SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Değerli SAHA Bülten üyeleri,📌Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.
📕#SAHAsözlükGörüntü Tanıma – Image RecognitionMatematiksel bir bilgisayar modelinin, derin öğrenim (deep learning) gibi bir teknikle beslendiği örnekler sayesinde, karşısına çıkan yeni görselleri tanıma, eşleşme ve fark etme sürecidir.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, BloombergHT’de “İş Dünyası” programına konuk oldu. İlhami Keleş: Savunma sanayisinde katkı veren firma sayısı arttı. Türkiye savunma sanayi pazarı olmaktan çıktı, savunma ihracatçısı bir ülkeye dönüştü.
Gn. Sekreterimiz Sn. İlhami KELEŞ Zeliha SARAÇ’ın konuğu olarak Savunma Sanayisini Değerlendirdi.
Savunma sanayii 2023 hedeflerini ve SAHA İstanbul faaliyetlerini, SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, TRT Haber!de konuştu.
SAHA İSTANBUL@sahaistanbulSAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş:

❝SAHA İstanbul olarak 911 firmaya ulaştık. Savunma sanayiinde üretilen ürünlerde endüstriyel anlamda katkı sağlayan firma sayısı itibariyle 2 bine yaklaştık.❞

@ilhamikeles @trthaber https://t.co/HRNzpi2Ija10:26 AM – 14 Jan 2023
SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, 2022 Savunma Sanayii değerlendirmesini ve 2023’de savunma sanayii neler beklediğini 24 TV’ye anlattı.
SAHA İSTANBUL@sahaistanbulİlhami Keleş:

❝2022 çok önemli projelerin hayata geçtiği, testlerinin başladığı ve envantere alındığı çok önemli bir yıldı.❞

SAHA İstanbul Genel Sekreteri @ilhamikeles, 2023’de hangi teknoloji hamlelerinin hayata geçirileceğini @yirmidorttv‘ye anlattı.

