Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
Ulusal ve uluslararası işbirliklerinin geliştirileceği, havacılık, denizcilik ve uzay sektöründen ürünlerin ilk kez tanıtılacağı yeni nesil fuar SAHA EXPO 2022 yaklaşıyor!
Paneller
İmza törenleri
Sunumlar
Firma lansmanları
T.C. Dışişleri Bakanlığı, T.C. Milli Savunma Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, İstanbul Ticaret Odası, Savunma Sanayi Başkanlığı, Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı Saha Expo’da.
25-28 Ekim 2022 İFM / İstanbul
Panel: ‘Milli Teknoloji Hamlesi Kapsamında Savunma Sanayi AR-GE Çalışmalarının Ülkenin Ekonomik ve Teknolojik Gelişimine Etkisi’ paneli SAHA Expo’da
28 Ekim 2022 / Panel Alanı 1 İFM / İstanbul
Sunum: TÜRKSAT Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Demirel, ‘Türkiye’nin Yeni Nesil Haberleşme Uyduları, Kazanımlar ve Geleceği Bakış’ başlıklı sunumu ile SAHA Expo’da.
27 Ekim 2022 / Panel Alanı 2 İFM / İstanbul
Panel: SAHA Expo’da Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda, yeni nesil teknolojiler üzerine konuşuyoruz.
“Oyun Değiştiren Teknolojilerden, Oyun Kurucu Teknolojilere” paneli #SAHAEXPO’da.
27 Ekim 2022 / Panel Alanı 2 İFM / İstanbul
SAHA SÖZLÜK: Siber Dünya – Cyberworld
Bilgisayarlar arası iletişim dünyası. Siber alanda gerçek veya sanal bir bilgi dünyası.
Yerli ve milli metaverse platformunun hedefi globale açılmak: BİTES, geliştirdiği ürün ve teknolojilerle metaverse evrenine yeni bir boyut kazandırdı. BİTES, genişletilmiş gerçeklik (XR) alanında geliştirdiği teknolojilerle askeri ve sivil alanda bir dizi projeyi tamamladı.
BİTES, XR ve metaverse evreninde gerçekleştirdiği çalışmalarla yerli ve milli metaverse platformu XperVerse’yi geliştirdi. Eğitim, sağlık ve askeri alanlarda başarılı girişimlere imza atan XperVerse platformu, turizm, sigortacılık ve kurumsal alandaki faaliyetler için de çalışmalarına devam ediyor. XperExpo fuar ve etkinlikler, MiliVerse ise askeri alanda yürütülen faaliyetleri kapsıyor.
BİTES Eğitim ve Dijital Programlar Program Müdürü Aydanur Toker Özel, yaptıkları araştırmalara göre, bir bilgi sistemiyle birlikte metaverse ortamına entegre edip, detaylı şekilde canlı veriyi sağlayabilen bir yapının başka örneği bulunmadığını söyledi. Aydanur Toker Özel, “Önceliğimiz Türkiye olmasına rağmen hedefimiz globale açılmak. BİTES olarak dijital platformlarda aslında start-up mantığıyla ilerliyoruz. Bu ruhumuzu da kaybetmek istemiyoruz. Hızlı ve çevik yanımızı koruyarak hızlı şekilde globale açılma hedefindeyiz.” dedi.
Hava araçlarına yerli “kara kutu” geliyor: ASELSAN’ın son dönemde gündemine aldığı projelerden biri “kara kutu” olarak da bilinen “Çarpışmaya Dayanıklı Uçuş Veri Kayıt Sistemi adını taşıyor.
Sistem, hava araçlarına entegre edilen ve kaza/kırım sonrasında incelenmek için kullanılan veri kayıt cihazı olarak görev yapıyor.
Halihazırda yürütülen havacılık projeleri kapsamında kullanılan kara kutular yurt dışından tedarik ediliyor, kaza/kırım sonucunda verilerin okunması ve incelemesi yine yurt dışında gerçekleştiriliyor.
