SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA EXPO, 22 Ekim’de kapılarını açacak: Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerinde 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilecek.

  • 9. yılına giren SAHA İstanbul’un çalışmalarını ve SAHA Expo’ya ilişkin hazırlıkları değerlendirmek amacıyla Deniz Müzesi’nde basın toplantısı düzenlendi.
  • Toplantıya SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim Uça ve SAHA EXPO Genel Müdürü Murad Çakır katıldı.
  • Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen fuarda, yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı bulacak.
  • Geçen yıl 78 binin üzerinde profesyonel ziyaretçiyi ağırlayan SAHA EXPO’da, bu yıl İstanbul Fuar Merkezi’nin 8 sergi salonu, fuaye ve dış alanlarını kapsayan toplam 90 bin metrekarelik alanda 150 binden fazla profesyonel ziyaretçinin ağırlanması hedefleniyor.

HÜRJET 100. test uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi: Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından milli imkanlarla üretilen HÜRJET Jet Eğitim Uçağı, 100’üncü test uçuşunu başarıyla yerine getirdi.

  • TUSAŞ tarafından yapılan açıklamaya göre, 25 Nisan 2023’te havalanan HÜRJET, 100’üncü uçuşu kapsamında test faaliyetlerine devam etti.
  • HÜRJET, 1 saat 27 dakika havada kalarak uçuş sırasında çeşitli manevra testlerini başarıyla tamamladı. HÜRJET, test faaliyetlerini bitirmesinin ardından 100’üncü uçuşu kapsamında gösteri uçuşu sergiledi. Bu uçuşla birlikte HÜRJET, bugüne kadar 118 saat toplam uçuş süresine ve maksimum 0.9 mach hıza ve 30 bin fit irtifaya ulaştı.




TEI’ye Yardımcı Güç Sistemleri Üretiyorlar:
Ossen Kurucusu Dr. Osman Şentürk, “TEI’ye danışmanlık ve tasarım desteği veriyoruz. Güç elektroniği sistemleri havacılık alanında da kullanılıyor” dedi.

🔗 İzlemek için tıklayınız.



HİSAR-O ilk uzun menzil atışını başarıyla gerçekleştirdi:
Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin yerli ve milli dağıtık mimarideki ilk hava savunma füze sistemi HİSAR-O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında basamak atlatacak ilk uzun menzil atışını başarıyla gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, hava savunma füze sistemi HİSAR-O’nun ilk uzun menzil atışını başarıyla gerçekleştirmesiyle ilgili, “Milli mühendisliğimizin gücüyle semalarımızın teknoloji kalkanları da güçleniyor.” dedi.

  • Açıklamada dün gerçekleştirilen atışlı test faaliyeti kapsamında değerlendirmelerine yer verilen Görgün, milli mühendisliğin gücüyle semalardaki teknoloji kalkanlarının da güçlendiğini belirtti.

HAVELSAN tarafından geliştirilen İnsansız Kara Aracı: KAPGAN

💢 Elektronik harbe karşı yüksek dayanıklılık
💢 Kesintisiz haberleşme
💢 Otonom devriye


Sivas, optik bileşenlerin üretimi ve kaplamasında üs olmayı hedefliyor: Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi bünyesinde kurulan optik ince film tasarım ve kaplama merkezinde özellikle savunma sanayinde kullanılan kızılötesi optik bileşenlerin üretimi ve kaplaması yapılıyor.

ASELSAN Mikroelektronik Güdüm ve Elektro-Optik (MGEO), ROKETSAN ve savunma sanayine yönelik özel şirketlerden siparişler almaya başladıklarını ifade eden Kul, merkezin yatırım maliyetinin ise yaklaşık 3 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

Buradaki amaçlardan biri de öğrencilere uygulama alanları oluşturmaktır. Hem ülkenin ihtiyacı olan optik bileşenlerin üretimini gerçekleştirmek hem de öğrencilere bu alanda yetkinlik ve kabiliyet kazandırmak amacıyla tasarlanmıştır.


En İyi Keskin Nişancı Yarışması’na Türk askeri damga vurdu: Almanya’da düzenlenen Avrupa’nın En İyi Keskin Nişancı Takımı Yarışması’nda, ülkemizi temsil eden Özel Kuvvetler ve Kara Kuvvetleri personelimiz yarışmayı birinci ve ikinci sırada tamamladı.

  • 5-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında Almanya’nın Hohenfels kentinde, 19 NATO Müttefiki ülkeden 36 takım en iyi Avrupa keskin nişancı takımı olmak için yarıştı.
  • Almanya’nın ev sahipliği yaptığı yarışmaya Türkiye’den 2 takım katıldı.
  • Avrupa’nın En İyi Keskin Nişancı Takımı Yarışması’nda Türk Kara Kuvvetleri takımı 1’nci, Türk Özel Kuvvetleri takımı 2’nci olarak yarışmaya damga vurdu.

TSK’dan yeni stratejik hamle! Dalaman ana jet üssünden sonra Çanakkale’de Amfibi Kolordu kuruldu: Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), savunma stratejilerini güçlendirmek amacıyla önemli adımlar attı. TSK Çanakkale’de Amfibi Kolordu kuracak.

