SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Türkiye’nin yerli ve milli silahları “Çelik Kubbe”yi eşsiz yapacak: Türkiye’ye havadan gelecek tehditlerin bertaraf edilmesi amacıyla başlatılan Çelik Kubbe Projesi, Türk şirketlerinin son dönemde geliştirdikleri yerli ve milli sistemlerle “eşsiz” bir kalkan oluşturulmasını sağlayacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan son Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında geliştirilmesi kararlaştırılan proje, gök kubbedeki güvenlik çemberini “çelikleştirecek”.

  • Çok farklı nitelik ve güçteki silahları bir araya getireceği için “sistemler sistemi” olarak nitelendirilen Çelik Kubbe Projesi için ASELSAN, ROKETSAN, TÜBİTAK SAGE ile MKE firmaları işbirliğine odaklanıldı. Bu firmaların geliştirdiği yerli ve milli sistemler yapay zekadan da yararlanılarak birbirine entegre edilecek.


📣 SAHA MBA eğitimleri devam ediyor.

🙌 SAHA MBA, Üst Düzey Bürokrat ve Sektör Liderleri eğitimi T.C. Sanayi ve Teknoji Bakan Yardımcısı Sn. Zekeriya ÇOŞTU tarafından gerçekleştirildi. 

💢 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Milli Teknoloji Hamlesi konusunda bilgi ve tecrübelerini paylaşan Sn. Zekeriya ÇOŞTU’ya katkı ve katılımları için teşekkür ederiz.



Türkiye’nin İlk 3 Eksen CNC Kontrolcü Teknolojisi Ekim’de SAHA EXPO’da Görücüye Çıkıyor: Milteksan, 2020 senesinde SAHA İstanbul’un himayesinde ve liderliğinde kurulmuş bir proje firması olarak karşımıza çıkıyor. Asıl hedefleri 5 eksen CNC kontrolcü teknolojisini Türkiye’de geliştirebiliyor olabilmek… “2025’in birinci veya ikinci çeyreğinde artık pazara çıkacağız yani satışa hazır hale geleceğiz” sözleriyle Milteksan Satış ve Pazarlama Direktörü Berkin Bilge müjdeyi veriyor. 5 eksen CNC kontrolcü teknolojisi ülkemizin savunma ve havacılık sanayinde ambargolara boyun eğmemesi için çok önem taşıyor.


Savunma Sanayii Başkanı Görgün’den “Çelik Kubbe” değerlendirmesi: Haluk Görgün, “Yerli ve milli projemiz Çelik Kubbe, savunma sistemlerimizde tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ altyapısı altında birbirleriyle entegre çalışmasını temin edecektir.” ifadesini kullardı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Çelik Kubbe Projesi‘nin savunma sanayii firmalarının ortak çalışmalarıyla yürütüleceğini belirterek, “Yerli ve milli projemiz Çelik Kubbe, savunma sistemlerimizde tüm algılayıcı ve silahlarımızın bir ağ altyapısı altında birbirleriyle entegre çalışmasını, ortak hava resminin oluşturulmasını, gerçek zamanlı harekat merkezine ulaştırılmasını ve yapay zeka destekli olarak karar vericilere sunulmasını temin edecektir.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaçlarına yönelik 56 projenin karara bağlandığına işaret eden Görgün, “Kamikaze insansız deniz ve hava araçları, uzun menzilli füze ile hava savunma sistemleri konularında kararlar alındı.” değerlendirmesinde bulundu.


Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde katmanlı hava savunma sistemleri ele alındı: Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde katmanlı hava savunma sistemleri ile tüm algılayıcı ve silahların entegre çalışmasını temin eden yerli ve milli “Çelik Kubbe Projesi” ele alındı.

  • Savunma Sanayii İcra Komitesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplandı. Basına kapalı toplantı, yaklaşık 2,5 saat sürdü.
  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, toplantıda, Türk savunma sanayiinin eriştiği seviye, gelecek hedefleri ve kritik projelere ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu, yerli ve milli savunma sanayiinin desteklenmesine yönelik kararlılık vurgulandı. Ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ihtiyaçlarına yönelik mevcut ve yürütülecek projelere ilişkin gündeme geçildi.

Savunma sanayisinde dünyada ilk 100’e giren Türk şirketi sayısı 5’e yükseldi: ABD merkezli dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen “Defense News Top 100″deki Türk şirketi sayısı 5’e yükseldi.

  • Türk şirketleri arasında Defense News Top 100’ün en üstünde 42. sırada ASELSAN yer aldı. TUSAŞ 50, Roketsan 71, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) 84 ve ASFAT 94. sırada kendisine yer buldu.
  • 2023’te 4 Türk şirketinin bulunduğu listede, bu yıl Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) ilk defa yer aldı.
  • Geçen yıl 47. sırada bulunan ASELSAN 42. sıraya, 58. sırada bulunan TUSAŞ 50. sıraya, 100. sırada bulunan ASFAT ise 94. sıraya yükseldi. Böylece listeye giren tüm Türk şirketleri geçen yıla göre sıralarını yükseltti.

