SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

MKE, Samsun’da 2 milyar liralık savunma sanayi yatırımı yapacak: Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) AŞ’nin Samsun’da 2 milyar liralık savunma sanayi yatırımı yapacağı bildirildi.

  • MKE Genel Müdürü İlhami Keleş ve Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özsert, Samsun Valisi Orhan Tavlı’yı makamında ziyaret etti.

Keleş:

MKE’nin eski Çarşamba Şeker Fabrikası’nda 2 milyar liralık yatırımla savunma sanayi alanında üretim yapacağı fabrikanın kurulum çalışmalarına başlanıldı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı:

Faaliyetlerini tarihinden aldığı güç ve milli görev bilinci ile sürdürmeye devam eden MKE AŞ’nin bağımsızlığımızı pekiştirecek ve geleceğe daha güçlü yürümemizi sağlayacak olan bu önemli yatırımı, gelişen sanayisi, büyüyen ekonomisi, genç ve yetenekli iş gücü, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle Türkiye Yüzyılı’na önemli katkılar sağlayan Samsun’un gücüne güç katacaktır. MKE yatırımı Samsun Yüzyılı’na büyük bir ivme kazandıracaktır.


Türk savunma sanayisinden ilk jet motoru ihracatı başarısı: Türk savunma sanayisi, KTJ-3200 Turbojet Füze Motoru ile ilk kez jet motoru ihracatına imza attı.

  • Kale Grubu şirketlerinden Kale Jet Motorları, Brezilya’da gerçekleştirilen LAAD Savunma ve Güvenlik Fuarı’nda önemli bir ihracat başarısına ulaştı.
  • Şirketin sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Brezilyalı SIATT ile KTJ-3200 Turbojet Füze Motoru ihracatı ve tedarikine yönelik sözleşme imzalandı. Böylelikle Türkiye’nin ilk jet motoru ihracatı gerçekleştirildi.

Savunma ve havacılık ihracatı mart ayında tarihi rekor kırdı: Savunma ve havacılık ihracatı, martta yıllık bazda yüzde 147’lik artışla 884 milyon dolara ulaştı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün X hesabından güncel savunma ve havacılık ihracatına dair detayları paylaştı.

Görgün, savunma ve havacılık ihracatının mart ayında geçen yılın mart ayına göre yüzde 147’lik tarihi bir artış rekoru kaydederek 358 milyon dolardan 884 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Görgün:

Savunma ve Havacılık sanayii mart ayında ihracat rekoru kırdı. SSB ihracat stratejisindeki temel hedef yüksek katma değerli ürünlerin ihracatında kalıcı bir artış trendi sağladı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz kesintisiz uluslararası iş birliği faaliyetlerinin de etkisiyle, şirketlerimiz belli bir bölgeye değil, dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldi. Önümüzdeki dönemde SSB olarak, hem büyük ölçekli şirketlerimizi hem de KOBİ’erimizi kucaklayan, ihracat yapan şirket sayımızı arttıran ve ihracatı tüm sektör için sürdürülebilirlik çıpası haline getiren uluslararası faaliyetlerle devam edeceğiz.


ASELSAN 52,7 milyon dolarlık ihracat sözleşmeleri imzaladı: ASELSAN, Pasifik bölgesindeki bir müşterisiyle deniz platformlarına yönelik, radar, silah, hava savunma ve veri bağı sistemlerinin doğrudan satışı kapsamında toplam tutarı 52,7 milyon dolar olan ihracat sözleşmeleri imzaladı.

Açıklama:

ASELSAN, Pasifik bölgesindeki bir müşterisi ile deniz platformlarına yönelik; radar, silah, hava savunma ve veri bağı sistemlerinin doğrudan satışı kapsamında toplam tutarı 52,7 milyon dolar olan ihracat sözleşmeleri imzalamıştır.


Yerlileştirilen büyük ölçekli 3 boyutlu metal yazıcılar, Türk sanayisinin gücüne güç katıyor: Bursa’da faaliyet gösteren, savunma sanayisindeki birçok projeye üretim yapan firmanın imal ettiği büyük ölçekli 3 boyutlu metal yazıcılar, Türk sanayicilerin hizmetine sunuluyor.