Hem askeri platformların uçuş verilerinin güvenliğini sağlamak hem de sektörün ihtiyacını yerli imkanlarla karşılayabilmek için Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, ASELSAN tarafından öz kaynaklı projeler başlatıldı.
Bu çerçevede TÜBİTAK 1707 Siparişe Dayalı AR-GE Destek Programı ve ASELSAN öz kaynaklarıyla yerli bir alt yüklenici firma ile EUROCAE ED-112A Çarpmaya Karşı Korumalı Havadan Kayıt Sistemleri İçin Minimum Çalışma Performansı Spesifikasyonu’na uygun CSMU birimi geliştiriliyor.
Proje kapsamında geliştirilecek CSMU birimi, yine ASELSAN öz kaynaklarıyla özgün geliştirme çalışmaları devam eden kara kutu (CVFDR) cihazına entegre edilecek.
GÜRBAĞ tarafından geliştirilen GST-G-IDS
Soğuk Fırlatma
Hedef Takip
Hedef Tespit
GST-G-IDS / 25-28 Ekim 2022’de Saha Expo’da. İFM / İstanbul
Beşinci deniz karakol uçağı da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen MELTEM-3 Projesi kapsamında beşinci P-72 deniz karakol uçağının teslimi gerçekleştirildi.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir: Beşincisini teslim ettiğimiz P-72 deniz karakol uçaklarımız mavi vatan savunmasında Deniz Kuvvetlerimizin stratejik unsurlarından biri olacak. Bu kapsamda, 2023 yılı içinde deniz karakol uçaklarımıza ait görev sistemlerinin 3 yıl süreli lojistik destek hizmetini de başlatarak sistemlerin işletme ve idamesinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza gerekli desteğin sağlanmasını da planlıyoruz.
Panel: SAHA Expo’da Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda, bölgesel işbirliği imkanlarını konuşuyoruz.
‘Savunma Sanayinde Bölgesel İşbirliği İmkanları’ paneli SAHA Expo’da.
26 Ekim 2022 / Panel Alanı 2 İFM / İstanbul
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil “Türkiye savunma sanayisinde devrim yaptı”: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, KartalDernek tarafından düzenlenen “Zirve Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi”nin son gününde “Havacılık ve Uzay Sanayi” başlıklı konuşma yaptı.
Türkiye’nin savunma sanayisinde devrim yaptığını belirterek, “Milli muharip yapıyoruz, beşinci nesil savaş uçağı. Amerikalıların F22, F35 iki uçağı var. Rusların Su-57 uçağı var. Bir de Çinlilerin J-20 uçağı var. Bir de Türklerin Türk savaş uçağı var Milli Muharip. Bu beşinci nesil savaş uçağı.” dedi.
Yeni nesil savaş uçaklarına ASELSAN gözü: Şirket, ASELPOD hedefleme sistemlerinin hem yurt içinde hem yurt dışında yakaladığı başarının devamı için geliştirme ve iyileştirme çalışmaları yürütüyor.
ASELPOD Hedefleme Sistemi, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçaklarının gece, gündüz ve her türlü hava şartında operasyonel etkinliğini artırmak için geliştirildi.
ASELPOD, sahip olduğu yüksek performanslı termal ve gündüz kameraları ile gündüz ve gece şartlarında hava-hava ve hava-yer modları ile yüksek çözünürlüklü görüntü sağlayabiliyor, üstün menzil performansıyla yer ve hava hedeflerini oldukça uzak mesafelerden tespit ve teşhis edebiliyor.
ASELPOD Türk Hava Kuvvetlerine hizmet vermenin yanında yurt dışı anlaşmalarıyla ihracat kapılarını da açtı.
Şirket, bu kapsamda gelecek yıl yeni nesil savaş uçakları için öz kaynaklı ASELPOD-2 Projesi’ne başlayacak.