Bakanlık yetkilileri, bu kararların TSK’nın harekat ihtiyaçları doğrultusunda alındığını vurguladı. Yetkililer:

Kuvvet yapısı planlamalarımız sürekli güncelleniyor. Dalaman’daki yeni hava üssüyle ilgili olarak, 1985’ten beri faaliyet gösteren Dalaman Hava Meydan Komutanlığı’nın temelleri üzerine inşa ettik. Gelişen havacılık sektörüne verdiği desteği artırmak ve harekat ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla bu karar alındı.


ALPAGUT Dolanan Mühimmat, AKINCI TİHA’ya entegre edildi: ALPAGUT, düşman hava savunma sistemleri ve radarlarına karşı etkili bir tehdit oluşturmayı hedefliyor. 60 kilometrenin üzerinde operasyon menziline sahip olan sistem, 60 dakikadan fazla havada kalabilme özelliğiyle dikkat çekiyor.

  • 45 kilogram ağırlığında ve 2,3 metre boyunda olan ALPAGUT, 11 kilogramlık harp başlığı taşıyor. Bu başlık, parçacık etkili, zırh delici ve termobarik seçenekleriyle farklı görev profillerine uyum sağlayabiliyor.
  • ALPAGUT’un hedef setinde mobil ve yerleşik düşman hava savunma unsurları, radar veya haberleşme birimleri, komuta merkezleri ve hafif zırhlı kara araçları bulunuyor.

KALKAN DİHA 43. testi de başarıyla tamamladı: Bayraktar KALKAN DİHA, kabiliyetlerini test etmeyi sürdürüyor. Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı 43’üncü sistem tanımlama uçuşu testini de başarıyla tamamladı.

  • Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirmiş olduğu Bayraktar KALKAN DİHA, testlerine hız kesmeden devam ediyor. Keşif ve istihbarat görevleri için faaliyetler yürütebilecek Bayraktar KALKAN DİHA, 43’üncü uçuşundaki sistem tanımlama uçuşu testini başarıyla tamamladı.

Havacılık lisesine savunma sanayi şirketleri sponsor olacak: Türkiye’nin ilk uçak fabrikası olan TOMTAŞ’ın  Kayseri’de kurulduğu alana inşa edilen Havacılık ve Uzay Bilimleri Lisesinin şehrin 98 yıl önce yarım kalan havacılık hikayesine katkı sağlaması bekleniyor.

  • Melikgazi Belediyesi ile hayırsever Mehmet Altun iş birliğinde Erenköy Mahallesi’ne inşa edilen ve uçak şeklindeki mimarisiyle dikkati çeken lise, 2025 yılında öğrenci alımına başlayacak.
  • Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Türkiye’nin ilk tayyare fabrikasının 1926 yılında Kayseri’de kurulduğunu ve çeşitli sebeplerden faaliyetlerini sürdüremediğini söyledi.

“HİSAR-O Sisteminin Etkin Menzilinin Artırılmasına Yönelik Faaliyetleri Sürdüreceğiz”: Türkiye’nin yerli ve millî dağıtık mimarideki ilk hava savunma füze sistemi HİSAR O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında basamak atlatacak ilk uzun menzil atışını başarı ile gerçekleştirdi.

  • 14 Ağustos 2024 tarihinde gerçekleştirilen Atışlı Test Faaliyeti kapsamında değerlendirmede bulunan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, açıklamasında şunları ifade etti:

Millî mühendisliğimizin gücüyle semalarımızın teknoloji kalkanlarını da güçleniyoruz. HİSAR O, Seri Üretim Projesi’ne yetenek kazanımı kapsamında gerçekleştirilen atışlı test faaliyetinde, Seri Üretim Konfigürasyonundaki yeni nesil HİSAR O Bataryasından ateşlenen RF Arayıcı Başlıklı Füze ile hedef 40+ km’de direkt vuruş ile bertaraf edildi. Başkanlığımız tarafından başlatılan HİSAR Seri Üretim Projesi kapsamında; Atış Kontrol/Komuta Kontrol mimarisindeki performans artırıcı güncellemeler, IP haberleşme altyapısına geçiş, hedefi daha uzaktan tespit etme yeteneğine sahip yeni nesil radar, füze kapsamında gelişmiş güdüm/ kontrol yazılımları ve uzak menzil manevra yeteneklerini HİSAR O sistemlerine kazandırdık. HİSAR O Sisteminin mevcut yeteneklerinin üzerine yeni nesil teknolojik kazanımları ile birlikte etkin olduğu menzilin artırılmasına yönelik faaliyetlere devam edeceğiz. Bu vesile ile gece gündüz çalışan, başarıya ulaştıran, yeni yetenekler kazandıran ASELSAN ve ROKETSAN mühendislerimizi, vatan evlatlarımızı gönülden tebrik ediyorum.

Projenin ortaklarından ASELSAN’ın Genel Müdürü Ahmet Akyol da sosyal medyadaki paylaşımında, “Milli bir beka meselesi olarak gördüğümüz Çelik Kubbe bileşeni hava ve füze savunma sistemlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı ve sisteme ilişkin yenilikleri açıkladı.