Defense News’in dünyadaki ilk 100 savunma sanayii şirketi listesinde yer alan 12 Firma EXPO’ya katılıyor.

BAE SYSTEMS
L3 HARRIS
LEONARDO
THALES
ROLLS ROYCE
ASELSAN
TUSAŞ
ROKETSAN
NAVANTIA
SAMI
MKE
ASFAT


🇹🇷 5 Türk şirketi, dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasındaki yükselişine devam ediyor. 

🙌 SAHA İstanbul üye firmalarımızı tebrik ediyoruz. 

🤝 ASELSAN: 42 
🤝 TUSAŞ: 50 
🤝 Roketsan: 71 
🤝 MKE A.Ş.: 84 
🤝 ASFAT: 94


TEI, Türkiye’de eklemeli imalat teknolojilerinde Nadcap sertifikası almaya hak kazanan ilk şirket oldu: TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin (TEI), eklemeli imalat teknolojileri alanında Türkiye’de ilk uluslararası Nadcap sertifikası almaya hak kazanan şirket olduğu bildirildi.

  • TEI’den yapılan açıklamada, kuruluşun sahip olduğu dünya çapında üretim kabiliyetini yüksek teknolojiye sahip yeni yeteneklerle taçlandırdığı belirtildi.
  • TEI’nin eklemeli imalat teknolojilerinde Türkiye’de uluslararası Nadcap sertifikası almaya hak kazanan ilk şirket olduğu kaydedilen açıklamada, “Dünya genelinde havacılık, uzay ve savunma sanayi alanında faaliyet gösteren 4 binin üzerinde firma arasında, toplamda 11 farklı işlem grubunda Nadcap akreditasyonuna sahip 46 özel proses yeteneğiyle bu alandaki dünya birinciliğini perçinledi.” ifadesi kullanıldı.


ASELSAN tarafından geliştirilen İnsansız Kara Aracı: ERTUNGA 

💢 Stabilize Silah Sistemi
💢 Uzaktan ve Otonom Kullanım
💢 Lojistik Taşıma


Yerli ve milli ürünleri ULAK Haberleşme’ye birincilik ödülü getirdi: ULAK Haberleşme AŞ Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, ülkenin en büyük 500 bilişim şirketinin belirlendiği “Bilişim 500 Araştırması”nda Bilgi Güvenliği Donanımı Kategorisi’nde birincilik ödülüne layık görüldüğünü bildirdi.

  • ULAK Haberleşme’nin yerli ve milli rekabetçi çözümleriyle dikkatleri üzerine çektiğini söyledi.
  • Haberleşme alanında uygulamaya alınan projelere dikkati çeken Kömürcü, “Türkiye’nin hemen her noktasında 3 bine yakın baz istasyonuyla güvenli, yerli ve milli iletişim altyapısının sürdürülmesinde kritik rol oynayan ULAK, 4,5G baz istasyonuyla yüksek hızda veri iletimi, geniş kapsama alanı ve kesintisiz iletişim özellikleriyle de dikkati çekiyor.” dedi.

HÜRJET’in yeni durağı “Mısır:” HÜRJET, 3-5 Eylül 2024 tarihleri arasında El Alamein Uluslararası Havalimanı’nda düzenlenecek Mısır Uluslararası Havacılık Fuarı’nda (EIAS) önemli bir çıkış yapmaya hazırlanıyor.

  • Tek motorlu, tandem koltuklu bir uçak olarak tasarlanan Hürjet, Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde ileri eğitim için kullanılan yaşlanmış T-38’lerin ve akrobasi timleri için kullanılan F-5’lerin yerini almayı hedeflemektedir.
  • Gelişmiş görev bilgisayarı ve sofistike bir insan-makine arayüzü ile donatılmış bir kokpit de dahil olmak üzere son teknoloji ürünü bileşenlere sahip olan HÜRJET, pilotların mevcut ve gelecekteki Türk savaş uçaklarına geçiş süresini önemli ölçüde azaltmayı vaat ediyor.

TUSAŞ, Türk Hava Kuvvetleri’ne T70 Genel Maksat Helikopteri teslimatı gerçekleştirdi: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na T70 Genel Maksat Helikopteri teslimatı gerçekleştirildiğini duyurdu.

  • Demiroğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda “Düzenlenen törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza T70 Genel Maksat Helikopterimizin teslimatını gerçekleştirdik. Ülkemize hayırlı olsun. Son teslimatla birlikte, T129 ATAK Helikopteri dahil bugüne kadar toplamda 100 adet helikopter teslimatına ulaştık. Ülkemizin savunma sanayisine gece gündüz çalışarak katkı sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

T70 Genel Maksat Helikopter Programı

T70 Genel Maksat Helikopter Programı, Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, TUSAŞ ana yükleniciliğinde, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık ve Sikorsky alt yükleniciliğinde geliştiriliyor.