SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Savunma Sanayiinin Liderlik Okulu “SAHA MBA” Yeni Dönemiyle 11 Eylül 2024’te başlıyor! 

Türkiye’nin yükselen yıldızı savunma, havacılık ve uzay sanayiinde yarattığı katma değeri her yıl daha da artıran programa ön kayıtlar devam ediyor.

👉 10 ay süren odaklı MBA programına başvurmak için tıklayınız. 


⌛️ Oyun değiştiren teknolojilere dokunmaya son 1️⃣0️⃣0️⃣ gün ! 

 🙌 Avrupa’nın en büyüğü, Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı SAHA EXPO hazırlıkları devam ediyor. 

🗓 22-26 Ekim 2024

📍 İstanbul Fuar Merkezi


SAHA EXPO’ için geri sayım başladı: SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı bu yıl Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, 6 Bakanlık ve Savunma Sanayii Başkanlığımızın destekleriyle 22-26 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi (İFM)’nde gerçekleştirilecek.

  • Geleceği şekillendiren teknolojilerin yer alacağı fuarda yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı bulacak.
  • Geçen yıl 78.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO’da, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90.000 m2’lik alanda 150.000’den fazla profesyonel ziyaretçi ağırlanması bekleniyor.

Türkiye’nin ilk Yerli ve Milli CAD Programını Yazdılar: Mubitek, 2005 yılında tasarım mühendisliği yapmak için kuruluyor. Otomotiv, makine, savunma ve havacılık sektörlerine çalışıyorlar. Otomotivde Aston Martin’den McLaren’e, Audi’den Ferrari’ye, BMW’ye, Mercedes’e kadar birçok firmaya tasarımlar yapıyorlar. Savunma sanayi sektöründe ise Türkiye’nin ilk yerli ve milli CAD Programını geliştirdiler. CAD Programının ciddi anlamda döviz kaybına neden olduğunu söyleyen Mubitek Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gül Çiçek Bintaş, “Yurtdışı menşeili ürün alınıp onunla savunma sanayinde, havacılıkta tasarım yapılmaktaydı. Herhangi bir savaş ya da uluslararası sorun durumunda Avrupa menşeili firmalar lisansları Türkiye’ye kapatırsa bırakın havacılık ve savunma sanayini, makine sektöründe bile tasarım yapılamaz hale gelecekti. Dolayısıyla bizim stratejik önceliğimiz savunma sanayi ile birlikte yerli ve milli bir CAD programı geliştirmek oldu” diyor.


SAHA EXPO 🤝 DAMISE Bilgilendirme Toplantısı

✅ SAHA EXPO katılımcıları için Fuar Teşvikleri ve Yararlanma Yöntemleri 

✅ Dijital Vitrin’in SAHA EXPO Katılımcılara Sağlayacağı Yenilikçi Fırsatlar 

🗓 9 Temmuz 2024


Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A uzaya fırlatıldı: Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A, Türkiye saatiyle 02.30’da Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle Fırlatma Kompleksi 40’tan uzaya gönderildi.

  • Olumsuz hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenen fırlatma operasyonu gecikmeli yapıldı.
  • Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın uzaya gönderilmesiyle ülkenin aktif uydu sayısı 9’a yükseldi.
  • Türkiye’nin, Türksat 6A öncesinde 5’i haberleşme (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A, Türksat 5B) ve 3’ü gözlem (Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE) olmak üzere aktif 8 uydusu bulunuyordu. Türksat 6A, filonun 9’uncu faal uydusu haline geldi.

Türksat 6A’nın haberleşme görev yükleri ASELSAN’dan: Türk savunma sanayisinin önde gelen firmalarından ASELSAN, uzay alanında sahip olduğu bilgi birikimini Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’ya aktararak, uydunun haberleşme görev yüklerini millileştirdi.

  • Şirket, uydu ve uzay teknolojileri alanındaki faaliyetlerini yer sabit yörünge (GEO), alçak yörünge haberleşme (LEO), uydu tabanlı navigasyon, uzaydan istihbarat, gözetleme ve keşif alanlarında gerçekleştiriyor.
  • GEO haberleşme alanında Türksat 5B’deki işbirlikleriyle Türkiye’nin ilk milli ekipmanları Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant LNA’yı geliştiren ASELSAN, 2022’den bu yana uzayda operasyonel olarak görev yapan ekipmanlarıyla ilk “milli uydu haberleşme görev yükü ekipmanlarını” geliştiren kuruluş unvanını kazandı.

Türk savunma sanayiinin 2024 yılı ihracat hedefi belli oldu: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sektörün geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sektörün geçtiğimiz yıl 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini ve bu yıl için beklentilerinin 7 milyar dolara ulaşmak olduğunu vurguladı.

Savunma sanayiindeki gelişmeleri değerlendiren Yılmaz, sektörün son yıllarda kaydettiği ilerlemeye dikkat çekti.

2002 yılında sadece 62 savunma sanayii projesi bulunduğunu ve toplam proje portföyünün 5,5 milyar dolar değerinde olduğunu hatırlattı.


ATAK-2 iptal mi? Genel Müdür Demiroğlu açıkladı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürlüğü’ne atanan Dr. Mehmet Demiroğlu, projelerin son durumunu GDH’ye verdiği röportajda anlattı.

Demiroğlu, ATAK-2 için şu anlık beklemede olduklarını, odağı ‘kardeşi’ olan 10 tonluk genel maksat helikopterine verdiklerini söyledi.

  • T129’un ardından TUSAŞ’ın ikinci taaruz helikopteri olarak tasarlanan T929 ATAK-2 Ağır Taarruz Helikopteri, ilk uçuşunu 28 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirmişti. Ancak sonrasında projeyle ilgili gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmamıştı.

