SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Türkiye, savunma sanayisinde NATO müttefikleriyle işbirliğini güçlendiriyor: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Brüksel temasları kapsamında NATO Karargahı’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

  • Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Türkiye’nin savunma ürünü ihracatının yarıdan fazlasını NATO ülkelerine yaptığını, bu alanda müttefiklerle stratejik işbirliğini güçlendirmek istediklerini söyledi.

Bugün Brüksel’de, NATO üyesi ülkelerle birlikte Türkiye’nin savunma sanayisi vizyonunu ilerletmek ve müttefiklerimizle stratejik işbirliğimizi güçlendirmek amacıyla bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum.


SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi 2025 yılı İlk Toplantısını Gerçekleştirdik:

  • SAHA İstanbul Yazılım, Otomasyon ve Dijital Dönüşüm Komitesi 2025 yılı ilk toplantısı firmalarımızın ve ilgili kurum/kuruluş temsilcilerimizin katılımıyla Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) gerçekleştirildi.
  • Yeni yılda yapılması planlanan faaliyetlerin gözden geçirildiği ve yerlileştirme projeleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Mersin’de geliştirilen insansız deniz aracı OKHAN tanıtıldı: Mersin’de, Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız deniz aracı (İDA) OKHAN’ın tanıtımı yapıldı.

Etkinlikte, OKHAN’ın deniz üzerindeki gösterisi izlendi.

Kayacı Savunma Sanayi AŞ Genel Müdürü Hakan Kayacı, gazetecilere yaptığı açıklamada, OKHAN’ın ihracata hazır bir İDA olduğunu söyledi.

Geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirten Kayacı:

OKHAN, teknolojik olarak yerli ve milli bir üretimdir. Aracımızın testleri Akdeniz Sahil Güvenlik Komutanlığında devam ediyor. Tam otonom olarak çalışan aracımız hedefine ulaşabilmesi için önüne çıkan engelleri yapay zekayla algılayıp rotasını değiştirme özelliğine sahip. Hedefimiz, dünyada İHA’larda yakaladığımız başarıyı İDA’larda da ihracat yaparak Türkiye’nin adını duyurmak.



SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Ocak ayı Toplantısı Bega Savunma ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

  • Toplantıda 2024 yılı faaliyetleri değerlendirildi ve 2025 yılı için planlanan çalışmalar ele alındı.

ASELSAN, yeni Radar Entegrasyon Merkezi’nde üretime başladı: ASELSAN’ın 50 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği Radar Entegrasyon Merkezi’nde üretime başlandı.

  • Kamuyu Aydınlatma Platformundan (KAP) yapılan açıklamada, ASELSAN’ın, tasarım, test ve seri üretim kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlarını sürdürdüğü belirtildi.
  • ASELSAN’ın son yıllarda AESA tabanlı radar teknolojilerinde çok önemli bir mesafe katettiği belirtilen açıklamada, şirketin dünyanın önde gelen radar tasarım ve üretim merkezlerinden biri haline geldiği vurguladı.


Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1 uzaya fırlatıldı: Takım uydulardan oluşan küresel konumlama sistemini inşa etmek üzere kurulan Fergani Uzay, ilk uydusunu SpaceX’in Transporter-12 göreviyle uzaya gönderdi.

  • Üst yöneticiliğini (CEO) Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar‘ın yaptığı Fergani Uzay‘ın ilk uydusu FGN-100-d1, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle ABD’deki Vandenberg üssünden uzaya gönderildi.
  • FGN-100-d1, SpaceX’e ait Falcon 9’un Transporter-12 göreviyle uzaya fırlatıldı.
  • ABD’deki Vandenberg üssünden gerçekleştirilen Transporter-12 görevinde küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçları da dahil olmak üzere 131 yük yer aldı. Bu yükler arasında Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1 ile birlikte Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki şirketlerinden Plan-S’in uyduları da yer aldı.

Fergani Uzay tarafından milli olarak geliştirilen ve özel bir firma tarafından üretilen Türkiye’nin en büyük uydusu FGN-100-d1, uzaya fırlatılmasının ardından yörüngesine başarıyla yerleşti.


ANKA III gövde içerisinden mühimmat atışı gerçekleştirdi: ANKA III gövde içerisinden mühimmat atışını başarıyla gerçekleştirdi.

  • Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) X hesabından yapılan açıklamaya göre, atış, ASELSAN’ın yerli ve milli üretimi TOLUN mühimmatıyla 20 bin feet irtifada 180 knot hızla gerçekleştirildi.

Gövde içerisinden yapılan atışla ANKA III operasyonel kabiliyetini ve mühendislik becerisini bir kez daha kanıtladı. Ülkemiz için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz.


Geleceğin savunma sanayisi teknisyenleri MSB’nin fabrikalarında yetişiyor: Savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu personel, Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) arasında imzalanan işbirliği protokolüyle MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü bağlısı 5. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde yetişiyor.

