SAHA İstanbul’un Yeni Gözbebeği ‘Conquera’: SAHA İstanbul çatısı altında şekillenen, donanımı ve yazılımı tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilip, yerli olarak üretilen Yeni Nesil Milteksan CNC Kontrol Sistemi ile servomotor ve sürücülerinin kullanılacağı CNC İşleme merkezi de Usel Makina tarafından üretildi.
- Yerli Milteksan CNC Kontrol Sistemi ile entegre 5 Eksen CNC İşleme Merkezi üretildi.
- Yerlilik oranı %80 olan Yerli 5 Eksen İşleme Merkezinin ismi de belli oldu. Halen bir çok ülkeye ihracat yapan Usel, 5 eksen işleme merkezinin isminin “conquera” olacağını duyurdu.
Barut, Fişek ve Kapsül Üretim Tesisleri Heliportları HeliPLAT’tan: SAHA İstanbul firması HeliPLAT, Ahlatçı Holding tarafından Sungurlu OSB’de inşası devam eden Barut, Fişek ve Kapsül Üretim Tesisleri Heliportlarına imzasını attı.
- Daha önce yine Ahlatçı Holdinge ait H2 sınıf yer seviyesi Heliportunda da danışmanlık görevini başarı ile ifa eden HeliPLAT; Sungurlu OSB’deki Barut, Fişek ve Kapsül Üretim Tesisleri projesinde yer alan iki adet H2 sınıf yer seviyesi Heliportlarının, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliğine uygun olarak Mühendislik, Dizayn, Sertifikasyon, %100 yerli üretim olan Aydınlatma Sistemi, Yangın Sistemi, Kaza Kırım ve Koruyucu ekipmanları ile Personel eğitimleri gibi önemli alanların sorumluluğunu üstlenmenin haklı gururunu yaşamaktadır.
Sınıfının en iyisi 27 ZAHA Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi: Dünyada sınıfının en iyisi olarak nitelendirilen “Zırhlı Amfibi Hücum Araçları”ndan (ZAHA) 27’si Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.
- ZAHA Araçları Teslim ve Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı Modernizasyon Projesi İmza Programı, FNSS Savunma Sistemleri AŞ’nin Gölbaşı’ndaki tesislerinde gerçekleştirildi.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, burada yaptığı konuşmada, zırhlı araçlar konusunda Türkiye’de çok etkin firmaların olduğunu ve bunların çok etkin ürünler ortaya koyduklarını söyledi.
- Birçok alanda kullanılan ve savunma sanayisi tarafından geliştirilen çok sayıda kabiliyetli araç bulunduğunu vurgulayan Demir, kara platformlarında eksik kaldıkları konuları da tamamlamak üzere yola devam ettiklerini bildirdi.
Tayfun füzesinin yeni test atışı Rize’de yapıldı: Türkiye’nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi Tayfun’un yeni test atışı Rize’de gerçekleştirildi.
- Rize-Artvin Havalimanı ve çevresinde test atışı öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
- Tayfun Kısa Menzilli Balistik Füze sisteminin test atışı, saat 06.44’te bölgeden gerçekleştirildi.
- Atış sorunsuz tamamlandı.
Roketsan tarafından geliştirilen Yerli Füze: TAYFUN
💢 458 saniyede 561 kilometre uzaklıktaki hedefi başarı ile vurdu.
💢 Türkiye’nin ilk kısa menzilli Balistik Füzesi
💢 Ar-Ge İsmi BORA-2
ANKA’dan 100 milyon dolarlık ihracat başarısı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, Malezya’ya yaklaşık 100 milyon dolar karşılığında 3 ANKA sistemi ihraç edecek.
- Türk savunma sanayisi şirketi TUSAŞ, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en geniş çaplı savunma fuarlarından olan Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’nda (LIMA 2023) yeni bir ihracat başarısına imza attı.
- Hava Kuvvetlerinin ihtiyaçları için Malezya Savunma Bakanlığı ile imzalanan sözleşme kapsamında, yaklaşık 100 milyon dolar karşılığında 3 ANKA sistemi ihraç edilecek. Uydu kontrolü yeteneğine sahip ANKA’larda Malezya’nın ihtiyaçlarına özel radarlar kullanılacak. Teslimatların 2 yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.
- Sözleşme, Faz-1 olarak adlandırılırken, Malezya’nın ANKA tedariki Faz-2, Faz-3 şeklinde devam edecek.
Türk savunma sanayisi ürünleri Malezya’da görücüye çıktı: Türk savunma sanayisi firmaları, yeni işbirliği ve ihracat fırsatları için Malezya’daki Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na (LIMA 2023) katıldı.
- Langkawi Adası’nda 27 Mayıs’a kadar sürecek fuar, açılış seremonisinin ardından başladı.
