📕SAHA sözlük
Veri Modülü Ürün ve destek ekipmanının tanımı, çalışması, parçalarının belirlenmesi veya bakımı için gerekli bilgileri içeren bağımsız veri birimi. Veri birimi, tanımlama ve durum bölümü ile içerik bölümünden oluşur.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu, 6 Mayıs’taki genel kurul sonrasında ilk toplantısını gerçekleştirdi: Toplantıda, yeni yönetim kurulu içerisinde görev dağılımı da belli oldu. Türk savunma, havacılık ve uzay sektörünü, ulusal ve uluslararası alanda güçlendiren lider bir küme olma vizyonuyla hareket eden SAHA İstanbul’un 6 Mayıs’ta gerçekleştirdiği 5. Olağan Genel Kurul’undan sonraki Yönetim Kurulu ilk defa bir araya geldi.
- Teknopark İstanbul’da gerçekleşen toplantıda, BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, başkan yardımcıları ise; ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ile MKE A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü İlhami Keleş oldu.
“ÖZGÜR”leştirilen ilk F-16’lar Hava Kuvvetlerine teslim edildi: ÖZGÜR Projesi kapsamında milli ve yerli çözümlerle seviye atlayan ilk F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetlerine teslim edildi.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Savunma sanayimizin yerli ve milli sistemlerle ‘ÖZGÜR’leştirdiği ilk F-16’larımızı teslim ettik. Bundan sonra F-16’larımız çok daha ileri kabiliyetlere sahip, modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerimizin hizmetine devam edecek. ‘Türkiye Yüzyılı’na armağan olsun.” ifadelerini kullandı.
- Türk savunma sanayisi, uzun yıllardır envanterde bulunan ve etkin olarak kullanılan F-16’ların yapısal ve aviyonik modernizasyonlarını milli ve yerli olarak yapabilir seviyeye geldi.
İlk aşama olan Milli Görev Bilgisayarı geliştirilmesi aşaması tamamlandı. İkinci aşamada, Milli AESA Burun Radarı, Milli Elektronik Harp Süiti, F-16 Radar Kesit Alanı Azaltım Projesi, Milli Atalatsel Navigasyon Cihazı, Milli Çok Bantlı Sayısal Telsiz, Milli Data Link, Milli Dost Düşman Tanıma Sistemi, Kaska Monteli Gösterge Sistemi, Milli Uçuş Kontrol Bilgisayarı Geliştirme Projesi kabiliyetleri uçaklara entegre edilecek
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın “Kalfa Programı” için başvurular başladı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) bünyesindeki Savunma Sanayii Akademinin, üniversitelerin mühendislik ve temel bilimlerinden mezun olan gençlere yönelik olarak “Kalfa Programı”na başvurular başladı.
- Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, SSB bünyesindeki Savunma Sanayii Akademi koordinasyonu ile Kalfa Programı tanıtım töreni düzenlendi.
- Törene Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfıhak Alpkan, İŞKUR, savunma sanayisi firmaları, araştırma enstitüleri ve üniversitelerden temsilciler katıldı.
- İsmail Demir: Demir şu değerlendirmede bulundu: Üniversitelerin mühendislik ve temel bilim fakültelerinden yeni mezun olmuş veya lisans mezuniyetinden sonra en fazla 2 yıl geçmiş ve 27 yaşından gün almamış gençlerimizi Kalfa’ya bekliyoruz. Kalfa Programı’mız bu yıl depremzede gençlerimize öncelik verecek. İŞKUR’un desteğiyle programa kabul edilen depremzede gençlerimize aylık 23 bin lira tutarında bir eğitim desteği sağlayacağız.
BAYKAR tarafından geliştirilen Mini Akıllı Seyir Füzesi: KEMANKEŞ
💢 Operasyonel Menzil: 200+ km
💢 Seyir Sürati: 0,3 Mach
💢 Azami Ağırlık: 30 Kg
Denizaltılar milli ve modern sistemlerle modernize ediliyor: Türk donanmasının envanterinde bulunan 4 Preveze sınıfı denizaltının modernizasyonu projesinde, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ (STM AŞ) tedarik sorumluluğundaki bazı kritik sistemlerin kabul faaliyetleri başarıyla tamamlandı.
