Bayraktar TB3 kısa pistli bir gemiden iniş kalkış yapmayı başaran ilk İHA oldu: Bayraktar TB3 SİHA kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak dünya havacılık tarihine geçti.
- TCG ANADOLU Gemisi’nde gerçekleştirilen gemiden uçuş testi başarıyla tamamlandı.
- Rampa testlerini başarıyla tamamlayan Bayraktar TB3 PT1 ve PT2 geçtiğimiz günlerde Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanarak Dalaman Hava Meydan Komutanlığı’na intikal etti.
- Sürdürülen çalışmalarda Bayraktar TB3 PT1, TCG Anadolu’ya gece ve gündüz yakın uçuş gerçekleştirerek “Yaklaşma Testlerini” sorunsuz geçti.
HÜRJET’in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzüne havalandı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli jet eğitim uçağı HÜRJET’in ikinci prototipi, yeni boyasıyla uçuş gerçekleştirdi.
- HÜRJET’in ikinci prototipinin boyama aşamaları ve yeni boyasıyla gerçekleştirdiği uçuşa ilişkin görüntüler TUSAŞ’ın X hesabından paylaşıldı.
HÜRJET’in havacılıkta kendi mühendislik gücümüzle ulaştığımız seviyeyi bir kez daha kanıtladığını vurgulayan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün:
Türk savunma sanayisinin azmi ve kararlılığıyla geleceğe uçuyoruz. Başta TUSAŞ ailesi olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Daha büyük hedeflere emin adımlarla ilerliyoruz.
Türk Ordusunun Kullandığı 1500 Araçta Onların da İmzası Var: BASE Stüdyo 2016’da iki mühendis arkadaş tarafından kuruldu. Sivil alanda ticari araçlar, kamyon, otobüs ve elektrikli araçlar üzerine çalışıyorlar. Savunma sanayinde ise özellikle tekerlekli araçlarda en önemli 3 sistemden biri olan güç aktarma paketi yüzde 85 yerlilik oranı ile geliştiriyorlar.
- BMC’nin neredeyse ürettiği tüm araç gruplarının altyapısını tedarik ediyorlar. Amazon 4*4, Vuran, Kirpi’nin yanı sıra hem obüs hem tank taşıyıcı gibi ağır hizmet araç gruplarının tedarikini gerçekleştiriyorlar. Base Stüdyo Kurucu Ortağı Mehmet Remzi Oduncu, “Türk ordusunun hem Türkiye’de hem sınır dışı operasyonlarda kullandığı yaklaşık 1500 araçta bu sistemler kullanılıyor” diyor.
Milli Uzay Endüstrisi Komitesi düzenlendi: Milli Uzay Endüstrisi Komitemizin (SAHA MUEK) toplantısını Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile birlikte TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştirdik.
- Toplantıda Türkiye’nin Milli Uzay Programı ve Uluslararası İşbirlikleri kapsamında firmalarımızın yapabileceği çalışmalar ve 2026 yılında ülkemizin ev sahipliğinde Antalya’da düzenlenecek Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026) için yürütülen hazırlıklar değerlendirildi.
Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi düzenlendi: Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (SAHA MİHENK) olarak Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG RMS TÜRKİYE) kapsamındaki toplantımızı üye firmamız Alp Havacılık A.Ş’nin ev sahipliğinde Eskişehir’de gerçekleştirdik.
- Havacılık endüstrisi kalite süreçlerine ilişkin güncel gelişmeleri ele aldığımız toplantıda müteakip dönemde ekosistemin geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla yapılacak faaliyetleri değerlendirdik.
Milli deniz topu “Denizhan” TCG Koçhisar’a entegre edilecek: Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE), 76/62 milimetrelik milli deniz topu “Denizhan”ın TCG Koçhisar’a entegre edilmek üzere İstanbul Tersanesi Komutanlığına teslim edildiğini bildirdi.
- MKE’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “76/62 milimetre milli deniz topumuz Denizhan, kabul testlerine başlayacak olan Mavi Vatan’ın yeni muhafızı milli karakol gemimiz TCG Koçhisar gemisine entegre edilmek üzere Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersanesi Komutanlığına teslim edilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.
Roketsan, son teknolojiye sahip sistemlerini Pakistan’da sergiledi: Roket ve füze sistemleri geliştiren Roketsan, Pakistan’ın Karaçi şehrinde düzenlenen IDEAS Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri’nde son teknolojiye sahip sistemlerini sergiliyor.
- Roketsan’dan yapılan açıklamaya göre, Asya’nın en büyük savunma sanayisi organizasyonlarından biri olan IDEAS, bu yıl 12. kez düzenleniyor.
- Bugün başlayan ve 22 Kasım’a kadar sürecek etkinlikte Roketsan, bölge ülkelerinin ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılayacak son teknolojiye sahip sistemleriyle yer alıyor.
KAAN 3’üncü uçuşunu yıl sonuna kadar yapacak: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Hava Kuvvetleri Komutanlığının muharip uçak ihtiyacını karşılamak için TUSAŞ tarafından geliştirilen milli muharip uçak KAAN’ın yıl sonuna kadar üçüncü uçuşunu yapması için hazırlıklar sürüyor.
- TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, AA muhabirine, KAAN’da üçüncü uçuş hazırlıklarının devam ettiğini belirterek, “Tarih, şu anda vermek biraz zor olabilir ama bu yıl içerisinde uçmayı planlıyoruz.” dedi.
- Demiroğlu, KAAN’ın 2028’de teslimatı için testlere başlayacakları prototipler P1 ve P2’nin 2025’in sonlarına doğru sahne alacağını ve onlarla çok yoğun teste başlayacaklarını ifade etti.
ASELSAN ile SSB arasında hava savunma sistemleri için sözleşme: ASELSAN, SSB ile yeni bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Bu bağlamda şirket X hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile değeri 135.1 milyon Euro ve 1.63 milyar TL tutarında hava savunma sistemlerinin üretimine dair anlaşmaya imza atıldığını açıkladı.
- Söz konusu anlaşma ile teslimatların 2026-2029 yılları arasında gerçekleşmesi hedefleniyor.
Bayraktar TB2 SİHA Hırvatistan semalarını koruyacak: Baykar ile Hırvatistan Savunma Bakanlığı arasında Bayraktar TB2 SİHA ihracatını kapsayan tarihi anlaşma Zagreb’te imzalandı.
- Türk savunma sanayiinin lider platformu Bayraktar TB2, Hırvatistan’ın güvenlik güçlerinin envanterine girerek Hırvatistan semalarında görev yapacak.
- Dünyanın en büyük insansız hava aracı firması olan Baykar, Bayraktar TB2 SİHA’nın Hırvatistan’a ihracatı için tarihi bir anlaşmaya imza attı. Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te gerçekleşen törende, ihracat anlaşması Hırvatistan Savunma Bakanı Ivan Anusic ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar tarafından imzalandı.
Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı “QuanT” tanıtıldı: Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı Quantum Computer of TOBB ETÜ (QuanT), TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinin (TOBB ETÜ) çalışmalarıyla devreye alındı.
- Türkiye’nin İlk Kuantum Bilgisayarı Tanıtım Töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirildi.
- Burada konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, teknoloji, savunma ve ekonomideki bağımsızlığın, derin teknolojilerdeki gelişmişlikle doğru orantılı olduğunu belirtti.
- Savunma sanayisi sektörünün büyüklüğünün geçen yıl 15 milyar dolar olduğunu bildiren Görgün, bunun 3 milyar dolarının derin teknolojiler ve hızlı ürüne dönüşebilecek yatırımlar olduğunu aktardı.