SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı MSI Dergisi özel sayısı yayında!

SAHA SÖZLÜK: Dijital Gölge – Digital Shadow
İnternet veya cep telefonu gibi dijital bir hizmeti her kullandığımızda geride bıraktığımız tüm verilerin toplamıdır.

SAHA İstanbul’dan Bursa firma ziyareti: SAHA İstanbul olarak dün gerçekleştirdiğimiz Bursa Firma ziyareti programımızda;
Makine İmalatçısı Firmalarımızdan İğrek Makina & Döküm Sanayi Açık Kapı etkinliğine katıldık. Genel Sekreterimiz Sn. İlhami Keleş, İğrek Makina’nın ürün çeşitlerini inceleme fırsatı buldu.
Bursa’daki plastik enjeksiyon firmalarımızdan PLASKAL Plastik’in üretim tesislerini inceledik.
Bir diğer Bursa firmamız olan ve saç şekillendirme kalıpları üreten PRUVA KALIP’ın tasarım ve üretim tesislerini yerinde inceledik.
Bursa’da SAHA İstanbul Plastik Enjeksiyon firmalarımızdan ETKA-D OTOMOTİV PLASTİK KALIP firmamızın üretim tesislerini ve ürün çeşitlerini yerinde inceledik.


Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in SAHA Expo hakkındaki değerlendirmeleri: Hemen hemen tüm ürünlerin bulunduğu bir ortam, farklı bir atmosfer oluşturuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: SAHA EXPO İstanbul’da özellikle özel sektör firmalarının yani İstanbul savunma havacılık kümelenmesinin başlattığı bir inisiyatifle devam ettiği bir fuar.


SAHA EXPO bizim için çok önemli bir deneyim oldu: SAHA EXPO 2022 Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı’na katılan Dubai merkezli Tawazun Ekonomik Konseyi (Tawazun) CEO’su Tareq Abdul Raheem Al-HOSANI, Birleşik Arap Emirlikleri`nin (BAE) savunma sektöründeki faaliyetlerini ele aldı. Tawazun’un kuruluşundan günümüze faaliyetleri hakkında kısaca bilgi veren Tareq Al-HOSANI, 30 yılda 12 farklı sektörde 111’den fazla yatırım yaptıklarını anlattı.
Al-HOSANI: Çok başarılı bir gelişme döneminden sonra, BAE Offsets Group, Tawazun Ekonomik Konseyi olarak yeniden adlandırıldı. 30 yıllık başarılı yolculuğumuzda BAE’nin ekonomik büyümesinde önemli katkılarda bulunduk. Tawazun, nihayetinde 12 farklı sektörde 111’den fazla şirket ve yatırım aracının kurulmasına katkı sağlamıştır.
Tawazun’un SAHA EXPO 2022’ye katılımı hakkında açıklama yapan Tareq AL-HOSANI, SAHA EXPO’nun kendileri için çok önemli bir deneyim olduğunu vurguladı. Al-Hosanı,“Burada bulunmaktan büyük keyif aldık, güçlü ilişkiler kurduk ve savunma sektöründe daha büyük iş birliği fırsatlarını değerlendirdik. SAHA EXPO bizim için çok önemli bir deneyim oldu. SAHA EXPO’ya tekrar katılmayı dört gözle bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.


Stratejik ürünlerde biz yabancıya bağımlı olamayız: Batman Üniversitesinin davetlisi olarak kente gelen Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Merkez Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen programda öğrencilerle buluştu.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Yarın önümüzün kesilmesi muhtemel olan stratejik ürünlerde biz yabancıya bağımlı olamayız. Bu süreçte bazı teknolojilerin peşinde koşuyoruz, motor yapmaya çalışıyoruz.” dedi.
“Savunma Sanayi ve Üniversiteler” konulu bir sunum yapan Demir, Türkiye’yi ileri noktalara taşıyacak teknolojiler ile uğraşılması gerektiğini söyledi.

