Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
SAHA EXPO Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı MSI Dergisi özel sayısı yayında!
SAHA EXPO 2022’nin 4. gününde firmalarımız tarafından gerçekleştirilen sunumlar yayında!
SAHA SÖZLÜK: Dijital Gölge – Digital Shadow
İnternet veya cep telefonu gibi dijital bir hizmeti her kullandığımızda geride bıraktığımız tüm verilerin toplamıdır.
Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi toplandı: SAHA İstanbul bünyesinde yer alan ve ülkemizi Uluslararası Havacılık ve Uzay Kalite Grubu’nda (#IAQG) Bölgesel Yönetim Yapısı (#RMS) olarak temsil eden Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (#MİHENK), TEI’de toplandı.
- Her yıl iki kere olmak üzere periyodik olarak gerçekleştirilen RMS toplantısı, 30 Kasım 2022 Çarşamba günü Aselsan, HAVELSAN, Kale Aero, Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş., Roketsan, SSB – Savunma Sanayii Başkanlığı / Presidency of Defence Industries, TEI – TUSAŞ Engine Industries, Inc., Turkish Technic, Turkish Aerospace, Turk Loydu ve Turkish Accreditation Agency (TURKAK) adına yer alan katılımcılar ile birlikte gerçekleştirildi.
- Toplantıda, AS/EN/JISQ 9100/9110/9120 sertifikasyon yönetimi adına Türkiye’de gerçekleştirilen faaliyetler, Avrupa Havacılık ve Uzay Kalite Grubu’ndan (#EAQG) gelen geribildirimler ve gelecekte gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler görüşüldü.
Türkiye, hava kuvvetlerinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasındaki yerini koruyor.
Türkiye ve Azerbaycan “Kardeş Yumruğu” tatbikatı düzenlendi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Kardeş Yumruğu” Azerbaycan-Türkiye Birleşik Müşterek Tatbikatı’nın başarıyla tamamlanmasının ardından iki ülkenin ordu personelini tebrik etti.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki heyetin izlediği, “Kardeş Yumruğu” Azerbaycan-Türkiye Birleşik Müşterek Tatbikatı’nın “Seçkin Gözlemci Günü” faaliyetlerini, Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri komuta kademesi de takip etti.
Bakan Akar, Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik tehdit veya provokasyonun, nereden ve kimden gelirse gelsin her iki ülkeye yönelik olduğunu kabul edeceklerini belirterek, “Dostumuzu birlikte dost görür, düşmanımızı da yine birlikte düşman biliriz.” dedi.
Yerli ve milli imkanlarla modernize edilen havanların ilk teslimatları yapıldı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan yazılı açıklamaya göre, SSB tarafından başlatılan ve ASELSAN tarafından yürütülen Havanların Modernizasyonu Projesi kapsamında “60 mm komando havanı akıllı atış kontrol sistemi” ve alt bileşeni olan ALRF-S50 lazer mesafe ölçerin kalifikasyon ve kabul testleri, “81 mm’lik UT-1 çatal ayağının iyileştirilmesi” ile yeni tevcih sisteminin ve alt bileşeni olan ALRF L-100 lazer mesafe ölçerin kalifikasyon ve kabul testleri ve “120 mm havanlar için yeni tevcih sistemi” ve alt bileşeni olan ALRF-L100 lazer mesafe ölçerin kalifikasyon ve kabul testleri başarı ile tamamlandı.
Türk teknoloji şirketinin 5. nesil uçaktaki yeri sağlamlaştı: SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Ömer Korkut, şirketin ihracat faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.
İhracatın ülke, savunma sanayisi ve şirket için çok önem taşıdığını vurgulayan Korkut, faaliyet alanlarında pazarın belli olduğunu, buradan pay alabilmek için sadece yurt içinde değil, yurt dışında da faaliyet göstermek gerektiğini söyledi.