Konuyla ilgili olarak soruya TUSAŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu şu cevabı verdi:

ATAK-2’de öncelendirme yaptık. Kardeşi olan 10 tonluk model ile çalışırken zorluyordu. Orman Bakanlığı ile 8 tane 10 tonluk helikopter ziparişi verdi. Bu model biraz daha öne alındı. ATAK-2 ile 10 tonluk helikopterin bir çok ortak noktası var. Motor, transmisyon, tahrik sistemi, ortak. Aslında 10 tonluk helikopteri yaptığımızda, ATAK-2’nin de yüzde 50’sini yapmış oluyorsunuz. İhtiyaca binayen öncelendirme yaptık.


ASPOWER tarafından geliştirilen 120 KW Hızlı Şarj Sistemi

  • Yenilenebilir enerji sistemleriyle entegrasyon
  • Yazılımı ve donanımı yerli elektrikli araç şarj sistemi
  • Temassız ve kolay bir ödeme deneyimi

Mühimmat bırakan yerli İHA Boyga’nın ilk ihracatı yapıldı: STM mühendisleri tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen, havan mühimmatı taşıyan döner kanatlı insansız hava aracı Boyga’nın ilk ihracatı bir Afrika ülkesine gerçekleştirildi.

  • STM’den yapılan açıklamaya göre, Boyga’nın Türkiye’den sonraki ilk uluslararası kullanıcısı, Afrika kıtasından bir ülke oldu. İmzalanan ihracat sözleşmesi kapsamında Boyga’nın teslimatları bu yıl içerisinde tamamlanacak.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 2022’de envanterine giren Boyga, terörle mücadele, sınır ötesi operasyonlar ve uluslararası tatbikatlarda aktif olarak görev alıyor. Boyga son olarak, EFES-2024 Tatbikatı’nda görev almış ve belirlenen hedefleri tam isabetle vurmuştu.

ASELSAN’ın ENGEREK’i gücünü milli üründen alacak: ASELSAN tarafından üretilen ve lazer güdümlü mühimmatların hedefine ulaşmasını sağlayan, temininde güçlükler yaşanabilen ENGEREK Lazer Hedef İşaretleyici’deki “kapasitör şarj güç kaynağı” millileştirildi.

  • Lazer güdümlü mühimmatların hedefe etkin şekilde ulaşmasını sağlayan ENGEREK Lazer Hedef İşaretleyici’nin yurt dışından temin edilen, temininde güçlükler yaşanabilen “kapasitör şarj güç kaynağı” millileştirildi.
  • Teknopark Ankara’da faaliyet gösteren ARTI Endüstriyel Elektronik, savunma ve endüstriyel elektronik sistemleri için geliştirdiği özel tasarımların seri üretim, teknik destek, onarım ve bakımını gerçekleştiriyor.

HÜRJET 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştı: Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk jet motorlu süpersonik eğitim uçağı HÜRJET, 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştı.

  • TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, konuya ilişkin X’teki paylaşımında, HÜRJET’in son sürat ilerlediğini ifade etti.
  • HÜRJET’in 79’uncu sortisini başarıyla gerçekleştirerek 30 bin feet irtifada 0.9 mach hıza ulaştığını belirten Demiroğlu, Türk havacılığına güç katmaya devam edeceklerini vurguladı.
  • HÜRJET geçen ay, ANKA III ile 50 dakika süren bir kol uçuşu gerçekleştirmişti.

Küresel savunma ve havacılık şirketleri yılın ilk yarısında yatırımcısını sevindirdi: Dünyanın önde gelen savunma ve havacılık şirketlerinin hisseleri yılın ilk yarısında başarılı bir performans sergileyerek yatırımcısını sevindirdi.

  • Rusya-Ukrayna savaşının ardından özellikle Avrupa’da şirketler savunma alanına yönelirken, analistler, savaşın başlamasının ardından Avrupa’da savunma sanayisinin daha önemli hale geldiğini, şirketlerin de yatırım planlarını buna göre şekillendirdiğini bildirdi.
  • Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savaşın başlamasından sonra ülkesinin NATO’nun “GSYH’nin yüzde 2’sinin savunma giderlerine harcanması” hedefine uyacaklarını bildirmişti.

ROKETSAN ÇAKIR Seyir Füzesi’nin seri üretimi başladı: ROKETSAN’ın hem yurt içi hem de ihracat pazarları için 150 km menzil ve çok yönlü platform entegrasyonu sunan ÇAKIR seyir füzesi seri üretime girdi.

  • Üretim muhtemelen sadece Türkiye için değil, 2023 yılında ihracat için en az bir anlaşma imzalandığı için ihracat müşteri(ler)i için de başlayacak.
  • Böylece dünyada ilk kez bir SİHA’dan seyir füzesi atılmıştı. ÇAKIR, AKINCI’ya çok uzun menzilli angajman ve derin saldırı kabiliyeti kazandıracak.
  • Füze, 2024’ün ilk çeyreğinde IIR arayıcı başlığını kullanarak denizdeki bir hedefi başarıyla vurdu.

ASELSAN ile Roketsan arasında 59,1 milyon avro tutarında sözleşme değişikliği imzalandı: ASELSAN tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yapılan açıklamada,

‘ASELSAN ile Roketsan arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında, toplam bedel artışı 59 milyon 143 bin 396 avro tutarında bir sözleşme değişikliği imzalanmıştır.Söz konusu sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2024-2028 yıllarında gerçekleştirilecektir.’ ifadelerine yer verildi.


📕 #SAHAsözlük

Herhangi dinamik parça içermeyen ya da çok az hareketli parça içeren ve havanın sıkıştırılıp yanmasına olanak sağlayan bir jet motoru türüdür.