SAHA Bülten

SAHA Bülten’e kayıt olun, Savunma, Havacılık ve Uzay sektörlerindeki gelişmelerin hiçbirini kaçırmayın

Avrupa’nın en büyük Savunma, Havacılık ve Uzay kümelenmesi SAHA İstanbul’un dijital bülteninde haftalık sektörel gelişmeleri sizin için derledik.

📕 #SAHAsözlük

Bulut Robotik – Cloud Robotics

Bulut depolama ve diğer internet teknolojilerine dayanan, birleşik altyapı ve paylaşılan hizmetlerin faydaları etrafında odaklanan bir robotik alanıdır.

SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş: ❝2022 Savunma sanayi için çok verimli geçti. Türk Silahlı Kuvvetleri açısından hem de savunma sanayiinin önemli noktalara gelmesi açısından çok önemli bir yılı geride bıraktık.❞

🗣 SAHA MBA’nın, alanında en başarılı isimlerin verdiği “Sektör Profesyonelleri Eğitimleri” başlıyor.

💢İlk ders İstanbul ve Ankara grubu için ASELSAN YK Bşk. ve Gn. Md. Haluk Görgün tarafından verilecek.

🗓 23 Ocak 2023 Pazartesi
⏱ 20:00

Kanatlı askerlerin ihracat başarısına deniz platformları müjdesi eklenecek:

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen taktik mini insansız hava aracı (İHA) sistemlerinin ihracat başarılarına yenileri ekleniyor, deniz platformları ise ihracatta sürprizlere hazırlanıyor. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, 2022 yılının STM için çok başarılı geçtiğini söyledi.

  • Askeri denizcilik projeleri kapsamında Test ve Eğitim Gemisi’nin yılın başında teslim edildiğini ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanıldığını ifade eden Güleryüz, “Mavi vatan güvenliğimiz için çok önemli bir çarpan olacak diye değerlendiriyoruz.” dedi.

Bayraktar TB2, Kuveyt semalarında uçacak:

Baykar açıklamasına göre, Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 SİHA bir ihracat başarısına imza attı.

  • Baykar, 2023 yılına Kuveyt Savunma Bakanlığı ile imzalanan 370 milyon dolarlık ihracat sözleşmesi ile başladı. Baykar ile Kuveyt Savunma Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile Bayraktar TB2 SİHA için ihracat sözleşmesi imzalanan ülke sayısı 28 oldu.

    Amerika, Avrupa ve Çin’den önemli firmaları geride bıraktı:
  • Baykar ile Kuveyt Savunma Bakanlığı arasındaki süreç 2019 yılında başladı. Amerika, Avrupa ve Çin’den önemli firmaların da yer aldığı rekabete dayalı sürecin kazananı, Türkiye’nin milli SİHA’sı Bayraktar TB2 oldu. Bayraktar TB2 SİHA, Temmuz 2019’da Kuveyt’te gerçekleştirilen demo uçuşunda büyük bir başarı göstermişti. Yüksek sıcaklık ve kum fırtınası gibi zorlu coğrafi ve iklim şartlarında 27 saat 3 dakika kesintisiz uçarak Türk havacılık tarihinde bir ilke imza atmış ve o dönem kendisine ait olan havada kalma rekorunu kırmıştı.

Kırgızistan AKSUNGUR SİHA’yı da Aldı:

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Basın Servisi Başkanı Daiyrbek Orunbekov, Kırgızistan’ın AKSUNGUR Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) tedarik ettiğini açıkladı.

  • Şu ana kadar Bayraktar TB2 ve AKINCI tipi SİHA’ları tedarik ettiği bilinen Kırgızistan, son olarak TUSAŞ üretimi AKSUNGUR SİHA da tedarik ettiğini açıkladı. Daiyrbek Orunbekov tarafından yapılan bu açıklama ile birlikte Kırgızistan, TUSAŞ ve BAYKAR tarafından üretilen hemen hemen tüm SİHA’lardan tedarik etmiş oldu.
  • Orunbekov yaptığı açıklamada, “Kırgızistan; Bayraktar TB2, Aksungur ve Akıncı  gibi modern askeri teçhizatları satın aldı.” ifadelerine yer verildi.

ASELSAN’ın gözü uzayda:

ASELSAN, Türkiye’nin küresel rekabet gücünü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını sağlayan kritik teknolojilerin yer aldığı Milli Teknoloji Hamlesi yaklaşımı doğrultusunda uydu teknolojileri alanında bir dizi hamle yaptı.

