SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesi Ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdi: SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesi Ağustos ayı toplantısı Piri Reis Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Gündem konularının görüşülmesinin ardından, teknik gezi ile program tamamlandı.
Türkiye ve Endonezya arasında bir dizi yeni anlaşma imzalandı: Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda gerçekleşen Cakarta ziyareti, iki ülke arasındaki savunma ilişkilerini yeni bir boyuta taşıdı.
Endonezya’nın Seçilmiş Cumhurbaşkanı ve Savunma Bakanı Prabowo Subianto’nun katılımıyla düzenlenen törende, Türk firmaları yerel ortakları ve son kullanıcılarla stratejik anlaşmalar imzaladı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, anlaşmaların önemini vurguladı:
Bugün atılan imzalar, iki ülke arasındaki işbirliğinin somut projelere dönüşmesi adına büyük bir adım teşkil ediyor. Bu sözleşmeler, Türkiye ve Endonezya’nın savunma sanayii alanındaki yeteneklerini birleştirerek daha büyük başarılara imza atmamıza zemin hazırlayacak.
BAYKAR ve TUSAŞ, dünyanın en büyük 100 havacılık ve uzay şirketi arasına girdi: Savunma ve havacılık sektörünün önde gelen yayınlarından FlightGlobal, dünyanın en büyük 100 havacılık ve uzay şirketini açıkladı. Bu prestijli listede milli gururumuz Türkiye’den BAYKAR ve TUSAŞ yer aldı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), listenin 38. sırasında kendine yer buldu. Listeye ilk kez giren BAYKAR ise 49. sırada yer aldı.
İlk REİS sınıfı denizaltı TCG PİRİREİS Türk Donanması’nın envanterine girdi: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Aksaz Tersanesi Komutanlığı’nda önemli bir tören düzenlendi. Törenle birlikte PİRİREİS denizaltı hizmete girdi. Ayrıca, HIZIRREİS Denizaltısı için bayrak çekme töreni gerçekleştirildi ve seyir deneyimlerine başlandı.
”REİS SINIFI” Teknik özellikleri:
- Uzunluk: 67,6 m (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun)
- Tekne diş çapı: 6,3 mil
- Yükseklik: 13,1 m (periskoplar hariç)
- Su altı (dalış durumda) deplasman: 2.013 ton
- Hız (satıhta): 10+ knot
- Hız (dalış durumda): 20+ knot
- Mürettebat: 27
“Denizaltı Yüzer Havuz ”un test ve denemeleri başarıyla tamamlandı: Denizaltı Yüzer Havuz, 24 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla Aksaz Tersanesi Komutanlığı Açılış Töreni ve Deniz Platformlarının Teslim Töreni ile resmen hizmete girdi.
- Denizaltı Havuzu’nun kabul muayeneleri 1 Haziran 2023 tarihinde tamamlanarak Tersaneler Genel Müdürlüğüne teslim edildi.
- Böylece Denizaltı Havuzları, öncelikli olarak Türk Deniz Kuvvetleri denizaltılarına hizmet vermek üzere Milli Savunma Bakanlığı envanterine dahil edildi.
Türkiye ve Katar arasında Müşterek Filo kuruldu: Katar’ın Dukhan Hava Üssü’nde kurulan Müşterek Filo ile Türkiye savunma alanındaki ortaklıklarını pekiştirdi.
- Türk Hava Kuvvetleri ile Katar Hava Kuvvetleri arasında ortak savaş uçağı filosu kuruldu. Katar Savunma Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu’nun ziyaretini duyururken paylaştığı mesajda Türk-Katar Müşterek Filosu’nu dünyaya ilan etti.
DEARSAN’ın ürettiği Nijerya’nın ilk Açık Deniz Karakol Gemisi ilk seyir testini tamamladı: Türk savunma sanayisinin önemli aktörlerinden Dearsan, Nijerya Deniz Kuvvetleri için inşa ettiği ilk Açık Deniz Karakol Gemisi’nin (OPV) seyir testlerini başarıyla sonuçlandırdı.
- Dearsan ile Nijerya Deniz Kuvvetleri arasındaki anlaşma, 3 Kasım 2021’de iki adet 76 metrelik açık deniz karakol gemisi için imzalandı. Bu proje, Türk savunma sanayisinin uluslararası alandaki başarılarına yeni bir halka eklerken, Afrika’daki stratejik ortaklıkların da güçlenmesine katkı sağlıyor.