METTAŞ tarafından geliştirilen Civata
Geniş Bağlantı Elemanları Ailesi
ISO, TSE, ANSI, DIN, ASTM normlarında üretim
Müşteri talebine göre üretim
Mettaş Civata / 25-28 Ekim 2022’de Saha Expo’da. İFM / İstanbul
“Mucize malzeme” güvenlik güçlerine kalkan olacak: Nanografi şirketi tarafından yürütülen projeyle grafen katkılanmış nanokompozitler, fiber kumaşlarla birleştirilerek grafenle güçlendirilmiş fiber takviyeli, personel korumaya yönelik polimer kompozit zırh malzemesi geliştirildi.
2020 yılında Grafen ile Güçlendirilmiş Hafif ve Mukavemetli Zırh Malzemelerinin Geliştirilmesi (GRAKOR) Projesi’ne başlandı.
Proje kapanışının ardından yapılan iyileştirmelerle aksesuarsız zırh plakası ağırlığı 950 grama kadar düşürüldü.
Grafen katkılı zırh plakaları, 25-28 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirilecek SAHA Expo Uluslararası Savunma ve Havacılık Fuarı’nda ilk kez sergilenecek.
‘Zirve Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi’nin sürpriz konuğu Selçuk Bayraktar oldu: KartalDernek tarafından düzenlenen “Zirve Kartal: Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi”nin kapanış programında sürpriz konuk olarak katılımcılara hitap etti.
Bayraktar konuşmasında, geliştirdikleri insansız hava araçları hakkında bilgi vererek 2000’li yıllardan itibaren küçük bir ekip olarak Baykar’ın insansız hava araçları serüvenine başladığını aktardı.
Ürettikleri insansız hava araçlarının gelişim sürecini anlatan Bayraktar, 2007’de Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine ilk defa milli İHA’nın girdiğini söyledi.
Bilecik’te akademisyenler İHA motoru ve insansız uçak üretiyor: Makine, Metalurji ve Malzeme, Elektrik Elektronik mühendislikleri bölümlerinden akademisyenler ile lisans öğrencilerinden oluşan ekip, 2020 yılında İHA’ların maliyet ve özelliklerini inceleyerek yük taşıma kapasitesi yüksek bir motor üretebilmek amacıyla prototip hazırladı.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresince (KOSGEB) desteklenen, AHİ Havacılık firmasının da yer aldığı ve testleri başarıyla sonuçlanan proje için patent alındı.
Üniversite-sanayi iş birliğiyle Bilecik Teknokent’te teknoloji geliştirme şirketi kurularak seri üretim aşamasına geçildi.
Hürjet’in yakıt sistemlerinin test edileceği tesis açıldı: TUSAŞ, Hürjet’in yakıt sistemlerinin testlerini gerçekleştirmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan test tesisi projesini hayata geçirdi.
Projeyle Hürjet’in yakıt sistemi, ilk uçuştan önce, yerde güvenli bir şekilde uçurulup test edilecek.
Uçağın birebir yakıt tankları ve yakıt sistemiyle yapılacak testlerde uçaktaki yakıt transfer, dolum/boşaltım, motor besleme ve havalandırma sistemleri ve sızdırmazlık süreçleri teste tabi tutulacak.
INSTRON tarafından geliştirilen Test Sistemleri
5 Khz’ye Kadar Veri Toplama Sunma
500 N’den 300 Kn’a Kadar Kapasite Aralığı
INSTRON 6800 Serisi, 25-28 Ekim 2022’de #SAHAEXPO’da. İFM / İstanbul
Sahil Güvenlik Komutanlığına ilk “Bayraktar TB2” teslimatı yapıldı: Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Güvenlik güçlerimizi milli sistemlerle donatmaya devam ediyoruz. 6 adet Bayraktar TB2 İHA’mızı, 6 adet yerli CATS kamerayla Sahil Güvenlik Komutanlığımıza teslim ettik. Böylece TB2’ler Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterine de ilk kez girmiş oldu.” ifadelerine yer verildi.