  • ASELSAN, Türkiye’nin son dönemdeki uydu/uzay yol haritası doğrultusunda, uydu teknolojilerine yönelik çalışmalarına hız verdi ve uydu teknolojilerinin farklı bileşenlerinde ürün ve sunduğu hizmetler ile önemli roller üstlendi.
  • Şirket, uzay sistemlerine yönelik genel sınıflandırma çerçevesinde uzay ve uydu teknolojilerine ilişkin stratejik hedef olarak; uzay kesiminde (yörüngeye yerleştirilen uzay aracı ve/veya uydu) temelde görev yükü ve haberleşme alt sistemlerine, yer kesiminde sabit ve taşınabilir yer istasyonları ve kontrol merkezleri ile tüm platformlar için uydu haberleşme terminallerine yönelik çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

STM Genel Müdürü Güleryüz: ALPAGUT kamikaze İHA Türkiye’ye sınıf atlatacak:

Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen taktik mini insansız hava aracı (İHA) sistemlerinin ihracat başarılarına yenileri ekleniyor, deniz platformları ise ihracatta sürprizlere hazırlanıyor. STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, 2022 yılının STM için çok başarılı geçtiğini söyledi.

  • Güleryüz, “Kargu’yu 10’a yakın ülkeye ihraç etmeyi başardık, 10-15 ülkeyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Onlardan da beklentimiz yüksek açıkçası. Boyga ve Togan’ımız ilk kez 2022 yılı içinde envantere girdi. Onlar da aktif şekilde kullanılmaya başlandı.” ifadelerini kullandı.
  • Alpagut’u SAHA Expo’da ROKETSAN ile tanıttıklarını hatırlatan Güleryüz, “Bizi heyecanlandıran, sınıf atlatacak, bir üst aşamaya geçmemizi sağlayacak bir ürün olarak değerlendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

CANİK tarafından geliştirilen Makineli Tüfek: M2 QCB

💢 Atım hızı: 450-650 atım/dakika

💢 Silahın ağırlığı: Max. 38.5 kg

💢 Etkili Menzil: 1.830 m

💢 Kalibre: 12.7 mm

TSE ve ASELSAN’dan “millileştirme” alanında işbirliği:

TSE ve ASELSAN, imzalanan protokol kapsamında, ithal temin edilen ürünlerin yerli imkanlarla üretilip belgelendirilmesine yönelik faaliyetlerin yaygınlaştırılmasını hedefliyor.

  • TSE’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin sanayisini güçlendirecek, ithal edilen ürünlerin yerli olanaklarla üretilmesinin önünü açacak “raylı sistemler ve diğer konuları içeren çerçeve işbirliği protokolü”, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, ASELSAN Ulaşım Güvenlik Enerji ve Sağlık Sektör Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik ile ASELSAN Tedarik Zinciri Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nuh Yılmaz tarafından imzalandı.
  • Bunun sanayide ve teknolojide dışa bağımlılığı azaltmak ve küresel aktör olmak için yapıldığını vurgulayan Şahin, ASELSAN’ın, ülkenin gözbebeği ve gurur kaynağı kuruluşlarından biri olduğunun altını çizdi.

NATO’nun Deniz Kuvvetleri komutası bir yıl süreyle Türkiye’ye geçti:

NATO’nun Deniz Kuvvetleri komutası bir yıl süreyle İngiltere’den Türkiye’ye geçti. Komuta görevi, Türk Yüksek Hazırlık Seviyeli Deniz Görev Kuvveti (TURMARFOR) tarafından 31 Ocak 2023’e kadar icra edilecek.

  • Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Aksaz Deniz Üs Komutanlığında TCG Sancaktar gemisinde gerçekleştirilen brifingte, sürdürülecek görev hakkında sunum yapıldı.
  • Programda konuşan Harp Filosu ve TURMARFOR Komutanı Tuğamiral Hüseyin Tığlı, Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra NATO’da bu kabiliyette 5 karargah bulunduğunu ve TURMARFOR’un bu 5 karargahtan biri olduğunu söyledi.

#SAHAAkademi Sözlük Temel Yönetim Stratejileri İşletmenin veya çeşitli iş birimlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmesi için gelecekte yapması veya yapmaması gerekli
olan iş ve faaliyetlerin tamamıdır.

Savunma, medikal ve havacılık sektörleri için seramik yazıcıyla üretim hedefleniyor:

Sektörde sıkça kullanılan karmaşık malzemelerin üretilmesi amacıyla Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde Seramik Eklemeli İmalat Üretim Laboratuvarı kuruldu.

  • Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde (SBTÜ) kurulan laboratuvardaki 3 boyutlu seramik yazıcıyla medikal, savunma ve havacılık sektörünün yapı taşlarını oluşturan karmaşık seramik malzemelerin üretilmesi hedefleniyor.
  • Seramik Eklemeli İmalat Üretim Laboratuvarı’na kazandırılan 3 boyutlu seramik yazıcıyla savunma, havacılık ve medikal sektörlerinde sıklıkla kullanılan seramik malzemelerin üretilebileceği altyapı oluşturuldu.