“AESA radarımızın ilk uygulamasını Akıncımıza takacağız”: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, F-16’ların modernize edilmesinde kullanılacak olan Aktif Dizin Taramalı Radar’ın (AESA) kısa süre içinde Akıncı’ya takılacağını bildirdi. Demir, ASELSAN’ın Gölbaşı yerleşkesini ziyaret ederek yürütülen projelere ilişkin bilgi aldı.
F-16 uçaklarının modernize edilmesine yönelik yürütülen Özgür Projesi’nin çıktılarının görülmeye başlandığını bildiren Demir, AESA’nın dünyada en ileri ölçülerde uygulanan radarlara muadil olduğunu söyledi.
Demir, F-16’ların çok daha ileri kabiliyetlere sahip modernize olmuş şekilde Hava Kuvvetlerinin hizmetlerine devam edeceğini de dile getirdi. İsmail Demir “Bugün gördüğümüz AESA radarımızın ilk uygulamasını insansız sistemlere, yani Akıncımıza çok kısa sürede takacağız. Daha sonra F-16’larda, daha sonra da Milli Muharip Uçağımızda bu tür radarı ve ilgili elektronik sistemleri görüyor olacağız. Bu önemli bir kabiliyet artışı anlamına geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

BAE’den Türkiye’ye milyar dolarlık SİHA teklifi: Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye’den 1 milyar dolardan daha fazla bedele sahip silahlı insansız hava aracı (SİHA) tedarik etme talebinde bulundu.
Atlantic Council’e göre BAE, Türkiye’den 120 adet Bayraktar TB2 tipi SİHA almak istiyor.
120 adet SİHA’nın toplam değeri ise mühimmat ve benzeri sistemler ile birlikte 1 milyar doları geçiyor.
Çin yapımı SİHA’ları kullanan BAE, ABD’den SİHA tedarikinde bulunmak istemişti. Ancak bu tarz sistemlerin ihracatında katı bir politikaya sahip ABD, diplomatik ilişkilerden ötürü Repaer tipi SİHA’ların BAE’ye satışını dondurmuştu.
Türkiye’nin, BAE’ye SİHA satışını onaylayıp onaylamadığı henüz bilinmiyor.


Korkut’an bir yanımız olduğu doğrudur: Türk Savunma Sanayi’nin medar-i iftiharı ASELSAN tarafından üretilen KORKUT Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi, ilk kez detay görüntüleriyle sosyal medya hesabından paylaşıldı. “KORKUT’an bir yanımız olduğu doğrudur” mottosu ile paylaşımı yapılan KORKUT hava savunma sisteminin teknik özellikleri merak ediliyor.
Paylaşımında “KORKUT’an bir yanımız olduğu doğrudur.” ifadelerinin yer aldığı görüntülerde KORKUT’un gece yarısı seri ateşleme anları büyük beğeni topladı.

Milli gemiler ve mini İHA sistemleri Pakistan’da sergiledi: STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Pakistan’da gerçekleşen DEAS 2022 Fuarı’nda Türk mühendislerinin eserleri olan askeri deniz platformlarını ve taktik mini insansız hava aracı (İHA) sistemlerini sergiledi.
Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’un (F-515) ana yüklenicisi olan STM, IDEAS 2022’de, “İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn”, “Pakistan Denizde İkmal Tankeri (PNFT)” ve milli imkanlarla tasarlanan küçük boyutlu denizaltı “STM500″ü katılımcıların beğenisine sunuldu.

ASELSAN’ın yeni silahı Göker sınavı geçti: ASELSAN’ın güncel çok alçak irtifa hava savunma ihtiyaçlarına ve kara tehditlerine karşı geliştirdiği Göker 35 milimetre Çok Maksatlı Silah Sistemi, sınır ve üs savunmasına katkı sağlayacak.
ASELSAN, özgün tasarım ve entegrasyon anlayışıyla kara ve deniz muharebesine yönelik farklı platformlarda kullanılabilen silah sistemleri geliştiriyor.
Geliştirilen Göker 35 milimetre Çok Maksatlı Silah Sistemi’ne yönelik testler başarıyla tamamlandı. Göker, testler neticesinde sınır ve üs savunmasında göreve hazır olduğunu gösterdi.
Mini/mikro insansız hava aracı (İHA) sınıfında yer alan oldukça küçük ve zorlu hedefleri beklenenin çok üzerinde menzillerde imha etmeyi başaran sistem, aynı zamanda kara hedeflerine karşı da oldukça uzun menzillere kadar etkin olduğunu kanıtladı.
Sistem, 35 milimetre parçacıklı mühimmatın (ATOM, ATOM-AntiİHA) güç çarpanı olarak kullanımıyla hava hedeflerine (mini/mikro İHA’lar, maket uçaklar, helikopterler ve benzeri) karşı 4 kilometreye kadar etkili oluyor. Göker, kara hedeflerine karşı ise zırh delici mühimmat (APDS), yüksek patlayıcılı yangın mühimmatı (HEI) ve ATOM mühimmatları sayesinde 5 kilometrenin üzerinde menzilde yüksek etkinlik sağlıyor.

