İSO ve SAHA İstanbul işbirliğiyle 6. Savunma Sanayii Buluşmaları düzenlendi: İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul tarafından Türkiye savunma sanayisinin milli ve yerli yapısına katkı sunmak amacıyla 6’ncı kez düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları İstanbul’da sektörü bir araya getirdi.
- 6. Savunma Sanayii Buluşmaları’nın açılışı, İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, şu ana kadar gerçekleştirilen başarılı faaliyetlerle Türk savunma sanayisinin dünyada örnek teşkil edebilecek bir atılım ve gelişim içerisinde olduğunu belirtti.
İkinci:
Son 20 yılda özellikle yapılan atılımlarla Türkiye artık savunma ürünü alan ve tüketen bir ülke pozisyonundan ürettiği teknolojilerle ürün ihraç eden bir statüye kavuşmuştur.
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:
💢 Türk savunma sanayiinin üretim yetkinlikleri dünya standartlarındadır!
💢 İSO 500’deki savunma sanayii firmalarının sayısı 2000 yılında 6 adet iken bu sayı 2023 verilerine göre 22’ye ulaşmış durumda.
💢 Savunma Sanayii Başkanlığı verilerine göre 2002 – 2023 yılları arasında sektörün ihracat hacmi 22 kat artarak 5,5 Milyar Dolar’ı geçti.
💢 2024 yılının ilk 11 ayında ise 5,7 Milyar Dolar’lık ihracatla geçen yılın performansını aşmış durumdayız.
💢 Bu rakamlara ulaşırken, sektördeki yerlilik oranının da %20’lerden %80’lere çıkmış olması gurur verici.
SSB Başkanı Görgün, KAAN’ın ikinci prototipinin üretim ve montaj faaliyetlerini inceledi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, 2025 yılı sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirecek milli muharip uçak KAAN’ın ikinci prototipinin üretim ve montaj faaliyetlerini yerinde inceledi.
- Görgün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, milli savunma sanayisinin en büyük projelerinden biri olan milli muharip uçak KAAN’ın yeni prototipleriyle gökyüzüne kanat açmaya hazırlandığını bildirdi.
- 2025 yılı sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirecek ikinci prototipimizin üretim ve montaj faaliyetlerini yerinde inceledik. Bir zamanlar, KAAN’ın ilk prototip görselleri üzerinden alay edenler, bugün bu büyük başarı karşısında sessizliğe büründü. KAAN, sadece bir uçak değil; milletimizin kararlılığı, mühendislerimizin emeği ve tam bağımsız Türkiye hedefimizin gökyüzündeki sembolüdür.
Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri Türkiye’den zırhlı araç alacak: Bosna Hersek Savunma Bakanlığı, Türkiye’den Kirpi II zırhlı araçları Mart 2025’te teslim almayı planlıyor.
- Bosna Hersek Savunma Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Savunma Bakanı Zukan Helez, Türkiye’den gelen BMC yetkilileriyle toplantı yaptı.
- Toplantıya Helez’in yanı sıra Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri Başkan Yardımcısı Tümgeneral Mirsad Ahmic, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Murat Kul ile BMC yetkilileri katıldı.
- Toplantıda Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri’nin güçlendirilmesiyle ilgili konular görüşülürken, BMC yetkilileri Kirpi II ve şirketin diğer ürünleriyle ilgili sunum yaptı.
Türk Mühendislerin Geliştirdiği Uygar Mobil Baz İstasyonu, ANKA İHA’nın İletişimini Sağlıyor: Ulak Haberleşme, 2017 yılında ülkemizin yerli ve milli iletişim teknolojilerini geliştirmek amacıyla Savunma Sanayi Başkanlığı’nın bir projesi olarak hayata geçen; yüzde 51 hissesi ASELSAN’a, yüzde 25 hissesi HAVELSAN’a ve yüzde 24 hissesi SSTEK’e ait bir teknoloji şirketi…
- Ülkemizde 3 binden fazla lokasyonda yer alan baz istasyonlarıyla dışa bağımlılığı önemli oranda azaltıyorlar. Aynı zamanda 5G ve 6G ileri iletişim teknolojileri üzerine yapılan çalışmalarla da ulusal ve uluslararası arenada söz sahibi olmayı hedefliyorlar. ANKA İHA’nın kanat altına yerleştirilen 4.5G baz istasyonuyla orta ve yüksek irtifada güvenli ve kesintisiz bir iletişim sağladıklarını dile getiren Ulak Haberleşme Teknik Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Dar, projelerdeki gelişmeler hakkında önemli bilgiler verdi.
