
SAHA İstanbul Elektrik ve Elektronik Komitesi Mart ayı toplantısı CoZone ev sahipliğinde gerçekleştirildi: Komite Üyesi firmalarımızın katılımının sağlandığı toplantıda, yapılan çalışmalar ve yeni dönemde gündeme alınacak konular görüşüldü.

Savunma ve havacılık sanayisinden rekor ihracat artışı: Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatı 2025 Şubat’ta 434 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, X hesabından yaptığı açıklamada, 2025 yılı şubat ayında savunma ve havacılık ihracatının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44’lük artış göstererek 300 milyon dolardan 434 milyon dolara yükselerek rekor kırdığını belirtti.
- Yılın ilk 2 ayındaki toplam ihracatın ise yüzde 29,6 artışla 816 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Görgün, şu ifadeleri kullandı:
Türkiye’nin savunma sanayisi, küresel pazarda daha güçlü bir konuma yükseliyor. Hedefimiz: katma değerli ürünlerde sürdürülebilir artış. Yüksek teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek ürünlerimizin ihracatında kalıcı bir artış trendi yakalamayı hedefliyoruz.

Bayraktar AKINCI, MURAD AESA Radarı ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi: Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), ASELSAN’ın MURAD AESA Radarı ile ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
- Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, sosyal medya hesabından, Bayraktar AKINCI TİHA’nın MURAD AESA Radarı ile test uçuşu gerçekleştirdiğini duyurdu ve test videosunu paylaştı.
- ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da “MURAD AESA Radar + Bayraktar AKINCI TİHA = Gökyüzünde oyun değiştirecek milli ikili” paylaşımı yaptı.

GÖZDE Güdüm Kiti, TSK’nın gücüne güç katacak: ASELSAN ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen GÖZDE Güdüm Kiti, F-16 üzerinden yapılan atış testinde yüksek hızda hareket eden hedefi tam isabetle vurdu.
- ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, atışlı test faaliyeti, GÖZDE’nin hassas vuruş kabiliyetini gözler önüne serdi.
- F-16 üzerinden gerçekleştirilen test atışında yüksek hızla hareket eden binek araç hedefi, GÖZDE Güdüm Kiti ile tam isabetle vuruldu. Hava aracından elektro-optik sistem ile lazerle işaretlenen hedef, GÖZDE’nin ANS/KKS/LAB bütünleşik sensör güdümü ile takip edilerek başarılı şekilde imha edildi.

SAHA İstanbul Üye Firması Özben Savunma Tarafından Geliştirilen NATO ACE SHELTER
🔺 Tamamen alüminyum malzemeden üretiliyor
🔺 -40/+60 derece gibi farklı iklim koşullarında da kullanılıyor

Bayraktar KIZILELMA bir uçuş testini daha başarıyla tamamladı: Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, test takviminde yer alan Aerodinamik Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla geçti.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Bayraktar KIZILELMA’nın test süreci planlanan takvime uygun şekilde sürüyor.
- Baykar’ın tamamen öz kaynaklarıyla geliştirdiği Bayraktar KIZILELMA, dün gerçekleştirilen Aerodinamik Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla geçti.

Kara ATMACA atışlı test faaliyetinde rekor tazeledi: ROKETSAN firmasınca geliştirilen Kara ATMACA, atışlı test faaliyetinde en uzun menzilli ve süreli uçuşunu gerçekleştirerek kendi rekorunu tazeledi.
- Firmanın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “En uzun menzilli seyir füzemiz Kara ATMACA UM, atışlı test faaliyetinde en uzun menzilli ve en uzun süreli uçuşunu gerçekleştirerek kendi rekorunu yeniledi. Ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olsun.” ifadeleri kullanıldı.
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün de ROKETSAN’ın paylaşımını kendi sosyal medya hesabında alıntıladı.

Baykar ve Leonardo, SİHA’lardan uzay ve yapay zekaya kadar pek çok alanda ortak çalışacak: Küresel SİHA ihracat pazarının lider firması Baykar, dünyanın en büyük savunma şirketlerinden Leonardo ile başta insansız sistemler olmak üzere yapay zeka ve uzay konularında da işbirliği anlaşması imzaladı.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, anlaşma çerçevesinde iki firma, İtalya’da ortak SİHA üretimi gerçekleştirecek. Baykar’ın SİHA ve yapay zeka teknolojisindeki kabiliyeti, Leonardo’nun görev sistemleri, faydalı yükler ve sertifikasyon yetenekleriyle birleşecek. İki firma işbirliklerini uzay çalışmaları alanına da taşıyacak.
- İtalya’da kurulacak ortak girişim, insansız hava sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve bakımı gibi başlıkları kapsayacak.
Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, “Baykar ve Leonardo’nun oluşturacağı sinerjiyle geleceğin havacılık muharebesini tümüyle bir anlamda geliştirme kabiliyeti oluşmuş oluyor. Aynı zamanda ortak bir savunma ekosistemi oluşmuş oluyor.” dedi.