@sinanagca24 https://t.co/4AnVAlpMBa4:42 PM – 12 Jan 2023
Savunma sanayisinden 6 milyar dolarlık ihracat hedefi: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: 2022 ihracat rakamlarını beklediğimiz ölçüde yakaladık ve aştık. 2023 için 6 milyar doları gözümüze kestiriyoruz, çok daha üstü de olabilir. 2023’te savunma sanayisinin hedefleri arasında şunlar yer alıyor;Havacılık ve uzayda, Milli Muharip Uçağımızı hangardan çıkarıp tüm dünyaya göstereceğiz.Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı HÜRJET ilk uçuşunu yapacak.Muharip İnsansız Savaş Uçağımız Bayraktar KIZILELMA’nın çeşitli uçuş manevra testleri ve mühimmat entegrasyonları gerçekleştirilecek.ÖZGÜR Projemiz kapsamında aviyonik modernizasyonu tamamlanacak ilk F-16’ları teslim edeceğiz.Özgün Helikopterimiz GÖKBEY’in ilk teslimatlarını Jandarma Genel Komutanlığı’na gerçekleştireceğiz.ANADOLU gemisine konuşlandıracağımız Bayraktar TB3 SİHA ilk uçuşunu yapacak.6’ncı ve son P-72 Deniz Karakol Uçağı teslimatıyla Meltem-3 projesi tamamlanacak.Milli ve yerli üretim LNA modülüne uzayda tarihçe kazandırılıp gemilerin konum ve rota bilgilerinin elde edilmesini sağlayacak KILIÇSAT Küp Uydu uzaya fırlatılacak.İMECE Yer Gözlem Uydusu uzaya fırlatılacak.Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın “Savunma Sanayii 2023 Hedefleri” başlıklı basın toplantısı, Teknopark İstanbul’da gerçekleştirildi.
Baykar, Bayraktar DİHA’nın test görüntülerini paylaştı: Baykar, Bayraktar Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı’nın (DİHA) 8 bin feet operasyonel irtifa uçuş testini başarıyla tamamladığını duyurdu.Baykar, Bayraktar DİHA’nın 8 bin feet operasyonel irtifa uçuşu gerçekleştirdiği görüntüleri resmi Twitter hesabından paylaştı.Milli Teknoloji Hamlesi etiketiyle paylaşılan görüntüde, “Bayraktar DİHA 8 bin feet operasyonel irtifa uçuşu” ifadesi yer aldı.İHA, otomatik seyir uçuşu, otonom kalkış, otonom iniş ve yarı otonom seyir uçuşu yapabiliyor. 150 kilometreye kadar haberleşme menziline sahip Bayraktar DİHA’nın düşük yakıt tüketimli benzinli motoru, yüksek dayanım süresi sunuyor.
ASFAT ana yükleyiciliğinde ASELSAN, MKE, ve BMC işbirliği ile geliştiren kamyona monteli OBÜS: ARPAN 155💢 Silah Sistemi: 155 mm 52 Kalibre💢 Mühimmat Kapasitesi: 24💢 Atış Menzili: 40 km💢 Dakikada 6 atış
Milli Muharip Uçak projesine katılım talebi: Kotil, şirkette düzenlenen basın toplantısında, basın mensuplarına, yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, Milli Muharip Uçak’ta yabancı malzeme payının yüzde 15 civarında olduğunu ve projeye katılmak isteyen ülkelerin bulunduğunu belirtti.Gökbey, Hürkuş ve Anka gibi özgün projelerin, Milli Muharip Uçak için altlık oluşturduğuna işaret eden Kotil, “Şirketimiz insan kaynağıyla, altyapısıyla, bilgisiyle bir savaş uçağı yapabilecek durumda. Milli Muharip Uçak böyle ortaya çıktı.” dedi.Motorun çok zor gibi göründüğünü ama yapılamayacak bir şey olmadığını dile getiren Kotil, “Türkiye tek kristal yapabiliyor. Böylece mukavemet artırılıyor. Hiçbirşey zor değildir. Bunu kaneviçe gibi işlemeniz gerekiyor. Milli Muharip Uçak gösterdi, biz büyük proje yönetebiliyoruz.” diye konuştu.Temel Kotil, gelecek 5 yıl sonunda Milli Muharip Uçağın tamamlanacağını, Hürjet ve Atak-2’nin 2025’te teslim edileceğini açıkladı.
Türkiye’nin “milli kanatları” için durmak yok: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ürettiği özgün hava platformlarını en kısa sürede kullanıma sunmak için yoğun bir çaba harcıyor.TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, basın mensuplarına yürüttükleri çalışmalara ilişkin şirkette bilgi verdi. Kotil’in sunumunun ardından TUSAŞ tesislerinde teknik gezi düzenlendi. Bu sırada ilgili birimlerin yöneticileri tarafından projelere ilişkin güncel durum paylaşıldı.Buna göre, Atak helikopterinden şu ana kadar 74 adet teslim edildi. Türkiye’deki ihtiyaçlar için 83 adetlik teslimat öngörülüyor. Atak helikopterinin üretimine yönelik olarak 2028’e kadar üretim lisansı bulunuyor.2023 yılında Filipinler’e 2, bir başka ülkeye de 2 helikopter teslimatı planlanıyor. Atak helikopteri ihraç edilecek yeni ülkede yerli olarak geliştirilen burun topunun da kullanılması amaçlanıyor.T70 genel maksat helikopterlerinin 5’incisi Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek. T70 helikopterinden 2023 yılında toplam 12 adetlik teslimat hedefleniyor.
YÖK ile Savunma Sanayii Başkanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) arasında, yerli ve milli savunma sanayii ihtiyaçlarına yönelik uygulama programlarının geliştirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliği modellerinin güçlendirilmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.SSB Başkanı Demir, ülkelerin sahip olduğu en büyük değerin insan kaynağı olduğunu belirterek, “Nitelikli insan kaynağını oluşturmaya yönelik çalışmalarda, çeşitli kurum ve kuruluşlar arasında çok net bir işbirliği olması gerektiği aşikar.” dedi.Savunma Sanayii Akademi, Vizyoner Genç gibi programlar ve meslek liselerine dönük öğrenci yetiştirme uygulamalarıyla nitelikli insan kaynağı oluşturmada olumlu sonuçlar aldıklarına dikkati çeken Demir, MEB’le yaptıkları işbirliğiyle savunma sanayii ile ilgili alanlarda meslek liseleri oluşturulduğunu hatırlattı.