MSB 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü, kapılarını öğrencilere açtı: Başkentte çeşitli liselerde öğrenim gören öğrenciler, Yerli Malı Haftası dolayısıyla Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünü ziyaret etti.
- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde bulunan sabit kanat ve döner kanat hava araçlarının yanında diğer komutanlıklar ve özel kuruluşlara ait helikopterle, uçakların bakım ve onarımını üstlenen fabrikadaki etkinliğe, dört liseden 100’e yakın öğrenci katıldı.
“Savunma Sanayii’nde Yerli ve Milli Ürünlerimiz” etkinliğinde öğrencilere 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğünün tanıtım filmi izletildi, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme Anonim Şirketinin (ASFAT) görevleri anlatıldı.
SAHA İstanbul Üye Firması TUSAŞ Tarafından Geliştirilen T129 ATAK
🔺 Azami Hız: 281 km/sa
🔺 Havada Kalış: 3 saat
🔺 Menzil: 537 km
🔺 Kalkış Ağırlığı: 5065 kg
SSB, yeni tedarikçi finansman destek modelleriyle savunma sanayi ekosistemini güçlendirecek: Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Şirketlerinin “Tedarik Ekosistemi Kredi Kefalet Desteği” ve “Tedarikçi Finansman Desteği” programlarının tanıtım töreni, SSB Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün, “Tedarik Ekosistemi Kredi Kefalet Desteği” ve “Tedarikçi Finansman Desteği” ile oluşturulan kredinin toplamının 1 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, “Bu kredi özellikle geri ödemesiz kısmıyla, desteklenecek ve verilecek uygun maliyetlerle sektörümüzde faaliyet gösteren hem ana entegratörlerimize hem KOBİ’lerimize önemli bir nefes olacaktır.” dedi.
Özel Harekat Başkanlığına “özel silah” sistemi: CANiK’in de bağlı olduğu SYS şirketleri tarafından geliştirilen “dünyanın en düşük geri tepmeli orta kalibre topu” 30×113 milimetre VENOM LR’nin yer aldığı silah sistemi, yurt içinde güvenlik güçlerinin hizmetine girmeye hazırlanıyor.
- CANiK‘in de bağlı olduğu Samsun Yurt Savunma (SYS) şirketleri tarafından geliştirilen “dünyanın en düşük geri tepmeli orta kalibre topu” 30×113 milimetre VENOM LR’nin yer aldığı silah sistemi, yurt içinde güvenlik güçlerinin hizmetine girmeye hazırlanıyor.
- Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Başkanlığı Gölbaşı Yerleşkesi’nde SYS Grup şirketleri tarafından geliştirilen orta kalibre top sistemine yönelik atış gösterisi gerçekleştirildi.
Türkiye ile İspanya arasında Jet Eğitim Uçağı Projesi’nde işbirliğine yönelik mutabakat zaptı: Türkiye ile İspanya arasında Jet Eğitim Uçağı Projesi’ne yönelik işbirliğinin temelini oluşturacak mutabakat zaptı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalandı.
- SSB Başkanı Haluk Görgün, konuya ilişkin X’teki paylaşımında, müttefiklerle savunma sanayisindeki işbirliğini güçlendirmeye, ürettikleri milli ve yerli teknolojileri dost ülkelerle paylaşmaya devam ettiklerini belirtti.
Bugün savunma sanayisindeki tarihi adımlardan birine daha şahitlik etmenin gururunu yaşadıklarını vurgulayan Görgün, “NATO’daki kadim müttefikimiz İspanya ile Jet Eğitim Uçağı Projesi’ne yönelik işbirliğimizin temelini oluşturacak mutabakat zaptı, Savunma Sanayii Başkanlığımız ile İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalandı.” bilgisini paylaştı.
ROKETSAN, Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı’nda ürünlerini sergiledi: Roket ve füze üretimi konusunda uluslararası bir oyuncu haline gelen ROKETSAN, Güneydoğu Asya’daki işbirliklerini artırmak için Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı’nda yeni nesil ürünleriyle yerini aldı.
- ROKETSAN’dan yapılan açıklamaya göre, Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı, Vietnam Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde başkent Hanoi’de kapılarını ziyaretçilere açtı.
