SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

📕 #SAHAsözlük

Bir sinyali otomatik olarak alıp yükselttikten sonra farklı frekansta iletebilen, önceden tanımlanmış bir sinyali aldığında mesajı otomatik olarak yollayabilen ve uygun elektronik sorgulama yapıldığında yanıt sinyali gönderebilen haberleşme cihazı.


ASELSAN için Çetin Koşullara Dayanan Klavyeler Millileştirildi: Üretim kapasitesinin neredeyse tamamını savunma sanayi projeleriyle dolduran 38 yaşındaki AYROTEC Mühendislik Kurucusu, Makine Mühendisi Çiğdem Akbaş, ASELSAN’ın talepleri doğrultusunda çeşitli zorlayıcı koşullara dayanan klavyeleri millileştiriyor. Geçmişte Amerikalı ve Avrupalı firmalardan tedarik edilen klavyeleri; geliştiriyor, üretiyor, tüm testlerini başarıyla geçiyor ve alanındaki tek yerli firma olarak ithalatı tek başına önlüyor. Akbaş, ASELSAN için geliştirilen Klavye Projesi hakkında bilgi verdi.


ASELSAN’ın bu yıl imzaladığı yeni iş ilişkilerinin bedeli 71 milyar liraya çıktı: Payları Borsa İstanbul’da işlem gören savunma sanayi şirketleri, yıl başından bu yana 72,3 milyar liralık yeni iş sözleşmesi imzalarken, bunun 71 milyar liralık kısmı ASELSAN tarafından gerçekleştirildi.

  • Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren firmaların Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamalardan derlediği bilgilere göre, şirketlerin bu yıl içinde duyurdukları yeni iş ilişkilerinin bedeli, güncel kur üzerinden hesaplandığında 72 milyar 330 milyon 993 bin 167 liraya çıktı.
  • Sektörde yer alan 4 şirketin imza attığı yeni iş ilişkilerinin yanı sıra ASELSAN’ın yurt içi ve dışı müşterileri ile imzaladığı, toplam bedeli güncel kur ile hesaplandığında 70 milyar 953 milyon 71 bin 615 lira olan yeni iş sözleşmeleri dikkati çekti.

Paris Eurosatory 2024 Fuarı’nda MKE, TSK envanterindeki 100 kadar ürününü tanıttı: Paris’te düzenlenen Avrupa’nın en büyük savunma sanayisi fuarı Eurosatory 2024’te, MKE, TSK envanterinde de bulunan milli piyade tüfeği MPT-76 ve keskin nişancı tüfeği Bora 12 dahil 100 kadar ürününü sergiledi.

  • Yakın zamanda yurt dışına ihraç edilen havadan taşınabilir 105 mm hafif çekili obüs BORAN, fuar katılımcılarından yoğun ilgi gördü. Fuarda BORAN’a ilişkin görüşmeler de yapıldı.
  • MKE’nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği 1 ton 780 kilogram ağırlığındaki BORAN, dakikada 12 atış yapıyor ve 1 dakika içinde atışa hazır hale getirilebiliyor.

MKE ve Rheinmetall’den iş birliği: Alman savunma sanayiinin en önemli firmalarından olan Rheinmetall ile MKE arasında Eurosatory 2024 kapsamında yapılan son toplantıda ise mevcut tedarik konularının kapsamlı bir şekilde ele alındığı ve iki firma arasındaki iş birliğinin genişletilmesi konusunda önemli adımların atıldığı açıklandı.

  • Bu bağlamda toplantıda, Rheinmetall-MKE işbirliğinin hem Türkiye ve Almanya’nın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hem de üçüncü ülkelerin taleplerini karşılayacak yeni projelerle güçlendirilmesi hususunda mutabakata varıldı.

MKE’den ABD ile 30 milyon dolarlık sözleşme: ‘Eurosatory 2024’: Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), CENTURY ARMS ile ABD’ye silah ihracatıyla ilgili olarak 30 milyon dolar tutarında bir sözleşme imzaladı.

  • Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen Eurosatory 2024 Uluslararası Savunma Fuarı, tüm hızıyla devam ediyor. 50’den fazla Türk savunma şirketinin katıldığı fuarda MKE, önemli bir anlaşmaya imza attı. ABD’li CENTURY ARMS şirketi ile bir sözleşme imzalayan MKE, bu kapsamda Amerikan pazarına 30 milyon dolarlık bir silah ihracatı gerçekleştirecek.

Paris Eurosatory 2024 Fuarı’nda ASELSAN’ın standı yoğun ilgi gördü: ASELSAN Genel Müdürü Akyol, Paris’te 17-21 Haziran’da düzenlenen Avrupa’nın en büyük savunma sanayisi fuarı Eurosatory 2024’te KORKUT hava savunma sistemi gibi çok sayıda ürün sergilediklerini, stantlarının büyük ilgi gördüğünü söyledi.

  • Fuara katılan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Eurosatory’nin bu sektörde dünyanın en önde gelen fuarlarından olduğuna dikkati çekerek, bu yıl Türkiye’nin de bulunduğu coğrafyada birtakım gelişmelerin de etkisiyle fuara katılımın oldukça yoğun olduğunu söyledi.

Akyol:

Biz de Türk savunma sanayisi olarak, her geçen gün, her geçen yıl gerçekten olağanüstü bir gelişim gösteriyoruz, buraya da 50’den fazla Türk firması katılım sağlamış durumda. ASELSAN olarak da bu savunma sanayisinin amiral gemisi firması olarak, buraya birçoğu yeni çok sayıda ürünümüzü getirdik. Gerçekten yoğun bir ilgi olduğunu söyleyebilirim.


HAVELSAN’ın geliştirdiği simülatörler Paris’teki Eurosatory Fuarı’nda sergilendi: HAVELSAN’ın hava, kara ve deniz kuvvetleri personellerinin eğitimi için geliştirdiği, harekat alanında karşılaşılabilecek olası senaryoları sunan simülatörleri, Fransa’nın başkenti Paris’teki savunma sanayi fuarında tanıtıldı.

HAVELSAN Uluslararası İş Geliştirme ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Şevket Ünal:

Uluslararası müşterilerin gelip gördüğü bir merkez. Burada temsil edilen ciddi sayıda şirket bulunuyor. Burada bayrağımız yükseliyor. Komuta kontrol savunma teknolojilerini ve simülasyon ürünlerimizi sergiliyoruz.


Roketsan’ın savunma sistemleri Eurosatory 2024’te görücüye çıktı: Roketsan, dünyanın en büyük savunma sanayi fuarlarından birisi olarak gösterilen Eurosatory 2024’te son teknolojiye sahip ürünlerini sergiledi.

Roketsan, Eurosatory 2024’teki standında, Mini Akıllı Mühimmat ailesinden MAM-C, MAM-L IIR ve MAM-T IIR’ı, hassas güdümlü mühimmatlardan TEBER Güdüm Kiti ve LAÇİN Güdüm Kiti’ni, tanksavar ailesinden Kısa Menzilli Tanksavar Silahı KARAOK, Orta Menzilli Tanksavar Silahı OMTAS ve Genişletilmiş Uzun Menzilli Tanksavar Füzesi UMTAS-GM’yi, hava savunma füzelerinden SUNGUR Hava Savunma Füze Sistemi, HİSAR-O Orta İrtifa Hava Savunma Füzesi’ni, kara sistemlerinden TRLG-122 ve TRLG-230 Füzesi’ni ve ÇAKIR Seyir Füzesi’ni ziyaretçilerin beğenisine sundu.

Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci:

Bugün de dünyanın en büyük savunma sanayi fuarlarından birisi olarak gösterilen Eurosatory’de uzman ekibimizle katılıp önemli görüşmeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.


Sarsılmaz Silah Sanayi, Paris’teki Eurosatory Fuarı’nda ürünlerini sergiliyor: Sarsılmaz Silah Sanayi’nin Genel Müdür Yardımcısı Özyılmaz, savunma sanayi sektöründeki zayıf noktaları iyi gözlemlediklerini ve sektörü daha güçlü hale getirmek için bu zayıf noktalara yatırım yaptıklarını belirtti.

