
ASELSAN’ın YILDIRIM-100 sistemi, etkinlik testlerini başarıyla tamamladı: Hava araçlarını gelişmiş füze tehditlerinden koruyacak olan ASELSAN’ın geliştirdiği YILDIRIM-100 Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir (DIRCM) Sistemi, harp başlıklı gerçek füzelerin kullanıldığı etkinlik testlerini başarıyla tamamladı.
- ASELSAN’dan yapılan açıklamaya göre, güdümlü füzeye çok bantlı lazer enerjisi göndererek arayıcı başlığını körelten YILDIRIM-100’ün testleri başarıyla gerçekleştirildi.
- YILDIRIM-100 sistemi ile hava araçlarına yönlenen güdümlü füzeler saptırılarak hava platformlarının beka kabiliyeti ciddi oranda artıyor. YILDIRIM-100, çeşitli tehdit senaryoları altında ısı güdümlü füzeleri lazerle kör ediyor.

Savunmanın devleri insansız helikopter için çalışıyor: İnsansız sistemlerin yakaladığı başarı ve sahada sağladığı avantajlar, sivil ve askeri havacılık görevleri için yaygın olarak kullanılan helikopterlerin de insansızlaştırılmasına yönelik çabaları artırıyor.
- Lockheed Martin şirketine bağlı Sikorsky ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), otonom bir yardımcı helikopterle ikmal ve yaralı tahliyesine yönelik bir çalışma gerçekleştirdi.
- Bunun sonucunda 2022 yılında UH-60A Black Hawk helikopteriyle teknoloji gösterimi gerçekleştirildi. Bu program ile UH-60 Black Hawk helikopterlerinin insansız ve otonom hale getirilerek ön cephede lojistik destek, tahliye ve keşif görevlerini pilot müdahalesi olmadan gerçekleştirmesi hedefleniyor.

KEMANKEŞ 1’den karada da tam isabet: Baykar’ın milli ve özgün olarak geliştirdiği KEMANKEŞ 1 yapay zeka tabanlı mini seyir füzesi yer hedeflerini başarıyla imha etti.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, Baykar tarafından geliştirilen yüksek teknoloji ürünü yapay zeka tabanlı insansız sistemler kritik testleri başarıyla tamamlamayı sürdürüyor.
- Bu kapsamda geçen hafta Bayraktar AKINCI TİHA’dan ilk kez ateşlenen KEMANKEŞ 1 yapay zeka tabanlı mini akıllı seyir füzesi, zorlu bir senaryoda gerçekleştirilen hava hedefi imha görevini başarıyla tamamlamıştı. Dün yapılan testte ise yer hedeflerini tam isabetle vurdu.

Türk teknolojisi İskandinav savunmasını güçlendirecek: Türk savunma sanayisi şirketi Repkon, İskandinav ülkelerinin savunmasını güçlendirmeye yönelik 155 milimetre topçu mühimmatı dolum hattı kuracak.
- Çatışma ve buna bağlı olarak güvenlik kaygılarının arttığı bir dönemde, ülkelerin savunma harcamaları ve alandaki yatırımları da hız kesmeden sürüyor.
- İskandinav ülkeleri Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç’ten oluşan Kuzey Savunma İşbirliği (NORDEFCO), katılımcıların ulusal savunmasını güçlendirmek, ortak sinerjileri keşfetmek ve verimli ortak çözümleri kolaylaştırmak için bir dizi çalışma yürütüyor.

F-35 yüksek maliyet ve teknolojik gelişim kıskacında: ABD’nin sipariş azaltımı, F-35 programına ilişkin tartışmaları yeniden gündeme getirdi.
- ABD Savunma Bakanlığının 2026 mali yılı savunma bütçesindeki değişiklik çalışması kapsamında F-35 Lightning II uçağı tedariğinin 74’ten 47’ye düşürülmesi planlanıyor.
- Uçak tedariğindeki bu revizyona rağmen F-35 programı, ABD Hava Kuvvetlerinin modernizasyon stratejisinin temel ayaklarından birini oluşturuyor.

