Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA SÖZLÜK: Açık İnovasyon – Open Innovation
Bir organizasyonun inovasyon için sadece kendi iç bilgileri, imkanları ve kaynakları ile yetinmediği; fakat aynı zamanda, inovasyonu teşvik etmek için, birden fazla dış kaynak kullandığı durumu ifade eder.
SAHA İstanbul IAF web sayfasındaki yerini aldı: 18 Eylül 2022 tarihinde Paris/Fransa’da gerçekleştirilen IAF (Uluslararası Uzay Federasyonu) genel kurul toplantısında üyeliğin onaylanmasının ardından IAF web sayfasındaki yerini aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cenk füzesini ilk kez duyurdu: Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinde bir dizi füze projeleri yürütüldüğünü söyleyerek, “Son yaptığımız Tayfun testi Yunanlıları çıldırttı. Adımlardan bir tanesi 561 kilometre menzili daha da uzatmak. Cenk ve Gezgin füzeleri gibi daha nicelerinin müjdelerini zamanı geldiğinde vereceğiz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz savunma sanayini bazı ülkelerin dışarıdan bazılarının da içeriden engellemelerine rağmen bu noktaya getirdik. Aynı istikamette istiklalimiz ve istikbalimiz için gece gündüz demeden muhtelif füze, roket, mühimmat ve silahlar da dahil azimle çalışmaya devam ediyoruz. 2023 yılında milli muharip uçak, inşallah o da hangardan çıkacak. Hürjet, muharip insansız uçak Bayraktar Kızılelma, o da şu anda hızla devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’dan F-16 açıklaması: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ABD’den Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin, şu anda sürecin devam ettiğini, ABD’de 8 Kasım’da yapılacak seçim sonrası yeni yapılanmanın ortaya çıkacağını söyledi.
İbrahim Kalın, “Tam bir tahminde bulunmak çok kolay değil ama önümüzdeki bir iki ay içerisinde bu sürecin tamamlama ihtimali yüksek görünüyor. Bu olduğu zaman da F-16 meselesi, hem modernizasyon hem de yeni F-16’ların alınma anlamında çözüme kavuşur.” değerlendirmesinde bulundu.
Jandarma olayları yapay zeka desteğiyle aydınlatacak: ASELSAN, akıllı teknolojiler kullanarak geliştirdiği Yapay Zeka Destekli Kır Güvenlik Yönetim Sistemi’ni jandarmanın kullanımına sunuyor. Proje kapsamında 25 il ve 109 ilçede jandarma sorumluluk sahasındaki 1650 noktada;
Emniyet ve asayişi sağlamak,
Kamu düzenini korumak,
Suça karşı etkin caydırıcılık sağlamak,
İşlenen suçlarda somut delil elde etmek
Olayları kısa sürede aydınlatmak amacı ile görüntüleme sistemleri kurulacak.
Bu noktalarda konvansiyonel tip direk üstü görüntüleme sistemleri ve kablolu görüntü aktarımının yanı sıra ihtiyaç duyduğu enerjiyi üstündeki güneş panellerinden sağlayan direkler üzerine yapay zeka destekli, IP tabanlı 4K güvenlik kameraları kurulacak.
Türk savunma sanayisinde 3 kritik yerlileştirme: İleri malzeme teknolojilerine yönelik yürütülen çalışmalarla Türk savunma sanayisindeki ihtiyaçları karşılamaya yönelik 3 yerli ürün geliştirildi.
Nanografi İş Geliştirme Direktörü Yunus Emre Deli: Özellikle silah sanayimizin kullandığı önemli bazı kaplamaları yerlileştirmiş olduk. Bunların başında termal kamerada görünmeyen, infrared (IR) kamuflaj özelliği bulunan ürünümüz geliyor. Bu savunma sanayisinde, yurt dışında da rüştünü kanıtlamış ürünlerde sıkça kullanılan çözümlerden biri. Bunu hem kendi savunma sanayimize sağlıyoruz hem de ihracat potansiyeli olan bir ürün olarak konumlandırdığımızı söyleyebilirim.“ dedi.
Türk savunma sanayisinde kullanılan ürünleri yerlileştirerek ithalatın önüne geçtiklerini belirten Deli, aynı zamanda ülkenin ihracat kalemlerine yeni ürünler eklediklerini söyledi.
Akıllı bombaatar mühimmatıyla nokta atış: Türk savunma sanayisindeki kabiliyetler birleştirilerek güvenlik güçlerinin envanterindeki otomatik bombaatarlara yeni yetenekler kazandırıldı.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının talebi doğrultusunda hazırlanan test sözleşmesi kapsamında Başkanlık ve Jandarma Genel Komutanlığından temsilcilerin katılımıyla ATOM 40 milimetre Yüksek Hızlı Akıllı Bombaatar Mühimmatı, ATNİS-10 Bombaatar ve Yüksek Kalibreli Termal Nişangah ile MK19 silahı kullanılarak performans testleri gerçekleştirildi.
ATOM 40 milimetre Yüksek Hızlı Akıllı Bombaatar Mühimmatı, ASELSAN ile Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ öz kaynakları ile geliştirildi.