  • Paris’te düzenlenen savunma ve güvenlik endüstrisi alanında önde gelen uluslararası etkinliklerden biri olan Eurosatory Fuarı’na katılan Türkiye’nin en büyük ateşli silah üreticilerinden Sarsılmaz Silah Sanayi, saha bildirimleriyle sürekli geliştirilen milli piyade tüfeklerini ve tabancalarını tanıttı.

ASELSAN KORKUT Hava Savunma Silah Sistemi 8×8 araca entegre edildi: Korkut hava savunma sisteminin merkezinde, bir tarete monte edilmiş çift namlulu 35 mm top sistemi yer alıyor.

Aselsan’ın Korkut 35mm hava savunma sistemi, birkaç yıldır paletli FNSS ACV-30 şasisi üzerinde Türk Kara Kuvvetleri’nde hizmet verirken, şirket 17-21 Haziran tarihleri arasında Paris’te düzenlenen Eurosatory 2024’te sistemin Otokar Arma 8×8 zırhlı muharebe aracı şasisine monte edilmiş tekerlekli varyantını tanıttı.

  • Dakikada 550 mermi atış hızına sahip olan toplar, geleneksel 35mm mermilere ek olarak, Aselsan’ın ATOM 35mm Parçacıklı mühimmatını ateşleyebilmekte ve sistemin sabit ve döner kanatlı uçaklar, seyir füzeleri, havadan karaya füzeler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere çok çeşitli hava tehditlerine müdahale etmesine olanak sağlamaktadır.

İHA ve dronlar için özel hava otobanları oluşturulacak: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, insanız hava araçları ve dronların, şehir içi ve şehirler arası uçuşlarda belirlenecek koordinatlar çerçevesinde gidip gelmelerini sağlayacak hava koridorları ve güzergahlar oluşturacaklarını bildirdi.

  • Uraloğlu, yazılı açıklamasında, dronlar için özel olarak uygulamaya konulması planlanan hava otobanlarına ilişkin bilgi verdi.
  • Oluşturulacak güzergahın Avrupa’nın sayılı otonom dron koridorlarından olacağını belirten Uraloğlu, birçok ülkenin amatör İHA ve dronlara dair yeni düzenlemeler hazırlamaya başladığına işaret etti.

Türksat 6A’nın ABD’de son testleri yapılıyor: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, temmuz ayının ikinci haftasında uzaya gönderilmesi planlanan Türksat 6A’nın son testlerinin ABD’nin Florida eyaletindeki istasyonda sürdüğünü bildirdi.

Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türksat 6A’nın son durumuna ilişkin bilgi vererek, görsellerini sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Antonov An-124 tipi uçakla 4 Haziran gecesi Türkiye’den yola çıkan Türksat 6A’nın 19 saatlik yolculuğunun ardından ABD’nin Florida eyaletindeki SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’na ulaştığını anımsatan Uraloğlu, burada son testlerin yapıldığını ifade etti.

ULAK Haberleşme, patentlerle 6G yarışına hazırlanıyor: Türkiye’nin öncü telekomünikasyon şirketlerinden ULAK Haberleşme AŞ, 6G teknolojileri alanında yürüttüğü AR-GE faaliyetlerini ve patent çalışmalarını hızlandırıyor.

  • Haberleşme teknolojilerinde milli çözümler geliştirmek üzere faaliyet yürüten ULAK Haberleşme, bu kapsamda 6G teknolojileri alanında standartları tanımlayan organizasyonların dokümanlarına girebilecek sonuçlar elde etmeyi ve Standarda Esas Patentler (SEP) geliştirmeyi hedefliyor.
  • Patentlerin sadece alındıkları ülkede koruma sağladığını göz önünde bulunduran ULAK Haberleşme, her ülke için ayrı patent başvuruları yapıyor. TÜRKPATENT’e yapılan başvuruların ardından 12 ay içinde PCT başvurusu gerçekleştirilerek uluslararası koruma hedefleniyor. Bu süreçte Kuzey Amerika ve Avrupa gibi bölgelerde ulusal veya bölgesel aşamalara geçilerek patent koruması sağlanıyor.