Korkut, en önemli ihracatlarından birini Güney Kore’nin KF-21 olarak isimlendirdiği 5’inci nesil savaş uçağına kol içi simülasyon data link sistemiyle gerçekleştirdiklerini belirterek, şu ana kadar 19 hava birimini, yer istasyonuyla beraber prototip proje seviyesinde teslim ettiklerini ifade etti.
ASFAT tarafından geliştirilen ASBOT: Asayiş ve Emniyet Botu
Milli Muharip Uçak’ın ilk uçuş 29 Ekim 2024’te: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri’ne katıldı. Kotil, Milli Muharip Uçak’ın ilk uçuşunun 29 Ekim 2024’te ve teslimatının ise 2028 yılında gerçekleştirileceğini açıkladı.
Teslimatını 2028’de yapacağız. 2028’den sonra ayda iki tane Milli Muharip Uçak üreteceğiz, yılda 24 tane yapıyor. İhtiyaç olursa bu katlanarak artabilir. Milli Muharip Uçağın iniş takımları geldi, bu ayın 20’si itibariyle iniş takımları üzerine olacak ve motorları takılacak.” ifadelerinde bulundu.
Roketsan Füzelerini Kullanacak Trisula İlk Kez Görüntülendi: Roketsan ile CZECHOSLOVAK GROUP iş birliğiyle Endonezya için geliştirilen TriSula Orta/Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi’nin görüntüsü ilk kez paylaşıldı.
2-5 Kasım 2022 tarihleri arasında Endonezya’nın başkenti Cakarta’da gerçekleştirilen Indo Defence 2022 Fuarı’nda Roketsan, Trisula sistemi için sözleşme imzalamıştı.
CZECHOSLOVAK GROUP tarafından paylaşılan görüntüde, Trisula Sistemi’nin 6 füze taşıma kapasitesi bulunan bir füze fırlatma aracına sahip olduğu görüldü.
Tedarik sıkıntısına rağmen silah satışları 7 yıldır artıyor: Tedarik zincirindeki sıkıntılara karşın silah şirketlerinin satışları 7 yıldır artıyor.
Geçen yıl yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının tedarik zincirinde neden olduğu sıkıntılara rağmen, dünya genelinde silah satışları artışını art arda yedinci yıla taşıdı.
Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) raporuna göre, savunma sektöründeki en büyük 100 şirketin 2021’de silah ve askeri hizmet satışları bir önceki yıla göre yüzde 1,9 artışla 592 milyar dolara ulaştı. Böylece satışlar 7 yıldır art arda arttı.
Raporda, geçen yıl artışın bir önceki yıla göre daha yüksek olduğuna dikkat çekilirken, ancak yine de söz konusu artışın Kovid-19 öncesi dört yıl ortalaması olan yüzde 3,7’lik artışın altında kaldığı belirtildi.
Savunma sanayiinde proje hacmi 75 milyar dolara ulaştı:
- Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri’e video mesaj yoluyla katıldı.
Demir, Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri’nde video mesaj yoluyla yaptığı konuşmada, ana amaçlarının, güvenlik güçlerinin ihtiyacı olan sistemleri azami oranda yerli ve milli imkanlarla sağlamak olduğunu ifade etti. - Demir: Son yıllarda yaptığımız atılımlar, milli ve yerli üretimin desteklenmesi ve savunma sanayinde ‘tam bağımsız Türkiye’ olabilme hedefine inanan bir ekosistemle birlikte yol yürümenin sağlamış olduğu güç bizi bugüne geldiğimizde farklı bir boyuta taşımıştır.
Yenilikçi askeri teknolojiler geleceğin komutanlarıyla buluştu: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yenilikçi teknolojiler ve bu alanlarda yürütülen çalışmalar, Kara Harp Okulu öğrencileriyle buluşturuldu.
- Milli Savunma Bakanlığı, Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ), MSÜ Kara Harp Okulu (KHO), Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği işbirliğiyle KHO Dekanlığında “Profesyonel Askeri Eğitim ve Öğretimde Modelleme, Simülasyon ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları Fuarı” düzenlendi.
