SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

SAHA Sözlük: Ağ İzleme – Network MonitoringBir bilgisayar ağının aşırı yüklenmiş veya çökmüş/donmuş sunucular, hatalı yönlendiriciler, başarısız anahtarlar veya diğer sorunlu aygıtlar gibi, yavaş veya başarısız ağ bileşenlerini algılamadaki sistematik çabasıdır.
Savunma ve Havacılık sektörlerinde elde ettiğimiz başarıları uzaya taşıyoruz.SAHA İstanbul olarak ülkemizde uzay konusunda çalışan ve çalışma potansiyeli olan firmalarımızı bu çatının altında güç birliğine, Milli Uzay Endüstrisi Komitesi (SAHA MUEK)’ne davet ediyoruz.SAHA İstanbul tarafından, ülkemizde uzay teknolojisinin geliştirilmesi için firmalarımızın ve ilgili kamu kurumlarımızın yetenek ve gayretlerini bir araya getirmek maksadıyla kurulan Milli Uzay Endüstrisi Komitesi (SAHA MUEK); Türkiye Uzay Ajansı (TUA), TUBİTAK UZAY, TÜBİTAK SAGE, TÜBİTAK UME, ATASAM, TUSAŞ, ROKETSAN, ASELSAN, HAVELSAN, TÜRKSAT, C2 TECH, DELTA V, SDT UZAY, HELLO SPACE gibi platform üretici firmalar ile bunlara destek sağlayan KOBİ’leri, uzay alanında yetkinlik kazanmış kurum/kuruluşları ve bilim insanlarını bünyesinde toplayarak Türkiye’de bu alandaki çalışmaların sinerji merkezi haline geldi.
Savunma sanayisinde yollar rekora çıkıyor: SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye’nin büyük oranda dışa bağımlı bir savunma sanayisinden her geçen yıl ihracatıyla rekorlar kıran bir savunma sanayisine kavuştuğunu söyledi.Sektörün parlak bir yılı daha geride bıraktığına işaret eden Bayraktar, “Savunma sanayisinde ithalat rakamları 2 milyar doların altına inerken ihracat yüzde 36,9 artışla 4 milyar 395 milyon dolar seviyesine çıkarak sektör bu yıl da kendi rekorunu kırmıştır.” dedi.
SAHA İSTANBUL@sahaistanbulSAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar:❝Dışa bağımlı bir savunma sanayisinden ihracat rekoru kıran bir savunma sanayisine kavuştuk.❞ https://t.co/cqyCvASnn59:49 PM – 3 Jan 2023
Milli platformlar ASELSAN ile görünmez oluyor: ASELSAN tarafından geliştirilen radar soğurucu malzemenin insansız hava aracının saçılım merkezlerine uygulanmasıyla radar kesit alanı değeri binde birine düşürülebildi.ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün,radar soğurucu teknolojiler ve düşük görünürlük konusunda yaptıkları çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.“Radar soğurmanın” önem verdikleri konular arasında bulunduğunu vurgulayan Görgün, var olan platformların saçılma yüzeylerinin, alanlarının iyi tespit edilmesi, bu sayede de düşman radarlarının platformu nasıl, ne kadar mesafeden, ne şekilde fark edebileceğinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti.Görgün, bunu tespit etme, sonrasında tedavisiyle ilgili malzeme, boya geliştirme konusunda destek olabilecek, sadece ASELSAN içinde kullanılabilen RAPID isimli yazılımı geliştirdiklerini söyledi.
Türkiye’nin helikopterlerine yerli ve milli uydu haberleşme yeteneği geliyor: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile şirketin iştiraklerinden CTech, döner kanat platformlar için uçuş esnasında uydu üzerinden yer kontrol birimiyle haberleşme imkanı sağlayacak yeni bir sistem geliştiriyor.Yer ve hava terminallerinden oluşacak sistem, alınan ses, görüntü ve bilgi paketlerini kullanıcıya anlık aktarabilecek.Mevcut ve yeni nesil döner kanat platformlarına 12 inçlik bir anten ile entegre edilebilecek sistem, kullanıcının tanımladığı frekansta iki yönlü veri iletimi sağlayacak. Ekim 2022’de başlatılan projenin 4 yıl içinde ilk teslimatının yapılması hedefleniyor.Döner kanat platformlar için geliştirilen uydu haberleşme sistemi, 3 eksende platformun jammer etkisi gösteren pal hareketlerinden etkilenmeyecek.
Akıncı AESA için hazırlanıyor: Türkiye’nin savunma sanayiinde önemli sistemleri yerlileştirme çalışmaları hızla devam ediyor. Gelişmiş hava araçları için son derece kritik olan AESA radarı da bunlardan biri.Öncelikle Akıncı TİHA’ya entegre edilecek sistemle birlikte Türkiye, insansız hava aracında bu kabiliyete sahip ilk ülke olmayı hedefliyor.
