SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Değerli SAHA Bülten üyeleri,
Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.


2023’te de var gücümüzle SAHA’dayız!
Mutlu Yıllar


Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince,
Günler şu heyulâyı da er, geç, silecektir.
Rahmetle anılmak, ebediyyet budur amma,
Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?
İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 86’ncı yıl dönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.

İş Zekası – Business Intelligence (BI)
Bir şirketin faaliyetleri tarafından üretilen verileri toplayan, depolayan ve analiz eden prosedürel ve teknik altyapı.


SAHA İstanbul, savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltma hedefinde: SAHA İstanbul Genel Sekreteri Keleş, SAHA İstanbul olarak, 2023’te de Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki ihtiyaçlarının ileri teknolojiye sahip ve yerli, milli, güçlü çözümlerle karşılanmasına yönelik çalışmalarına devam edeceklerini bildirdi.

  • SAHA İstanbul, 2022 yılında 911 firması ve 24 üniversitesiyle Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi oldu.
  • SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde 2000’li yıllardan itibaren başlatılan yerlilik ve millilik hareketinin en büyük destekçilerinden olan SAHA İstanbul’un, yerli ve milli firmalara, projelere destek verdiğini belirterek, şunları kaydetti: “Dünyada geçtiğimiz yıl gelişen olaylar değerlendirildiğinde artık tek başına bilginin veya mühendisliğin yetmediğini görüyoruz. Teknolojiyi kendinizin geliştirmesi, yüksek oranda yerli ve milli mühendislik, ithal eden değil, ihraç eden konuma gelmenin öneminin farkındayız. SAHA İstanbul, 2022 yılının ilk yarısını Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olarak kapatarak yerli savunma sanayiinin yükselişini uluslararası alanda tescilledi. SAHA İstanbul olarak 2023’te de Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki ihtiyaçlarının ileri teknolojiye sahip ve yerli, milli, güçlü çözümlerle karşılanmasına yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. Öncelikli hedefimiz ise, SSB öncülüğünde, sektörün tüm bileşenleri ile iş birliği halinde Türkiye’nin savunma sanayiinde kendine yeten tamamen bağımsız bir ülke olması.” ifadelerini kullandı.

AKINCI’dan LGK-82 ile nokta atış: Baykar Teknoloji, Aselsan’ın geliştirdiği CATS kamera ile gerçekleştirilen Aselsan LGK Atış Testi’nin başarıyla tamamlandığını duyurdu.

  • Baykar, Bayraktar AKINCI TİHA ile yapılan ve Aselsan CATS kamera ile gerçekleştirilen Aselsan LGK atış testinin başarıyla tamamlandığını açıkladı.
  • Baykar’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Aselsan’ın geliştirdiği Aselsan CATS kamera ile gerçekleştirilen Aselsan LGK Atış Testi başarıyla tamamlandı.” ifadelerine yer verildi.


Türk SİHA’ları 2023’te çok daha yetenekli olacak: ASELSAN, 2023 yılında teslim edeceği, seri üretimine başlayacağı teknolojilerle Türkiye’nin etkin olarak kullandığı silahlı insansız hava araçlarının (SİHA) yeteneklerini artıracak.

  • ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün, şirketin faaliyetleri açısından 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 hedeflerine ilişkin bilgi verdi.
    Sektörün özelliği gereği her yıl sonunun yoğun tempoda geçtiğini ifade eden Görgün, tüm çalışma arkadaşlarının aldıkları sorumlulukları, üzerlerindeki görevleri en iyisiyle tamamlayabilmek ve teslim edebilmek için çalıştıklarını söyledi.
  • Görgün, 2022’yi iyi geçirdiklerini, tüm yıl boyunca tempolarının yıl sonundaki yoğunluğa yakın olduğunu belirterek, “Yılı hedeflerimize ulaşma anlamında mutlu kapatıyoruz. İhracatta hedeflediğimizin yüzde 115’i bir rakama ulaştık. Olabilir, makul, riskleriyle beraber planladığımız bir hedef vardı. Yıl içinde gerçekleşen birtakım fırsatlar da oldu, onları da değerlendirdik, üzerine çıktık. Teslimatlarımızda büyük aksaklıklarımız olmadı. Son birkaç günü de iyi değerlendirip büyüme hedeflerimiz, finansal perspektifimiz, teslimatlarımızla beraber tedarikimizin zamanında yapılması, stoklarımızı yönetebilmemiz, bunların her biri bizim için hedefler içindeydi. Birçok yeni projeyi yıl içinde paylaştık. Dönüp baktığımızda ‘başarılı’ ifade edebileceğimiz bir yıl oldu.” dedi.