- Fuara katılan, aralarında ASELSAN, HAVELSAN, FNSS, BİTES, MİLDATA, Simsoft ve SimBT’nin bulunduğu firmalar, yenilikçi teknolojiler kullanarak geliştirdikleri çeşitli çözümleri sergiledi.
Milli radarlar hava trafiğini yönetecek: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, milli imkanlarla geliştirilen havaalanı trafik radarından ilkinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığından (SSB) yapılan açıklamaya göre, Başkanlık koordinasyonunda, ASELSAN ev sahipliğinde gerçekleştirilen Radar Çalıştayı’nın üçüncüsüne Milli Savunma Bakanlığı, SSB, Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili firmaların temsilcileri katıldı.
İsmail Demir, çalıştayda yaptığı konuşmada, ihtiyaç ve tedarik makamları ile bu alanda faaliyet gösteren ve teknolojik altyapıya sahip savunma sanayisi firmaları, üniversite ve araştırma kuruluşları nezdinde farkındalık oluşturma ve ortak hedef belirleme yönündeki çabalardan memnuniyet verici sonuçlar aldıklarını ifade etti.
- SpaceX, rakibi OneWeb için uzaya 40 internet uydusu fırlattı: Londra merkezli iletişim şirketi OneWeb, Twitter’da yaptığı paylaşımda, SpaceX’e teşekkür ederek Falcon roketiyle kutup yörüngesine bağlı 40 küçük uydunun uzaya fırlatıldığını belirtti.
- OneWeb’den Massimiliano Ladovaz, pek çok farklı seçenek olmasına rağmen SpaceX ve Hindistan’ın en hızlı ve iyi kombinasyonu sağladığını ifade etti.
- OneWeb daha önce yalnızca Alaska, Kanada ve Avrupa’nın kuzeyine internet sağlıyordu.
- Fırlatılan yeni uydular sayesinde, OneWeb’in uydu sayısının 500’ün üzerine çıkacağı belirtiliyor.
Her biri 150 kilogram olan OneWeb uyduları, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Kennedy Uzay Merkezinde, Fransa’nın Airbus şirketi ile ortak girişimle inşa edildi.
Japon milyarder Maezawa, 2023’teki Ay seyahatinin yolcularını duyurdu:
- Japon milyarder Maezawa, SpaceX roketiyle 2023’te çıkacağı özel Ay seyahatine katılacak 8 kişiyi duyurdu.
- Duyuruya göre, yaklaşık 1 milyon başvurunun geldiği tura katılacaklar arasında K-Pop sanatçısı Choi Seung Hyun ile ABD’li diskjokey Steve Aoki yer alıyor.
- Kabin ekibinde İrlandalı fotoğrafçı Rhainnon Adam, Hint aktör Dev Joshi, ABD’li video içerik üreticisi Tim Dod bulunuyor.
- İngiliz fotoğrafçı Karim Iliya, ABD’li film yapımcısı Brendan Hall, Çekyalı sanat direktörü Yemi Akinyemi Dele de ekipte yer alıyor.
- Milyarder, Amerikan uzay mekiği üreticisi SpaceX roketiyle 2023’te gerçekleşecek Ay seyahatinin masraflarını üstlenecek.
47 yaşındaki Japon Maezawa, geçen yılki seyahatiyle “Ay’a giden ilk Japon sivil” unvanını elde etmişti.
Elon Musk’a ait SpaceX, Starlink’in askeri versiyonu olan Starshield tanıtıldı:
- Elon Musk’a ait SpaceX, Starlink uydu teknolojisini Starshield adıyla askeri alana genişletiyor. Yeni marka, SpaceX’in web sitesinde
- Dragon, Starlink ve Starship ile birlikte yeni bir üst düzey kategori olarak konumlandırılıyor.
- Şirket web sitesinde “Starlink tüketici ve ticari kullanım için tasarlanırken, Starshield hükümet kullanımı için tasarlandı” olarak belirtiliyor.
Slogan olarak “ulusal güvenliği desteklemek” mottosu yürütülüyor.