gibi uçuşu gerçekleştirmek kalıyor.
Türkiye’nin yeni silahı “ŞİMŞEK-3“: Türkiye’nin insansız hava platformları, TUSAŞ imzalı ANKA-3 ile yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Hedef uçak olarak ortaya çıkan Şimşek ailesinin ANKA-3’e özel geliştirilen son üyesi Şimşek-3 de kritik bir konumda.
- TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, bir ‘aile’ olarak adlandırıldığını ve son geliştirilen Şimşek-3 için ‘Süper Şimşek’ ismini de kullandıklarını belirtiyor ve Yıldız süreci şöyle anlatıyor:
Son Teknofest etkinliğinde bu görev bize verildi. Yaklaşık 6 ay süremiz vardı. Süremiz 30 Nisan’da doldu. Çok yoğun bir dönemdeyiz. Her ne kadar takvimin çok kısa arkasında kalsak da 15 gün içerisinde bu ürünümüzü de uçuracağız. Süper Şimşek 200 kilogram ağırlığında. İhtiyaç halinde 35 kilograma kadar harp başlığı taşıyabilecek. İlk görevi ‘hedef uçak’ olacak. Hedef uçak olarak hava savunma sistemlerinin testi için bu uçağa ihtiyacımız var. Yaklaşık 0.8-0.9 mach hızında uçma yeteneğine sahip. Şimşek-3 ya da bir diğer adıyla Süper Şimşek, uzun vadede 11 farklı görev icra edecek. Bunların arasında elektronik harp, elektronik destek ve elektronik taarruz gibi görevler de var.
Hubble Uzay Teleskobu, “olağanüstü parlak” galaksiler görüntüledi: ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Hubble Uzay Teleskobu, birbirileriyle etkileşim içerisinde bulunan “olağanüstü parlak” galaksiler fotoğrafladı.
- NASA’dan yapılan açıklamada, kümeler halinde bulunan etkileşim içindeki galaksilerin merkezindeki küçük bir bölgeden çok yüksek enerji yayıldığı ve bunun “olağanüstü parlaklığa” yol açtığı belirtildi.