SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

SAHA EXPO 2024, 100 binden fazla ziyaretçiyi ağırladı: Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nı 100 binden fazla kişi ziyaret etti.

  • SAHA İstanbul tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO, ile 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’ndaki stantları gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Yabancı ülkelerden resmi, ticari heyetleri ağırlayan fuarda, yerli ve milli teknolojiler dünyaya açılırken, birebir görüşme yapıldı.

Geleceği şekillendiren teknolojilerin yer aldığı fuarda, yerli ve yabancı çok sayıda firma, kurum ve kuruluş en son ve yeni ürünlerini sergileme fırsatı buldu.

SAHA EXPO, B2B ve G2G görüşmeleri, sektöre yön veren ulusal ve uluslararası panelleri, imza törenleri, çeşitli ürün lansmanları, dünyanın her bölgesinden gelen çok sayıda resmi ve ticari heyetleri, yatırımcı görüşmeleri, girişimcilere özel programları ve gerçekleşen yarışmalarla küresel ekosistemin tüm paydaşlarını bir araya getirdi.

SAHA Expo, daha önce görülmemiş bir katılım oranı ve büyüklükle öne çıktı:

121 Ülke, 5 kıtadan 121 ülke katılım sağladı. 25.944 Katılımcı: Her biri alanında uzman olan binlerce katılımcı, bilgi paylaşımı ve iş birliği için bir araya geldi. 90.000 m² Fuar Alanı: Savunma sanayiindeki en yeni teknolojiler ve projeler için geniş bir sergi alanı oluşturuldu. 1.428 Katılımcı Firma, 1.224 yerli, 176 yabancı olmak üzere toplamda 1.428 firma yer aldı. 22.467 B2B Görüşme, İş birlikleri kuruldu, projeler hayata geçti. 150.000+ Ziyaretçi, Profesyonel ziyaretçilerin yanında sektörle ilgilenen yüzbinlerce kişi fuara ilgi gösterdi.


SAHA EXPO’da imzalanan anlaşmaların 4,3 milyar doları ihracat sözleşmesi oldu: SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, SAHA EXPO’da yapılan anlaşmalarla ilgili olarak, “Buradaki 133 anlaşmanın 4 milyar 332 milyon doları da ihracat sözleşmesi oldu.” dedi.

Bayraktar, SAHA EXPO’nun son gününde SAHA İstanbul yönetim kurulu üyeleriyle basın toplantısı düzenledi. Saha EXPO 2024’ün bu sene 90 bin metrekare alanda gerçekleştirdiğini anlatan Bayraktar:

İlk başladığımızda 10 bin metrekareydi. Daha sonra 40 bin, bir sonraki fuar 60 bin ve şu an 90 bin metrekare alanda gerçekleştirildi. 1478 firma SAHA EXPO’da bizzat yer aldı. Bu 1478 firma arasında 766 firma yabancı, geri kalan 712 firmada yerli firmalarımız oldu.


Savunma ve havacılıkta KOBİ’lere ihracat için yeni kapılar açıldı: SAHA İstanbul tarafından yürütülen Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi projeleri kapsamında SAHA Expo’da yerli ve yabancı firmalar arasında ihracat hedefiyle 42 iyi niyet sözleşmesi imzalandı.

  • SAHA İstanbul tarafından yürütülen Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (UR-GE) projeleriyle yeni ihracatlara kapı aralandı.
  • Çeşitli sektörlerde sürdürülebilir ihracat artışı ve uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla yürütülen UR-GE projeleri ile işbirliği kuruluşlarının liderliğinde bir araya gelen firma, uzman ve danışmanların ihtiyaçları belirlenerek uluslararası pazarlara giriş yapma ve rekabet güçlerini artırma konularında somut adımlar atılıyor.

Savunma sanayinde girişimcilere öneriler SAHA EXPO’da ele alındı: Savunma sanayi sektörünün önemli isimleri, savunma sanayisinde girişimciler için fırsat ve riskleri SAHA EXPO’da düzenlenen panelde anlattı.

  • SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nın son gününde “Savunma Sanayiinde Girişimcilik: Fırsatlar ve Riskler” paneli gerçekleştirildi.
  • Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hakan Karataş, buradaki konuşmasında, girişimciliğin savunma sanayisinin en temel konularından olmaya başladığını, aynı zamanda girişimci ve KOBİ’leri de kendine çeken bir mıknatıs görevi de gördüğünü söyledi.

Amaçlarının, savunma sanayi ekosistemindeki oyuncu sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Karataş, “Doğru yeteneklerle donanmış doğru oyuncuların sektörde yer alması bizim sorumluluğumuz. Üniversitelerimiz, OSB’lerimiz, teknoparklarımız gittikçe birbirini tamamlayan unsurlar olmaya başladı. Bu savunma sanayisi için çok kritik. Sözleşme olana kadar bir rekabet var ama olduktan sonra bütün oyuncuların birbirilerini tamamlama rolü var.” dedi.


Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar: Dünya SİHA pazarının şu anda yüzde 65’i Türkiye’nin elinde: Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda “Key Note” oturumunda yaptığı konuşmanın ardından fuar alanını gezdi.

Bayraktar, ziyaretlerin ardından basın mensuplarına Türkiye’nin SİHA alanında dünya lideri olduğunu söyledi.

Bundan 20 sene öncesine döndüğümüzde ülkemiz çok büyük oranda tedarikçiydi. Şu anda dünyaya damgasını vuracak eserlere imza atıyor. Türkiye içinden de yoğun bir ilgi olduğunu gördük. İnşallah ülkemiz sadece savunma sanayisinde değil teknolojinin diğer tüm sivil alanlarında da benzer dönüşümü gerçekleştirecek. Biz de tam o maksatla milli teknolojiye damgasını vuracak etkinlikler tasarlıyoruz. Bu ailenin bir ferdi ve milli savunma sanayisinin bir neferi olmaktan büyük gurur duyuyorum.


SAHA EXPO 2026, 5-9 Mayıs 2026 tarihinde gerçekleşecek.


Helikopterler teknoloji desteğiyle daha güvenli inip kalkacak: Türk savunma sanayisi bünyesinde oluşturulan yeteneklerin birleştirilmesiyle helikopterlerin iniş/kalkışlarını daha güvenli yapması sağlanacak.

  • Helikopter iniş platformlarının (heliport, helideck) sertifikasyonlarında uzmanlaşmış Türkiye’nin ve bölgenin tek firması olan HeliPLAT ile Junosis Simülasyon ve Yapay Zeka Teknolojileri, SAHA EXPO 2024’te Helikopter İniş/Kalkış Kontrol İstasyonu Simülatörü (Heliport-Sim) Geliştirme İşbirliği Protokolü imzaladı.
  • Bu protokol, Türkiye’nin helikopter operasyonlarına yönelik kabiliyetlerini simülasyon teknolojileriyle destekleyerek yeni nesil iniş ve kalkış kontrol istasyonları için eğitim altyapısı sağlamayı amaçlıyor.

2025’te tank fabrikası bitecek, ilk ALTAY teslim edilecek: Tosyalı Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’nda AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Tosyalı Holding ve BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Gelecek senenin sonuna doğru hem tank fabrikamız bütün birimleriyle bitmiş olacak hem de ilk tanklar üretilmiş olarak kuvvetlerimize teslim edilecek.” dedi.

ALTAY tankı için ürettikleri tank motoru hakkında da güncel bilgileri paylaşan Tosyalı, tank motoru üretme sürecinin büyük bir ihtiyaçtan ortaya çıktığını, yurt dışından tedarikte yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu yöndeki çalışmaların başladığını aktardı.


Savunma ve havacılıkta yeni eşikler aşılacak: Savunma ve havacılık sanayisi gelecek yıl ihracat, ciro ve istihdam göstergelerinde yeni eşikler aşacak.

  • 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, savunma, anayurt güvenliği, havacılık ve uzay sanayi alanlarındaki yerli sanayi kuruluşlarının yatırım ve nitelikli personel istihdam faaliyetleri desteklenecek.
  • Kuantum teknolojileri, yapay zeka, otonom sistemler, hipersonik teknolojiler gibi derin ve çığır açan teknolojilerde askeri ve sivil kullanıma yönelik AR-GE ve ÜR-GE faaliyetlerine destek verilecek.
  • Bu kapsamda, hipersonik teknolojileri alanında çalışılan Kompozit Katı Yakıtlar İçin Bağlayıcı-Katalizör Bileşeni Geliştirilmesi (KARBOSEN) Projesi ile kompozit katı yakıtlar için bağlayıcı-katalizör geliştirme amacıyla Küçük Ölçek Üretimleri İçin Altyapı Adaptasyon Çalışmaları yürütülecek.

GÖKBEY Helikopteri ASELSAN’ın yerli ve milli çözümleriyle uçacak: Türkiye’nin ilk yerli ve milli helikopteri GÖKBEY, ASELSAN tarafından geliştirilen 34 farklı aviyonik sistem ile görev yapacak.

  • Türkiye’nin ilk yerli ve milli helikopteri GÖKBEY’de, ASELSAN tarafından geliştirilen 34 farklı aviyonik sistem kullanılıyor.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ilk teslimatı Jandarma Genel Komutanlığına yapılan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, Türk savunma sanayisindeki kabiliyetler sayesinde etkin şekilde görev icra edecek.