Yüksek güçlü lazer silahı ALKA hedefi tam isabetle vurdu: Savunma Sanayii Başkanı Demir, “ALKA, yer ve hava hedeflerine karşı üstün tespit ve saniyeler seviyesinde tahrip yeteneği sağladı.” ifadesini kullandı.

  • Başkanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, asimetrik tehditlere karşı elektromanyetik ve lazer teknolojisi kullanan, çok etkin hibrit bir savunma sistemi olan ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi kabiliyetlerini sergiledi ve hedefi tam isabetle vurdu.
    Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan ve Roketsan ana yükleniciliğinde yürütülen Lazer Silah Sistemleri Tedarik Projesi faaliyetleri tüm hızıyla devam ediyor.

Savunma Sanayii Başkanı Demir: SİPER füzesi 100 kilometre menzili aştı: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, SİPER Ürün-1 Sistemi’nden güdümlü test füzesiyle, 100 kilometreyi aşan menzildeki hedefin başarıyla vurulduğunu bildirdi.

  • İsmail Demir, Twitter hesabından, SİPER Ürün-1 Sistemi’nin atışına ilişkin paylaşım yaptı.
    Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki #SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu.
    Savunma sanayisinden Türkiye Yüzyılı’na girerken millete yeni yıl hediyesi vurgusu yapan Demir, “Uzun menzilli hava ve füze savunmamız için kilit önemdeki SİPER Ürün-1 Sistemi’nden güdümlü test füzesiyle 100 kilometreyi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu” ifadesini kullandı.


Tümüyle yerli sermayeye dönüştü, ilk işi Hürjet ve MMU olacak: Havacılık ve savunma sanayisine Türk-İngiliz ortaklı olarak katkı sağlayan BNA, yola yüzde 100 Türk sermayeli Nurol Kontrol ve Aviyonik Sistemleri olarak devam edecek.

  • Tümüyle yerli sermayeye dönüştü, ilk işi Hürjet ve MMU olacak.
    Havacılık ve savunma sanayisine Türk-İngiliz ortaklı olarak katkı sağlayan BNA, yola yüzde 100 Türk sermayeli Nurol Kontrol ve Aviyonik Sistemleri olarak devam edecek.
  • Nurol Kontrol ve Aviyonik Sistemleri AŞ Genel Müdürü Eray Gökalp, şirketin yeni yapısının sağlayacağı avantajlar, devam eden ve planlanan projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
    Nurol-BAE Systems ortak girişiminin 2016 yılının ikinci yarısında faaliyetlerine başladığını ifade eden Gökalp, bu ortaklık süresince, şirkette havacılık sektörünün zorunlu kıldığı tüm altyapının başarıyla kurulduğunu, hedeflenen kritik teknolojilerin kazanımı için yatırımlar gerçekleştirildiğini söyledi.


Milli Savunma Bakanı Akar ve TSK’nın komuta kademesi Diyarbakır’da: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, terörle mücadelenin 2023 yılında da kararlılık ve yüksek motivasyonla devam edeceğini bildirdi.
Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi Bayraktar Kızılelma’daki incelemelerinin ardından Diyarbakır’a gitti.
8’inci Ana Jet Üs Komutanlığında Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ve askeri yetkililer tarafından karşılanan Bakan Akar, faaliyetlere ilişkin Üs Komutanı Tuğgeneral Gürtaç Kayapınar’dan brifing aldı.

Jandarma Genel Komutanlığı envanterine katılan Türkiye’nin yeni helikopteri T70 tanıtıldı: Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında üretilen ve Jandarma Genel Komutanlığının kullanımına sunulan ilk T70 Helikopteri düzenlenen törenle tanıtıldı.

  • TUSAŞ, ASELSAN, TEI, Alp Havacılık ve Sikorsky alt yükleniciliğinde üretilen T70 Genel Maksat Helikopteri’nin teslimatları devam ediyor.
  • TUSAŞ, T70 Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında yerli aviyonik sistemler, transmisyon, iniş takımı, dinamik parçalar ile nihai montaj ve kalifikasyon testlerini tamamladığı ilk T70 Helikopteri’nin teslimatını, Jandarma Genel Komutanlığına gerçekleştirdi.
    T70 Helikopteri’nin üzerine entegre edilen farklı faydalı yükler ile helikopterin yangınla mücadele, arama kurtarma, personel taşıma ve askeri görevlerde kullanılacağını bildirdi.