HAVELSAN, “Gemi Veri Dağıtım Sistemi”ndeki elektronik kartları da millileştirdi: HAVELSAN, milli imkanlarla geliştirdiği GVDS’de kullanılan Single Board Computer (SBC), Zaman Kartı, Çeşitli Arayüz ve Güç Kartları ile Compact PCI Backplane gibi yurt dışından alınan ticari tipteki elektronik kartları da millileştirdi.
- Şirketten yapılan açıklamaya göre, HAVELSAN mühendislerince geliştirilen elektronik kartlar kullanılarak üretilen Gemi Veri Dağıtım Sistemi (GVDS) ailesinin 56. üyesi, MİLGEM-6 için gerçekleştirilen Fabrika Kabul Testi’ni yüzde 100 başarıyla A notu alarak geçti.
- Elektronik kartların tamamının HAVELSAN çalışanları tarafından geliştirilmesiyle, aynı zamanda Gerçek Zamanlı VxWorks işletim sistemi sürücülerinin de tam performansta çalışabilmesi sağlandı.

Türk zırhlarına ABD kapısı açıldı: Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen ileri teknik balistik seramik üretici ve zırh tedarikçilerinden Nurol Teknoloji, bu ürünlerin en önemli kullanıcıları arasında yer alan ABD pazarının kapısını araladı.
- Şirket, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ve Konferansı’nda (IDEX 2025) ürün ve yeteneklerinden örnekler sergiledi.
- Nurol Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Serpil Gönenç Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce ABD’de ofis açtıklarını söyledi.
- Yaptıkları çalışmalar sonunda ortaya çıkan zırh ve seramik ürünlerini 2 marka altında topladıklarını anlatan Dinçer, bu ofisin hayata geçmesiyle birlikte bu markaların ABD firmalarında tanınmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

SAHA İstanbul Üye Firması Roketsan Tarafından Geliştirilen TAYFUN FÜZESİ
🔺 Seyir hızı sayesinde hava savunma sistemi tehditlerinden etkilenmiyor
🔺 Gece ve gündüz her hava koşulunda görev yapabiliyor

TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN’ın “GÖZDE”si yüksek hızla hareket eden hedefi tam isabetle vurdu: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN tarafından geliştirilen “GÖZDE Güdüm Kiti”nin yüksek hızda hareket eden hedefi tam isabetle vurduğunu bildirdi.
- Türkiye’nin güvenliğini tahkim edecek projelere hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayan Kacır, “TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN ortaklığında geliştirilen GÖZDE Güdüm Kiti’nin F16’dan yapılan hızlı hedefe test atışı başarıyla sonuçlandı. GÖZDE, ülkemizde bugüne kadar, atışlarda en hızlı hedefi isabet eden güdüm kiti oldu.” ifadelerini kullandı.
- Bakanlıktan verilen bilgiye göre, atışlı test faaliyeti, GÖZDE’nin hassas vuruş kabiliyetini gözler önüne serdi.

İHA’ların yeni “milli gözü” göreve başladı: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve barındırdığı teknolojilerin yardımıyla insansız hava araçlarının (İHA) “gözü” olarak da nitelendirilen yeni bir gimbal sistemi ilk kez kullanıma sunuldu.
- İHA sistemleri, elektro-optik görüş sistemleri ve askeri araç elektroniği alanında çalışmalar yapan Asisguard, özellikle bulutaltı İHA’ların ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni bir gimbal geliştirdi. Gimbal, İHA’nın temel algılama sistemlerini (kamera, lazer, termal sensör ve benzeri) taşıyarak, bunların yüksek performansla kullanılmasını sağlıyor.

Zırhlı araçların “İsviçre çakısı” göreve hazır: Üstün hareket ve koruma kabiliyetlerine kurtarma ve bakım-onarım donanımları eklenerek adeta bir “İsviçre çakısına” dönüşen RABDAN 8×8, zırhlı kurtarıcı olarak göreve hazır hale getirildi.
- DGE Grubu ve Otokar ortak girişimi Al Jasoor firması, RABDAN 8×8 zırhlı kurtarıcı aracı, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı ve Konferansı’nda (IDEX 2025) ilk kez sergiledi.
- Otokar Askeri Araçlar Bölümü İş Geliştirme Direktörü Tamer Sırcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Otokar’ın yaklaşık 40 ülke ve 5 kıtada kullanılan 30 binin üzerinde askeri araç ürettiğini ve bunlara hizmet vermeyi sürdürdüğünü söyledi.