Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı MSI Dergisi özel sayısı yayında!
SAHA EXPO 2022’nin 3. gününde firmalarımız tarafından gerçekleştirilen sunumlar yayında!
SAHA SÖZLÜK: İş Birlikçi Robot – Collaborative Robot (Cobot)
Tanımlanmış ortak çalışma alanında, bir insanla doğrudan etkileşim için özel olarak tasarlanmış bir robottur.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri SAHA İstanbul’un bazı üye firmalarını ziyaret etti: İlhami Keleş, Ankara’da MERİH SAVUNMa‘nın üretim tesislerini inceledi.
Merih Teknoloji YK Bşk Sn. Yusuf Atik, ve Merih Teknoloji Genel Müdürü Tümgeneral (E) Sn. Şenol Alparslan üretim yetenekleri hakkında detaylı bilgiler verdi.İlhami Keleş, SAHA İstanbul firması URBAN SAVUNMA tarafından geliştirilen özgün bir teknik ile üretilen her çaptan uzun ömürlü namluları ve silah sistemlerini üretim tesislerinde inceleme yaparak Gn. Md. Sn. Fazıl Hızal’dan bilgi aldı.
İlhami Keleş, milli hava ve kara platformlarının kablo sistemlerini proje bütünlüğünde imal eden SAHA İstanbul firması TTAF SAVUNMA SANAYİ VE TİCARET AŞ’nin üretim tesislerinde uçan robotların damar ve sinir sistemlerinin nasıl imal edildiğini inceledi.
İleri Teknolojiler ve Sanayi Çalıştayı: Çorum’da Hitit Üniversitesi’nde “İleri Teknolojiler ve Sanayi Çalıştayı” kapsamında düzenlenen panele, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş panelist olarak iştirak etti.
Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Metin Gümüş moderatörlüğündeki panelde SAHA Genel Sekreteri İlhami Keleş ve MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan da sanayideki teknolojik gelişmeler hakkında görüşlerini paylaştı.
“Dünyada siber orduların oluşturulduğu bir dönemdeyiz”: Siber Güvenlik Haftası ve Uluslararası Siber Savaş ve Güvenlik Konferansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran’ın da katılımıyla ATO Congresium’da düzenlendi.
Demir, açılışta yaptığı konuşmada, gelişen teknolojiyle birlikte savaş konseptlerinin de değiştiğine işaret ederek, kara, hava ve deniz ordularında insansız ve otonom sistemlerle savaşılan bir döneme doğru gidildiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, bir model uçak veya geminin maruz kalacağı siber saldırının göz ardı edilemeyeceğini belirterek, “Bu açıdan dünyada siber orduların oluşturulduğu bir dönemdeyiz.” dedi.
Demir, bu gelişmeler çerçevesinde her ortamda siber saldırıya maruz kalınabilecek unsurların devrede olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ayaklarını yerden kesti: Baykar’ın kendi öz kaynaklarıyla milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar resmi Twitter hesabından paylaştığı tweette, Bayraktar Kızılelma’nın teker kesme testinden video paylaşarak, “Zor tutuyoruz… Bayraktar #KIZILELMA teker kesme testinde ayaklarını yerden kesti. Az kaldı inşallah… Having a hard time keeping #KIZILELMA on the ground…” ifadelerini kullandı.
Modernize edilmiş ilk ZMA’lar güvenlik güçlerine teslim edildi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında imzalanan “Zırhlı Muharebe Araçlarının (ZMA) Modernizasyonu Projesi” kapsamında geliştirilen araçlar güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.
“ZMA Modernizasyonu Projesi İlk Araç Teslim Töreni” ASELSAN’ın Temelli’deki tesislerinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin her an “Hazır ol cenge” sözünün gereğini yapmak için aktif bir çalışma içinde olduğunu belirterek, “Bugünlerde de kahraman ordumuz terör unsurlarıyla mücadeleye devam ediyor. Bu mücadele sırasında şehit olan bütün askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum.” dedi.
ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası açıldı: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nda incelemelerde bulundu.
Bakanlar Akar ve Varank’ı açılış öncesi geldikleri ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası’nda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ve diğer yetkililer karşıladı.
Şeref Defteri’ni imzalayan Bakanlar Akar ve Varank’a, yeni nesil elektronik harp sistemi Koral 2’nin maketi takdim edildi.
ASELSAN Konya Silah Sistemleri Fabrikası, 17 Aralık 2020’de 65 milyon dolar proje sermayesiyle kuruldu.
Savunma sanayisi için özgün ürünlerin geliştirildiği ASELSAN Konya’da, 116’sı mühendis 286 personel istihdam ediliyor.
ASELSAN’ın uzaktan komutalı silah sistemleri (UKSS) üretimlerinin aktarıldığı ASELSAN Konya’da, UKSS’lerin tedarik, üretim, entegrasyon, test ve kalite faaliyetleri yürütülüyor.