Türkiye’nin “robot askeri” füze attı: Türk savunma sanayisi bünyesinde çeşitli insansız kara aracı projeleri yürütülürken güdümlü füze atışı yapılan ilk insansız kara aracı Barkan oldu.İnsansız kara aracı Barkan, silahları arasına lazer güdümlü mini füze sistemi Mete’yi ekledi.Otonom insansız kara araçları, gerek uzaktan yönetilerek gerekse sensör sistemleri sayesinde çevreyi algılayarak keşif, gözetleme ve mühimmat taşıma gibi temel görevleri yerine getirmek üzere askeri birliklere entegre ediliyor.Farklı ihtiyaçlara yönelik çeşitli boyutlarda ve konfigürasyonlarda geliştirilen, “robot asker” olarak da nitelendirilen insansız kara muharebe araçlarına birçok görevi yerine getirebilecek donanımlar kazandırılıyor.
Roketsan Füzeleri ihracat hedefini 12’den vurdu: ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ihracatın kendileri için çok önemli bir kalem olduğunu söyledi. Şirketin, geliştirdiği ürünleri öncelikli olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına sunduğunu dile getiren İkinci, ihracatta da büyük bir başarı elde etmek için gayret gösterdiklerini ifade etti.Murat İkinci: Gelirimizin yüzde 30’dan fazlasını ihracattan elde edebilen bir savunma şirketi haline geldik. Bu çok güzel bir başarı. İhracattan gelen gelirin neredeyse tamamının ROKETSAN’ın kendi öz kaynak ve AR-GE projelerine aktarıldı.Endonezya’nın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik imzaladıkları sözleşmeye ilişkin bilgi veren İkinci, şunları söyledi: Aynı zamanda Endonezya Silahlı Kuvvetlerinin hava savunma ihtiyacını karşılamak üzere TriSula hava savunma sistemi ile de ilgili bir sözleşme imzaladık. TriSula, aslında yeni bir hava savunma sistemi. ROKETSAN’ın görevi de bu hava savunma sistemi için kullanılacak olan füzelerin geliştirilmesini sağlamak. Bunlar mevcut füzelerimizle aynı füzeler olmayacak, farklı füzeler olacak.
T-70 tipi helikopter Hava Kuvvetleri’nin emrinde: Genel Maksat Helikopteri Tedariki Projesi kapsamında ilk T-70 tipi helikopter Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.Teslimata ilişkin görüntüler, Milli Savunma Bakanlığına ait sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.Paylaşımda, teslim töreninin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde icra edildiği ve teslim alınan helikopterin görev yapacağı 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında su takı töreniyle karşılandığı duyuruldu.
T.C. Millî Savunma Bakanlığı@tcsavunmaGenel Maksat Helikopteri Tedariki Projesi kapsamında ilk T-70 tipi helikopterin Hv.K.K.lığına teslim töreni TUSAŞ tesislerinde icra edildi. Teslim alınan helikopter görev yapacağı 3’üncü Ana Jet Üs K.lığında (Konya) havacılık geleneği olan su takı töreni ile karşılandı.
#MSB https://t.co/GisnllFftm11:36 AM – 13 Jan 2023
Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A’nın testleri başarıyla sürüyor: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Türkiye, TÜRKSAT-6A’dan edindiği tecrübelerle bölgesindeki ülkeler için haberleşme uydusu üretim merkezi haline gelecek.” ifadelerini kullandı.Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A Milli Haberleşme Uydusu’nun sistem seviyesi test faaliyetlerinin başarılı bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Bu testlerde uydunun fırlatma süreci ve uzay ortamı yerde oluşturularak koşullara dayanıklılığı test edilmektedir. 2022 Aralık itibarıyla sistem seviyesi testlerinden ilk işlevsel testler ve ısıl vakum testleri başarıyla tamamlanmıştır.” dedi.Türkiye’nin “ilk yerli haberleşme uydusu” unvanına sahip olacak TÜRKSAT-6A, kritik teknolojilerin yerli imkanlarla üretilmesi ve bu alanda insan kaynağının geliştirilmesinin yanı sıra daha önce kapsanmayan yeni coğrafyalara hizmet sunma yönünden de birçok katkı sağlayacak.
Türkiye’nin uzaydaki varlığı YAKUD ile güvende olacak: ASELSAN, Türkiye’nin uzaydaki varlığının güvende olmasını sağlamak için yürüttüğü projede ilk çıktıları aldı.Dünyanın yörüngesinde bulunan uydular, iletişim, navigasyon ve gözlem başta olmak üzere ekonomik ve sosyal yaşama sunduğu faydalarla insanlık için vazgeçilmez araçlar haline geldi. Son yıllarda uydularda yer alan faydalı yüklerin yeteneklerinin artması ve fırlatma maliyetlerinin düşmesi sebebiyle uzaydaki insan varlığı giderek daha hızlı artıyor.Bu alandaki fizibilite çalışmalarına göre, 2027 yılında yörüngedeki aktif uydu sayısının 8 bini aşacağı ve toplam uzay ekonomisinin 1 trilyon dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor.
NASA, dünyadan 100 ışık yılı mesafede yaşama elverişli bir gezegen keşfetti: ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), dünyaya yaklaşık 100 ışık yılı mesafedeki bir yıldız etrafında dönen ve yaşama elverişli dünya boyutunda bir öte gezegen keşfetti.NASA’nın açıklamasına göre, Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) yörüngesindeki Yunus (Dorado) Takımyıldızı’nın “yaşama elverişli bölgesinde” bulunan Dünya büyüklüğünde bir öte gezegen keşfetti.NASA araştırmacısı Emily Gilbert yaptığı açıklamada, “Bu, bildiğimiz çoklu, küçük, yaşanabilir bölge gezegenlerine sahip birkaç sistemden biridir.” ifadesini kullandı.