SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

İngiltere Savunma Bakanı Healey’den TUSAŞ’a ziyaret: İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’yi (TUSAŞ) ziyaret eti. Resmi ziyareti kapsamında Ankara’da bulunan Healey, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve beraberindeki heyetle TUSAŞ’a ziyarette bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Sayın Bakan’a milli muharip uçağımız KAAN’ımızı, jet eğitim uçağımız HÜRJET’imizi, AKSUNGUR, ANKA ve ANKA III’ümüzü yerinde gösterme imkanı bulduk.” dedi.

  • Ziyarette Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu da yer aldı.

ASELSAN’ın Kara Araçları için Gereken Simülasyon Teknolojilerini Yerli Olarak Geliştiriyorlar: 2009’da kurulan Sanlab, savunma sanayi ve otomotiv sektörlerinde simülasyonlar geliştiren bir firma… Aynı zamanda simülatörler için kullanılan hareketli platform teknolojisini Türkiye’de ilk defa geliştirdiler.

  • 40 civarında farklı simülasyon teknolojisi ile geniş ürün yelpazesine sahipler. Sanlab Kurucu Ortağı Salih Kükrek, “ASELSAN ve ASELSAN Konya başta olmak üzere ülkemizde stabilize silah sistemi üreten tüm firmalar bizim teknolojimizi kullanıyor. Artık yerli ve milli olarak bu konuda dışa bağımlılığımız ortadan kalktı” diyor.

Bayraktar AKINCI TİHA, ELÇİN 82 ve LAÇİN 82 ile atış testini başarıyla tamamladı: Bayraktar AKINCI TİHA, milli olarak geliştirilen lazer arayıcı başlıklı güdümlü mühimmat ELÇİN 82 ve kızıl ötesi arayıcı başlıklı LAÇİN 82 ile gerçekleştirdiği atış testlerinde hedefleri tam isabetle vurdu.

  • Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde yürütülen Bayraktar AKINCI Projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’na (TİHA), yerli olarak üretilen yeni mühimmat ve sistemlerin entegrasyonu başarıyla sürüyor.
  • Bayraktar AKINCI, ROKETSAN tarafından milli olarak geliştirilen ELÇİN Lazer Güdüm Kiti ve LAÇİN Güdüm Kiti entegre edilmiş genel maksat bombası MK-82 ile gerçekleştirilen atış testlerini başarıyla tamamladı.
  • Milli TİHA, bugün Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden ELÇİN 82, LAÇİN 82 ve MAM-T mühimmatları ile atış testi icra etmek üzere havalandı.
  • Bayraktar AKINCI’nın ateşlediği yerli ve milli mühimmat MAM-T ile yüksek kabiliyetli güdüm kitlerine sahip ELÇİN 82 ve LAÇİN 82 belirlenen hedefleri tam isabetle vurdu.

GETEK’ten SAHA EXPO’da Yeni Teknoloji Projesi: Asansör ve Beyaz Eşya sektörlerindeki faaliyetlerinin yanı sıra bilişim ve savunma sanayinde de çalışmalarını devam ettiren GETEK Elektronik, TÜBİTAK tarafından desteklenen ThinClient ve Masaüstü Sanallaştırma Projesi ile yeni bir bilişim markası yaratıyor.

  • SAHA Expo’da GETEK CEO’su Murat Tamer tarafından yapılan lansman sektör temsilcilerinin yoğun ilgisiyle karşılandı.
  • ThinClient Masaüstü Sanallaştırma Projesi yatırım ve enerji tüketimi oranını yarıdan daha fazla düşürmeyi sağlıyor. Aynı zamanda şirket ve kurumlara ait verilerin kurum dışına çıkarılmasını engelliyor ve üst düzeyde veri güvenliği sağlıyor.

Silahlı robot köpek “Bars” keskin nişancı yarışmasında sahaya çıktı: Türk savunma sanayisinin robotik ve ileri teknoloji alanındaki yeteneklerini bir araya getiren silahlı robot köpek “Bars”, İzmir’de uluslararası keskin nişancı yarışmasında milli piyade tüfekleriyle gerçekleştirdiği atışlarda hedefi başarıyla vurdu.

  • Jandarma Genel Komutanlığınca bu yıl ilk kez uluslararası düzeyde gerçekleştirilen Boran-6 Keskin Nişancı Yarışması, İzmir’in Foça ilçesinde Foça Jandarma Komando Eğitim Komutanlığı Jandarma Albay M. Remzi Kızılsu Atış̧ Alanı’nda devam ediyor.
  • Türkiye’nin de aralarında olduğu 18 ülkeden 40 ekibin katıldığı organizasyonda, Türk savunma sanayisindeki yeteneklerin kullanılmasıyla, Quad Robotics ve Savhatek işbirliğiyle geliştirilen silahlı robot köpek Bars, sahaya çıktı.

Milli savaş gemileri ve mini İHA’lar Pakistan’da boy gösterecek: STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, milli imkanlarla geliştirdiği askeri deniz platformlarını ve taktik mini İHA sistemlerini Pakistan’da gerçekleştirilecek IDEAS 2024 Fuarı’nda sergileyecek.