- Malezya Savunma ve Ulaştırma bakanlıkları tarafından desteklenen ve bu yıl 16’ncısı düzenlenen LIMA Fuarı, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en geniş çaplı savunma fuarlarından biri olma özelliği taşıyor.
- İlki 1991 yılında düzenlenen ve her iki yılda bir yapılan fuara ikinci kez katılan Türkiye, etkinlikte Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türkiye Savunma ve Havacılık Sanayii İhracatçıları Birliğinin yanı sıra 18 Türk savunma sanayisi firmasıyla boy gösterdi.
Fuar süresince ASELSAN, ASFAT, DEARSAN, DESAN, HAVELSAN, KaleKalıp, Koç Defence, METEKSAN Savunma, MİLSOFT, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ, ROKETSAN, Sarsılmaz, STM, TAIS, TEI, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, TİMSAN ve TİTRA ürünleri ile hizmetlerini tanıttı.
Türkiye’nin milli kanatları ihracata uçuyor: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 6 ülkeye ANKA, 2 ülkeye AKSUNGUR, 3 ülkeye ATAK helikopteri, 2 ülkeye HÜRKUŞ, 1 ülkeye ŞİMŞEK satışı gerçekleştirdi, teslimatlardan bir kısmı tamamlandı.
- Türk savunma ve havacılık sanayisi şirketi TUSAŞ, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en geniş çaplı savunma fuarlarından Malezya’daki Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na (LIMA 2023) katıldı. Şirket, geliştirdiği hava araçlarını başta Malezya olmak üzere bölge ülkelerinin askeri ve sivil yetkililerine tanıttı.
- TUSAŞ tesislerinde üretilen platformlardan 6 ülkeye ANKA, 2 ülkeye AKSUNGUR, 3 ülkeye ATAK helikopteri, 2 ülkeye HÜRKUŞ, 1 ülkeye ŞİMŞEK (Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi) satışı gerçekleştirildi ve teslimatların bir kısmı tamamlandı.
İnsansız helikopter ALPİN’e Malezya kapısı açıldı: İnsansız helikopter ALPİN’in Malezya pazarına sunulmasına yönelik stratejik işbirliği anlaşması imzalandı.
- Fuar kapsamında, TİTRA ve Aerodyne Group arasında Malezya insansız hava aracı istemleri pazarı için stratejik iş birlikteliği anlaşmasına imza atıldı. Anlaşmaya TİTRA adına Genel Müdür Davut Yılmaz imza koydu.
- Dünyanın önde gelen dron hizmetleri sağlayıcısı Aerodyne Group ve insansız sistemler teknolojisindeki güçlü uzmanlığı ve yenilikçi çözümler sunma konusundaki yetenekleri ile TİTRA, Aerodyne’ın ARGENTAVIS ve FULCRUM çözümleri kapsamında münhasır ortaklığa gidecek. Başlangıçta Malezya pazarına odaklanan bu stratejik iş birliği, ardından küresel pazarlara yönelik olarak genişleyecek.
HAVELSAN, Malezya’da yeni anlaşmalara imza attı: HAVELSAN, Malezya’da kritik altyapı ve tesis güvenliği, komuta kontrol, simülasyon, savaş yönetim sistemleri, siber güvenlik gibi konularda anlaşmalar imzaladı.
- Türk savunma sanayisi şirketi HAVELSAN, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en geniş çaplı savunma fuarlarından Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na (LIMA 2023) katıldı.
- Şirketin standını ziyaret eden Malezya Başbakanı Enver İbrahim’e HAVELSAN’ın ürün ve çözümlerine ilişkin bilgi verildi.
- Şirket, fuar kapsamında bir dizi işbirliğine imza attı. Bu kapsamda, HAVELSAN ve Ventura IOT Sdn Bhd arasında, kritik altyapı ve tesis güvenliği alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı. İmza törenine Malezya Başbakanı İbrahim, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel ile Türkiye’nin Kuala Lumpur Büyükelçisi Emir Salim Yüksel de katıldı.
MKE’ Lima 2023 katıldı: Makine ve Kimya Endüstrisi, 30 farklı silah ve mühimmat üretimini Malezya’da düzenlenen Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı LIMA 2023’te kabiliyetlerini sergiledi.
Yerli havacılık motorları seri üretime hazır: Savunma ve havacılıkta ihtiyaç duyulan mikro jet motorlara yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 100 ve 200 nevtonluk motorları geliştirme çalışmaları başarıyla tamamlandı.
- Devrezli Makina Mikro Türbin Sanayi de hava araçlarını yurt dışı motor bağımlılığından kurtarmak için mikro bazlı jet motor projeleri yürütüyor.
- Bu kapsamda 100, 200, 330 nevtonluk motorlar üzerinde çalışan Devrezli Makina, 100 nevtonluk motoru seri üretime hazır hale getirdi.