  • MSB ile MEB arasında, savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek, çalışanları belgelendirmek ve belirlenen okullardan mezun olan öğrencilerin istihdamını sağlamak amacıyla 2023’te işbirliği protokolü imzalandı.
  • İmzalanan protokolle, MEB ile MSB işbirliğinde belirlenecek okullarda veya MSB’nin tahsis edeceği tesislerde açılacak okullarda, savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ve istihdamının desteklemesi hedeflendi.

İlk parti “HGK-84” güdüm kitleri Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi: Askeri Fabrika ve Tersane İşletme (ASFAT) AŞ, Hava Kuvvetleri Komutanlığına ilk HGK-84 güdüm kitinin teslim edildiğini bildirdi.

  • ASFAT’tan yapılan açıklamaya göre, 3 Şubat 2023’te imzalanan sözleşmeyle başlayan “HGK-84 Tedariki Projesi” kapsamındaki ilk parti ürünlerin teslimatı tamamlandı.
  • Proje kapsamındaki nihai montaj, üretim ve testler, Ankara’daki Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığına yapılan ilk teslimatlar kapsamında kabul testlerindeki atışlarda yüzde 100 başarı kaydedildi.

MSB bünyesinde kurulan ASFAT’ın 7’nci kuruluş yıl dönümü kutlandı: Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesinde kurulan ASFAT’ın 7’nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendi.

  • TOBB Konferans Salonu’ndaki programa Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Musa Heybet katıldı.
  • Görgün, burada yaptığı konuşmada, 7’nci kuruluş yıl dönümü kutlanan ASFAT’ın savunma sanayisinde önemli bir çözüm ortağı olduğunu söyledi.


SAHA İstabul olarak Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret etti:
Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (HAB) Genel Müdürü Sn. Mehmet YAZICI ziyaret edilerek SAHA İstanbul ve HAB iş birliğinde 12 Şubat 2025 tarihinde gerçekleştirilmesi öngörülen 2. Milli Havacılık Endüstrisi (SAHA MİHENK) Çalıştayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunuldu. 


İlk yerli ve milli gözetim radarı test süreçlerinden başarıyla geçti: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Hava trafik kontrol sistemleriyle entegrasyonunun sağlanmasının ardından bu yılın ilk çeyreğinde hizmete almayı planlıyoruz.” dedi.

  • Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK BİLGEM işbirliğiyle tamamen Türk mühendislerince geliştirilen MGR ile ilgili bilgi verdi.
  • Söz konusu sistemin kesin kabulünü 2024 yılı aralık ayında yaptıklarını bildiren Uraloğlu, Gaziantep Havalimanı yakınlarındaki Gaffur Baba Tepesi’ne radar yerleşkesinin kurulduğunu kaydetti.

SAHA İstanbul Üye Firması OPAŞ Tarafından Geliştirilen Ateşleme Sistemi

🔺 Uzun kullanım ömrü
🔺 40 ülkeye ihracaat
🔺 Oksitlenme, yağ, kir gibi etkenlere dayanıklı


Türk İHA’lara Afrika’da insani yardım görevi: İnsansız hava araçları, afet durumlarında arama kurtarma çalışmaları ve kritik noktalara kargo sevkiyatı gibi görevlerde kullanılacak.

  • Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen insansız hava araçları (İHA) ZD100 ve ZD200, Afrika’da insani yardım operasyonları için göreve başladı.
  • İHA teknolojilerinden Türkiye’de geliştirilen çözümler yurt içinde ve dışında yeni görevler üstleniyor.
  • Döner kanatlı ve değişken hacimli insansız hava araçlarıyla dikkati çeken Zyrone Dynamics, iki farklı ürünle ihracat başarılarına yeni bir halka ekledi.
  • Bu kapsamda döner kanatlı insansız hava araçları ZD100 ve ZD200, Afrika’daki bir ülkeye ihraç edildi. Bu kapsamda, insansız hava araçları, afet durumlarında arama kurtarma çalışmaları ve kritik noktalara kargo sevkiyatı gibi hayati görevlerde kullanılacak.

TEKNOFEST KKTC, 1-4 Mayıs’ta Ercan Havalimanı’nda yapılacak: TEKNOFEST, 2025 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde teknoloji tutkunlarını bir araya getirecek.

  • TEKNOFEST’ten yapılan açıklamaya göre, bu yıl teknoloji ve inovasyonda çığır açacak yeni yarışmaların düzenleneceği etkinlik, 1-4 Mayıs tarihlerinde Ercan Havalimanı Eski Terminal Binası’nda gerçekleştirilecek.
  • KKTC’de 7 ana kategori ve 14 alt kategoride düzenlenecek yarışmalarda teknoloji ve inovasyonun kalbi Ercan Havalimanı Eski Terminal Binası’nda atacak.