- 22 Aralık’a kadar sürecek etkinlikte Güneydoğu Asya’daki işbirliklerini güçlendirmeyi hedefleyen ROKETSAN, sahada başarısını kanıtlamış ve rakiplerinden performans olarak öne çıkan sistemleriyle fuarda ziyaretçilerini ağırlıyor.
Türk savunma sanayisi, Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı 2024’e katılım sağlayadı: Vietnam Uluslararası Savunma Fuarı 2024, dünyanın dört bir yanından birçok ülkenin ve üst düzey resmi delegasyonların katılımıyla gerçekleşti.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) açıklamasına göre, 19-22 Aralık’ta Vietnam’ın başkenti Hanoi’de bu yıl ikincisi düzenlenen fuar kapsamında, dünya savunma endüstrisinin tüm alanlarında ağ oluşturulması, ortaklık kurulması, bilgi paylaşımı yapılması, yeniliklerin ve yeteneklerin keşfedildi.
- Fuarda ayrıca, savunma sanayisinde faaliyet gösteren firmaların kara, deniz ve hava sektörlerinde geliştirdikleri en son teknolojiler de yer aldı.
SAHA İstanbul Üye Firması ULAK Haberleşme A.Ş Tarafından Geliştirilen 5. Nesil mobil ağı 5G
🔺 Kesintisiz İletişim
🔺 Geniş Bant Deneyimi
🔺 Anlık, gerçek zamanlı erişim
🔺 Kritik görev iletişimleri destekleme
MKE’den önemli iş birliği: Kosovo’ya mühimmat fabrikası kuruluyor: Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE), Kosova’daki savunma sanayisine yönelik önemli bir projeye imza attı. İmzalanan sözleşme ile, Kosova’da NATO standartlarında mühimmat üretimi yapacak modern bir fabrika kurulacak.
- Kosova Başbakanı Albin Kurti ve MKE Genel Müdürü İlhami Keleş tarafından imzaların atıldığı törende, İçişleri ve Kamu Yönetim Bakanı Xhelal Sveçla; Sanayi, Girişimcilik ve Ticaret Bakanı Rozeta Hajdari ve Maliye, Çalışma ve Transferler Bakanı Hekuran Murati de hazır bulundular.
SSB Başkanı Görgün, Bayraktar TB2’nin 1 milyon uçuş saatine ulaşmasını kutladı: Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Bayraktar TB2’nin 1 milyon uçuş saatine ulaşması nedeniyle Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde hazırlanan anı panosunu imzaladı.
- Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Bu başarı, yalnızca ileri teknolojiye değil, aynı zamanda bu vizyonu hayata geçiren azimli ve yetenekli ekibin emeğine dayanıyor.” ifadesini kullandı.
KAAN’ın ikinci prototipi 2025 yılı sonunda ilk uçuşunu yapacak: Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Milli Muharip Uçak KAAN projesindeki son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı.
TUSAŞ tesislerinde yürütülen çalışmalara değinen Görgün, KAAN’ın yeni prototipinin üretim sürecinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek şunları söyledi:
Milli Muharip Uçak KAAN, 2000’in üzerinde yerli ve milli parçayla üretiliyor. İkinci prototipimizin üretim ve montaj faaliyetlerini yerinde inceledik. 2025 yılı sonunda ilk uçuşunu gerçekleştirmesi planlanıyor.
Nijerya, Türkiye’den Bayraktar TB2 satın alacak: Nijerya, 43 adet Bayraktar TB-2 SİHA satın almayı planıyor.
- Nijerya Ordusu, yeni eğitilen insansız hava aracı operatörleri için Abuja’da düzenlenen bir tören sırasında Tuğgeneral U.G. Ogeleka tarafından Kuzey-Batı’daki operasyonları artırmak için 43 adet Bayraktar TB2 SİHA satın almayı planladığını duyurdu.
- Bu açıklama Nijerya Ordusu Uzay Komutanlığı Komutanı Tuğgeneral U.G. Ogeleka tarafından insansız hava aracının kullanımı ve bakımı konusunda eğitilen 43 personelin uçuş töreni sırasında Abuja’da yapıldı.
ALTAY tankı 2025’te seri üretime geçiyor: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Altay tankının envantere girişiyle ilgili gecikmeler ve Türkiye’nin savunma sanayiindeki başarılarına dair önemli açıklamalarda bulundu.