  • Bursa’dan 120 ülkeye makine ihraç eden ERMAKSAN şirketi, 2014’te başlattığı AR-GE çalışması kapsamında özellikle uzay ve havacılık sanayisi için ürettiği 3 boyutlu metal yazıcılara yenisini ekledi.
  • Dünyada birkaç ülke tarafından üretilebilen, stratejik teknolojiyi yerlileştiren firma, 800 milimetre çapına kadar üretim yapabilen metal yazıcıları Türk sanayisinin hizmetine sundu.

HAVELSAN’dan Şili Deniz Kuvvetlerine ADVENT Savaş Yönetim Sistemi: HAVELSAN, Şili Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS) için sözleşme imzaladı.

  • HAVELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, HAVELSAN ile Şili Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında imzalanan sözleşme kapsamında, Şili Deniz Kuvvetleri envanterinde yer alan 2 fırkateynin modernizasyon sürecinde, komuta kontrol kabiliyetleriyle öne çıkan ADVENT Savaş Yönetim Sistemi (SYS) tedarik edilecek.
  • 4 yıl içinde tamamlanması öngörülen proje ile her iki fırkateyne ADVENT SYS entegre edilerek gemi üzerindeki mevcut sistemler ve silahlarla tam uyumlu bir yapı tesis edilecek.

Savunma sanayisi 44 yıldır ASPİLSAN Enerjinin ürettiği pil ve bataryalarla güçleniyor: Kayseri’de hayırseverlerin bağışlarıyla 1981’de kurulan ASPİLSAN Enerji, 44 yıldır Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) başta olmak üzere birçok enerji alanının uzun ömürlü batarya ihtiyacını karşılıyor.

  • ASPİLSAN Enerjinin temelleri, Kayserililerin yaptığı bağışlarla 2 Nisan 1981’de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde atıldı. 44 yıllık süreçte savunma sanayisine enerji alanında önemli katkı sağlayan şirket, 300’den fazla ürün çeşidiyle sivil ve askeri her türlü savaş araç gereçleri ile milli muharip uçak, helikopter ve uzay araçlarının bataryalarını üretebilecek kapasiteye geldi.

Bataryaları dünyanın farklı ülkelerine ihraç eden fabrika, Türkiye’nin ilk lityum iyon pillerini de üreterek hem savunma hem de özel sektöre yönelik çalışmalarını sürdürüyor.


TUSAŞ ve Embraer arasında stratejik iş birliği: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile Brezilyalı uçak üreticisi Embraer arasında stratejik bir iş birliğini öngören Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.

Anlaşma, her iki şirketin gelecekteki sanayi iş birliklerini değerlendirmesine olanak tanıyarak, özellikle TUSAŞ’ın Embraer ürünleri için tedarik zincirindeki rolünü güçlendirmeyi hedefliyor.

Bu iş birliği çerçevesinde taraflar;

  • Anlaşma, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen LAAD 2025 Savunma ve Güvenlik Fuarı sırasında imzalandı.
  • Törene, Brezilya Devlet Başkan Yardımcısı Geraldo Alckmin’in de katılması, iş birliğine verilen üst düzey önemi gösterdi.

STM’den NATO’ya stratejik güç: 76. yılını kutlayan NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, sadece askeri gücüyle değil, savunma sanayiinde geliştirdiği ileri teknoloji çözümlerle de ittifaka büyük katkılar sağlıyor.

  • Bu katkıların başını çeken şirketlerden STM, NATO’nun kriz yönetimi alanındaki çalışmalarında kritik bir rol oynuyor.
  • STM, 15 yıldan fazladır NATO’nun komuta kontrol ve karar destek sistemlerinde kritik projeler geliştiriyor. 2022 yılında NATO İletişim ve Bilgi Ajansı (NCI Agency) tarafından açılan iki büyük ihale STM tarafından kazanılarak INTEL-FS2 projesi hayata geçirildi.
  • Bu proje ile NATO karargahları arasında istihbarat paylaşımının yapıldığı yazılım geliştirildi. Aynı zamanda bu proje, Türkiye’nin NATO’dan yazılım alanında aldığı en büyük ihracat projelerinden biri olarak kayıtlara geçti.

MKE, 75. yılında rekorlarla tarih yazdı: Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE), 75. kuruluş yılını tarihi başarılarla geride bıraktı. Şirket, 2025 yılı itibarıyla cirosunu 1,2 milyar dolara yükselterek tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı.

  • Aynı dönemde, 639 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek bugüne kadar ki en büyük ihracat rakamına imza attı.
  • Bu performansıyla MKE, Türkiye’nin en fazla silah sistemi ve mühimmat ihraç eden savunma sanayi şirketi konumuna geldi.