- STM’den yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türkiye’nin savunma sanayi ve milli teknoloji hamlesinde önemli bir rol üstlenen şirket, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının milli sistemlerle donatılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. STM, Denizaltı Filosu Komutanlığının “mavi vatan”daki önemli unsuru Preveze ve Gür sınıfı denizaltılarda iki önemli gelişmeye imza attı.
- Şirket, ilk olarak SSB tarafından başlatılan ve Preveze sınıfı denizaltıların modernizasyonunu kapsayan PREVEZE-YÖM Projesi’nde bir kilometre taşını daha geride bıraktı.
ROKETSAN Genel Müdürü İkinci, “Hedefimiz ihracat gelirlerini yüzde 50’nin üzerine taşımak“: Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Roketsan’ın toplam gelirinin yaklaşık yüzde 35’ini ihracattan elde ettiğini belirterek, “Bu oran her yıl katlanarak artıyor. Önümüzdeki yıl da Roketsan’ın ihracattan gelen gelirini yüzde 50’nin üzerine taşıma gibi bir stratejik hedefimiz var.” dedi.
- SAHA Akademi’de savunma sanayisinin yöneticilerine yönelik “Denizlerin Altından Uzayın Derinliklerine Roket ve Füze Sistemleri” başlıklı eğitim çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
- Roketsan Genel Müdürü ve SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Murat İkinci’nin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimde, Türkiye’nin ilgili alanlardaki yeni çalışmaları ve projeleri hakkında bilgiler paylaşıldı.
- Murat İkinci, eğitimde yaptığı konuşmada, Roketsan’ın Türkiye’nin roket ve füze teknolojileri konusunda ihtiyaç duyduğu bilgi birikimini geliştirmek, teknoloji oluşturmak ve ağırlıklı olarak kendi silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin güdümlü füzeler ve roket teknolojileri konusundaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş bir şirket olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ilk uzay yolcuları ABD’deki eğitim süreçlerini anlattı: Türkiye’nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, seçilme süreçlerini, ABD’deki eğitimlerini ve uzay görevlerini anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023’te isimlerini açıkladığı Gezeravcı ve Atasever’in eğitim süreci ABD’de yoğun şekilde devam ediyor.
- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da Gezeravcı ve Atasever’in eğitim sürecini yakından takip ediyor.
- ABD’de sıkı eğitimden geçen Türkiye’nin ilk uzay yolcuları, görevlerine ilişkin Houston’da eğitim gördükleri merkezde değerlendirmede bulundu.
- Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek Alper Gezeravcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevine devam ederken uzay görevine katıldığını söyledi.
- Uzay yolculuğuna başvurma sürecinin tesadüf eseri olduğunu belirten Gezeravcı, şunları kaydetti: Bir gece yarısı uçuş görevinden döndükten sonra televizyon ekranında Cumhurbaşkanı’mızın yapmış olduğu açıklamadan, ‘Türk Astronot ve Bilim Misyonu’ kapsamında uzaya gönderilecek ilk Türk’ün seçim aşamalarına yönelik halkımıza yapılan davet ve ilanından haberdar oldum. Ertesi sabah tekrar haberlerde aynı içeriğe ilişkin kesitleri gördükten sonra internet sayfasında Türkiye Uzay Ajansının detaylı kriterlerini inceledim. Kriterlere yeterlilik gösterdiğimi gördükten sonra, 2-3 hafta civarında, halihazırda bu mesleği, uzay kapsamında çalışmaları icra etmiş geçmiş yıllardaki astronotların bilgilerini inceleyince karara varıp programa başvurdum.”
Roketsan METE Mini Füze için seri üretime geçiyor: Roketsan METE Füzesi için seri üretim kararı aldı. METE Mini Füze, 40mm çapa ve 50 cm uzunluğa sahip.
- METE Lazer Güdümlü Mini Füze üzerinde bir süredir çalışmalarını sürdüren Roketsan, yeni bir test atışı gerçekleştirdi. Gök Alp adlı drondan atılan METE, hedefini başarıyla imha etti. Bunun üzerine, METE Füzesi için seri üretim kararı alındı.