Milli Uçak Gemisi Projesi’nin yeni detayları ortaya çıktı: Türkiye’nin savunma sanayiinde önemli bir dönüm noktası olan Milli Uçak Gemisi Projesi’nde kayda değer ilerlemeler kaydedildi.
- Projenin konsept tasarımı tamamlanırken, tekne formu belirlendi ve gerekli direnç ile sevk analizleri gerçekleştirildi.
ASELSAN, Mısır Uluslararası Havacılık Fuarında en son teknolojilerini sergileyecek: Türkiye’nin lider savunma şirketi ASELSAN, 3-5 Eylül tarihleri arasında Mısır’ın El Alamain kentinde düzenlenecek Mısır Uluslararası Havacılık Fuarı 2024’te önemli bir katılım göstermeye hazırlanıyor.
- Küresel savunma ve havacılık sektörlerindeki etkisini artırmaya devam eden ASELSAN, modern askeri ve sivil hava platformlarının karmaşık taleplerini karşılamak için tasarlanmış çok çeşitli gelişmiş ürün ve çözümler sunacak.
ASELSAN SARP, yapay zeka desteğiyle İHA tehdidine karşı güçleniyor: Türk savunma sanayiinin önde gelen şirketlerinden ASELSAN, Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (UKSS) ailesinin bir üyesi olan SARP’ı, insansız hava araçlarına (İHA) karşı daha etkili hale getiriyor.
SARP sistemleri yapay zeka destekli hedefleme algoritmalarıyla donatılarak İHASAVAR kabiliyeti kazanacak.
DASAL tarafından geliştirilen Döner Kanatlı Gözcü İHA: KIRLANGIÇ W4A
💢 Maksimum Faydalı Yük 1.2 kg
💢 Operasyon Menzili 7 km
💢 Hızlı ve Kolay Kurulum
TULPAR, Polonya’nın devasa ZMA ihalesine katılıyor: Türkiye’nin önde gelen savunma şirketlerinden OTOKAR, Polonya’nın ağır zırhlı muharebe aracı (ZMA) ihalesi için TULPAR modeliyle teklif sundu. Bu hamle, uluslararası savunma pazarında Türkiye’nin konumunu güçlendirme potansiyeli taşıyor.
- OTOKAR’ın geliştirdiği TULPAR ZMA, modüler tasarımı ve üstün hareket kabiliyetiyle dikkat çekiyor. Çok amaçlı bir platform olan TULPAR, piyade muharebesi, keşif ve hava savunması gibi çeşitli rollerde kullanılabilme özelliğine sahip.
- Aracın 700 ila 1100 beygir gücü arasında değişen turbo şarjlı dizel motoru, zorlu arazi koşullarında üstün performans vadediyor.
Türksat 6A’nın elektrikli itki motoru başarıyla ateşlendi: TÜBİTAK UZAY tarafından, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A için geliştirilen “elektrikli itki motoru” başarıyla ateşlenerek yer sabit yörüngede “uzay tarihçesi” kazandı.
TÜBİTAK’ın sosyal medya hesabından Türksat 6A projesi kapsamındaki son bilgiler paylaşıldı.
- Proje için TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen HALE 1500 elektrikli itki motorunun 7 dakika boyunca başarıyla ateşlendiğine işaret edilen paylaşımda, “Böylelikle, tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen elektrikli itki motorumuz 35 bin 786 kilometre irtifadaki yer sabit yörüngede uzay tarihçesi kazanmış oldu.” ifadesi kullanıldı.
TEKNOFEST Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması’nın finalleri başladı: TEKNOFEST kapsamında insansız kara araçları ile tarım teknolojilerinin geliştirilmesi hedefiyle düzenlenen Tarımsal İnsansız Kara Aracı Yarışması’nın finalleri, 30 Ağustos’a kadar 5 gün boyunca İzmir Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi.
Elektromanyetik spektrumda görünür alanin disinda yer alan, dalga boyu 100 ila 400 nm arasinda olan, yapay olarak da elde edilebilen, gözle görülemeyen ışınım, ultraviyole.