- Yurt dışı pazarlar hedeflenerek IG-20 Thunder isimli verilen 200 nevtonluk mikro türbin model motoru ile 150 saat yer testi gerçekleştirildi.
“Mavi vatan”ın muhafızı yerli motorla denize indi: Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girecek ilk ULAQ silahlı insansız deniz aracı (SİDA), yerli motorlarla deniz testlerine başladı.
- Türk savunma sanayisi şirketi Meteksan Savunma, Asya-Pasifik Bölgesi’nin en geniş çaplı savunma fuarlarından Langkawi Uluslararası Denizcilik ve Havacılık Fuarı’na (LIMA 2023) katıldı.
- Şirket, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzalanan sözleşme kapsamında teslim edilecek ULAQ SİDA’nın deniz testlerine ilişkin görüntüyü ilk kez fuarda yayımladı.
Zırhlı araçlara yönelik geniş bantlı mini uydu sistemi geliştirme projesi başarıyla sonuçlandı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, zırhlı araçlara yönelik geniş bantlı mini uydu sistemi geliştirme projelerinin başarıyla sonuçlandığını bildirdi. Demir, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
- “Zırhlı araçlara yönelik geniş bantlı mini uydu sistemi geliştirme projemiz başarıyla sonuçlandı. Projeyle değiştirilebilir bant genişliklerinde, yerli frekans atlamalı askeri ve sivil modemle çalışan mini uydu sistemi (SOTM) geliştirildi ve Vuran aracına entegre edildi.”
- SSB’den yapılan açıklamaya göre de proje kapsamında geliştirilen Zırhlı Araç Üzeri Mini Uydu Antenli Haberleşme Sistemi (ZIRH-UHS), hareketli kara platformlarıyla yer istasyonu arasında Ku-Bant üzerinden çift yönlü haberleşme sağlıyor.
- Sistem şu birimlerden oluşuyor:
“- 12 inç Ku-Bant SOTM (Satcom-On-the-Move) Anten Birimi
– DVB Modem
– Frekans Atlamalı (NATO STANAG 4606 Sürüm 3 Uyumlu) EPM Modem.”
SOTM Anteni On-Road ve Off-Road arazi tiplerinde uydu takibi ve INS birimlerinden aldığı eksen hareketlerine göre stabilizasyon yapabiliyor.
İngiltere’nin silah ihracatı 2022’de 8,5 milyar sterlinle rekor seviyeye ulaştı: İngiltere’nin silah ihracatı, 2022’de bir önceki yıla göre iki katına çıktı ve 8,5 milyar sterlinle rekor kırdı.
- Silah ticaretinin ortadan kaldırılması için çalışan İngiltere merkezli organizasyon Silah Ticaretine Karşı Kampanya’nın analizine göre, İngiltere’nin silah ihracatı, iki yıllık düşüşün ardından 2022’de yükselişe geçti.
- Silah satışları, en yaygın ihraç edilen ve satış verileri açıklanan tür olan tek bireysel ihracat lisansları (SIEL) kapsamında hesaplandı.
- İngiltere’nin en büyük silah ihracat destinasyonu 2,7 milyar sterlinle Katar oldu. Katar’a silah ihracatının 2,4 milyar sterlinini, ilki Ağustos 2022’de teslim edilen Typhoon tipi savaş uçağı ihracatı oluşturdu.
Suudi Arabistanlı astronotların da bulunduğu uzay mekiği AX-2 başarıyla fırlatıldı: Suudi Arabistanlı astronotlar Ali Karni ve Rayyane Bernavi’nin bulunduğu uzay mekiğinin (AX-2) fırlatılma işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği belirtildi.
- Suudi Arabistan’ın haber kanalı El-İhbariye’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, Karni ile Bernavi’nin de içinde bulunduğu uzay mekiğinin fırlatıldığı ve Uluslararası Uzay Üssüne doğru hareket ettiği aktarıldı.
NASA’nın Artemis V misyonu Ay yüzeyine inişini Blue Origin ile gerçekleştirecek: Artemis programı için ikinci şirket olarak, SpaceX Starship’in ardından şimdi de Blue Origin ile anlaşıldığı duyuruldu.
- NASA’nın Artemis V misyonunun Ay yüzeyine inişini Blue Origin ile yapacağı bildirildi.
- NASA’dan yapılan açıklamada, Artemis programı için ikinci şirket olarak, SpaceX Starship’in ardından şimdi de Blue Origin ile anlaşıldığı duyuruldu.
- Açıklamada, 2029’da Ay’a inmesi planlanan Artemis V misyonunu, Ay yörüngesindeki istasyondan alarak Ay yüzeyine indirecek şirketin, Amazon’un sahibi Jeff Bezos’un Blue Origin’i olduğu kaydedildi. Artemis III ve IV için SpaceX ile anlaşılmıştı.