Çelik Kubbe’nin caydırıcı gücü SİPER Ürün-1 sistemi envantere girdi: Çelik Kubbe’nin caydırıcı gücü uzun menzilli bölge hava savunma sistemi SİPER Ürün-1, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine dahil oldu.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X sosyal medya hesabındaki paylaşımında,
  • Çelik Kubbe’nin caydırıcı gücü SİPER Ürün-1 Sistemi envantere girdi. Uzun menzil ve yüksek irtifadaki caydırıcı hava savunma gücümüz SİPER Ürün-1 sistemi, şanlı ordumuzun emrinde gök vatanın kalkanı olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

SİPER sisteminin, savaş uçağı ve seyir füzesi gibi hava soluyan hedeflere ve havadan karaya mühimmatlara karşı angajman sağlayabileceğini aktaran Görgün, şunları kaydetti:

Çok daha ileri yeteneklere sahip olacak SİPER Ürün-2 sistemi geliştirme çalışmaları da devam ediyor. Cumhuriyet’imizin 101. yılında milletimize armağan olsun.


Türkiye’nin Milli Uçak Gemisi (MUGEM) Projesi’nde yeni detaylar: Yüzen havalimanını andıran dev milli uçak gemisi tasarım aşaması hız kesmeden devam ediyor. 72 metre genişliğe ve 285 metre tam boya sahip olması planlanan gemi yakıt ikmalsiz İstanbul’dan New York’a kadar gidip gelebilecek.

Projede BAYKAR ve TUSAŞ’la birlikte çalışılıyor. 50 adet insanlı ve insansız hava aracının iniş ve kalkış yapabilecek gemi hakkında bilgi veren Dizayn Proje Ofisi müdürü Doç. Dr. Mühendis Albay Hakan Uçar, “Gemi tasarımında kritik unsur olan uçuş güvertesi tamamlandı. Gemide yerli sistemlerin kullanılmasını hedefliyor ve milli uçak gemimizde yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranı bekliyoruz. Yakıt tüketimini azaltmaya yönelik yeni tip yumru baş tasarımı geliştirdik. Milli uçak gemisine özel sessiz pervane tasarladık” dedi.


Türk şirketi NATO’nun yıllardır değişmeyen tercihini değiştirdi: CTech, NATO’nun askeri uydu haberleşme altyapısının korunmasına yönelik ihaleyi, bu işi yıllardır tek kaynak olarak yapan üreticiye karşı kazandı.

  • Türk teknoloji şirketi CTech, NATO’nun askeri uydu haberleşme altyapısının korunmasına yönelik ihaleyi, bu görevi yıllardır tek kaynak olarak yerine getiren üreticiye karşı kazandı.
  • Savunma, güvenlik, havacılık, uzay, telekomünikasyon ve yayıncılık alanlarında güvenli haberleşme çözümleri sunan CTech, NATO Haberleşme ve Bilgi Sistemleri Ajansı (NCIA) tarafından Uydu Haberleşme İletim Hizmetleri Yetenek Paketi kapsamında açılan Uydu Haberleşmesi Yer Sistemlerinin Elektronik Karıştırmaya Dayanıklı Sistem (EPMS) İhalesi’ni kazandı.

ASELSAN yeni hava savunma sistemi GÖKSUR’u ilk kez tanıtacak! ASELSAN yaptığı duyuru ile 4-7 Kasım tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek olan Euronaval 2024 Fuarı’nda son teknoloji deniz sistemleri ile katılım sağlayacağını duyurdu.

  • Bu bağlamda sistemin, duyuruda yer alan görselde göründüğü üzere GÖKSUR Yakın Hava Savunma Füze Sistemi’nin yeni geliştirilmiş olan 20 adet önleme füzesine sahip versiyonu olduğu düşünülmektedir

Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı (İDA) ihracatı gerçekleştirildi: METEKSAN Savunma, Katar İçişleri Bakanlığı ile Türkiye’nin ilk insansız deniz aracı ihracatını içeren bir sözleşme imzaladı.

  • Milipol Katar 2024 Fuarı’nda imzalanan bu anlaşma kapsamında, ULAQ 11 PSV Liman/Üs Koruma İnsansız Deniz Aracı Katar’a teslim edilecek.
  • METEKSAN yetkilileri, “Bu alanda yeni başarılara imza atmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz,” ifadeleriyle bu gelişmenin önemine vurgu yaptı.
  • ULAQ, Ares Tersanesi ve METEKSAN Savunma iş birliğiyle geliştirilen Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı (SİDA) olarak dikkat çekiyor.

ASELSAN, 58,6 milyon euro tutarında satış sözleşmesi imzaladı: Aselsan, 58,6 milyon euro satış sözleşmesi imzaladı
Şirket’ten KAP’a yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

ASELSAN ile STM arasında Asya – Pasifik bölgesindeki bir ülkenin kullanımına yönelik; elektronik harp süiti, radar sistemleri, dost-düşman tanıma sistemi ve uzaktan komutalı silah sisteminden oluşan faydalı yüklerin ihracatına ilişkin toplam tutarı 58.626.094 Avro olan satış sözleşmesi imzalanmıştır.