ESETRON tarafından geliştirilen İnsansız Kara Aracı: GEKO
3 saat operasyon süresi
1500 gr ağırlık
10 cm derinliğinde sudan geçebilme

Savunmadaki yetenekler Türkiye’nin doğal gaz aramalarına destek veriyor: Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen yetenekler, petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine destek veriyor.
Halka arz başvurusu onaylanan ve 28-29 Aralıkta talep toplayacak olan SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri, bu süreçte oluşacak kaynakla yeni yatırım ve projeleri hayata geçirecek.

  • SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Ömer Korkut, AA muhabirine, kendilerini Türk savunma sanayisinde orta segmentte bir firma olarak konumlandırdıklarını söyledi.
  • SDT’nin son 5 yılda yakaladığı istikrarlı büyümeyi devam ettirmeyi amaçladıklarını dile getiren Korkut, toplamda 4700 metrekare kapalı alanda faaliyet yürüttüklerini, ancak büyüme dolayısıyla bunun kendilerine yetmediğini belirtti.


Canik yılda 450.000 adet tabanca üretiyor: 450 bin adet tabanca üretimiyle dünyada 7. sıraya yükselen şirket ABD pazarına satışta ise 3. sırada.

  • Kızılelma’dan Milli Muharip Uçak’a Tayfun füzesinden insansız deniz araçlarına kadar birçok başarılı işlere imza atan sektör ihracatta da 4 milyar doların üzerine çıkarak bir rekor kırarken dünyada da aranın markalardan biri haline geldi. Bu markalardan biri de Canik.
    Bugün ABD pazarında THY’nin de aralarında bulunduğu en çok bilinen 5 marka arasında yer alan Canik. 450 bin adet tabanca üretimiyle dünyada 7. sıraya yükselen şirket ABD pazarına satışta ise 3. sıraya çıktı.

ASELSAN ile MSB arasında 102,3 milyon dolarlık sözleşme imzalandı:

  • ASELSAN‘ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, Milli Savunma Bakanlığı ile TSK ihtiyacı olan askeri ekipman alım maksadıyla, toplam bedeli 102 milyon 255 bin dolarlık bir sözleşmenin imzalanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

OGM’nin ilk T70 yangın söndürme helikopteri teslim edildi: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Bugün ilk defa mülkiyeti bize ait helikopterimiz envanterimize girecek. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen yangın söndürme helikopteri teşkilatımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

  • Yeni helikopterlerin envantere gireceğine dikkati çeken Kirişci, “Bugün ilk defa mülkiyeti bize ait helikopterimiz envanterimize girecek. TUSAŞ ve Sikorsky tarafından ortak üretilen yangın söndürme helikopteri teşkilatımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Bu helikopterimiz, 2,5 ton su atabilecek ve orman yangınlarında gece de görev yapabilecektir.

Hubble Uzay Teleskobu “tuhaf” kollu yeni bir galaksi keşfetti: Sciencetimes’ın haberinde, Samanyolundan 450 milyon ışık yılı uzaklıkta keşfedilen “ESO 415-19” isimli galaksinin çekirdeğinden dışarıya açılan ve “tuhaf” bir şekilde uzayan kollara sahip olduğu belirtildi.

  • NASA’nın evrende bilinen sıra dışı özelliklere sahip gökadalarını tespit etmek için oluşturulan Tuhaf Galaksiler Atlası programı kapsamında keşfedilen bu galaksinin daha önce görüntülenen 338 galaksi arasında yer aldığı ifade edildi.
  • “ESO 415-19” galaksisinin “tuhaf” kollarının geçmişte başka bir galaksiyle çarpıştığı ve galaksinin kollarının yerçekimi nedeniyle bazı kısımlarının çekilerek uzun ve kıvrımlı hale geldiği kaydedildi.
    Tuhaf Galaksiler Atlasındaki galaksilerin çoğunun şeklinin galaksilerin birbiriyle çarpışması ya da sürtmesi nedeniyle oluştuğu belirtiliyor.
    Samsun’da aile hekimi olarak görev yapan Dr. Mehmet Hakan Özsaraç, “James Webb” ve “Hubble” uzay teleskoplarının çektiği ham fotoğrafları NASA için bilgisayar ortamında renklendiriyor.