Yerlilik oranı en yüksek güdüm kiti HGK-82 envanterde: TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen yerli ve milli güdüm kiti HGK-82’nin (Hassas Güdüm Kiti) en yüksek yerlilik oranı ile envantere girdiği açıklandı.
Gelişmeyi Twitter hesabından duyuran TÜBİTAK SAGE,“Yerlilik oranı en yüksek yerli ve milli güdüm kiti HGK-82 envanterde! Savunma sanayiinde tam bağımsızlık hedefiyle…” ifadelerini kullandı.


Türk savunma sanayisinden Pakistan’a yeni ihracat: Türk savunma sanayisi bünyesinde “uzaktan algılama”, “elektronik harp ve haberleşme”, “simülasyon ve eğitim” ile “görev sistemleri” alanlarında birçok sorumluluk üstlenen SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ, yeni bir ihracat başarısına imza attı.
SDT, Pakistan’ın Karaçi kentinde düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri IDEAS 2022’de, Pakistan Hava Kuvvetleri ile simülasyon vasıtasıyla pilot taktik eğitimi sunacak sistemleri geliştirmek amacıyla sözleşme imzaladı.
SDT’nin daha önce Türk Hava Kuvvetleri ve farklı ülkelerin uçaklarına entegre ettiği simülasyon sistemi, Pakistan Hava Kuvvetlerinin JF-17 uçaklarına uyumlu hale getirilecek.
Sözleşme doğrultusunda, SDT ACMI podları ve uygun sayıda yer istasyonu, Pakistan Hava Kuvvetleri envanterine katılacak.


TUSAŞ, IDEAS 2022 Fuarı’na katıldı: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), Pakistan’ın Karaçi kentinde 15-18 Kasım tarihlerinde düzenlenen “Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri IDEAS 2022″de yer aldı.
Pakistan ile son dönemde birçok iş birliğine imza atan TUSAŞ, iş geliştirme faaliyetleri kapsamında ürünlerinin tanıtımına ve şirketin faaliyet alanlarına yönelik standını ziyaret eden heyetlerle görüştü.


TEI’nin özgün motorları Pakistan’daki IDEAS 2022 Fuarı’nda boy gösterdi: TUSAŞ Motor Sanayii AŞ’nin (TEI) ürettiği özgün motorları, Pakistan’da “Uluslararası Savunma Fuarı ve Semineri IDEAS 2022″de sergilendi. Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Karaçi kentinde dün başlayan fuarın ilk gününde ziyaretçilerin TEI standına yoğun ilgi gösterdiği belirtildi.
Türkiye’nin ilk milli helikopter motoru TEI-TS1400, ilk milli turbodizel havacılık motoru TEI-PD170, ilk iki zamanlı havacılık motoru TEI-PG50’nin yanı sıra TEI-TJ90 ve TEI-TJ60 turbojet motorları sergiledi.

NASA’nın en güçlü roketi Artemis-1 fırlatıldı: ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2024’te insanoğlunu Ay’a ayak basma hedefine doğru hızla ilerliyor.
NASA, iki başarısız denemenin ardından, SLS-Orion uzay aracı, “Artemis 1” mega roketini Ay’a fırlatmayı başardığını duyurdu.
Dünyanın en karmaşık ve en güçlü roket gemisi olduğu düşünülen “Artemis 1” uzay aracı, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için zorluk testinden geçiyor.
Artemis-1’in 25 gün sonunda 11 Aralık’ta Pasifik Okyanusu’na inmesi bekleniyor.
Her şey planlandığı şekilde ilerlerse 1972’deki Apollo 17 misyonundan sonra Ay’a ilk defa insan götürecek Artemis-3 misyonu 2025’te gerçekleştirilecek.