BAYKAR ise “atanımızın her bir karış toprağı ve Mavi Vatan‘ın güvenliği için geliştirmeye, üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. BayraktarTB2 SİHA’larımız Sahil Güvenlik Komutanlığı envanterine girerek göreve başladı. Hayırlı ve uğurlu olsun…” açıklamasında bulundu.
Milli gemiler kesintisiz iletişim kurabilecek: Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri AŞ (KoçSavunma) ile TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (TÜBİTAK BİLGEM), su altı ve üstünü kesintisiz ve dijital olarak bağlayan bir projeyi hayata geçiriyor.
Su altı haberleşmesinde dijitalleşmeyi farklı bir platforma taşıyan “Yeni Nesil Dijital Sualtı Telefonu”nun (D-Satel), Türk savunma sanayisinin önemli kilometre taşlarından biri olan MİLGEM 6, 7 ve 8 gemilerinden başlayarak Türk tipi fırkateynlerde (TF-2000) ve sonrasında tüm yeni gemilerde devreye alınması bekleniyor.
KoçSavunma ve TÜBİTAK BİLGEM arasındaki mutabakatla belirlenen iş paylaşımı çerçevesinde KoçSavunma, transdüserlerin geliştirilmesi, mekanik tasarım, entegre lojistik destek, garanti, bakım, yedek parça temini, pazarlama ve satış konularıyla birlikte teknoloji geliştirme maliyetlerini karşılayacak.
TÜBİTAK BİLGEM ise bu süre içinde ana ünitenin yazılım ve donanım bileşenlerini geliştirecek. Böylece ilk ürünün, test faaliyetleri de dahil 2 yıl içinde kullanıma hazır hale getirilmesi öngörülüyor.
Panel: ‘Değişen Küresel Güvenlik Konjonktüründe Savunma Sanayisi İçin Riskler ve Fırsatlar’ paneli #SAHAEXPO’da.
26 Ekim 2022 / Panel Alanı 1İFM / İstanbul
ASELSAN üçüncü çeyrekte de sürdürülebilir büyümesine devam etti: ASELSAN’ın 2022 yılı üçüncü çeyrek finansal sonuçları açıklandı. ASELSAN’ın 9 aylık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 büyüyerek 17,7 milyar TL’ye ulaştı.
Şirketin brüt kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 seviyesinde artarken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 66 artış göstererek 4,1 milyar TL’ye yükseldi.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Güvenlik güçlerimiz için teknoloji denince akla gelen ilk isim olmanın yanı sıra, sivil teknolojiler alanında da ülkemize sunduğumuz çözümlerle bize yüklenen “memlekete hizmet” görevimizi en iyi şekilde yerine getirerek sürdürülebilir büyümemize devam ettiğimiz bir dönemi daha kapattık. 2022 yılı üçüncü çeyrek itibarıyla yüzde 72 artış gösteren hasılatımız 17,7 milyar TL’ye ulaştı.
James Webb Uzay Teleskobu “Yaratılış Sütunları”nı görüntüledi: Dünya’dan yaklaşık 6 bin 500 ışık yılı uzaklıktaki Yılan Takımyıldızı’ndaki Kartal Bulutsusu’ndaki yoğun hidrojen ve toz bulutunu bu kez James Webb Uzay Teleskobu gözlemledi.
Avrupa Uzay Ajansı Kıdemli Bilim Danışmanı Prof. Mark McCaughrean, “1990’lı yıllardan bu yana Kartal Bulutsusu’nu inceliyorum. Hubble Uzay Teleskobu’nun daha önce kaydettiği görüntüdeki sütunların içindeki genç yıldızları görmeye çalışıyorum. James Webb Teleskobu’nun görüntülediği fotoğrafların büyüleyici olacağını biliyordum.” dedi.