Türkiye’nin NATO’nun %5 lik GSMH oranını destekleyecek: Türkiye, NATO’nun 2035 yılına kadar savunma harcamalarını GSYİH’nin %5’ine yükseltme hedefine desteğini açıkladı.
- Daha önceki %2’lik hedefi fazlasıyla aşan Türkiye, hâlihazırda bu oranın üzerinde harcama yapıyor ve NATO’nun ikinci büyük ordusu olarak en aktif beş ülke arasında yer alıyor
- Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, Türkiye tüm NATO kapasite hedeflerini yerine getirmiş durumda. Öncelikli hedef olarak, milli “Çelik Kubbe” (Steel Dome) adlı proje ile ülke çapında çok katmanlı bir hava savunma sistemi kurulması planlanıyor .

YTÜ’nün “ANKA” isimli SİHA’sı başarıyla uçuruldu: Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) makine mühendisliği öğrencileri, kendi imkanlarıyla tasarlayıp geliştirdiği yüzde 100 yerli ve milli “ANKA” isimli SİHA’yı başarıyla uçurdu.
- YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rahmi Güçlü danışmanlığında, öğrencileri Yusuf Karakaş ve Burak Demirci tarafından bitirme projesi kapsamında 3 ay önce SİHA üretim çalışması başlatıldı.
- Bu kapsamda ekip, kendi imkanlarıyla yüzde yüz yerli ve milli SİHA geliştirdi.

Baykar, İtalyan havacılık devi Piaggio’yu resmen bünyesine kattı: İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace’in Baykar tarafından satın alma süreci resmen tamamlandı.
- Baykar, Piaggio Aerospace’in satın alma sürecini bugün İtalya’da düzenlenen imza töreniyle resmen tamamladı.
- Baykar’dan yapılan açıklamaya göre, İtalya İşletmeler ve Made in Italy Bakanlığı’nın 27 Aralık 2024’te verdiği onayla başlayan süreç, İtalya Başbakanlık Ofisi’nin “Golden Power” düzenlemesi kapsamında verdiği onayla nihayete erdi.

Yapay zeka, siber saldırı ve savunmada “kılıç-kalkan”a dönüştü: Yapay zeka, siber güvenlik alanında yeni bir dönemin kapılarını aralarken, uzmanlar bu teknolojinin yalnızca siber tehditlere karşı koruma sağlamak isteyenler için değil, saldırganlar için de etkili ve güçlü bir silaha dönüşebileceğini savunuyor.
- Yapay zekanın siber güvenlik alanındaki yükselişi hem savunma hem de saldırı cephesinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.
- Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi’nin (GReAT) Asya-Pasifik (APAC) ve Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) Bölgelerinden Sorumlu Başkanı Sergey Lozhkin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede yapay zekanın kod yazımından video üretimine kadar birçok alanda kullanımının arttığını, ancak bu gelişmiş teknolojiye kullanıcıların yanı sıra siber saldırganların da erişebileceğini söyledi.

Bayraktar AKINCI, hava hedeflerini KEMANKEŞ 1 ile vurdu: KEMANKEŞ 1 Yapay Zeka Tabanlı Mini Seyir Füzesi, Bayraktar AKINCI TİHA’dan yapılan atışlı testte havadaki hedefleri tam isabetle vurdu.
- Baykar, yüksek teknoloji ürünü yapay zeka tabanlı insansız sistemlerin kritik testlerini başarıyla tamamlamayı sürdürüyor.
- Bu kapsamda Bayraktar AKINCI TİHA’dan ilk kez ateşlenen KEMANKEŞ 1 füzesi, zorlu bir senaryoda gerçekleştirilen hava hedefi imha görevini başarıyla tamamladı.