Askeri araçların yerli motoru için seri üretim başlıyor: BMC Power tarafından taktik tekerlekli zırhlı araçlar için geliştirilen 400 beygir motorun seri üretimi 1 ay içinde başlayacak.
Türk savunma sanayisi bünyesinde askeri kara araçları için geliştirilen yerli motor çözümlerinde seri üretim aşamasına gelindi.
BMC Power tarafından askeri araçların motor ihtiyacını karşılamak amacıyla yürütülen motor projelerinde gelinen aşama, Milli Savunma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği tarafından desteklenen 5. Kara Sistemleri Semineri’nde paylaşıldı.
BMC Power, 2017 yılından bu yana motor ve transmisyon gruplarında yerli ve milli olanaklarla çözümler geliştirmek için çalışmalar yürütüyor.
F-16 ÖZGÜR HAVA SOJ ve HÜRKUŞ test uçuşunu gerçekleştirdi: ÖZGÜR Projesi kapsamında modernize edilen F-16 Blok 30 savaş uçağı, HAVA SOJ ve HÜRKUŞ ile birlikte uçuş gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ÖZGÜR Projesi, başarıyla devam ediyor. Seri üretim faaliyetleri devam eden ÖZGÜR Projesi ile F-16 Blok 30 uçaklarının birçok kritik bileşeni millileştiriliyor.
HÜRKUŞ Test Pilotu Murat Özpala; F-16 Blok 30 ÖZGÜR’ün, HÜRKUŞ ve HAVA SOJ platformlarıyla birlikte uçuş gerçekleştirdiği anların görüntülerini paylaştı.
Uçuşa; 1 adet ÖZGÜR modernizasyonlu F-16 Blok 30 savaş uçağının, 2 adet TUSAŞ üretimi HÜRKUŞ HYEU uçağının ve 1 adet HAVA SOJ Projesi’nde kullanılan Global 6000 jetinin katıldığı görüldü.
Türk donanmasına ‘milli hava savunma’ yeteneği geliyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve ilk atışlı testini başarıyla gerçekleştiren Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS), Deniz Kuvvetleri platformlarına hava savunma yeteneği kazandıracak.
- ROKETSAN‘ın, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, Mayıs 2020 itibarıyla başlattığı “Dikey Atım Lançer Sistemi Projesi”nde sona gelindi.
Türkiye’nin deniz platformları dikey atım lançer sistemi ihtiyacında dışa bağımlılığa son verecek MİDLAS’ın ilk atışlı testi, Aksaray Atışlı Test Alanı’nda başarıyla gerçekleştirildi. MİDLAS’ın karadan atışlı testlerinin tamamlanmasıyla, sistemin, inşası devam eden MİLGEM İ Sınıfı fırkateynlerin ilki olan TCG İstanbul’a entegrasyonu için de önemli bir aşama geride bırakıldı.
KARGU Kamikaze İHA ile hedef etkisiz hala getirildi: Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye’nin kuzeyindeki 3 PKK/YPG’li teröristin STM üretimi KARGU Kamikaze İHA ile etkisiz hale getirildiğini açıkladı.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, “Suriye kuzeyine saldırı hazırlığında oldukları çeşitli keşif ve gözetleme vasıtaları ile tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütü mensubu silahlı 3 terörist KARGU İHA ile etkisiz hale getirilmiş; 27 Kasım 2022 tarihinde saldırı hazırlığında oldukları tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarına ateş destek vasıtalarıyla verilen karşılık sonucunda silahlı 5 teröristin etkisiz hale getirildiği tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
NASA’nın Orion kapsülü “en uzak mesafe” rekorunu kırdı: ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) 16 Kasım’da Ay’a dönüş projesi kapsamında fırlattığı Orion kapsülü “en uzak mesafe” rekorunu kırdı.
NASA’dan yapılan açıklamada, kapsülün 26 Kasım’da yaklaşık 430 bin kilometre katettiği bildirildi.
Açıklamada, bunun, “insanları taşımak için tasarlanmış bir uzay aracının gidebildiği en uzak mesafe rekoru” olduğu duyuruldu.
Artemis misyon yöneticisi Mike Sarafin, fırlatmadan yalnızca iki hafta sonra kırılan bu rekorun, bir sonraki görevler için atılacak adımlara ışık tutacağını kaydetti.
Çinli taykonotları taşıyan Şıncou-15 mekiği uzay istasyonuna kenetlendi: Çin’in dünya yörüngesinde kurduğu uzay istasyonuna gönderdiği dördüncü taykonot ekibi hedefine ulaştı.
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamada, taykonotlar Fey Cunlong, Dıng Çingming ve Cang Lu’yu taşıyan Şıncou-15 uzay mekiğinin, uzay istasyonunun çekirdek modülüne kenetlendiği bildirildi.
Şıncou-15, dün, “Long March-2F Y15” taşıyıcı roketiyle Gobi Çölü’nde bulunan Ciçüen Fırlatma Merkezi’nden uzaya gönderilmişti.
Taykonotlar, halen istasyonda bulunan üç kişilik ekip ile ilk kez yörüngede görev devir teslimi yapacak.