MERTER’in güvenlik güçlerine teslimatı yapıldı: Türkiye’nin etkin olarak kullandığı silahlı insansız hava araçları, ASELSAN’ın 2023’te teslim edeceği ve seri üretimine başlayacağı teknolojilerle yeteneklerini artıracak.Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir gelişmeyi sosyal medya hesaplarından duyurdu.MERTER Sırt Tipi Taktik Saha Elektronik Taarruz Sistemi; muhabere bandında hedef unsurların haberleşmesinin uzak mesafeden engellenmesinde kullanılacak bir Elektronik Taarruz (ET) sistemi olarak tasarlandı ve geliştirildi.
Ismail Demir@IsmailDemirSSBTürkiye Yüzyılı’na yeni bir elektronik harp sistemimizin ilk teslimatıyla başlıyoruz. MERTER Sırt Tipi Elektronik Taarruz Sistemi hedef unsurların haberleşmesini uzaktan engelleyerek güvenlik güçlerimize sahada avantaj sağlayacak.Hayırlı olsun!#GücünYüzyılı@MeteksanSavunmahttps://t.co/ytV8B2qLg91:53 PM – 1 Jan 2023
ASELSAN’dan 59,4 milyon euroluk sözleşme: ASELSAN ile uluslararası bir müşterisi arasında, toplam bedeli 59,4 milyon euro olan bir satış sözleşmesi imzalandı.ASELSAN’ın Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yer alan açıklamasında, uluslararası bir müşterisinin kullanımına yönelik olarak toplam bedeli 59 milyon 368 bin 579 euro tutarında bir satış sözleşmesi imzalandığı belirtildi.Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatların 2024’te gerçekleştirileceği öğrenildi.
İnsansız savaş uçağı Kızılelma’ya yerli lastikler Petlas’tan: Petlas’ın özel proje olarak geliştirdiği lastikler, Kızılelma’nın yanı sıra Bayraktar Akıncı, Bayraktar TB2, TB3, TAİ Hürkuş, Milli Muharip Uçak, Anka, Aksungur, Atak, FNSS 4×4 STA, ÖMTTZA ve BMC Tulga’da orijinal ekipman lastikleri olarak tercih ediliyor.Petlas tarafından üretilen yerli uçak lastikleri, Türkiye’nin savunma sanayisinde son dönemin en önemli atılımlarından Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Akıncı ve insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma projelerinde kullanılıyor.AKO Grup’tan yapılan açıklamaya göre, grup bünyesinde faaliyet gösteren Petlas, Türkiye’nin savunma sanayisinin önemli projelerine özel lastikler üreterek, yerlileşme çabalarına destek veriyor.Askeri birliklerin ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına yönelik özel vasıflı lastiklerin üstün standartlarda üretimini gerçekleştiren Petlas’ın lastikleri, milli teknolojiyle geliştirilen en yeni insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’da da kullanılıyor.
ASELSAN ve TUSAŞ arasında milyon dolarlık anlaşma: ASELSAN, TUSAŞ ile uluslararası müşterilerinin son kullanımına yönelik aviyonik sistemleri kapsayan 57.86 milyon dolar tutarında satış sözleşmeleri imzaladı.Sözleşme Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayınlandı. KAP tarafından yapılan açıklamada; ASELSAN ve TUSAŞ arasında aviyonik sistemler üzerinde anlaşma yapıldığı bildirildi. İki şirketin havacılık alanında bilgi ve teknoloji birikimini ortaya koyacağı anlaşmanın bedeli ise 57.855.384 dolar olarak belirtildi.
Türkiye’nin ilk metre altı çözünürlüklü İMECE Uydusu bu yıl uzaya fırlatılacak: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kurumun 2022’deki çalışmalarını anlattı ve 2023 hedeflerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Mandal: TÜBİTAK’ın, yenilikçi aşı ve ilaçla tıbbi cihaz çalışmaları, akıllı ev ürünleri gibi alanlarda özel sektör, üniversite, araştırma altyapısı ve kamu AR-GE merkezlerinin yer aldığı 100’ün üzerinde paydaşı bir araya getirdiği Yüksek Teknoloji ve Sanayi Yenilik Ağları platformlarını desteklediğini anlatan Mandal, “İlk ay görevi için hazırlıklara başladık. Türk vatandaşımızı uzaya göndermek için sona yaklaştık. Türkiye’nin ilk denizaltı test altyapısını hayata geçirdik.” ifadelerini kullandı.
Kuveyt ilk uydusunu uzaya fırlattı: Kuveyt, ilk uydusunu ABD’nin Florida eyaletindeki bir platformdan fırlattığını duyurdu.Ülkenin resmi haber ajansı KUNA’da yer alan haberde, “Kuveyt Sat-1” uydusunun Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü’nden, Amerikan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildiği belirtildi.Uydunun uzaya ulaşmasının ardından veri ve fotoğraf çekimlerinin gönderileceği Kuveyt Üniversitesi Bilim Fakültesi’ndeki istasyonun hazır olduğu aktarılan haberde, Sat-1 uydusunun, üniversitenin “Kuveyt Uzaya Gidiyor” sloganıyla gerçekleşen bir projesi olduğuna dikkat çekildi.