Zırhlı araçlara yönelik geniş bantlı mini uydu sistemi geliştirme projesi başarıyla sonuçlandı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, zırhlı araçlara yönelik geniş bantlı mini uydu sistemi geliştirme projelerinin başarıyla sonuçlandığını bildirdi.
- Demir, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
Zırhlı araçlara yönelik geniş bantlı mini uydu sistemi geliştirme projemiz başarıyla sonuçlandı. Projeyle değiştirilebilir bant genişliklerinde, yerli frekans atlamalı askeri ve sivil modemle çalışan mini uydu sistemi (SOTM) geliştirildi ve Vuran aracına entegre edildi.
SSB’den yapılan açıklamaya göre de proje kapsamında geliştirilen Zırhlı Araç Üzeri Mini Uydu Antenli Haberleşme Sistemi (ZIRH-UHS), hareketli kara platformlarıyla yer istasyonu arasında Ku-Bant üzerinden çift yönlü haberleşme sağlıyor.
Sistem şu birimlerden oluşuyor: 12 inç Ku-Bant SOTM (Satcom-On-the-Move) Anten Birimi | DVB Modem
Frekans Atlamalı (NATO STANAG 4606 Sürüm 3 Uyumlu) EPM Modem | SOTM Anteni On-Road ve Off-Road arazi tiplerinde uydu takibi ve INS birimlerinden aldığı eksen hareketlerine göre stabilizasyon yapabiliyor.
HAVELSAN, ASİSGUARD’ın hisselerinin yüzde 49’unu satın aldı: HAVELSAN, Türkiye’nin ilk milli silahlı dron sistemi Songar’ı geliştiren ve Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandıran ASİSGUARD’a ortak oldu.
- Türk savunma sanayisinde önemli bir satın almaya imza atıldı.Taraflar arasında bir süredir yürütülen görüşmeler sonunda ASİSGUARD’ın yüzde 49’luk hissesinin HAVELSAN’a devrine ilişkin sözleşme imzalandı.
- ASİSGUARD, mühendislik kabiliyetleriyle elektro-optik görüş ve sınır güvenliği sistemleri, askeri araç elektroniği sistemleri, döner kanatlı silahlı/silahsız dron sistemleri, ekran sistem çözümleriyle milli ve yerli kritik çözümler geliştiriyor.
ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında yeni sözleşme imzalandı: ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Sabit Erken İhbar Radar Sistemi Projesi’ne ilişkin yeni bir sözleşme imzalandı.
- ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, ”ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında Sabit Erken İhbar Radar Sistemi Projesi ile ilgili olarak toplam bedeli 500 milyon 801 bin 109 TL ve 27 milyon 29 bin 473 dolar tutarında bir sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2026-2027 yılları arasında gerçekleşecektir” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık teknolojileri meslek lisesine Özdemir Bayraktar’ın adı verilecek: Bakan Özer, Türkiye’nin havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne, Özdemir Bayraktar’ın ismini vereceklerini açıkladı.
- Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye’nin havacılık ve uzay teknolojileri alanındaki ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne (MTAL), 2021’de vefat eden milli SİHA’ların öncü ismi, eski Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar’ın ismini vereceklerini açıkladı.
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca “Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) Açılış ve İşbirliği Protokolü İmza Töreni” düzenlendi.
Volkanlarla kaplı olduğu düşünülen Dünya büyüklüğünde ötegezegen keşfedildi: Astronomlar, Dünya büyüklüğünde ve volkanlarla kaplı olduğu düşünülen bir ötegezegen tespit etti.
- CNN’in haberine göre, bilim insanları, yeni keşfedilen ve “LP 791-18 d” olarak adlandırılan ötegezegenin muhtemelen volkanlarla kaplı olduğunu belirtti.
- Söz konusu gezegende, Güneş Sistemi’ndeki volkanlar açısından en aktif gökcismi olan Jüpiter’in Io uydusu gibi patlamalar yaşanıyor olabileceği kaydedildi.
- NASA’dan yapılan açıklamada, ötegezegenin, Geçiş Yapan Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS), kullanım süresini tamamlamış olan Spitzer Uzay Teleskobu ve yer bazlı teleskoplardan gelen verilerin değerlendirilmesi sonucunda keşfedildiği bildirildi.