Mühimmat, içinde bulunan özel elektromekanik bileşenler vasıtasıyla namludan çıkarken havada parçalanacağı zamana programlanabiliyor ve hedeflenen yere geldiğinde şarapnel etkili gövdesinden ayrılan 500 fazla çelik parçacık ve gövde içinde bulunan patlayıcı dolgu etkinlik sağlıyor.
“Nijerya’ya ATAK ve Bayraktar TB2 Teslimatı Başlıyor”: Türkiye’nin Nijerya Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, TUSAŞ üretimi T129 ATAK Taarruz Helikopteri ve BAYKAR üretimi Bayraktar TB2 SİHA teslimatlarının yakında başlayacağını açıkladı.
Nijerya ile Türkiye arasında, 2021 yılı içerisinde ‘Savunma Sanayii İş Birliği Anlaşması’ imzalanmıştı. Bu kapsamda Nijerya, Türkiye’ye T129 ATAK Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ile Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA )sipariş etti.
Nijerya Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, “Amiral gemisi savunma sanayi platformlarımızdan ikisinin, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının ve T129 ATAK helikopterlerinin Nijerya’ya varacağını duyurmaktan gurur duyuyorum.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin yeni kabiliyetlere sahip füzeleri yolda: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Endonezya’nın Cakarta kentinde düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022’de, Türk savunma sanayisinde yürütülen füze ve roket projelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Türkiye’nin yurt dışından hava savunma sistemleri tedarik ederken ihracat yapar noktaya gelmesini bir yolculuk olarak nitelendiren Demir, gerçekleştirilen ihracatların da bu yolculukta erişilen kilometre taşları olduğunu söyledi.
Demir, kademeli hava savunma sistemi oluşturma çalışmalarında mesafe aldıkça bir yerlere ulaşıldığını belirterek uzun menzil hava savunma sistemi Siper’in de bu yolculuğun parçalarından biri olduğunu vurguladı.
HAVELSAN Endonezya’da 60 milyon dolarlık iş hacmine ulaştı: Türk savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümlere imza atan HAVELSAN, Endonezya’nın Cakarta kentinde düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022 Fuarı’nda yeni sözleşmeler imzaladı.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, 2 yıl boyunca harcadıkları emeğin karşılığını özellikle savaş yönetim sistemiyle aldıklarını belirterek şirket, Advent Savaş Yönetim Sistemi ve entegrasyonuyla Endonezya’da yaklaşık 60 milyon dolarlık iş hacmine ulaştığını söyledi.
Nacar, özellikle sivil havacılık tarafında Boeing, Cessna gibi uçaklara ait simülatörlerin konumlanmasıyla ilgili iş birliği anlaşmaları yaptıkları bilgisini verdi.
Kaplan tankı Endonezya’da sergilendi: Türk savunma sanayisinin tank sınıfındaki ilk ihracatı olan, FNSS ve Endonezya şirketi PT Pindad tarafından üretilen orta sınıf tank Kaplan MT, Endonezya’nın Cakarta kentinde düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022 Fuarı’nda tanıtıldı.
Zırhlı kara aracı üreticisi FNSS’nin Kurumsal İletişim Müdürü Cem Altınışık, Kaplan MT’yi Endonezya’nın en büyük savunma sanayisi şirketi PT Pindad ile Endonezya ordusu için geliştirdiklerini söyledi.
Milli füze Khan’ın ilk ihracatı Endonezya’ya yapılacak: Türk savunma sanayisinin lider füze ve roket sistemleri üreticisi ROKETSAN, Endonezya’nın Cakarta kentinde düzenlenen Indo Defence Expo&Forum 2022’ye katıldı ve önemli anlaşmalara imza attı.
ROKETSAN Genel Müdür Yardımcısı Murat Kurtuluş, Güneydoğu Asya pazarının şirket için çok önemli olduğunu, fuarı da uzun yıllardır takip ederek çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Murat Kurtuluş: “İmzaladığımız sözleşmelerle ilk ürünlerimizi yakın dönemde Endonezya Savunma Bakanlığının hizmetine sunmuş olacağız. Karadan Karaya Uzun Menzilli Topçu Sistemi Khan 280 kilometre menzile kadar ve savaş alanının derinliklerinde yüksek hassasiyetle etkili olan önemli bir silah sistemi. Khan sistemini ilk defa Endonezya ordusunun kullanımına vermiş olacağız.
23 tonluk roket parçası Dünya’da düştü: Çin’den fırlatılan ve uzay istasyonunun son parçası olan Mengtian modülünün 23 tonluk roket gövdesi Dünya’ya düştü.
ABD Uzay Komutanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Çin’in Tiangong Uzay İstasyonu’ndan 31 Ekim’de fırlatılan 23 ton ağırlığındaki Long March 5B roketinin TSİ 13.01’de atmosfere girdiği Pasifik Okyanusu’na düştüğü aktarıldı.
Çin uzay istasyonuna yolladığı ikinci laboratuvar modülünün montajını yaptı: Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu uzay istasyonunun parçasını oluşturan ikinci laboratuvar modülünün montajını tamamladı. İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, Mıngtien laboratuvar modülü, uzay istasyonuna demirlediği geçici bağlantı noktasından çıkarılarak, çekirdek modülünün yanındaki kalıcı konumuna yerleştirildi.
Çin’in uzay istasyonu kurma planı: Çin, ABD’nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.