  • Türk savunma sanayisinin öne çıkan firmalarından STM, Pakistan’ın Karaçi şehrinde 19-22 Kasım arasında düzenlenecek, Güney Asya’nın önemli savunma fuarlarından Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri IDEAS’a katılarak milli teknolojilerini tanıtacak.
  • STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu Türkiye’nin ilk milli fırkateyn projesi MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn (TCG İSTANBUL), STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı ve Türkiye’nin yurt dışında yapmış olduğu en büyük tonajda askeri gemi inşa projesi Pakistan Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN (A39) STM stadında sergilenecek.

TUSAŞ ve Baykar isimlerini havacılık devleri arasına yazdırdı: Türkiye’nin milli hava aracı üreticileri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Baykar, dünyanın en büyük 50 havacılık sanayisi şirketi arasında yer aldı.

  • Havacılık sektörüne yönelik global yayın organı FlightGlobal adına Counterpoint Market Intelligence tarafından yapılan derlemede 2023 faaliyetleri doğrultusunda sektörün en büyük 100 şirketine yer verildi.
  • Listenin hazırlanmasında kullanılan bilgiler şirketlerin yıllık raporlarından ve kamuya açık belgelerden derlendi.
  • Kovid-19 salgından en fazla etkilenen sektörlerden biri olan sivil havacılıkta önemli bir geri dönüş yaşanırken, bu alanın en büyük aktörleri Boeing ve Airbus listenin zirvesindeki yerlerini geri aldı.

Türk savunma sanayisinin “çok hafif” aracı ağır silahla güçlendi: Türk savunma sanayisi, modern muharebe alanlarına yönelik yenilikçi ve etkili çözümler geliştirmeye devam ediyor.

  • Savunma sanayisinde farklı alanlarda geliştirilen yeteneklerin bir araya getirilmesiyle yeni uygulama örneklerine imza atılıyor.
  • Bunun son örneğini Ad Astra Technology Group (AATG) bünyesindeki TS TECH ile Samsun Yurt Savunma Grup altında faaliyet gösteren CANiK hayata geçirdi.
  • TS TECH tarafından çok hafif taktik tekerlekli araç sınıfında geliştirilen KARAHAN TS-2’ye Türkiye’nin kalifiye edilmiş ilk yerli ağır makineli tüfeği CANiK M2 QCB entegre edildi. Entegrasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından test sahasında çıkan araç, ilk silah entegrasyonu sonrasında başarılı bir performans sergiledi.

ASELSAN, oyun değiştirici teknolojilerini Mavi Balina 2024 Tatbikatı’nda sergiledi: Mavi Balina 2024 Tatbikatında ASELSAN’ın Mavi Vatan için geliştirdiği DÜFAS, ASELSAN denizaltı sistemleri, MARLİN, DERİNGÖZ gibi oyun değiştirici teknolojiler yoğun ilgi gördü.

  • ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, Mavi Balina 2024 Tatbikatı Türkiye’nin ev sahipliğinde Doğu Akdeniz’de gerçekleştirildi. Tatbikata NATO unsurları ve yabancı ülke temsilcileri gözlemci olarak katıldı.
  • Tatbikat kapsamında Aksaz Deniz Üssü’nde açılan sergi alanında, ASELSAN’ın su altı ve su üstü için geliştirdiği FERSAH 100 MS multistatik sonar suit sistemi, DERİNGÖZ 100M/600 otonom sualtı aracı ve DÜFAS 100-CU derinliği değiştirilebilir düşük frekans çekili aktif/pasif sonar sistemi katılımcılardan tam not aldı.

Teslim edilen T129 ATAK helikopteri sayısı 84’e ulaştı: TUSAŞ, Nijerya T129 ATAK Programı kapsamında 10 Eylül 2024 tarihinde Nijerya Hava Kuvvetlerine 3’üncü ve 4’üncü T129 ATAK helikopterlerini teslim etti. Teslimat kapsamında yalnızca helikopterler değil, aynı zamanda geniş bir mühimmat paketi de sağlandı.

  • Nijerya’ya gönderilen mühimmat arasında 1.456 adet 2,75 inç güdümsüz roket, 30 adet L-UMTAS lazer güdümlü tanksavar füzesi ve 50 adet lazer güdümlü CIRIT füzesi yer aldı. Bu teslimat, Nijerya Hava Kuvvetlerinin operasyonel kapasitesini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.

HÜRJET ihracat için yoğun talep görüyor: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Türk cumhuriyetlerinden ciddi talebin bulunduğu HÜRJET için okyanus aşırı bir müşteriyle yapılan görüşmelerde de ilerleme kaydettiklerini belirtti.

  • Savunma Sanayii Kocaeli İl Buluşması ve Match4Industry İkili İş Görüşmeleri etkinliğine katılmak üzere geldiği Kocaeli’de AA muhabirine açıklamalarda bulunan Demiroğlu, Türkiye’nin ilk milli jet eğitim uçağı HÜRJET’in ikinci prototipinin ilk uçuşunu başarıyla tamamladığını anımsattı.
  • İlk prototipin geçen sene nisan ayında uçtuğuna değinen Demiroğlu, ikinci prototipin hem hafif taarruz hem de eğitim uçağı şeklinde bir konfigürasyon olduğunu anlattı.