SAHA EXPO 22 Ekim’de Kapılarını Açıyor: Tüm dünyada ürettiği yerli ve milli ürünlerle adından söz ettiren Türk savunma sanayisi, bu yılın en büyük sektörel buluşmaya hazırlanıyor. Her 2 yılda bir düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) ziyaretçilerini ağırlayacak.
- Sektörün dünyaya açılan kapısı SAHA EXPO, “Teknolojiye Hükmet, Geleceği Şekillendir” temasıyla ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor.
Resmi Heyetleri
- 51 ülke, 97 heyet, 422 üye
- 26 Bakan,
- 6 Genelkurmay Başkanı,
- 6 SSB Başkanı/Başkan Yardımcısı,
- 13 Kuvvet Komutanı,
Ticari Heyetler & Alım Heyetleri
• 178 Yabancı alım heyeti, 5 kıta, 35 ülke
Firmalar
- Toplam 1.478 firma katılıyor, 712 yeli, 766 yabancı
- 25.000 B2B
- Heyetler, firmalar, profesyonel ziyaretçileri düşündüğümüzde dünyanın 120+ ülkesinden katılım,
- 8 salonda açık sergi alanı ile birlikte 90.000 m2 fuar alanı (2022’de 60.000 m2),
- Son 2 gün halk günü,
İmza & Lansman
- Ekonomik değeri 3 Milyar doların üzerinde 200+ imza bekleniyor,
- 300+ ürün lansmanı
Türk savunma sanayisinde 2 milyar dolarlık buluşma: Türk savunma sanayisinin dünyaya açılan kapılarından SAHA EXPO’da, 22-26 Ekim’de İstanbul’da sektördeki yılın en büyük buluşmalarından birine imza atılacak.
- “Oyun değiştiren teknolojilere dokunun” temasıyla Türk savunma sanayisini nin gücünü sergilemeye, tüm dünyadan teknolojileri ve ziyaretçileri ağırlamaya hazırlanan SAHA EXPO için geri sayım başladı.
Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığında 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilecek.
Savunma sanayisinde KOBİ’lerin yetenekleri SAHA’ya taşınıyor: Teknopark Ankara ve İvedik Organize Sanayi Bölgesi, Türk savunma sanayisinin dünyaya açılan yeni kapısı SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’na 52 firma ile güçlü bir katılım sağlayacak.
- SAHA EXPO’ya katılım sağlayacak firmalardan Merkür Savunma, öncelikli İHA sistemleri olmak üzere benzer altyapıları kullanan sistemler için yerli milli ve özgün siber güvenlik çözümleri geliştiriyor. Mini İHA platformlarının kötü niyetli kullanım senaryolarının artmasını gündemine alan şirket, AYTAR Giyilebilir Taktik İHA Karşı Tedbir Sistemi ile askeri personel, askeri araç ve mühimmatların güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
- İnovasyon ve yüksek teknoloji odaklı faaliyetleri 3D yazıcı ve tarayıcılar konusunda girişime dönüştüren Teknodizayn, yerli endüstriyel 3D yazıcılarla yurt içindeki ihtiyaçları karşılayıp ihracat yapıyor.
- Karakamlar Havacılık, hava platformları, uydular, radarlar ve mühimmatlar gibi hassas sistemler için ihtiyaç duyulan spesifik testlerin yapılabilmesine imkan sağlayan ölçüm üniteleri geliştiriyor.
Denizdeki yeni avcı İHA, SAHA EXPO’da ortaya çıkacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtılacak.
- Bugüne kadar çeşitli insansız hava aracı projelerine imza atan ekibin bir araya gelmesiyle kurulan Solid Aero, askeri ve taktik uygulama amaçları için özel olarak tasarlanmış insansız hava aracı sistemleri ve çözümleriyle fuarda yer alacak.
- Yenilikçi tasarımlara imza atan Solid Aero, “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” iddiasına sahip TALAY’ı ilk kez SAHA EXPO’da sergileyecek.
5. nesil askeri araç doğduğu topraklarda ilk kez vitrine çıkıyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen 5. nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8×8, SAHA EXPO ile doğduğu topraklar ilk kez sergilenecek.
- FNSS tarafından geliştirilen PARS ALPHA 8×8, SAHA İstanbul tarafından Anadolu Ajansının global iletişim ortaklığında 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarında boy gösterecek.
Milli Savaş Gemileri ve Taktik İHA’lar “SAHA”ya Çıkıyor: Türk savunma sanayiinin öncü firmalarından STM, milli mühendislik kabiliyetleriyle geliştirdiği milli savaş gemilerini ve taktik mini İHA sistemlerini SAHA EXPO’da sergileyecek.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, “SAHA EXPO’da ilk kez tanıtımını gerçekleştireceğimiz sürprizlerimiz olacak” ifadelerini kullandı.
- Türk savunma sanayiinde yenilikçi ve milli sistemler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, milli teknolojilerini ulusal ve uluslararası fuarlarda sergilemeye devam ediyor.
- STM, Avrupa’nın Türkiye’nin en büyük savunma, havacılık ve uzay kümelenmesi SAHA İSTANBUL tarafından İstanbul Fuar Merkezi’nde (IFM) 22-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’ya katılım sağlayacak.
Yerli şarj kontrol kartı SAHA EXPO’da vitrine çıkacak: Enerjide geliştirilen yerli ve özgün çözümler savunma sanayisi projelerine de güç veriyor.
- ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartı, SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda tanıtılacak.