Yılmaz, savunma sanayiinin stratejik önemine değinerek şu ifadeleri kullandı:
Altay tankının normalde 2015 yılında envantere girmesi bekleniyordu. Ancak Almanya tarafından, konfigürasyonda bulunan alt sistemler için özellikle motor ve transmisyon ihracat lisansı verilmemesi nedeniyle bu gecikme yaşanmıştır.
Türkiye, Somali’de balistik füze ve roket test tesisi inşasına başladı: Somali Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Somali’den roket fırlatmak için bir tesis inşa ettiğini ve Ankara’nın uzun menzilli roket test programını güçlendirdiğini söyledi.
- Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud Mogadişu’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, projenin ülke için istihdam ve gelir yaratmaya yardımcı olacağını söyledi.
- Bloomberg’in Eylül ayında bildirdiğine göre Somali’nin Afrika anakarasının doğu ucundaki konumu, yerleşim bölgelerine ve diğer ülkelere enkaz düşme riski olmadan Hint Okyanusu’na doğru ateşleme yapmak için ideal.
Türk savunma sanayiinden tarihi ihracat başarısı: STM, Portekiz Donanması için lojistik destek gemileri inşa edecek: Türk Savunma Sanayiinde yenilikçi ve milli sistemler geliştiren STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., Türk Savunma Sanayii adına tarihi bir ihracat başarısına daha imza attı.
- Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin açmış olduğu Lojistik Destek Gemisi ihalesine katılan STM, dünyanın önde gelen askeri denizcilik firmalarını geride bıraktı. Portekiz Deniz Kuvvetleri, STM tarafından sağlanan mühendislik çözümünün, en başarılı çözüm olduğuna karar verdi ve projeyi STM kazandı. Türkiye STM ile, ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu.
İlk kuantum bilgisayarı Türkiye’nin teknoloji sahnesinde iddiasını artıracak: ASELSAN ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) işbirliğiyle devreye alınan Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı, ülkenin bu teknolojilerde dünyada pazar sahibi olmasına imkan oluşturacak.
- Kuantum bilgisayar çalışmaları, ASELSAN ve TOBB ETÜ işbirliğiyle 24 Kasım 2022’de kurulan Kuantum Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda ( KUANTAL) geliştirildi.
- Projede görev alan uzmanlar, Türkiye’nin ilk kuantum bilgisayarı çalışmalarına ilişkin AA’ya değerlendirmede bulundu.
5G’de ihale edilecek frekanslar belli oldu: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu,”Gelecek yıl ihalesi yapılıp, 2026’da kullanıma başlamayı planladığımız 5G ile Türkiye’nin bilişim tarihini yeniden yazacağız.” dedi.
Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından ihale edilecek 5G için çalışmaların hızla sürdüğünü dile getirerek, şöyle devam etti:
- Gelecek yıl ihalesi yapılıp, 2026’da kullanıma başlamayı planladığımız yüksek veri hızı, yüksek sistem kapasitesi ve düşük gecikme süresiyle dikkat çeken 5G ile Türkiye’nin bilişim tarihini yeniden yazacağız. Bu tarihin yeniden yazılmasını sağlayacak 5G için yakın zamanda ilana çıkacağız. 5G için ihale edeceğimiz 700 MHz, 3,5 GHz, 26 GHz’deki frekansları hazır hale getirdik. Gelecek yılın ortalarında ihale çalışmalarını tamamlayarak, 2026’da 5G’yi hem sanayimizin hem de vatandaşlarımızın kullanımına sunacağız.
ASELSAN KALKAN 050-G AESA radarını tanıttı: KALKAN 050-G AESA radarı, ASELSAN’ın hava savunma sistemleri için yeni bir seçeneği ve olası yeni bir alçak irtifa hava savunma sistemidir.
- KALKAN 050-G, alçak ve orta menzilli hava savunma sistemleri için çok fonksiyonlu bir radardır. Dönen geleneksel arama radarlarının aksine KALKAN 050-G, 360 derecelik yanal kapsama için taretin etrafına dağıtılmıştır.
- Radar, İHA (mikro/mini/taktik/UCAV), avcı uçağı, helikopter ve ikincil olarak yer hedeflerini tespit edebilir ve KORKUT SSA 35 mm SPAAG üzerinde kullanılan AKREP 100-G atış kontrol radarı ile birlikte çalışır.