- Güç elektroniği konusunda 30 yılı aşkın tecrübeye sahip ASPOWER, yürüttüğü AR-GE çalışmalarının sonunda ortaya çıkan yerli mobil enerji sistemleri ve görüntü teknolojileriyle savunma sanayisi alanında da çözüm sunuyor.
Dünyanın ilk yapay zeka destekli dayanıklı bilgisayarı SAHA EXPO 2024’te: 22-26 Ekim 2024 tarihlerinde “Oyun Değiştiren Teknolojilere Dokunun” temasıyla dünyanın dört bir yanından endüstri liderlerini İstanbul Fuar Merkezi’nde buluşturacak fuarda, dayanıklı mobil teknoloji çözümlerinde dünya lideri olan Getac Technology de yer alacak.
- Getac, Türkiye’deki iş ortağı LN Bilgisayar’la birlikte, aralarında dünyanın yapay zeka destekli ilk dayanıklı dizüstü bilgisayarları S510 ve ZX80 AI’ın da olduğu yeni nesil ürünleri, 2B-06D numaralı standında sergileyecek.
Savunmadaki “milli hamle” Türkiye’ye kazandırdı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yerli ve milli çözümler sayesinde savunma harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYİH) oranı geriledi, savunma kapasitesi ve ekonomiye katkı arttı.
- Son yıllarda Türkiye’nin savunma sanayisinde yerli ve milli üretim oranının hızla artması, ülkenin askeri harcamalarının GSYİH’ye oranında önemli bir düşüşe neden oldu.
- Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) verilerine göre, Türkiye 2000’li yılların başlarında savunma harcamalarını artırarak bölgesel ve küresel etkisini güçlendirmeye odaklandı, ancak yerli ve milli savunma sanayisinin gelişmesiyle birlikte, askeri harcamaların ekonomik büyümeye oranı yıllar içinde geriledi.
ASELSAN’ın bu yılın üçüncü çeyreğinde cirosu 60,7 milyar lira oldu: ASELSAN’ın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde cirosu geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 14 büyüyerek 60,7 milyar liraya ulaştı.
- Şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, ASELSAN, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı üçüncü çeyreğine ait finansal sonuçlarını açıkladı.
- ASELSAN’ın 2024 yılının üçüncü çeyreğinde cirosu geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 14 büyüyerek 60,7 milyar liraya ulaştı.
- Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) marjı yüzde 24 seviyesinde gerçekleşen ASELSAN’ın net kar marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’den yüzde 10’a yükseldi.
Türk savunma sanayiinde yeni dönem, “Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na ek pay aktarılacak”: Savunma sanayi yatırımlarına ilave kaynak oluşturulması amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor.
- Bu kapsamda araç gayrimenkul alım satımları, noter işlemleri ve kredi kartından Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na pay aktarılacak.
- Drone’lar ve ÖTV matrahı 5 bin TL üzerinde olan kol saatleri vergi kapsamına alınıyor.
- Savunma sanayi yatırımlarına ilave kaynak oluşturulması amacıyla yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor.
Baykar Polonya ile TB2 konusunda iş birliğini geliştiriyor: Baykar ve Polonya Savunma Bakanlığı arasında Bayraktar TB2 Sistemi Lojistik Destek Sözleşmesi imzalandı. Törende Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Polonya heyetine AKINCI TİHA maketi hediye etti.
İstanbul’da Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezinde yapılan anlaşma için Baykar’dan şu paylaşım yapıldı:
Polonya BayraktarTB2 Sistemi Lojistik Destek Sözleşmesi kapsamında NSPA Genel Direktörü ve Polonya Savunma Bakanlığı temsilcilerinin katılımıyla Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezimizde imza töreni gerçekleştirdik.
T3 Vakfı, Uluslararası Uzay Federasyonu’na üye oldu: Türkiye’nin Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Türkiye’ye uzay liginde basamak atlatma hedefiyle Uluslararası Uzay Federasyonuna (IAF) üye oldu.
- Türkiye’yi uzay, havacılık ve teknoloji alanında önde gelen TEKNOFEST’lerle buluşturan ve bu alanda çok sayıda nitelikli insan yetiştirmenin önünü açan kurum, çalışma alanına bir yenisini ekledi.
- T3 Vakfı’nın, uzay ekonomisini canlı tutmak ve uzay ekosistemini geliştirmek amacıyla kurulan IAF’a üyeliği, bu yıl 14-18 Ekim tarihlerinde İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen 75. Uluslararası Uzay Kongresi’nde (IAC) onaylandı.
Savunmada kıtaları aşan ihracat başarısı ödül getirdi: Türk savunma sanayisi şirketi Repkon, gerçekleştirdiği ihracatlar, yurt dışında kurduğu anahtar teslim hatlarla sektörde “en göze çarpan ihracat başarısına” ulaştı.
- Metal şekillendirme sektöründeki çalışmalarıyla yenilikçi çözümler sunan Repkon, savunma, havacılık ve uzay sanayisine yönelik stratejik ürünleriyle yurt içinde ve dışında ilgi görüyor.
- Repkon, metal şekillendirme sektöründe akıtarak sıvama (flowforming), kesme kuvveti ile sıvama (shearforming), rotasyonel soğuk dövme, kapalı/açık kalıpta sıcak dövme, sıcak uç konikleştirme proseslerinin (hot spinning) yanı sıra patlayıcı materyallerin sıkıştırılmasına yönelik inovatif teknolojiye sahip stratejik makine ile ekipmanları ve yüksek hassasiyetli üretim çözümleriyle dünyanın farklı noktalarındaki ihtiyaç sahipleri tarafından tercih ediliyor.